generic

Altcoins: En komplett guide for att komma i gång

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

De flesta har säkert hört talas om kryptovaluta och termen altcoins, men få kan förklara vad det egentligen betyder. Detta är ett begrepp som ofta nämns i media, men det kommer sällan med en bra förklaring. Därför har vi samlat allt du behöver veta om altcoins och hur du kan komma igång med dina investeringar.

För det är fortfarande så att när många tänker på kryptovaluta så är det bitcoin de förknippar det med. Det finns dock ett antal andra valutor på marknaden. Det här är de som går under namnet altcoins, och är föremål för denna guide. 

Vi tar dig igenom vad du behöver veta om altcoins, några av de mest populära altcoins på marknaden och inte minst svara på frågan: “Vad är altcoins?”.

Läs vidare för att ta reda på hur du kan komma igång med altcoins idag.

Vad är Altcoins?

Den första kryptovalutan som kom ut på marknaden var Bitcoin, som lanserades i kölvattnet av finanskrisen. Visionen bakom bitcoin var att erbjuda en betalningsform där användarna själva hade kontroll.

Så var början på vad vi idag kallar kryptovalutamarknaden. Kort sagt betyder altcoins “alternativa mynt” eller andra myndigheter, och hanterar alla icke-bitcoin-kryptovalutor. I många fall var det kryptovalutor som försökte förbättra olika aspekter av bitcoin, såsom den krävande utvinningen (mining) och transaktionshastigheten. 

Detta var början på vad som idag kallas altcoins. Det finns nu fler än 3 000 olika altcoins på marknaden, medan Bitcoin fortfarande är Bitcoin. I nästa stycke ska vi titta närmare på vad skillnaden mellan dessa två egentligen är, därefter går vi in på de olika typerna av altcoins som finns idag.

Vad är skillnaden mellan altcoins och Bitcoin?

Den största skillnaden mellan altcoins och Bitcoin är att Bitcoin är Bitcoin, medan alla andra kryptovalutor är altcoins. Det kan låta som en alltför förenklad förklaring, men det är faktiskt så enkelt. Altcoins är kryptovalutor som baserats på blockkedjetekniken, men med modifikationer för olika syften.

Som ett resultat finns det nu ett antal olika typer av altcoins, medan det fortfarande bara finns en typ av Bitcoin. För att sammanfatta skillnaden har vi valt att lyfta fram några av de viktigaste punkterna:

Olika sorters altcoins

Även om det finns över 3000 olika kryptovalutor kan de alla delas in i några kategorier. Detta är vad vi menar med olika typer av altcoins. Vi kommer därför att gå igenom dessa kategorier och titta närmare på vad de olika innebär.

För- och nackdelar med altcoins

Det kan finnas både för- och nackdelar med altcoins, så vi har sammanställt några av de viktigaste vi tycker att du bör känna till innan du investerar.

Fördelar

Nackdelar

De mest populära altcoinsen att investera i

Det finns fler än 3000 olika altcoins på marknaden, men vi har tagit fram några av de mest populära. Här är det viktigt att komma ihåg att dessa exempel endast är för illustration i lärande syfte, och bör därför inte betraktas som investeringsråd. Investikon kommer aldrig att ge direkta investeringsråd, vilket du hittar mer information om i vår ansvarsfriskrivning längst ner på sidan.

Ethereum

Det mest populära myntet bland altcoins är Ethereum, och det är också denna kryptovaluta som var startskottet för mycket av det vi vet om DeFi idag. Ethereum är den näst mest värdefulla kryptovalutan på marknaden bakom Bitcoin och har idag ett marknadsvärde på svindlande 561 miljarder dollar. En av de saker som gjort Ethereum så populärt är introduktionen av smarta kontrakt, något som lagt grunden för en rad andra kryptovalutor.

Cardano

En kryptovaluta som har tagit det bästa av både Bitcoin och Ethereum är Cardano. Denna valuta lanserades 2017 och syftar till att skapa ett mer transparent samhälle. Detta har lett till en avkastning på över 10 000 % sedan lanseringen och positionerade Cardano på en sjätte plats bland de mest värdefulla kryptovalutorna. En av de mest spännande egenskaperna hos Cardano är att det är ett staking-mynt, vilket innebär att det inte använder vanlig mining för att skapa nya mynt. Klicka här för att läsa hur du köper Cardano.

Polkadot

Polkadot är en annan kryptovaluta som har identifierats som framtidsorienterad av ett antal kryptoexperter. Denna valuta har en unik förmåga att koppla ihop olika blockkedjor, vilket gör den till en unik token. Polkadot kan till exempel göra det möjligt för Bitcoin att använda sig av smarta kontrakt, något Bitcoin inte kan göra på egen hand. Polkadot introducerades för första gången 2020 och är idag bland de 10 mest värdefulla altcoinsen i världen. 

Dogecoin

Som vi nämnt tidigare är de altcoins som kallas meme-mynt just kryptovalutor som mer eller mindre endast tagits fram som ett skämt. Dessa är tokens som är 100% baserade på utbud och efterfrågan, medan det inte finns något verkligt värde nedan. Detta är vad skaparen av Dogecoin själv har uttalat. Myntet med en hund på är kanske mest känt för stark volatilitet baserat på miljardären Elon Musks Twitterkonto.

Shiba Inu

Shiba Inu är ett annat meme-mynt som det gått otroligt bra för under det senaste året. Det har faktiskt gett en svindlande avkastning på 92 miljoner procent, vilket är helt unikt för de flesta altcoins. Skaparna själva har uppgett att valutan bara har ett syfte, nämligen att överstiga Dogecoin i marknadsvärde.

Tänk på detta innan du köper altcoins

Det kan finnas flera bra argument för varför du ska investera i kryptovaluta, men här gäller det att ha tungan rätt i mun. För som vi nämnde tidigare är det inte riskfritt att investera i digitala valutor.

Du bör därför sätta dig väl in i de olika kryptovalutorna du funderar på att köpa, titta på historik och inte minst titta på syftet med ett mynt. Här gäller det att hitta de mynt som passar din portfölj bäst, för som många experter har påpekat är många av de 3 000 mynt som finns tillgängliga på marknaden faktiskt rent skräp eller nonsens.

Som sagt, man ska inte avfärda en investering i altcoins som bara nonsens. Det finns faktiskt ett antal kryptovalutor med mycket lovande teknologi, som inkluderar Ethereum, Polkadot, Cardano och många fler.

För att göra investeringar i kryptovaluta lite enklare har vi sammanställt några viktiga punkter du bör tänka på innan du lägger pengar i altcoins:

Sammanfattning

Med över 3000 olika altcoins kan det vara svårt att veta var man ska börja. Det är därför vi har skapat den här guiden som leder dig genom grunderna. Vi tittar på vad olika altcoins är, listar några av de populäraste och kanske viktigaste av allt, ställer frågan; vad är altcoins?

Syftet med detta är att ge dig en bättre förståelse för vad altcoins är och om dessa volatila kryptovalutor passar din portfölj. Slutligen tar vi en närmare titt på några av de mest populära altcoinsen på marknaden samt vad som har gjort att de stigit popularitet. Vissa altcoins har gett en svindlande avkastning på över 92 miljoner procent, men här gäller det att veta vad man gör. Tyvärr slutar de flesta upp  i nollvärde, vilket gör att det är väldigt riskabelt att investera i altcoins.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.