generic

Vad är Ripple (XRP)? En komplett guide för nybörjare

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Har du hört talas om Ripple (XRP), men är inte säker på om det är en investering för dig eller inte? Då har du kommit till rätt ställe! I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om RippleNet, XRP och xRapid. Ta reda på hur detta populära betalningsnätverk fungerar och för vem det kan vara en attraktiv investering.

Vad är Ripple (XPR)?

Ripple lanserades först 2004 av Ryan Fugger, när han lanserade sin prototyp av ett decentraliserat betalningsnätverk (RipplePay). Systemet togs i drift 2005 och var tänkt att erbjuda en säker betalningslösning med global räckvidd. Fugger överlät dock kontrollen över projektet till Jed McCaleb och Chris Larsen 2012. 

Det var de som startade det amerikanska företaget OpenCoin, föregångaren till det som vi idag känner till som Ripple Labs. De två utvecklarna började arbeta på ett protokoll som är inriktat på lösningar för banker och andra industriella institutioner. Företaget bytte namn till Ripple Labs 2013 och två år senare bytte nätverket namn till Ripple.

Idag består Ripple av ett decentraliserat betalningssystem som riktar sig till banker och finansinstitut, en egen huvudbok och deras kryptovaluta XRP. En av de saker som har gjort Ripple så populärt är att det inte är baserat på Proof of Work som Bitcoin är, utan använder en egen konsensusalgoritm – Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA).

Visionen bakom XRP

Det som började som ett decentraliserat betalningsnätverk inriktade sig snabbt mot finansinstitut och banker. I dag är det här som den största delen av Ripples kundbas finns. Företaget ville skapa ett nätverk som gjorde det möjligt att överföra stora belopp internationellt utan den flaskhals som finns i traditionell finansiering. 

Detta är kanske den mest framgångsrika delen av Ripple, och de kan idag visa upp en stor kundbas med många av de största bankerna i EU. Möjligheten att överföra pengar internt i nätverket på några sekunder har blivit ett attraktivt alternativ för bankerna.

Hur fungerar Ripple?

När man talar om Ripple kan det vara lätt att gå vilse bland de olika produkterna. Ripple är företaget bakom flera av sina produkter, inklusive RippleNet, XRPL, XRP och ett antal mindre produkter. Mye av inspirasjonen Fugger hentet til sitt prosjekt kom nettopp Bitcoin.

Ripples grundsten är Ripple Consensus Ledger (RCL) och deras kryptovaluta XRP. Ripple Consensus Ledger går idag under namnet XRP Ledger eller bara XRPL. Detta fungerar som ett distributionsnätverk som inte bara lagrar information om blockkedjan (vilket ett antal andra valutor också gör), utan också erbjuder växlingstjänster för ett antal valutor. 

Detta gör det möjligt för deltagarna i Ripple-nätverket att utföra transaktioner i realtid med hjälp av XRPL. Dessa kontrolleras och säkras sedan av deltagarna i nätverket. Det finns dock en stor skillnad mellan Bitcoin och XRP, nämligen att XRP inte använder Proof of Work. Det betyder att du inte kan utvinna XRP som du kan med Bitcoin. 

I stället för Proof of Work använder XRPL ett kontrollerat nätverk av oberoende valideringsnoder som jämför transaktionerna kontinuerligt. Vem som helst kan sätta upp en sådan valideringsnod, men Ripple rekommenderar att man använder betrodda validerare. Dessa kan hittas i listan över unika noder (UNL)

Vad kan Ripple användas till?

När du lär dig vad Ripple används till är det viktigt att veta att det finns två olika versioner av Ripple. Det finns en del med öppen källkod i form av XRPL – deras ledger. Den andra delen av systemet är RippleNet. Detta är det protokoll som erbjuder transaktionsnätverk för finansinstitut och banker. Denna del av systemet följer det ursprungliga protokollet som OpenCoin började använda 2012. 

RippleNet består av xRapid, xCurrent och xVia. Vi kommer därför att titta närmare på vad de olika nätverken innebär:

xRapid

xRapid är ett nätverk som använder kryptovalutan XRP som en brygga mellan olika FIAT-valutor runt om i världen. Både XRP och xRapid är baserade på XRP-Ledger för snabba transaktioner mellan avsändare och mottagare. Låt oss ta ett exempel för att visa hur detta fungerar. 

Låt oss säga att Lisa i Sverige skickar 100 dollar till sin vän Martin i Indien. De använder banken FIN som använder xRapid-lösningen. På så sätt kommer Lisa att sätta in 100 dollar hos FIN, där företaget konverterar dessa till XRP och skickar över till det mottagande företaget till FIN i Indien. Då kommer den mottagande banken i Indien att konvertera XRP till indiska rupier när den mottas. På så sätt kan man överföra belopp över hela världen på bara några sekunder.

xCurrent

xCurrent är en annan lösning som erbjuds av Ripple. Detta är en lösning för omedelbar avveckling och spårning av betalningar mellan RippleNet-medlemmar. Till skillnad från xRapid är xCurrent inte baserat på XRP utan på Interledger Protocol (ILP). Den största skillnaden är att xCurrent kan anslutas till olika huvudböcker och betalningsnätverk, medan xRapid endast använder XRP. 

xVia

Ripples senaste nätverk är xVia – ett API-baserat standardgränssnittsnätverk. Detta system gör det möjligt för leverantörer av finansiella lösningar att arbeta inom en gemensam ram. xVia gör det möjligt för banker att göra betalningar via andra betalningspartners som är kopplade till RippleNet och gör det möjligt att bifoga fakturor och annan information med transaktionerna. 

Vad är Ripple värt?

XRP har länge varit en volatil kryptovaluta och ligger för närvarande på 0,3713 dollar per token. Det innebär att de fortfarande ligger långt efter värdeökningen vi sett hos till exempel Ethereum och Bitcoin. Ripple är dock fortfarande en av de största kryptovalutorna på marknaden när det gäller marknadsvärde. 

Deras tokens har en enorm likviditet och tack vare anslutningen till RippleNet bibehålls denna likviditet över tid. Baserat på marknadsvärdet är Ripple den sjätte största kryptovalutan på marknaden idag. 

Hur investerar man i/köper Ripple?

Om du handlar med Ripple handlar du med XRP. Detta är den kryptovaluta som är kopplad till Ripples protokoll. Den finns på de flesta kryptobörser, men du behöver ett konto innan du kan börja köpa Ripple (XRP). Vi har därför illustrerat hur detta kan göras i några enkla steg nedan. 

  1. Det första du behöver göra är att skapa ett användarkonto på en kryptobörs. Det finns ett antal alternativ, men för svenska investerare rekommenderar vi Coinbase. Detta är en användarvänlig plattform med mycket låga kostnader. 
  2. När du har skapat ditt konto måste du överföra de pengar som du vill handla för. Vissa låter dig också koppla ett bankkort eller bankkonto direkt till din användarprofil, men detta är för närvarande inte tillgängligt hos Coinbase. 
  3. Då är det dags att hitta Ripple. Det kan du göra genom att enkelt söka efter XRP i sökfältet högst upp på din skärm hos Coinbase.
  4. Välj sedan att handla och ange hur mycket du vill investera i XRP. Slutför handeln genom att trycka på öppna handel längst ner på skärmen. Grattis, du är nu den stolta ägaren av XRP.

Sammanfattning

Ripple (XRP) skiljer sig från ett antal andra kryptovalutor genom att den har en målinriktad vision om att vara ett betalningsnätverk för finansiella institutioner och banker. På detta område har de kommit igång bra och används redan av stora banker i EU. Det är denna möjlighet som kan erbjudas genom RippleNet som har gjort XRP till en så populär investering för många. 

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.