generic

Vad är Cardano (ADA)? En komplett guide för nybörjare

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Det händer mycket inom kryptovaluta och blockkedjor, så det kan vara svårt att sätta sig in i varje enskild kryptovaluta. Det finns dock vissa valutor som har väckt mer intresse än andra, och Cardano är utan tvekan en av de mest populära. Vi ska därför titta närmare på vad som gör denna teknik så unik och hur du kan investera i Cardanos egen kryptovaluta ADA. 

Vårt mål är att göra kryptovalutor så enkla och begripliga som möjligt. Därför har vi tagit fram den här enkla guiden med allt du behöver veta om Cardano innan du gör din första investering. 

Vad är Cardano (ADA)?

Cardano är en allmän blockkedja som utvecklats genom akademisk forskning. Cardanos universum består av tre olika organisationer: IOHK sköter utvecklingen av protokollet, Cardano Foundation övervakar det och EMURGO ansvarar för affärsutvecklingen av nätverket. En av de saker som har gjort Cardano så unikt är deras akademiska tillvägagångssätt och det tvärvetenskapliga teamet av ingenjörer, matematiker, forskare och affärsmän. 

När det gäller praktisk funktionalitet har Cardano ett liknande tillvägagångssätt som vi känner till från Ethereum-nätverket. Det är Cardano som står för blockkedjan, medan deras egen valuta ADA används för att genomföra transaktionerna. Detta är ett liknande system som det vi känner till från förhållandet mellan ether (ETH) och Ethereum. 

Visionen bakom Cardano

Visionen för teamet bakom Cardano är att utveckla ett nätverk som löser problemen om skalbarhet för första och andra generationens kryptovalutor. Detta beror främst på begränsningar av antalet transaktioner per sekund (TPS) där både Ethereum och Bitcoin har haft problem. Cardano har därför siktet inställt på att ha en mycket skalbar kapacitet, så att de inte får liknande problem. 

I sin nuvarande form kan Cardano hantera upp till 24 000 TPS, medan de idag har ett genomsnitt på 1736. Detta trots att valutan är bland de mest populära på många kryptobörser. Detta visar hur robust blockkedjan är och vilken potential den har för framtida användning. 

Hur fungerar Cardano?

Som tredje generationens blockkedja vill Cardano lösa de skalbarhetsproblem som tidigare generationer har kämpat med. En viktig del av detta är bristen på kapacitet, vilket skapar onödiga flaskhalsar för den tidigare blockkedjan. Detta leder återigen till begränsningar av hur mycket genomströmning olika kryptovalutor kan hantera (t.ex. Bitcoin och Ethereum). En utmaning med detta är att de kommer att vara ineffektiva som globala valutor för massanvändning. Ett bra exempel på detta är hur större transaktioner har stor inverkan på prisnivåerna för Bitcoin och Ethereum. 

Genom att utveckla sin egen konsensusmekanism som heter Proof of Stake (PoS) kan Cardano-nätverket hantera upp till 24 000 transaktioner per sekund. I dag har de i genomsnitt 1736 TPS, och tekniken fortsätter att utöka den uppskattade kapaciteten. Detta beror på att nätverket automatiskt lägger till ny kapacitet varje gång en nod läggs till i det befintliga nätverket. 

Vad kan Cardano användas till?

Cardano-nätverket är dock långt ifrån färdigt, och det råder därför begränsad användning av nätverket idag. De första investerarna fick tillgång till ADA genom en ICO, men nätverket är fortfarande under utveckling. Detta har gjort att Cardano i dag mest fungerar som en spekulativ investering. Teamet bakom nätverket har dock publicerat fler än 90 olika whitepapers med information om vilken vision de har för nätverket i framtiden.

De har också publicerat flera tydliga fallstudier som visar hur nätverket kan användas i framtiden. Här har de fokuserat på säkerhet och skalbarhet, vilket påminner mycket om Ethereum 2.0 – men utan de klassiska skalbarhetsutmaningarna. Potentialen för Cardano är enorm och vi blir inte förvånade om den får en liknande roll som Ethereum har idag.

Nätet utvecklas för att utgöra en grund för olika tillämpningar och kontrakt. En av de saker som har fått Cardano att skilja sig från många andra är att de har valt ett helt unikt tillvägagångssätt. De har nämligen en vision om att bli kryptovalutavärldens variant av VISA – det största gränsöverskridande betalningsnätverket i världen. Skulle de klara av detta kan möjligheterna för nätverket vara oändliga, men detta ligger i förväg. Tills vidare är de långt ifrån denna luftiga vision och det kan därför bli spännande att följa hur framstegen kommer att fortsätta.

Hur investerar man i och köper Cardano i Sverige?

Eftersom Cardano har en enorm potential har det blivit en attraktiv investering för många investerare. Vi kommer därför att visa dig hur du snabbt och enkelt kan investera i Cardanos tokens (ADA) och göra dem till en del av din portfölj. Det första du behöver göra är att välja en kryptobörs du vill handla genom. Här är vår rekommendation Coinbase, men det finns också många andra alternativ på marknaden. När du valt börs kan du handla Cardano i fem enkla steg:

  1. Det första du behöver göra är att skapa ett användarkonto på den aktuella börsen. Detta tar vanligtvis bara några minuter. I Coinbases fall skapar du ett konto och går sedan igenom deras KYC-process så att du får ett fullständigt konto. 
  2. När ditt konto är upprättat måste du överföra de pengar som du vill handla med. Du kan göra detta enkelt genom att göra en insättning med Mastercard/VISA eller PayPal. Du kan också välja att göra en banköverföring, men det tar ofta onödigt lång tid. 
  3. Så snart pengarna är krediterade på ditt konto kan du börja handla. Detta görs enkelt på Coinbase genom att söka efter ADA högst upp i sökrutan när du har loggat in. 
  4. Då kommer du till handelssidan för Coinbase där du kan se var du vill investera. Bekräfta genom att trycka på öppna handel längst ner på sidan. Grattis – du är nu den stolta ägaren av Cardanos kryptovaluta ADA. 
  5. Du bör kunna överföra dina digitala tillgångar till en säker kryptoplånbok. Detta förhindrar att du förlorar dina digitala tillgångar om en obehörig person skulle få tillgång till ditt konto. 

Sammanfattning

Det händer mycket inom kryptovaluta över hela världen, men en kryptovaluta som har väckt stor uppmärksamhet i samhället är Cardano. Detta är en blockkedja som har tagit ett särskilt akademiskt grepp om utvecklingen av sitt nätverk. Som ett resultat av detta har de systematiskt skalat upp lösningen, men också publicerat fler än 90 olika whitepapers om tekniken bakom Cardano. Detta är en unik inblick i vad som händer bakom kulisserna för en av de mest populära kryptovalutorna på marknaden. 

Eftersom Cardano anses vara en tredje generationens kryptovaluta har de vidtagit flera åtgärder för att överträffa Bitcoin och Ethereum 2.0. Särskilt skalbarhet och säkerhet har varit i fokus för detta nätverk, och Cardano kan visa upp en imponerande TPS på så mycket som 24 000. Detta lägger en solid grund för hur Cardano och ADA kan användas som ramverk för olika applikationer, transaktioner och nätverk i framtiden – på samma sätt som vi har sett Ethereum och smarta kontrakt inom decentraliserad finans idag. 

I dagsläget är Cardano fortfarande ett nätverk i stark utveckling, så det har ännu inte mycket att visa upp. De har genomfört en ICO och lanserat en tydlig färdplan om vilka visioner de har, men än så länge är det bara planer. Det kan därför bli spännande att följa hur utvecklingen av denna valuta kommer att fortsätta i framtiden då konkurrensen om kunderna blir allt hårdare.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.