generic

Utdelningsaktier: En komplett köpguide med exempel (2023)

När du köper en aktie blir du delägare i ett företag. Ju fler andelar du äger, desto fler rättigheter har du i företaget. Om du till exempel äger mer än 50 procent av aktierna kan du bestämma över ledningen och fatta majoritetsbeslut på bolagsstämman. Äger du mer än 2/3 av aktierna får du ännu fler rättigheter, som att ändra bolagsordningen.

Vissa rättigheter är dock så grundläggande att alla aktieägare har dem, oavsett hur många aktier man har, såvida inte företaget har olika aktieklasser. Dessa inkluderar till exempel att rösta på bolagsstämmor och att få en andel av eventuella vinster. I den här artikeln skriver vi mer om utdelningsaktier.

Hur man finner de bästa utdelningsaktierna

Ett misstag många nybörjare gör när de börjar med utdelningsinvesteringar är att de väljer de företag som har högst direktavkastning. Det gör att du får en kortsiktigt hög avkastning, men det är sällan hållbart. Därför är det viktigt att veta mer om hur du hittar de bästa utdelningsaktier innan du börjar investera.

För att göra det lättare att hitta de bästa företagen har vi tagit fram några viktiga punkter du bör titta närmare på. En bra utdelningsaktie är mycket mer än bara den direktavkastning de erbjuder sina aktieägare. Vi har även gjort en lista över bra svenska och internationella utdelningsaktier, så att du kan få lite input om företag som är värda att titta på.

Med det sagt är det viktigt att komma ihåg att dessa exempel endast är i informationssyfte. Vi tillhandahåller ingen direkt investeringsrådgivning och du ansvarar för att göra den nödvändiga forskningen innan du investerar. Det är också viktigt att notera att det finns en finansiell risk förknippad med alla investeringar, så du bör aldrig investera mer än du har råd att förlora.

Redo att finna bra utdelningsaktier? Det här är vad du bör hålla utkik efter:

Bra svenska utdelningsaktier

Bra utländska utdelningsaktier

Även om många frestas att investera i svenska branscher är det bra att veta att det också finns ett antal bra internationella möjligheter. Detta gäller i synnerhet för börsaktier, eftersom många av de internationella företagen betalar kvartalsvisa utdelningar. Det innebär att du får betalt fyra gånger per år (i stället för en gång). På så sätt kan du få bättre likviditet i portföljen och därmed större möjligheter att ta vara på avkastningen.

Nu när vi har kollat på vad du bör leta efter och vad som kännetecknar en bra utdelning är det dags att se hur du kan investera i dina egna aktier. Vi tar dig igenom transaktionen steg för steg. Nedan hittar du en enkel guide om hur du handlar aktier online från hela världen. 

Handla utdelningsaktier online: steg-för-steg-guide

Många nya investerare tycker att det är svårt att investera i utländska aktier, men det är det som tur inte. För att illustrera hur enkelt detta är har vi utformat en steg-för-steg-guide för hur man handlar internationella aktier i Sverige. Syftet med den här guiden är att visa dig hur du effektivt handlar aktier till din portfölj.

Steg 1: Välj en handelsplattform

Det första du behöver göra för att handla med aktier online är att välja en handelsplattform. Här kan du i många fall använda din internetbank, men avgifterna där är ofta väldigt höga. Vi rekommenderar därför att du väljer en nätmäklare som lämpar sig bättre för småsparare. För svenska investerare är eToro och Nordnet de bästa alternativen. Av dessa två är eToro vår favorit. Det beror på att du där kan handla aktier utan avgifter, något som Nordnet inte erbjuder. I resten av den här guiden kommer vi därför att utgå från processen att handla med aktier via eToro.

Steg 2: Skapa ett konto

När du har valt den plattform du vill använda är det dags att skapa ett konto. eToros registreringsprocess är väldigt simpel, så du kommer att ha ett konto på plats inom några minuter. Det enda du behöver göra är att gå till deras hemsida och sedan välja börja investera längst ner till vänster på skärmen. 

När du har tryckt på denna knapp kommer du till eToros registreringsformulär. Detta är en mycket enkel process som bara kräver några grundläggande uppgifter om dig. Du måste bland annat ange ditt namn, födelsedatum, e-post och önskat lösenord för ditt konto. När du har gjort detta kommer du att bli ombedd att verifiera ditt konto, vilket du gör med hjälp av länken i e-postmeddelandet. Det kan ta några minuter innan e-postmeddelandet visas, men när det gör det klickar du på länken. Därefter kommer ditt konto att verifieras. 

Innan du går vidare rekommenderar vi att du slutligen genomför KYC-processen för eToro. Detta är en process som tillsynsmyndigheterna kräver att de utför. Syftet med KYC (Know Your Customer) är att förhindra penningtvätt och identitetsstöld. Processen tar bara några minuter och allt du behöver göra är att ladda upp en giltig legitimation (pass, körkort eller ID-kort) eller ange ditt födelsenummer.

Steg 3: Överför pengar till ditt konto

Nu har du ett konto som är verifierat och redo att användas, men det saknas fortfarande något viktigt innan vi kan gå vidare. Du måste överföra några kronor till ditt konto så att du har något att handla för. Hos eToro kan du använda tre olika alternativ; PayPal, bankkort och banköverföring. Vi rekommenderar att du väljer ett av de två första alternativen, eftersom banköverföringar ofta kan ta flera dagar att behandlas. 

Det är också värt att notera att den minsta insättningen med PayPal och bankkort är 50 dollar (cirka 500 SEK), medan den minsta insättningen för banköverföringar är 500 dollar (cirka 5 000 SEK). Det kan även tillkomma olika avgifter för banköverföringar, så om du vill komma igång snabbt bör du nog använda ett bankkort eller PayPal-alternativet. 

Innan vi går vidare är det viktigt att betona en sak: Det finns alltid en risk med finansiella investeringar, så vi rekommenderar att du aldrig sätter in mer pengar än du har råd att förlora.

Steg 4: Handla aktier med eToro

Har du kommit hela vägen hit bör du nu ha ett verifierat eToro-konto, satt in pengar på ditt konto och vara redo att köpa en utdelningsaktie. Det första du behöver göra är att logga in på ditt eToro-konto om du inte har gjort det. När du har loggat in hittar du sökfältet högst upp på din skärm. Här kan du ange vilket företag du vill söka efterl. I den här guiden tar vi utgångspunkt i det svenska fastighetsbolaget Castellum.

För att hitta Castellum, skriver du in företagets namn i sökfältet, eller företagets ticker (smeknamn på börsen) CAST. Då kommer företaget upp i menyn och du trycker på loggan. Du kommer nu att tas vidare till företagssidan. Här hittar du lite användbar information, samt en blå knapp för att handla.

Tryck på knappen så visas transaktionsfönstret för eToro. Här anger du hur mycket du vill handla för, eventuell stop-loss du vill sätta och hävstång (låna) om du tänker använda detta. När du är klar och är redo att slutföra affären, trycker du på öppna handel. Detta kommer att skicka handeln till plattformen för att genomföras och därefter får du dina aktier.

Grattis – du har nu köpt din första utdelningsaktie! För att bygga en solid utdelningsportfölj bör du lägga till flera olika bolag i din portfölj. Detta kommer att fungera som ett skydd mot inflation, och du kommer att ha mindre volatilitet förknippad med din portfölj. Vi rekommenderar att du investerar inom olika sektorer, så att du undviker överdriven exponering mot en marknad. Bra exempel på detta kan vara att man köper några bankaktier, några energiaktier, några teknikaktier och ett par fastighetsaktier. Syftet med detta är att din portfölj är skyddad om en enskild sektor skulle uppleva en kraftig korrigering (som när oljepriset kollapsar).

OBS!

Vad är utdelningsaktier?

När du köper aktier finns det två sätt att tjäna pengar. Ett sätt är att aktiens värde ökar efter att du har köpt den och säljer den så att du gör en vinst. Det andra sättet är att företaget delar ut utdelning till aktieägarna. Detta är en del av företagets vinst som delas ut proportionellt till alla aktieägare utifrån deras andel av ägandet. Om du äger 1% av aktierna får du halva utdelningen jämfört med den person som äger 2%.

Fördelen med utdelningsaktier är alltså att du har större chans att göra vinst. Medan du vid andra aktieköp tjänar pengar genom att öka aktiernas värde, tjänar du vid aktieköp endast pengar på avkastningen. Önskemålet är naturligtvis att företagets aktier också ska öka i värde. På så sätt tjänar du både på den avkastning som du har fått och på att aktiekursen stiger.

Storleken på den utdelning som bolaget ska dela ut beslutas av bolagsstämman och fastställs av aktieägarna på uppmaning av styrelsen.

Direktavkastning

När du väljer utdelningsaktier är det viktigt att titta på direktavkastningen. Det betyder i korthet hur mycket du får i utdelning per aktie. Ett företag som betalar 2 SEK per aktie i utdelning med en aktiekurs på 40 SEK har en direktavkastning på 5%.

På så sätt kan man tänka sig att det lönar sig att välja det företag med högst direktavkastning. Detta stämmer dock inte. Direktavkastning ska användas med försiktighet, då det också är viktigt att titta på företagets ställning. Det hjälper inte så mycket att få högi utdelning om aktievärdet på utdelningsaktierna faller med 20%.

Vilka företag delar vanligtvis ut utdelning?

Det är först och främst de största och mest stabila bolagen som delar ut utdelning.

Typiska företag som är stabila utdelningsaktier är bland andra: Atlas Copco, Assa Abloy, Swedish Match, Sweco, Nibe, Astra Zeneca och ABB m.fl. Direktavkastningen i dessa bolag ligger nu runt 4–5 %. Hos de olika nätmäklarna är det väldigt enkelt att få en kontinuerligt uppdaterad översikt över vilka bolag som delar ut utdelning, och hur hög denna utdelning är, så vi vill inte lägga upp en lista som snabbt skulle bli omodern här.

Sammanfattning

Att köpa utdelningsaktier kan vara en mycket bra idé om du använder rätt strategi. Var dock försiktig så att du inte blir förblindad av direktavkastning. Detta är bara en del av bilden. Du måste göra samma kontroller som du annars skulle göra när du överväger att investera i ett företag. Det hjälper inte att få mycket i utdelning om aktiekursen sjunker.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.