generic

Vad är NFTs? En komplett guide för nybörjare

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Har du hört talas om NFT:er, men inte helt fått grepp om fenomenet? Det har vi också, och i denna NFT-guide skall vi forsöka gå igenom vad en NFT är, samt vad du bör känna till om dessa innan du investerar. Dessa färgrika bilder är nämligen långt mycket mer än bara internetbilder och mycket av detta går att spåra tillbaka till tekniken bakom Ethereum.

En NFT, eller “non-fungible token” som det egentligen står för är digitala filer som kan vara till exempel ljud, konst, video, memorabilia från datorspel och en hel del andra kreativa företeelser. Precis som kryptovaluta är NFT:er en unik kod som ligger synligt tillgänglig på en blockkedja. Detta betyder att de kan värderas enligt samma mått som olika kryptovalutor, och det är just det som gör dem så värdefulla.

Men låt oss nu ta ett steg tillbaka och titta närmare på vad NFT:er är innan vi rycks med. Enkelt förklarat är en NFT en unik token som visar att du äger den aktuella bilden, ljudet, videon eller vad det nu kan vara. I praktiken innebär det att du har ensamrätt till din NFT. Icke-fungibel kanske kan låta som ett roligt ord, men det betyder egentligen bara att något är unikt.

Vad är skillnaden mellan en kryptovaluta och NFT?

Som vi nämnde tidigare kan vi spåra blockkedjan med NFT:er tillbaka till Ethereum, men det är också här som likheterna till stor del slutar. Detta beror på att NFTs skiljer sig från kryptovalutor och tokens genom att varje NFT är unik. Detta i motsats till Ethereum eller Bitcoin som i och med att växla mot en annan Bitcoin eller Ethereum, fortfarande kommer att vara samma kryptovaluta, bara ett annat mynt.

Därför kommer många att betrakta NFT:er som att köpa konst, men i form av digitala samlarföremål lagrade på en blockkedja. På så sätt kan man faktiskt säga att NFTs är säkrare än att köpa en tavla, eftersom det är praktiskt taget omöjligt att piratkopiera den. Dessutom ger de en bra grund för att autentisera digitala tillgångar genom att hålla dem fullt synliga på en blockchain.

Varför NFT:er kan bli värdefulla

Så vad exakt gör dessa bilder så otroligt värdefulla? Det är helt enkelt på grund av utbud och efterfrågan – vi vill äga dem. Många anser att NFT är konst och konst som människor har samlat på i hundratals år redan. Detta har lett till att ett antal konstnärer lanserat sina nya verk som NFTs, och här kan vi lyfta fram några bra exempel på varför NFTs blir så värdefulla.

Banksy har länge varit en mycket kontroversiell konstnär, men han är nog mest känd som en graffitikonstnär med ett väldigt politiskt budskap. Flera av hans målningar har dock sålts på auktion hos välrenommerade auktionshus som Sotheby’s och Christie’s. Banksy var en av de första högprofilerade konstnärerna som lanserade sin egen NFT, i form av konstverket “Moron”. Detta var en NFT som såldes för över 3 miljoner SEK.

Med det sagt, bara för att en Banksy gått för 3 miljoner betyder inte det att alla NFT:er kommer att vara värdefulla. Som vi nämnde tidigare är NFT:er i praktiken en form av samlarobjekt eller konst, vilket gör att de allra flesta aldrig kommer att uppleva en värdetillväxt. För att uttrycka det rakt på sak kommer många av dem helt enkelt att i framtiden vara värdelösa, så här blir det viktigt att sätta sig in i de olika formerna av NFT:er och vilka man bör satsa på.

Olika användningsområden för NFT:er

En av de saker som gör NFTs så spännande är att det finns ett antal potentiella användningsområden för denna teknik. Hittills har fokus legat på NFTs relaterade till spel och konst, men de kan också användas till otroligt mycket mer. En NFT kan i praktiken vara vad som helst som behöver en dokumenterad historik. Vi kommer därför att titta närmare på några av de potentiella användningsområdena för NFT som hittills har identifierats, men vi tvivlar inte på att denna lista kommer att utökas i takt med att tekniken blir mer utbredd.

Identifikation

Vi hanterar alltfler internationella transaktioner, men det har också lett till en rad problem för både privatpersoner och företag. Ett resultat av detta är strikta krav på KYC (Know Your Customer) som många känner igen från onlinekasinon, banker och dealers som hanterar pengar online. Problemet många av dessa företag står inför är att det blir allt svårare att verifiera att identiteten de relaterar till faktiskt är en riktig person, och ännu viktigare att de faktiskt är den person de utger sig för att vara.

Detta har lett till ett antal olika processer som syftar till att verifiera en användares identitet. Många av oss har säkert upplevt att behöva ta en bild på ett pass eller körkort för att lämna in detta för verifiering, eller använt BankID-applikationen för att skanna id-kort och ansikten. Utmaningen med att be någon att skicka in en kopia av ID-kort eller pass är att man inte kan bekräfta om dessa är äkta eller inte. Dessutom vägrar många att lämna känslig information av rädsla för att den ska komma på avvägar och missbrukas.

Ett sätt att lösa detta är att använda NFT:er som identifiering. Med hjälp av en blockchain som Ethereum kan du säkra din identitet mot stöld, och till exempel lagra den offline i en hårdvaruplånbok. På så sätt kan du skydda den privata nyckeln till din NFT, men samtidigt använda den för att identifiera dig online. Eftersom det är praktiskt taget omöjligt att piratkopiera en NFT kommer detta också att förhindra identitetsstöld som vi känner den idag. 

Egendom

Trots att vi lever på 2000-talet sker fortfarande stora delar av fastighetsbranschen i form av dammiga gamla arkiv eller dåliga digitala lösningar, vilket gör det lätt att manipulera med ägandet av en fastighet. Det har bland annat lett till att du har kunnat dölja ditt ägande genom halmgubbar eller brevlådeföretag, men det har också lett till att många begått bedrägerier vid försäljning av fastigheter – där det mest klassiska är att du säljer en fastighet du faktiskt inte äger. 

Om NFTs användes som en token för fastigheter där varje fastighet har sin egen unika NFT, skulle detta vara ett mycket mindre problem. Då skulle ägandet av en fastighet vara offentligt synligt på en blockkedja och potentiella köpare kan enkelt se vem den nuvarande ägaren är, samt hela historien om tidigare transaktioner som finns på blockkedjan.

En annan spännande aspekt med NFTs är möjligheten att använda smarta kontrakt baserade på blockchain. Det är unika kontrakt som verkställs när alla kriterier är uppfyllda. Sådana kontrakt kan revolutionera hur vi säljer fastigheter på den offentliga marknaden och det finns redan pilotprojekt för detta i en rad olika länder som Sverige, Ryssland och Ghana. 

Konst

Som vi nämnde tidigare är konst naturligtvis en stor användning för NFTs. Vi har dock precis börjat utforska vilka möjligheter denna typ av konst faktiskt kan användas till. Här ser många experter för sig att NFT:er kommer att vara en mycket vanlig form av memorabilia som kan säljas vid en rad olika evenemang. Vissa har föreslagit att merch kan säljas som memorabilia, men de kan också implementeras i sportevenemang, datorspel och en rad andra tävlingar.

Skulle det inte vara coolt att köpa en NFT från en konsert med ditt favoritband nästa gång? Detta är en av många möjliga användningsområden som experter har tittat på, och är något vi förväntar oss att se mer och mer av. Om Rolling Stones börjar sälja NFTs kommer vi utan tvekan att ligga långt fram i kön.

Hur man köper och säljer NFT:er

Om du vill starta din egen NFT-kollektion eller försöka sälja dina egna NFT:er måste du skapa ett smart kontrakt på blockkedjan. Här kan du välja att göra detta själv, men om du inte har otroligt god kunskap om hur detta fungerar rekommenderar vi att du använder en marknadsplats för NFTs. Du behöver också en kryptoplånbok för att lagra nyckeln till din NFT.

Om du vill lära dig mer om hur du kan köpa och sälja NFTs för att starta din egen kollektion har vi gjort en separat guide om detta – du hittar den här.

3 NFT-projekt vi gillar

Det finns tusentals olika NFT-projekt att välja mellan, men som vi nämnde tidigare kan det vara svårt att avgöra vilka av dessa som kommer att stiga i pris och vilka som är värdelösa. Här ska vi inte göra anspråk på att vara någon form av konstkritiker eller expert på NFT, men vi måste erkänna att vi attraheras av de färgstarka konstverken.

Därför har vi lyft fram tre olika NFT-projekt eller samlingar som vi gillade särskilt. Innan vi går vidare måste vi betona att detta inte på något sätt är en rekommendation att köpa NFT från dessa samlingar, utan snarare ett erkännande av att vi gillar att blänga på färgglada bilder snarare än att göra det vi ska göra på jobbet. 

Bored Ape Yacht Club 

Bored Ape Yacht Club är en samling av 10 000 unika NFTs av, ja… apor. Dessa konstiga bilder har blivit en av de mest populära samlingarna på flera marknadsplatser och det är något intressant med bilderna. Vi vet inte exakt vad som gör att vi ständigt tittar på bilder på apor, men det är i alla fall en snygg samling av väldigt färgglada, kreativa NFT:er som kommer att passa bra i vilken samling som helst. Det hade också varit ganska häftigt att ha en Bored Monkey hängande på vardagsrumsväggen, men då var vi tvungna att skruva upp ytterligare en skärm, något vi misstänker inte kommer att tillåtas. Vi kommer därför att vara noga med att titta på bilderna på nätet tills vidare.

Quirkies Originals

Quirkies är en annan samling av NFTs, men jämfört med aporna som det fanns 10 000 av finns det bara 5 000 Quirkies. Vi måste vara helt ärliga när vi säger att vi inte helt kan avgöra vad dessa varelser verkligen är, men vi misstänker att de inte lever på jorden. Som sagt, skaparen av Quirkies har sagt att samlingen hyllar de många quirkies vi människor har, så kanske de är närmare än vi vill inse. Hur som helst, det är en spännande samling av NFT:er som har plockats upp av många samlare runt om i världen. Du kanske har plats för en Quirkies i din samling?

Tasty bones

Den sista kollektionen vi vill lyfta fram idag är Tasty Bones som verkligen får oss att tänka på BBQ, men det är en samling färgglada skelett i olika outfits. Denna NFT-kollektion består av 4999 olika bilder som alla har sin egen fiktion på olika rätter i vår egen värld. Vi har sett få tecken på dessa varelser i mathallen än så länge, men man vet aldrig vad som dyker upp nästa gång. Det här är i alla fall en färgsprakande kollektion med snygga bilder, så vi skulle absolut vilja ha några av dessa i samlingen en dag.

Sammanfattning – Vad är NFTs?

NFTs eller “Non-fungible tokens” är ett stycke kod vi hittar på en blockchain, men de mest erkända är som konstverk. Idag kan man investera i NFTs i form av foton, video, memorabilia med mera, men det finns också höga förväntningar på hur denna teknik kan användas i allt högre grad. Som vi diskuterade i den här artikeln kan det vara aktuellt att använda NFT för identifiering online, för transaktioner inom fastighetsbranschen och inte minst som samlarobjekt. Här är det bara fantasin som sätter gränserna, så det kan bli riktigt spännande att se vad som gömmer sig i framtiden för denna innovativa teknik.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.