generic

Vad är Bitcoin: Lättläst guide med allt du behöver veta

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Bitcoin är nog ett ord du är väl bekant med, speciellt om du är nyfiken på handel och kryptovaluta. Kryptovaluta har exploderat de senaste åren, och hela kryptoäventyret började med Bitcoin och tekniken blockkedja (blockchain). 

Många människor som vill vara en del av kryptovalutavärlden har naturligtvis många frågor: Vad är Bitcoin? Hur investerar man? Hur fungerar det? Var kan jag köpa Bitcoin i Sverige? Hur ser framtiden ut för Bitcoin? Vilka kryptobörser är bäst att köpa och sälja?

Vi gör beslutet lite lättare för dig genom att svara på vanliga frågor här i vår enkla och praktiska guide till Bitcoin.

Vad är Bitcoin (BTC)?

För att svara på frågan “vad är Bitcoin?”, är det viktigt att ta en titt på historien om den berömda kryptovalutan. Enkelt uttryckt är Bitcoin en kryptovaluta och decentraliserad digital valuta som lanserades 2009 av Satoshi Nakamoto. Det är även ett nätverk/system som möjliggör transaktioner med den digitala valutan. 

Det har gjorts många försök att skapa en digital valuta tidigare, men Bitcoin anses vara det första framgångsrika försöket. Många har försökt ta reda på vem Satoshi Nakamato egentligen är. Är det en person? En grupp av människor? Hittills har ingen kunnat pricka in svaret, vilket inte är konstigt. Vissa hävdar att den amerikanska underrättelsetjänsten har lyckats ta reda på det, men de har hållit det hemligt. Det finns dock anledning att tro att detta bara kan vara en konspirationsteori.

Oavsett vem eller vad Nakamato är, tyder dagens kryptovalutatillväxt på att Bitcoin utan tvekan har kommit långt mot att nå sin vision.

Visionen bakom Bitcoin / BTC

Efterfrågan på BTC exploderade på ganska kort tid efter lanseringen och sedan dess har tusentals olika typer av kryptovalutor kommit in på marknaden. Mycket av populariteten beror troligen på den ekonomiska situationen 2008/2009. Finanskrisen 2008 ledde till att många började tvivla på de nuvarande lösningarna. 

Omständigheterna var därför rätta när Nakamoto publicerade “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” 2008. Nätverket lanserades kort därefter i januari 2009. Nakamoto ville skapa en decentraliserad valuta som finansiella institutioner, regeringar och andra organisationer inte hade kontroll över. Många ansåg att finansinstituten tog onödiga risker, och att vissa länder inte skötte sina ekonomier på ett förnuftigt sätt. 

Visionen bakom BTC var också att skapa en valuta som inte var exponerad för inflation på samma sätt som andra valutor. Ju mer pengar som går i omlopp, desto mindre är valutan värd. “Vanliga pengar” trycks ständigt, men det kan bara finnas 21 miljoner BTC. Just detta har också gjort BTC till ett favoritinvesteringsobjekt bland de som gillar att spekulera. 

Dålig ekonomisk förvaltning och hög inflation har också varit ett problem de senaste åren. Senast 2015 beslutade den grekiska regeringen att den inte fick ta ut mer än 67 dollar per dag från sitt eget konto. Eftersom Bitcoin är decentraliserat kan staten eller andra institutioner inte frysa eller stoppa transaktioner. Decentralisering ökar också säkerheten och minskar risken för fusk.

Enkelt uttryckt är Bitcoin decentraliserat eftersom systemet styrs av ett nätverk, snarare än av en specifik tredje part som en bank. Vi måste först förklara hur Bitcoin fungerar för att förklara varför decentralisering minskar chansen att någon manipulerar transaktioner.

Hur fungerar Bitcoin?

Låt oss säga att jag skickar dig 1 000 dollar. Traditionellt sett måste en tredje part bekräfta att transaktionen äger rum. Om jag överför via nätbanken är banken då den tredje part som bekräftar transaktionen. Ofta tar den tredje parten ut en avgift, speciellt om vi bor i olika länder. Decentraliserade nätverk eliminerar behovet av en tredje part. 

Du kan fortfarande göra relativt anonyma transaktioner med Bitcoin, om du vill. Det beror på att transaktionerna består av en serie siffror och koder. Du kan tänka på koderna som nycklar. Det är alltså nycklarna/koderna som är öppna i nätverket, inte din personliga information. Nycklarna kan dock spåras till din kryptoplånbok, och i teorin borde det vara möjligt att spåra plånboken tillbaka till dig. 

Transaktionen är dock ännu säkrare än att använda en specifik tredje part som en bank, eftersom Bitcoin-nätverket är enormt. Alla användare kan se transaktionen som är offentlig. Om någon manipulerar transaktionerna kommer det snabbt att upptäckas och korrigeras. Andra fördelar med att använda decentraliserade nätverk är låga avgifter, snabba transaktioner över hela världen och ingen möjlighet att ångra transaktionen när den väl är genomförd.

Allt lagras i Bitcoin-protokollet

Du kan tänka på Bitcoin-protokollet som en slags huvudtransaktionsbok. Den innehåller information om alla transaktioner på nätverket. Det är här tekniken som kallas blockchain kommer in i bilden. Enkelt förklarat kan du se varje block som en transaktion. Kedjan binder ihop blocken/transaktionerna. 

Blocken innehåller nödvändig information om vem som skickar pengarna, när pengarna skickas och hur mycket som ska skickas. Denna information är tillgänglig i form av nycklar som vi redan har nämnt hittills. Du använder din privata nyckel för att utföra transaktioner, och nyckeln fungerar som en slags signatur. Ingen kan förfalska det och endast de med nyckel har tillgång till värdena. 

Ett block “signeras” med din nyckel för att skapa nästa block. Varje nytt block avser alltså den som kommer efter. Transaktionen anses vara avslutad när den har fått ett nytt block, och den kan inte återställas. Det krävs enorma mängder kraft och datorkraft för att bilda nya block, och varje transaktion tar i genomsnitt ca tio minuter.

Hur tillverkas Bitcoins?

Det finns så kallade noder/gruvarbetare som godkänner varje transaktion i blockkedjan. Noder är riktiga människor som får BTC som belöning för sitt arbete. Bitcoin genereras/skapas för varje transaktion som godkänns. Det är förutbestämt hur många BTC som kan göras, och summan halveras vart fjärde år. 

Det hela började med 50 Bitcoins per block redan 2009, och 2020 reducerades summan till 6,25 BTC per block. Det betyder att vi har nått det maximala antalet BTC på 21 miljoner runt år 2140. Det finns därför betydande begränsningar med Bitcoin-nätverket vad gäller skalbarhet och hållbarhet.

Vad är Bitcoin mining? 

Bitcoin mining är processen att skapa nya block i blockkedjan, det vill säga att godkänna transaktioner. Gruvarbetaren/noden som gör det nya blocket får behålla mynten som skapas i processen. Reglerna för gruvprocessen kallas konsensusmekanismer, det vill säga noderna ska komma överens om vilka transaktioner som ska läggas till blockkedjan.

Hur fungerar mining?

Gruvarbetarna/noderna måste lösa avancerade matematiska problem för att skapa det nya blocket. Konsensusmekanismen kallas också “proof-of-work”. Matteproblemet är svårt att lösa, men det är lätt att bevisa om svaret är rätt. Svårighetsgraden ändras varannan vecka. Proof-of-work används alltså som bevis på gruvarbetarens arbete, så att personen i fråga får sin nya BTC som belöning. 

Det råder stor konkurrens bland miners för att “vinna” nya block. Bitcoin-brytning lönar sig därför inte för de flesta. Du behöver specialiserade datorer som kostar mycket pengar. Datorer kräver också mycket ström. Stora delar som Bitcoin-nätverket därför består av mining-bolag.

Kjøp bitcoin i Norge

Vad kan BTC användas till?

Tanken bakom BTC var att använda mynten för transaktioner direkt mellan användare, alltså peer-to-peer (user-to-user). Idag använder dock de flesta BTC för spekulation, handel och investeringar. BTC kallas ofta för “digitalt guld”. Vissa väljer att investera långsiktigt, trots hög risk. Andra använder de enorma svängningarna för att köpa medan priset är lågt och sälja så fort det stiger. 

Även på vissa ställen kan du betala för tjänster och varor i BTC, detta kan vara en dyr betalningsmetod. Själva tekniken bakom Bitcoin har vissa begränsningar vad gäller kapacitet, det vill säga blockchain-tekniken. Det gör att transaktioner periodvis kan bli ganska dyra.

Hur betalar man med Bitcoin?

Vi har redan nämnt att noderna i Bitcoin-nätverket måste bekräfta de transaktioner som sker. Hur många bekräftelser du behöver beror på transaktionens storlek. Till exempel krävs inga bekräftelser för att köpa en billig lunch i cafeterian. Om du däremot ska överföra miljoner krävs minst 6 bekräftelser. 

Det är mycket billigare att överföra pengar till och från utlandet med Bitcoins än traditionell banköverföring. Standardöverföringen kan variera mellan 10 och 100 SEK eller mer, beroende på bank och vilket land du skickar pengarna till. Transaktionsavgifter för att skicka Bitcoin kan variera, men det handlar oftast om ören. 

Detta innebär att t.ex. internationella nätbutiker kan spara avsevärt mycket pengar genom att erbjuda betalning med Bitcoin. Du sparar ytterligare om du lägger på den procenten som t.ex. VISA och Mastercard kräver per betalning för dig som är butiksägare. Du måste som sagt vara medveten om att priset på transaktionerna ibland kan bli dyrt, på grund av nätverkets begränsningar. 

Nackdelen med att betala med Bitcoin är den höga volatiliteten. Låt oss säga att du byter några tusenlappar mot BTC i början av månaden. Ett par veckor senare riskerar du att värdet har halverats, och det är förstås inte särskilt trevligt. Det finns därför vissa utmaningar med att betala med Bitcoin

Vad är Bitcoin värt?

Dagens värde för Bitcoin är mycket varierande. Vad en Bitcoin är värd kan fluktuera kraftigt, även från timme till timme. Orsaken till volatiliteten beror på faktorer som spekulation snarare än användning, samt låg omsättning. Det är därför svårt att säga vad Bitcoin är värt, även om tillväxten har varit galen: En BTC var värd ca. 30 000 $ 2021. 

Priset på BTC kan dock variera enormt på bara en dag, så du bör studera rörelser noggrant innan du köper Bitcoin. Tänk också på att det inte finns några garantier när du köper kryptovaluta. Om en plattform/tjänst garanterar dig en vinst på kryptohandel, så finns det bara anledning att vara skeptisk till plattformen.

Hur man hittar aktuellt värde för Bitcoin

Kryptobörser ger dig löpande uppdateringar om marknadsrörelser och det aktuella värdet av Bitcoin, såväl som statistik som sträcker sig tillbaka antingen minuter eller flera år. På bilden kan du se ett exempel på statistik från Coinbase som går 6 månader tillbaka i tiden. Som du kan se är det stora variationer i vad Bitcoin är värt.

Hur investerar och köper jag Bitcoin i Sverige?

Det är enkelt och säkert att köpa Bitcoin i Sverige, så länge du använder välrenommerade kryptobörser. Vi rekommenderar endast kryptoplattformar för Bitcoin med hög säkerhet, konkurrenskraftiga avgifter och bra användbarhet. Du bör göra grundlig forskning för att säkerställa att plattformen är säker. 

Från början var tanken att köpa Bitcoin direkt från andra användare, alltså peer-to-peer. Det är fortfarande möjligt att göra detta på så kallade P2P-nätverk där man själv förhandlar om priset, men vi rekommenderar inte denna procedur för de flesta. Kryptobörser är det enklaste och säkraste alternativet för de flesta.

När du har valt den bästa kryptobörsen för dig, investera och köp Bitcoin i följande fem steg:

1. Skapa ett användarkonto och fyll i din profil. Många kryptobörser tillåter dig inte att sätta in mer än ett specifikt, lågt belopp förrän du har verifierat din identitet.

2. Välj önskad betalningsmetod. Det enklaste och snabbaste sättet för många är att köpa Bitcoin med VISA eller Mastercard. Du har pengarna på ditt kryptokonto på mindre än en minut.

3. Sök efter Bitcoin på plattformen. Till exempel, på Coinbase kan du helt enkelt skriva “Bitcoin” i sökrutan högst upp på sidan.

4. Ange önskat belopp för hur mycket du vill investera. Du är nu den stolta ägaren av BTC.

5. Överför mynten till en säker kryptoplånbok. Vi rekommenderar inte att ha dina värden på kryptobörsen, speciellt inte om du vill investera på lång sikt.

Behöver du mer hjälp att komma igång? Klicka här för att läsa vår steg-för-steg-guide om hur du köper Bitcoin i Sverige, med exempel och skärmdumpar.

Varför använda Bitcoin plånbok / BTC plånbok?

Som nämnts rekommenderar vi inte att lagra Bitcoin på kryptobörser och plattformar. Det finns många anledningar till detta. Vissa kryptobörser tar betalt för att du ska hålla krypto hos dem under lång tid. Dessa avgifter dras från dina värden och kan bli ganska kostsamma i längden. Du slipper att avgifterna äter upp dina investeringar genom att använda en Bitcoin-plånbok, även kallad Bitcoin-wallet. 

Det är inte heller lika säkert att lagra värden på en kryptovalutabörs som i en Bitcoin-plånbok. Det har förekommit kriser tidigare där plattformar hackats eller gått i konkurs på användarnas bekostnad. Visserligen måste vi tillägga att många av dagens plattformar vidtar aktiva åtgärder för att förhindra detta, till exempel genom att skapa försäkringar och fonder som ska täcka användarnas investeringar i kriser. 

Det finns flera typer av kryptoplånböcker, men vi pratar främst om digitala kryptoplånböcker och hardware-wallets. Digitala Bitcoin-plånböcker är lätta att använda och kostar vanligtvis ingenting. De är bra för att lagra små mängder. Digitala Bitcoin-plånböcker är också bekväma för dig som gör frekventa transaktioner. 

Hardware-wallets är små fysiska enheter, och de är det säkraste alternativet. Detta beror på att dessa BTC-plånböcker inte kräver internetåtkomst, vilket omedelbart eliminerar risken för nätfiske och hacking. De kostar allt från ca. 600 kr till ett par tusen kronor. Många väljer att lagra stora investeringar i hardware-wallets.

Du kan läsa mer om hur du väljer rätt Bitcoin-plånbok för dina behov här, samt se vår lista över rekommenderade kryptoplånböcker.

Vilka alternativ till Bitcoin finns det?

Allt som inte är Bitcoin faller under kategorin “altcoin”. Altcoin kan översättas som “alternativa mynt”, det vill säga alternativa mynt till Bitcoin. Vissa av dessa mynt är decentraliserade, medan andra är centraliserade. Du kan läsa mer om kryptovaluta i allmänhet genom att klicka här. 

Det finns tusentals kryptovalutor på marknaden idag, även om BTC fortfarande är marknadsledare. Några av de nya mynten utmanar Bitcoins svagheter när det gäller hållbarhet och skalbarhet. Till exempel är Ethereum en kryptovaluta och ett nätverk som använder mindre resurser och har ett större användningsområde än BTC. 

Vissa av nätverken kan användas av finansiella institutioner, medan andra också används för att skapa decentraliserade appar och tjänster via tekniken/nätverket. Det ska bli spännande att se hur utvecklingen av funktioner och funktioner fortsätter i framtiden.

Vad är Bitcoin: kort sammanfattning

Nu bör du ha en grundläggande kunskap om “vad är Bitcoin” så att du kan fundera på om du vill investera eller inte. Den enorma utvecklingen av kryptovaluta gör att nya “Bitcoin-miljonärer” ständigt dyker upp i media. Det är dock viktigt att tänka efter innan man hoppar på tåget. Gör alltid research på egen hand innan du köper kryptovaluta.

Du bör också vidta vissa försiktighetsåtgärder när du köper Bitcoin, förutom att välja en säker plattform. Tänk på dessa punkter innan du gör något:

Sist men inte minst, se till att välja en pålitlig och säker kryptobörs för att köpa BTC. Nu är det bara att önska dig lycka till med Bitcoin.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.