generic

Vad är kryptovaluta? En komplett guide för nybörjare

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Populariteten för kryptovaluta har exploderat de senaste åren och många vill komma igång med kryptovalutahandel. Men frågorna är många: Vad är kryptovaluta? Vilka typer av kryptovalutor finns det? Varför är krypto så populärt? Var kan jag köpa kryptovaluta? 

Här får du en komplett guide som ger dig svaren på allt du behöver veta om kryptovaluta. Du får också en kort steg-för-steg-guide till hur du köper krypto.

Vad är kryptovaluta?

Den korta förklaringen till “vad är kryptovaluta” är att detta är en slags decentraliserad, digital valuta, utan den inflation som kännetecknar vanlig valuta. Med decentraliserat menar vi att valutan inte kontrolleras av en tredje part som t.ex. en regering, styrande makter, finansiella institutioner och liknande. 

Transaktionerna sker på ett nätverk som består av många användare, snarare än på en specifik institution. Bitcoin var den första kryptovalutan på marknaden. Bitcoin lanserades först av Satoshi Nakamoto 2008/2009. Det är osäkert om det är en specifik person eller en grupp människor. Nakamotos vision var att skapa en decentraliserad valuta och revolutionera hur transaktioner görs, vilket till stor del har uppnåtts idag.

Idag finns det över 2 000 olika typer av kryptovalutor, och det finns väldigt lite som tyder på att kryptovalutans popularitet kommer att avta.

Tvärtom, ständiga innovationer inom nätverk och teknik ökar användningsområdet och attraktionsområdet avsevärt. Till exempel kan vissa kryptonnätverk användas för att skapa decentraliserade applikationer och nätverk. Andra kryptonnätverk är specifikt inriktade på finansiella institutioner för att skapa säkra och snabba transaktioner över hela världen.

Historien om kryptovaluta

Bitcoin var den allra första kryptovalutan på marknaden. Historien började dock långt före Bitcoin, då man tidigare försökt skapa decentraliserade nätverk med digital valuta. Dessa experiment var till stor del involverade i utvecklingen av Bitcoin. 

Till exempel började David Chaum experimentera med tokens för över 20 år sedan med projekten Blinded Cash och DigiCash. Han gick i konkurs 1998, men tekniken bidrog till att bana väg för kryptovaluta. 

Satoshi Nakamoto ska också ha hänvisat till B-Money-projektet när Bitcoin lanserades för första gången. B-Money var ett projekt från Wei Dai. Utvecklaren uppfann ett system för att överföra elektroniska pengar och påminner om dagens smarta kontrakt. Det fanns andra projekt som inspirerade Bitcoin, men inget av dem tog fart och avbröts senare.

Hur fungerar kryptovaluta?

Kryptovaluta hade inte fungerat utan systemet/tekniken som kallas Blockchain/blockkedja som utvecklades för kryptovalutan Bitcoin. Det finns idag kryptonnätverk som utvecklar alternativa teknologier, men för enkelhetens skull relaterar vi till blockkedjan i den här artikeln. 

Blockchain är kort och gott en kedja av “digitala byggstenar”. Dessa byggstenar innehåller elektronisk information som håller ihop som en kedja. Blockkedjan används för att skapa och använda kryptovalutor.

Kryptovalutablock innehåller all nödvändig information om vem som skickade pengarna, hur mycket som skickades och när pengarna skickades. De innehåller två nycklar. Den ena tillhör det första blocket och den andra tillhör det nya blocket. Så kallade noder inom nätverket bekräftar att den nya noden kan läggas till. 

Noderna är faktiskt riktiga personer som sitter vid en dator. Ju fler noder, desto säkrare blir nätverket. Det är omöjligt för blockkedjan att fungera som den gör utan många noder. Nätverket av användare säkerställer att systemet verkligen är decentraliserat.

Information om det nya blocket distribueras till alla i nätverket och lagras i en gemensam transaktionshuvudbok. Till skillnad från centraliserade institutioner som själva innehar information om transaktioner, så är transaktioner på kryptonätverk offentliga. 

Detta undviker risken med traditionella betalningsmetoder, där individer kan attackera transaktionsboken. Fusk är svårare att upptäcka. Styrkan med kryptonnätverk är att alla noder har tillgång till allmän, gemensam information. Varje transaktion innehåller även dessa nycklar, som på många sätt kan betraktas som en signatur. Du upptäcker därför snabbt om någon försöker förfalska transaktioner.

Det är också praktiskt taget omöjligt att hacka nätverket för att få transaktionshuvudboken. Du måste attackera alla noder för att komma åt den.

Hur många kryptovalutor finns det?

Marknaden exploderade efter att Bitcoin blev så populärt. Idag finns det tusentals olika kryptovalutor, men långt ifrån alla är lika seriösa. Det är viktigt att noga undersöka vad du investerar i innan du förvärvar en kryptovaluta. Alla icke-Bitcoin-kryptovalutor kallas altcoins, alltså alternativa mynt. 

Priset på många altcoins är mycket lägre än Bitcoin, speciellt nya altcoins. Många handlare tycker att det är spännande att spekulera i stigande priser på nya kryptovalutor. Om du har tur kan du köpa medan myntet är billigt och sälja till ett högt pris när tillväxten tar fart. Du kan tjäna mycket pengar om myntet blir populärt, men det är såklart också riskabelt.

Flera av de nya kryptonnätverken skapades för att vidareutveckla och utöka användningen av Bitcoin. Vissa utvecklare upptäckte svagheter med Bitcoin-nätverket. Till exempel kräver blockkedjan av Bitcoin att alla noder godkänner transaktioner, vilket kräver enorma resurser. Bitcoin har också begränsade möjligheter till smarta kontrakt. Många altcoins är därför väldigt innovativa. Till exempel öppnade Ethereum upp för smarta kontrakt. 

Smarta kontrakt gör det möjligt att automatisera transaktioner, utan att använda mellanhänder. Det finns också underkategorier av altcoins. Stablecoins är ett bra exempel på detta. Stablecoins är en typ av kryptovaluta som inte har de enorma fluktuationerna som Bitcoin och andra altcoins. Denna typ av kryptovaluta är vanligtvis inte decentraliserad. 

Det är främst företag som använder stablecoins och de vill säkra värdet på kryptovalutorna genom att använda andra valutor och värden. Om du vill ha ett decentraliserat stablecoin bör du leta efter DAI. Värdet på DAI kommer alltid att motsvara 1 USD, då värdet regleras av smarta kontrakt.

Låt oss ta en närmare titt på några av de största nätverken och mynten på marknaden idag, så att du kan få en bra överblick över dina alternativ.

Bitcoin: den första kryptovalutan på marknaden

Många tänker förmodligen först på Bitcoin när det kommer till kryptovaluta. De är inte så konstigt, eftersom detta mynt banade vägen för digital valuta. Bitcoin är fortfarande den enda kryptovalutan som dominerar marknaden, även om det är altcoins som utgör majoriteten av kryptovalutamarknaden.

Många investerare spekulerar i den populära kryptovalutan på grund av det begränsade antalet. Det kan bara finnas 21 miljoner Bitcoins totalt.

Bitcoin är också mycket populärt bland daytraders, tack vare extrem volatilitet. Priset svänger kraftigt, gärna flera gånger om dagen. Detta gör att du kan köpa medan den är låg och sälja igen så fort den går upp lite. Det är små summor och kräver mycket tid, men de små summorna kan ackumuleras till större belopp. 

Bitcoin är mindre attraktivt för P2P-transaktioner, alltså peer-to-peer. I det här fallet skickar du Bitcoin direkt från en användare till en annan användare. Anledningen till detta är att avgifterna är svåra att beräkna, samt det extremt rörliga priset som kan variera från timme till timme.

Ethereum: hack-i-häl på Bitcoin

Ethereum följer Bitcoin när det gäller popularitet. Det finns dock några stora skillnader mellan de två. Ethereum är mer än “bara” en kryptovaluta: det är ett system som låter utvecklare skapa decentraliserade applikationer och sätta upp smarta kontrakt. Inte minst kan du skapa decentraliserade nätverk, oavsett om det är finansiella eller sociala nätverk.

Ethereum hade en enorm tillväxt med över 1600% ökning när systemet och kryptovalutan först kom ut på marknaden. Investerare blev snabbt nyfikna på detta system som löste några av utmaningarna med Bitcoin. Ethereum, till exempel, är skalbart och kräver mindre resurser, samtidigt som teknologier öppnar upp applikationsområdet avsevärt.

Dogecoin: från skämt till allvar

Historien bakom Dogecoin är ganska fascinerande. Kryptovalutan startade ursprungligen som ett skämt, men den är väldigt populär idag. Till exempel gick Elon Musk ut och sa att man kunde köpa Tesla med myntet. Han kallade sig även “The DogeFather” på sociala medier, vilket verkligen gav fart till marknaden. 

Det finns inga gränser för hur många Dogecoins som kan vinnas, till skillnad från Bitcoin. Myntet är också mycket billigare. Precis som andra kryptovalutor har Dogecoin extrem volatilitet och hög risk. Du bör därför studera marknadsrörelserna noggrant för att säkerställa att du köper krypto vid en gynnsam tidpunkt.

Ripple: kryptovaluta för finansiella institutioner

Vem som helst kan köpa kryptovalutan Ripple som investeringsobjekt. Det är viktigt att notera att systemet bakom Ripple är ett decentraliserat betalningsnätverk för finansiella institutioner. Stora organisationer som t.ex Santander och Bank of America har redan implementerat systemet. 

Kryptovalutan Ripple XRP används för att skicka transaktioner på detta nätverk. Ripple är alltså mäklare mellan olika valutor, samtidigt som den täcker eventuella överföringsavgifter. XRP används inte i stor utsträckning privat, men är fortfarande relevant för kryptovalutor och investerare.

Cardano: skalbar kryptovaluta

Cardano är en tredje generationens kryptovaluta som utvecklades för att lösa problemen med hållbarhet och skalning. Cardano används för globala, finansiella transaktioner för företag, organisationer och privatpersoner. Myntet är ganska populärt bland dem som vill investera i kryptovaluta, antingen för att spara eller handla. 

I teorin skulle systemet kunna användas av miljontals människor världen över för transaktioner, smarta kontrakt och för att utveckla applikationer. Användningsområdet är därför mycket större än Bitcoin, vilket många anser är ett stort plus.

Varför har kryptovaluta blivit så populärt?

Vi har redan nämnt några av anledningarna till att Bitcoin och kryptovaluta i allmänhet blev så populärt bland investerare och daytraders: ingen inflation, decentraliserade nätverk och höga priser. Den senaste tiden kan vi ständigt läsa om “kryptomilljonärer”, och det kan vara lockande för många att hoppa på tåget. 

Det är dock viktigt att notera den höga risken som är förknippad med kryptohandel. Se till att du bara köper kryptovalutor från betrodda börser. Du bör också vara medveten om den extrema volatiliteten och aldrig köpa mer än du kan förlora. Om någon garanterar dig en vinst finns det bra anledning att vara skeptisk.

Det finns också praktiska skäl till varför kryptovaluta har blivit så populärt:

Finanskrisen 2008 ökade efterfrågan

Det var decentralisering som till en början gjorde kryptovaluta så populär. Finanskrisen 2008 förde med sig problem som hög inflation. Man upptäckte att traditionella finansinstitut tog för hög risk. Många ansåg att den nationella ekonomin i många länder hanterades på ett osunt sätt. 

Allt detta bidrog till önskan om en decentraliserad digital valuta. I vissa länder införde staten ett förbud mot att ta utan mer än en viss summa pengar varje dag. Krisen banade därför vägen för kryptovaluta på många sätt, då önskan om en alternativ ekonomi ökade bland många.

Många ansåg att Bitcoin var en slags försäkring mot inflation. Inte mer än en given mängd Bitcoin kan någonsin skapas. Det gör att den här typen av kryptovalutor inte exponeras för inflation på samma sätt som andra valutor, vilket många anser är ett stort plus. Vissa väljer därför att köpa Bitcoin som en slags långsiktig investering, utan den inflation som vanlig valuta är utsatt för. 

Inflationen uppstår för att det trycks mer och mer fysiska pengar, samtidigt som varor och tjänster kostar mer för varje år som går. Det betyder att du får mindre för pengarna. Låt oss till exempel säga att du får 1% ränta på pengar du har kvar på banken. Samtidigt ökar all mat du köper med 2%. Du har inte fysiskt förlorat pengarna på banken, men de är mindre värda.

Även om inte alla kryptovalutor har en gräns för hur många som kan skapas, tar det ändå tid att återställa dem. Värdet styrs av efterfrågan och marknad, så att värdet därmed motsvarar hur många “kryptovalutor” som utvinns. 

Idag är kryptovaluta även populärt bland investerare, handlare och andra som vill fördela sitt sparande på olika typer av investeringar. Det är viktigt att notera att det finns en hög risk förknippad med kryptohandel. Många väljer dock att köpa en liten summa som de har råd att förlora för att se om de kan tjäna på sikt. 

Hur köper man kryptovaluta?

Du får en komplett guide till hur du köper kryptovaluta genom att klicka här. Guiden visar dig steg-för-steg steg med skärmdumpar. Du får också en bra överblick över den bästa kryptobörsen i Sverige, så att du enkelt och snabbt kan komma igång. Vi rekommenderar endast pålitliga kryptobörser med hög säkerhet.

I huvudsak kan du köpa kryptovaluta genom att göra följande:

  1. Välj en kryptobörs som bäst passar dina behov. Vissa plattformar som Coinbase är specifikt inriktade på nya handlare med goda inlärningsmöjligheter. Andra som Binance riktar sig till handlare som vill ha ett brett utbud av produkter. Det finns även svenska kryptobörser med funktioner som är anpassade för svenska användare, som registrering med Trustly och verktyg som förenklar skattedeklarationen.
  2. Skapa en profil och skicka in relevant personlig information. Det är vanligt att du verifierar din identitet och adress för att häva eventuella insättningsrestriktioner. Det gör du genom att ladda upp en bild på ditt pass, körkort och liknande.
  3. Sätt in tillräckligt med pengar för att köpa önskad mängd kryptovaluta. Att köpa kryptovaluta med VISA är en säker och snabb lösning som passar de flesta. Pengarna är redo nästan direkt, så du behöver inte vänta på något speciellt innan du köper krypto. Andra alternativ kan vara nätbank, banköverföring och PayPal, beroende på vilken kryptoplattform du hamnar på.
  4. Välj vilken kryptovaluta du vill köpa. Du har fått många bra tips i den här artikeln, men gör gärna ännu mer research. Till exempel bör du kontrollera prisutvecklingen den närmsta tiden. De flesta kryptobörser ger dig en bra överblick över marknaden både idag och långt tillbaka i tiden. Du hittar även detaljerade artiklar om specifika mynt här på vår hemsida.
  5. Överför kryptovalutan till en pålitlig kryptoplånbok. Vi rekommenderar inte att du har kryptovaluta stående på kryptobörsen såvida du inte köper och säljer flera gånger om dagen. Detta beror på att kryptobörsen i slutändan har kontroll över plånboken. Du kan läsa om vad som är den bästa kryptoplånboken här.

Kryptovalutans framtid

Kryptovaluta har haft en äventyrlig tillväxt från 2009 fram till idag. Ständigt nya lösningar som optimerar nätverken gör att många kryptofans också är optimistiska inför framtiden. Det är dock viktigt att notera att det inte finns några garantier. Spekulation är just det – bara spekulation. 

Om du vill vara en del av utvecklingen bör du aldrig köpa mer kryptovaluta än du potentiellt kan förlora. Välj pålitliga kryptobörser att köpa krypto från och läs på vilken krypto du vill investera i. Du bör ha lite is i magen ändå och följa volatiliteten. 

De stora svängningarna gör att du kan tjäna bra pengar på kort tid, men det gör också att du kan förlora mycket pengar på kort tid. Du riskerar även beräkningsfel. Även om statistiken tyder på en viss utveckling kan allt hända på dagens marknad.

Så länge du har dessa reservationer när du köper kryptovaluta är du redo för en spännande upplevelse. Lycka till!

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.