generic

Wish-aktier: En komplett köpguide med allt du behöver veta

Wish som grundades av Piotr Szulczewski 2010, är en amerikansk plattform för köp och försäljning av tjänster. Plattformen har snabbt blivit ett populärt alternativ för privatpersoner över hela världen som vill köpa eller sälja produkter över nationsgränserna. Idag drivs plattformen av ContextLogic Inc och är noterad på Amerikanska Nasdaq Stock Market under beteckningen WISH.

Affärsmodellen för Wish är egentligen bara att organisera transaktioner, och de lagrar därför inga varor själva. Detta har lett till en lukrativ modell och många investerare har övervägt att lägga till Wish-aktier till deras portfölj. Ett antal teknikbolag har dock genomgått en kraftig korrigering den senaste perioden och vi har därför tittat på om detta är en bra investeringsmöjlighet eller inte.

På den här sidan har vi samlat allt du behöver veta om Wish-aktier och investeringar i detta företag. Innan du tar ställning bör du dock göra din egen analys och se till att du tittar på de senaste siffrorna som företaget har publicerat. Vi ger inga direkta rekommendationer, utan inspiration till att själv undersöka saken närmare. 

Kort om Wish

Wish, eller wish.com som de flesta känner till, är en amerikansk handelsplattform där över en miljon olika användare säljer varor. Det har blivit en särskilt attraktiv plattform för asiatiska återförsäljare som vill erbjuda sina varor till västerländska konsumenter till en låg kostnad. 

Detta har lett till att wish har blivit som en budgetversion av Ebay och Amazons tjänster. Mycket av det som handlas på Wish är små föremål som är lätta att skicka med posten, och den aktiva integrationen med olika sociala medier har gjort att många människor redan har kommit i kontakt med appen. 

När det gäller verksamhet och exponering har Wishs app på både Android och iOS varit bland de mest nedladdade apparna under ett år. Många har handlat på plattformen, men det är sällan det handlar om stora belopp. För dig som investerare är detta dock mindre viktigt, eftersom Wish fortsätter att få provisioner från återförsäljare som använder deras plattform. 

Finansiering och notering

Under 2017 var Wish för första gången den mest nedladdade appen i USA och fick mycket publicitet kring detta. Året därpå var deras app den mest nedladdade e-handelsappen i världen och företaget fördubblade sina intäkter till mer än 1,9 miljarder dollar. 2019 var ännu ett framgångsrikt år för Wish då de slutförde en serie H-finansiering och samlade in hela 11,2 miljarder dollar. 

Flera stora aktörer som JD.com och General Atlantic kom in som investerare i den senaste finansieringsrundan. ContextLogic gick till börsen 2020 genom en IPO. Sedan dess har det uppstått en viss turbulens kring appen och många konsumentmyndigheter har reagerat på produkternas kvalitet. 

Detta har lett till att Wish flera gånger har rensat upp bland sina handlare och ställt strängare krav på vad som får handlas på deras plattform. Nu börjar detta ge resultat och det kan därför öppna nya möjligheter för investerare som vill exponera sig för onlinehandel och teknik.

Vem passar Wish-aktier för?

Teknik har länge varit ett attraktivt segment att exponera sig för, men det verkar nu vara på väg att stanna upp. Branschen har ett mycket strängare fokus på resultat och kontroll av avgifter, så vissa företag har förlorat mycket uppmärksamhet för tillfället. Wish däremot har en plattform som till stor del finansieras av den egna utvecklingen, och eftersom företaget inte säljer sina egna produkter kan man sannerligen säga att det är ett företag med låga omkostnader. 

Detta är dock förmodligen inte en aktie för alla investerare. Wish är fortfarande ett tillväxtföretag, så det finns en stor risk förknippad med företagets fortsatta utveckling. Du bör därför ha en viss riskvilja om du vill lägga till denna i din portfölj. Vi kan också rekommendera att du bekantar dig med hur företaget tjänar pengar innan du gör en bedömning om du vill köpa wish-aktier. 

Företaget har utan tvekan gjort mycket rätt, men det lämpar sig förmodligen bäst som en långsiktig investering i tron att företaget kommer att ta ytterligare marknadsandelar och så småningom kunna konkurrera med andra plattformar som eBay och Amazon. 

Hur man köper Wish-aktier

För dig som vill investera i Wish-aktier, men inte vet hur man handlar dem på Nasdaq, har vi skapat en enkel köpguide. Här tar vi dig igenom alla steg från att skapa ett mäklarkonto till att köpa den aktuella aktien. I den här guiden har vi valt att använda eToro som vår nätmäklare. Detta är en otroligt användarvänlig plattform som låter dig handla med tusentals instrument, inklusive aktier, utan problem. 

Det är helt gratis att skapa ett konto hos eToro och företaget är registrerat hos den svenska finansinspektionen. Svenska investerare har alltså möjlighet att använda denna onlinemäklare.

1. Gör ett konto

Det första du måste göra innan du kan handla aktier online är att skapa ett konto hos en mäklare. Som vi nämnde tidigare har vi valt att använda eToro i den här guiden, men du kan fritt välja mellan alla tillgängliga alternativ. Förfarandet är förmodligen relativt likt oavsett plattform, men registreringen kan se annorlunda ut.

För att skapa ett konto hos eToro väljer du att börja investera på deras webbplats. Då öppnas ett enkelt registreringsformulär där du anger ditt användarnamn, lösenord och personliga uppgifter. När du har gjort detta får du ett e-postmeddelande där du uppmanas att bekräfta din e-postadress.

2. Sätt in pengar på ditt konto

När du har skapat ditt eToro-konto är det dags att sätta in de pengar som du vill handla för. Du kan göra detta med banköverföring, betalkort eller PayPal. Den minsta insättningen du kan göra på eToro är för närvarande 50 dollar, vilket motsvarar cirka 500 kronor. 

Vi rekommenderar att du använder ett bankkort eller PayPal, eftersom dessa belopp omedelbart krediteras ditt konto. Om du väljer att använda banköverföring kan en transaktion ta mellan 3–5 arbetsdagar innan medlen finns tillgängliga på ditt eToro-konto. 

3. Köp Wish-aktier

Så snart pengarna finns på ditt konto kan du börja leta efter aktier att investera i. Den här guiden handlar om Wish-aktier och vi kommer naturligtvis att försöka köpa dessa via eToro. För att komma igång loggar du bara in på ditt eToro-konto.

Här hittar du en sökruta högst upp på skärmen där du kan söka efter olika aktier. Skriv bara WISH så visas företaget i menyn. Om du klickar dig in på denna kommer du till informationssidan om aktien. På denna sida kan du läsa olika nyckeltal, ta del av andra eToro-användares åsikter och få allmän information om företaget.

När du är redo att lägga en order klickar du på handelsknappen till höger. Detta öppnar ett nytt fönster där du kan ange det belopp som du vill handla för. Här kan du också välja hur stor hävstång du vill använda om det är relevant för din handel. Bekräfta med knappen längst ner på sidan när du är klar. 

4. Utöka din portfölj

Du har nu köpt dina första Wish-aktier och de kommer att visas på ditt konto omedelbart efter att transaktionen har slutförts. Nu kan du välja att bara sitta på dina Wish-aktier, men det kommer sannolikt att leda till en otroligt volatil portfölj med hög risk. Det rekommenderas därför att sprida ut risken över andra sorters aktier som exponerar andra segment och branscher än bara e-handel.

Allt du behöver göra när du hittar nya företag är att följa samma steg som vi har gjort i steg 3. Hitta aktien du vill titta på, gå till informationssidan och eventuellt köpa aktien om du är nöjd med vad du har läst av informationen. En väl diversifierad portfölj ger en stabilare avkastning och mindre korrigeringar om ett företag hamnar i svårigheter. 

Detta är särskilt viktigt för dem som investerar i aktier som Wish. En bra motvikt till detta kan vara ABB, Castellum, ASSA Abloy och andra stabila svenska företag som ger direkt avkastning, men som fluktuerar mindre i aktiekursen. 

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Sammanfattning

I den här artikeln har vi tittat närmare på det amerikanska e-handelsföretaget Wish och deras plattform. Vi har tittat på hur de tjänar pengar och på några av de kontroverser som har drabbat företaget sedan de gick till börsen 2020. Trots viss turbulens har företaget visat sig vara en attraktiv investering för långsiktiga investerare. Slutligen är det viktigt att komma ihåg att detta är en tillväxtaktie, så den är mer riskfylld än väletablerade företag. Du bör därför se till att kombinera en sådan position med en väl diversifierad portfölj över olika segment och sektorer. 

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.