generic

Vad är courtage? En komplett guide för nybörjare (2023)

Courtage är avgiften du betalar till en mäklare för att kunna köpa eller sälja en aktie eller andra värdepapper. Det finns många mäklare på nätet som låter dig enkelt köpa och sälja aktier. I gengäld kräver de en avgift för att de skall genomföra handeln åt dig. Med andra ord blir då mäklaren en mellanhand mellan köpare och säljare och courtaget motsvarar mellanhandens “lön”.

Varför är det viktigt att förstå sig på courtage?

Hur mycket du ska betala i courtage kommer att variera. De flesta nätmäklare varierar courtage baserat på hur mycket pengar du handlar för och hur ofta du handlar.

Om du är ny på börsen är det viktigt att du sätter dig in i olika courtageregler innan du börjar handla, men även innan du väljer nätmäklare.

Det positiva med att aktiehandeln har digitaliserats är att courtaget har blivit mycket lägre i takt med att folk mer utbrett började handla aktier med nätmäklare. Det är dock fortfarande en relativt stor skillnad mellan vissa nätmäklare. Det kommer alltså att löna sig att bekanta sig med mäkleri av de olika nätmäklarna innan du gör det slutgiltiga valet.

Om du väljer fel nätmäklare och handlar för små summor kan du faktiskt upptäcka att mycket av dina vinster äts upp av courtaget. Om du investerar 10 000 – köper 20 aktier till ett värde av 500 SEK per aktie – och aktiekursen stiger med 2 % har du tjänat 200 SEK. Men betalar du 95 i courtage så har du bara tjänat 105 kr på aktieköpet. Detta kanske inte verkar så mycket, men om du ofta handlar med mindre belopp kan ett sådant courtage innebära en ganska stor summa i längden.

Handlar du med en mindre summa blir det därför viktigt att sätta dig in i minimicourtaget. Men om du handlar med ett större belopp är det mycket viktigt att sätta dig in i den procentuella avgiften. Många nätmäklare har också en maximal courtage. Om du till exempel handlar aktier i ett bolag för 1 miljon och nätmäklaren skulle ta 5 000 i courtage till en courtageprocent på 0,05 %, skulle det vara väldigt mycket som försvann.

Hur räknar man ut courtage?

Courtaget beräknas vanligtvis i förhållande till ett minimibelopp eller en procentandel av handelsbeloppet.

Tänk dig till exempel att en mäklare har ett minimicourtage på 95 svenska kronor och en procentsats på 0,05 %.

Alla belopp där växelkursen är högre än 75 kr kommer att beräknas procentuellt, men alla belopp där växelkursen skulle vara lägre än 75 kr kommer att omfattas av en växelkursavgift på 95 kr.

Om du t.ex. handlar utländska aktier för 16 000 kr kommer du bara att passera minimicourtaget och betala 80 kr i avgifter. Om du handlar för 1 000 kr bör du egentligen bara betala 5 kr i avgifter utöver courtaget. Men eftersom minimibeloppet är 95 kr måste du betala 95 kr i courtage.

Skräddarsytt courtage

Många mäklare har specialerbjudanden för olika typer av handlare. Vissa mäklare har till exempel skräddarsydda program för småsparare, där du kan få en mycket låg minsta insättning. Å andra sidan har mäklare också skräddarsydda program för investerare som investerar stora summor. Dessa kan därmed få ett kraftigt reducerat procentuellt courtage.

Sådana erbjudanden gynnar både investerare och mäklare, eftersom investerarna får ett bättre pris och mäklaren får fler kunder. Återigen är det viktigt att i förväg undersöka vilken mäklare som har det bästa kortsiktiga erbjudandet för dig.

Vad ligger courtaget på i Sverige?

Courtaget hos nätmäklare i Sverige varierar inte lika mycket och priserna är relativt lika. Det finns dock pengar att tjäna på att välja rätt nätverksoperatör i förhållande till att betala minsta möjliga provision. Minimisatsen varierar mellan 0 och 99 kronor och procentsatsen mellan 0 % och 0,25 %.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.