generic

Vad är Ethereum: En komplett guide for nybörjäre (2023)

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Vad är Ethereum? Varför köper många ETH? Ethereum är förmodligen ett namn du har hört talas om. Kryptovalutan ligger på andra plats sett till marknadsvärde, precis bakom Bitcoin. Om du är nyfiken på varför ETH är så populärt har du kommit rätt.

Här får du en lättläst men detaljerad guide med allt du behöver veta om Ethereum.

Vad är Ethereum?

Enkelt uttryckt är Ethereum tekniken och ether (ETH) är kryptovalutan. Tekniken utvecklades för att erbjuda decentraliserade appar på blockchain-teknik, samtidigt som tekniken även används för pengaöverföringar. Ethereum bygger på ett så kallat P2P-nätverk, det vill säga peer-to-peer eller användare-till-användare. 

Det är P2P-teknik som gör Ethereum decentraliserat. Transaktioner på nätverket går direkt från användare till användare, utan att godkännas av en tredje part. Vissa menar att Ethereum har en långsiktig potential som Bitcoin inte har, tack vare apputvecklingen. Antalet ether som tillverkas är inte heller begränsat, vilket gör tekniken mer skalbar. 

Ethereums historia började med Vitalik Butarin. Han insåg fördelarna med att använda en blockkedja för apputveckling, även om det var svårt att använda Bitcoin blockchain för just det. Butarin bestämde sig därför för att försöka lösa några av utmaningarna med att skapa applikationer och mjukvara med blockkedjeteknologi. 

Tillsammans med andra programmerare skapade han Ethereum-plattformen för andra utvecklare att enkelt skapa nya, decentraliserade blockkedjeapplikationer. Innan Ethereum skapades var utvecklarna tvungna att skapa en ny blockkedja för varje ny programvara. Detta var en tidskrävande, svår och komplicerad process. 

Ethereum å sin sida fungerar som en grund som alla applikationer är uppbyggda på, även om apparna har helt andra egenskaper och funktioner. Detta öppnade upp för många fler spelare och individer att bygga sina egna applikationer, utan fördjupad kunskap om hur man skapar helt nya blockkedjor.

Vad menas med decentraliserade appar?

En av anledningarna till att Ethereum utvecklades var möjligheten att skapa decentraliserade nätverk och appar (dApps). För att förstå hur och varför många utvecklare anser att decentralisering är viktigt måste man först förklara lite mer om “tredje part”. 

Det mesta av det vi gör idag måste godkännas av en tredje part. Tredje parterna är vanligtvis ett specifikt företag eller avdelning. Till exempel godkänner banken överföringen om jag vill skicka 500 SEK till dig. Trustly godkänner överföringen när du skickar pengar till din vän. 

Tredje part gäller inte bara finansiella institut. All information och all information lagras av en tredje part såsom Facebook och Google. Den tredje parten äger de nätverk du använder, och det gör att de kan ingripa och stoppa dig i t.ex. skicka ett mejl eller posta ett inlägg på Instagram. 

Decentraliserade appar via tekniker som Ethereum eliminerar behovet av tredje part. Istället används något som kallas “smarta kontrakt”. Smarta kontrakt initierar automatiskt transaktioner och åtgärder i enlighet med vissa villkor. 

De smarta kontrakten är inte heller beroende av en server eller ett moln som centraliserade appar är idag, utan körs snarare på blockkedjan. Det betyder att all din information inte lagras av en tredje part som kan vara sårbar för hacking. Blockkedjeteknologin minskar också risken för bedrägerier och fusk.

Hur fungerar Ethereum?

Precis som Bitcoin fungerar Ethereum på grund av Blockchain/blockkedje-tekniken. Vi har redan nämnt att smarta kontrakt och decentraliserade appar körs på teknik. Finansiella transaktioner som betalning och penningöverföring körs också genom blockkedjan. Varje transaktion består av så kallade sammanlänkade block. Det nya blocket innehåller information om blocket som kommer före det. 

Låt oss titta på ett exempel. Ethern som du äger finns i ett block som du har en nyckel till. Nyckeln är på många sätt som ett lösenord och består av en serie koder. När du vill skicka ether till någon annan, används en nyckel för att signera transaktioner. På många sätt kan du betrakta detta som att ange en PIN-kod för att ta ut pengar i bankomaten. 

När transaktionen är genomförd bildas ett nytt block som även innehåller information om varifrån medlen kom, det vill säga information om din nyckel. Det är huvudnyckeln som ger dig tillgång till all ETH som du äger.

Hur fungerar smarta kontrakt?

Namnet smart kontrakt i sig kan vara lite förvirrande, eftersom det inte handlar om att ingå typiska kontrakt och avtal. Smarta kontrakt är å andra sidan ett automatiserat datorprogram med sekvenser och faktorer som är programmerade i förväg. 

Om dessa faktorer utförs utlöser det en automatisk åtgärd på blockkedjan. Låt oss ta ett exempel som de flesta känner till. Om du anger ditt lösenord korrekt på en webbplats bör du ha tillgång till webbplatsen. 

Vanligtvis lagrar webbplatsägaren ditt lösenord och behåller det hos sig. Eftersom applikationerna byggda med Ethereum är decentraliserade lagras informationen istället i blockkedjor. Noderna bekräftar de smarta kontrakten och registrerar åtgärden i Ethereums transaktionshuvudbok. 

Nätverket består av tiotusentals noder snarare än bara en tredje part, vilket avsevärt minskar sannolikheten för hacking och fusk. Noder är personer som driver nätverket och transaktioner för att tjäna ether. Man ska alltså attackera tusentals människor, snarare än bara en kontrollenhet.

Alla åtgärder på nätverket måste godkännas av ett visst antal noder för att kunna genomföras. Varken individer eller aktörer kan kontrollera applikationen eftersom åtgärderna körs på nätverket med konsensus från noderna.

Hur tillverkas Ethereum?

Ethereum utvinns med hjälp av så kallad “mining”. Gruvarbetare kallas också noder. Det är de som bekräftar transaktioner och handlingar på nätverket. Varje gång de godkänner en transaktion skapas nya mynt. Minern/noden som genomför transaktionen belönas med två ethermynt till ett värde av tiotusentals kronor. 

Det finns inga gränser för hur många Ether-mynt som kan skapas, och det finns oändliga möjligheter här. Som jämförelse kan maximalt 21 miljoner Bitcoin endast produceras totalt, vilket innebär att “belöningarna” tar slut. Det är först till kvarn som gäller i mining och konkurrensen har hittills varit hård. Konkurrensnivån kan dock komma att förändras för Ethereum-mining.

Vad är proof-of-stake?

Nätverket kommer snart att övergå från proof-of-work till proof-of-stake. Beroende på när du läser detta kan ändringen ha genomförts. Båda är en konsensusmekanism där noderna kommer överens om hur transaktioner ska genomföras för att skapa nya block i blockkedjan. 

Miners/noderna måste lösa ett avancerat matematiskt problem för att vinna genom proof-of-work. Den genomförda uppgiften “bevisar” att de har gjort sitt jobb och förtjänar att få mynt som belöning. Detta gör det i sin tur svårt att lura systemet. Nackdelen är att processen kräver enorma mängder energi och kräver mycket dyra datasystem.

Privatpersoner har små chanser att “vinna transaktioner”, vilket gör att större aktörer föredrar att ägna sig åt mining. Proof-of-stake, å andra sidan, gör det lättare för de flesta att börja med mining. Noder måste erbjuda sin egen ETH som garanti/deposition för att gå med i nätverket. I skrivande stund måste man ha 32 ETH. 

Gruvdrift är fortfarande dyrt, men datorsystemet och energin som krävs för att bevisa arbete är betydligt dyrare. Det är möjligt att gå med i så kallade “pools” med andra användare, om du inte har tillräckligt med medel själv. I så fall splittar ni för att ägna er åt mining tillsammans. 

De noder som godkänner transaktioner väljs ut slumpmässigt och den hårda konkurrensen hittills är därmed eliminerad. Om du godkänner block som är skadliga förlorar du din insättning. Noderna belönas med ETH för varje gång de antingen föreslår nya block i kedjan eller bekräftar att de har sett block som andra föreslår.

Vad kan Ethereum användas till?

Ethereum har ett större användningsområde än till exempel Bitcoin. Du kan investera i ETH för kortsiktiga eller långsiktiga investeringar, samt skicka kryptovalutor direkt till andra användare. Ethereum erbjuder även ett nätverk av finansiella tjänster, applikationer, nätverk och spel, utan att tredje part kan censurera dig eller stjäla din information.

Varför väljer många att investera i ETH?

Många väljer att investera i Ethereum för att de tror på framtiden för detta system och vill säkra värden innan marknadspriset så småningom stiger mer. Andra vill däremot delta i applikationsutvecklingen på nätverket, och “köpa sig in” med ether. Blockkedjans framtid är å andra sidan omöjlig att förutse. 

Andra köper och säljer ether för att vinna på de frekventa prisfluktuationerna. Ether är ett favoritobjekt för daytraders, eftersom värdet varierar från timme till timme. Det är viktigt att notera att alla möjliga investeringar endast är spekulationer, och det finns en hög risk förknippad med kryptohandel i allmänhet. 

Vi rekommenderar därför att du läser på noggrant innan du bestämmer dig. På grund av den höga volatiliteten och risken bör du alltid skapa dig en uppfattning. Studera gärna statistik om marknadsrörelser. Om du snubblar över någon som garanterar dig en vinst bör du vara försiktig. Det finns inga garantier i handel och du bör begränsa dina investeringar till ett belopp som du har råd att förlora.

Hur betalar man med ETH?

Om du ska handla eller betala i Ethereum så är det strängt taget ether eller ETH som gäller. Som diskuterats i inledningen är Ethereum den teknik som den digitala valutan ether körs på. Du kan även tänka på ETH som så kallade tokens som kan användas för betalning via nätverket Ethereum. 

Fördelen med att betala med kryptovaluta är mindre avgifter och säkra transaktioner. Pengatransaktioner via banker inom Sverige är ganska låga, men det kan kosta mycket mer att skicka pengar in och ut ur landet. Det innebär att du kan minska vissa utgifter för frekventa transaktioner och betalningar över landsgränser. 

Nackdelen är dock de mycket varierande prisfluktuationerna. Detta gäller kryptovalutor i allmänhet, inte bara ether. Det är tråkigt att investera ett par tusenlappar i ETH för konsumtion, bara för att konstatera att summan har halverats innan man beställer varor. 

Du kanske har hört historien om mannen som köpte pizza med Bitcoin 2010? Då var mynten värda ca. 250 kr. Hade han sparat mynten hade de blivit värda miljoner kronor. Det är sant att så stora variationer inte inträffar på några veckor, men det finns alltid en stor risk att värdet förändras i förhållande till svenska kronor på kort tid.

Hur man hittar aktuellt värde för Ethereum

De flesta kryptobörser erbjuder statistik och information om det aktuella värdet av Ethereum. ETH har som sagt hög volatilitet vilket gör att marknadsrörelserna är i skarp rörelse. Det går att göra stora vinster, men också stora förluster. Du bör göra en grundlig research innan du köper ETH, eftersom priset kan variera flera gånger under dagen. 

De flesta kryptoplattformar erbjuder också en översikt över vad Ethereum är värt från timme till timme. Vi rekommenderar att du bekantar dig med denna statistik för att förstå vad Ethereum är värt, om du funderar på att investera i ETH eller annan kryptovaluta. Grundlig forskning är viktig för framgång med handel i allmänhet, särskilt för volatila investeringar som kryptovaluta.

Hur investerar och köper jag Ethereum i Sverige?

Vi rekommenderar att du köper Ethereum i Sverige från välrenommerade kryptobörser. Det går att köpa direkt från andra användare genom P2P-nätverk, men du måste ha djup kunskap om vad du gör för att lyckas. Du förhandlar själv om priset och risken att bli lurad är högre. 

En kryptobörs fungerar på många sätt som en slags mäklare. Detta är det bästa valet för de flesta som vill köpa ETH i Sverige. Vi rekommenderar att du använder reglerade och licensierade börser med hög säkerhet och användarvänliga funktioner. Läs här för mer information om hur du väljer den bästa kryptobörsen innan du köper Ethereum. 

När du har valt önskad plattform är du redo att köpa ETH. Här är en kort, steg-för-steg-guide om hur du gör. Rekommendationerna är generella och kan därför variera något beroende på vilken börs du i slutändan väljer.

Om du föredrar att läsa en fördjupad guide om hur du köper kryptovaluta steg för steg med exempel och skärmdumpar rekommenderar vi att du läser vår guide här.

Hur man köper ETH i Sverige steg för steg:

Varför använda en kryptoplånbok?

Det finns flera anledningar till varför vi rekommenderar att du använder en kryptoplånbok istället för att lämna dina värden på kryptobörsen. En anledning är avgifter. Vissa kryptoplattformar kräver ett visst belopp för att du ska behålla dina pengar hos dem. Denna avgift dras av från dina värden. 

Det viktigaste är dock säkerheten. Allt som pågår online är utsatt för hacking och nätfiske. Till exempel kan ditt tangentbord läsas och hackare får tillgång till dina lösenord. Det har också förekommit tidigare kriser där kryptobörser har gått i konkurs eller blivit hackade, utan att användarna återfått värdet. 

Många kryptobörser har nu försäkringar och pengar för att säkra användare i sådana fall, men det bästa är att överföra värdena till en kryptoplånbok. Du kan välja mellan en digital kryptoplånbok eller en fysisk enhet som ser ut som en USB-sticka. Fysiska enheter är säkrast, medan digitala plånböcker är mer bekväma för frekvent användning. 

En lösning är att använda båda. Du kan till exempel lagra de flesta av värdena på en fysisk enhet men ha en liten mängd i en digital plånbok. Vad du än väljer är det viktigt att göra din egen forskning och bedömningar. Du kan läsa mer om hur du väljer kryptoplånbok här.

Vad är skillnaden mellan Ethereum och Bitcoin?

Det finns både skillnader och likheter mellan Ethereum och Bitcoin. Båda har stort marknadsvärde, samt ett ganska högt pris per mynt. Båda fungerar även med blockchain med noder. Nätverken är decentraliserade, utan en specifik form av förvaltning. Volatiliteten för båda typerna av kryptovalutor är också hög. 

Ethereum, å andra sidan, skiljer sig från Bitcoin på många sätt. Ethereum är en avancerad plattform för att skapa decentraliserade appar som också erbjuder sina egna kryptovaluta (ETH) och pengasystem, medan Bitcoin endast är designat som ett digitalt penningsystem. Många anser därför att nyttan är högre för Ethereum. 

Ethereum är skalbart, medan Bitcoin är begränsat till 21 miljoner för att förhindra inflation. Inte minst kommer Ethereum-tekniken att gå vidare till proof-of-stake. I jämförelse använder Bitcoin den mer resurskrävande proof-of-work-tekniken. Ett stort antal kryptoentusiaster anser därför att Ethereum-tekniken är mer framtidsinriktad, hållbar och skalbar. 

Det är dock omöjligt att svara på vad som är bäst av Ethereum och Bitcoin. Det finns för- och nackdelar med båda nätverken, och användningarna är också väldigt olika. Det beror därför helt på dina personliga preferenser, mål och önskemål. Läs noga om både teknikerna och mynten, om du måste välja mellan dessa två.

Vad är Ethereum: kort sammanfattning

Nu har du en grundläggande förståelse för “vad är Ethereum”, samt varför vissa väljer att investera i teknik och kryptovaluta. Här är de viktigaste punkterna du bör notera, i korthet:

Om du funderar på att investera i teknologin eller köpa ETH bör du vara väl medveten om riskerna. Se också till att du väljer en ansedd och pålitlig kryptobörs. Nu är det bara att önska dig lycka till med Ethereum.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.