generic

Vad är Dogecoin (DOGE)? En komplett guide för nybörjare

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Kort sagt är Dogecoin precis vad namnet antyder – ett mynt med en hund på. Om vi tittar lite djupare (vilket vi bör göra i en guide) är Dogecoin ett av de mest populära altcoinsen på marknaden idag. Den är baserad på den populära meme:n Remarkably – och har inget annat syfte än att vara ett samlarobjekt. 

En av de saker som har gjort DogeCoin så populär är att miljardären Elon Musk upprepade gånger har nämnt den populära kryptovalutan på sitt Twitterkonto. Det populära myntet har sedan dess utvecklat en stadig följarskara och en imponerande likviditet på ett antal olika kryptobörser

I den här artikeln kommer vi därför att titta närmare på varför denna valuta har blivit så populär, samt vad du bör veta innan du skaffar DogeCoin till din portfölj.

Vad är Dogecoin?

Som namnet antyder är DogeCoin inspirerat av den populära memen Doge som var känd på internet 2013. Detta var utgångspunkten för en open source-kryptovaluta som baserats på Litecoin-kodbasen. De flesta känner igen den populära hunden som en Shiba Inu, ofta avbildad med rolig text i en tankebubbla. 

Hela idén bakom DogeCoin var att skapa en lättare, humoristisk kryptovaluta, förklarade skaparen Billy Markus senare. Detta gjorde han tillsammans med Jackson Palmer från Adobe. Sedan dess har myntet väckt intresse hos en stor del av kryptovalutainvesterare och har också kallats en av de mest likvida altcoinsen.

Visionen bakom Dogecoin

Billy Markus vision bakom Dogecoin var att skapa en skämtvaluta som skulle få mer uppmärksamhet än Bitcoin. Bitcoin hade redan ökat betydligt i popularitet, men inte nått ut till vanliga investerare. Målet var därför att skapa en kryptovaluta som skulle locka en bredare publik. Grundarna lyckades med detta – och den nu erkända kryptovalutan blev viral i sociala medier. 

Idag har DogeCoin uppnått ett imponerande marknadsvärde, men experterna har blandade känslor. De flesta – inklusive grundarna – har varit öppna med att detta är en kryptovaluta utan något specifikt syfte. Det kan därför vara spännande att se hur denna kryptovaluta kommer att behålla sitt värde när mer genomtänkta varianter dyker upp.

Hur fungerar Dogecoin?

Dogecoin har sitt ursprung i protokollen för Litecoin. Det var ett mynt som hette Luckycoin, men sedan dess sena början har protokollet uppgraderats avsevärt. När det gäller blockkedjan har Dogecoin en liknande modell som Bitcoin, där Proof-of-Work används för att bryta nya mynt. Detta garanterar också att alla som vill delta i nätverket kan installera programvara med öppen källkod på sina datorer för att bli en nod i nätverket. 

En stor skillnad mellan DOGE och BTC är att BTC har ett tak, medan det inte finns någon motsvarande gräns för hur många Dogecoin som kan brytas. Det finns också vissa skillnader i hur Dogecoin bryts jämfört med BTC. DOGE använder samma ASIC-förebyggande protokoll som Litecoin. Detta ger ett mer decentraliserat landskap för utvinning och förhindrar att stora farmer byggs, något som hänt för Bitcoin.

Vad kan Dogecoin användas till?

Eftersom DogeCoin inte har någon avsedd vision eller funktionalitet kan vi inte påstå att det finns så mycket du kan använda DOGE till. Det är helt enkelt ett finansiellt instrument skapat för skojs skull. Användningsområdet kommer därför snabbt att begränsas till ett insamlingsobjekt där du satsar på en ökning eller minskning av det allmänna marknadsvärdet på DOGE-tokens.

Elon Musk och Dogecoin

En stor bidragande orsak till att kryptovalutan Dogecoin har blivit så känd i det större finansiella samfundet är att Elon Musk har nämnt den vid flera tillfällen. Detta har lett till kraftiga rörelser i priset på Dogecoin och har vid flera tillfällen lett till misstankar om pump- och dumptendenser i kryptovalutan. Även om det inte finns några tydliga rapporter eller anklagelser om detta har SEC flera gånger varnat för att detta kan förstöra investerarnas förtroende. 

Det råder dock ingen tvekan om att Elon Musk har bidragit till att öka Dogecoins marknadsvärde flera gånger. Detta har också gjort att många investerare och Musks anhängare har valt att lägga till DogeCoin i sin portfölj. 

Vad är Dogecoin värt?

I skrivande stund har Dogecoin ett marknadsvärde på över 8,7 miljarder dollar. Baserat på detta värde är Dogecoin den tionde största kryptovalutan idag. Den har haft en stark tillväxt under de senaste åren, men har på senare tid balanserat ut sig, med undantag för de tillfällen som Elon Musk gjort uttalanden om krypton.

Hur investerar man i/köper Dogecoin?

Eftersom DogeCoin har blivit en av de mest populära kryptovalutorna under de senaste åren finns den tillgänglig på de flesta kryptobörser. Många nybörjare undrar dock hur man handlar med DogeCoin, och det ska vi visa dig i några enkla steg. 

  1. Det första du behöver är en användarprofil på en kryptobörs. Här kan vi rekommendera Coinbase, men även Trijo, Binance och Coinbase erbjuder möjlighet att handla med Dogecoin. 
  2. När du har skapat ditt konto måste du överföra pengar till ditt konto. Detta är de pengar du tänker investera med – se till att du inte överför mer än du har råd med. 
  3. Så fort pengarna kommer in på ditt konto är du redo att handla. Om du har ett konto hos Coinbase kan du enkelt söka efter DOGE i sökrutan högst upp på din instrumentpanel. 
  4. Välj sedan att handla och ange hur mycket du vill handla för. När du har slutfört detta, slutför handeln genom att trycka på öppna handel.

Sammanfattning

Dogecoin är ett altcoin som inte har något annat syfte än att vara underhållande. Den skapades som en fork från Litecoin-varianten Luckycoin, men har på senare tid utvecklats till att bli en av de tio största kryptovalutorna på marknaden. Elon Musk har länge uppmärksammat den, vilket har lett till kraftiga prissvängningar under de senaste åren. 

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.