generic

Skanska-aktier: En snabb och enkel köpguide för nybörjare

Den nordiska fastighetsmarknaden har länge varit en attraktiv investering för långsiktig avkastning, men fastighetsbolagens prissättning har prissatts därefter. Detta har lett till att många väljer alternativa exponeringar, där utvecklare och entreprenörer är en spännande möjlighet. 

På den nordiska marknaden finns det några stora entreprenörer som kan ge investerare en attraktiv avkastning, och Skanska är ett sådant företag. Den här artikeln kommer därför att diskutera lite mer om Skanska-aktier, samt hur du kan köpa dessa till din portfölj. Skanska som företag är långt, mycket mer än bara en utvecklare, och det är det som gör dem till en attraktiv investering.

Undrar du om Skanska-aktier är rätt för din portfölj? Läs vidare för att få en bättre förståelse för vad detta företag verkligen kan erbjuda. 

Vad är Skanska? 

Skanska AB är en multinationell byggkoncern med säte i Stockholm. Skanska grundades i Malmö 1887 under namnet AB Skånska Cementgjuteriet (SCG) som ett dotterbolag till den Limhamnsbaserade cementtillverkaren Skånska Cement AB och tillverkade cementprodukter. Det nuvarande namnet etablerades 1984 som ett resultat av den alltmer internationella verksamheten. Gunnar Hagman är vd för Skanska Sverige och Anders Danielsson för hela koncernen. 

För investerare har Skanska under flera år varit en attraktiv källa till direktavkastning eftersom företaget har ansvarat för ett antal stora projekt både i Norge och utomlands. Jämfört med företag som NCC och JM har Skanska en internationell omfattning, vilket gör dem mindre exponerade för den slutna nordiska marknaden. För dem som vill ha exponering mot denna marknad kan Skanska därför vara ett mer internationellt och diversifierat företag att placera pengar i. 

En av de saker som har gjort Skanska till ett intressant investeringsobjekt är deras många specialist- och dotterbolag i Norden och utomlands. Företaget har en rad olika företag i sin organisation vilket ger dem fler ben att stå på i nedgångar. Några av dem (många norska) som kan vara värda att notera är;

Varför bör du överväga att investera i Skanska-aktier?

Som vi redan har illustrerat med listan ovan erbjuder Skanska exponering mot en mängd olika branscher – allt på en och samma axel. Selskapet er nemlig en av de största entreprenörerna i Norden, men de äger också ett antal andra företag. Detta innebär att Skanska kan tjäna pengar på projekt som inte direkt bidrar till den egna verksamheten. 

Dessutom är bolaget av en sådan storlek att de erbjuder stabil direktavkastning till sina investerare. Bolagets B-aktier (som är noterade på Nasdaq Stockholm) har i skrivande stund en direktavkastning på hela 6,30 % eller 10 SEK per aktie. I ett ekonomiskt landskap där räntorna på sparande ligger på historiskt låga nivåer kan denna avkastning vara ett attraktivt alternativ för långsiktiga investerare.

Ska du betrakta Skanska som en investering är det bra att veta att företaget har långsiktiga ägare. Svenska Industrivärden AB och Lundbergkoncernen är majoritetsägare i bolaget. Även om det är två olika företag så kontrolleras de båda av samma svenska familj. Detta säkerställer långsiktigt ägande och förutsägbarhet för investerare som vill överväga Skanska för sin portfölj.

Hur man köper Skanska-aktier: Steg-för-steg

Om du försökte köpa aktier på 90-talet minns du kanske att det var en krävande process. Du var inte bara tvungen att stå i kö vid mäklarbordet, utan du var också tvungen att få en aktiemäklare att sälja eller köpa de aktier du ville ha för din räkning. Lyckligtvis har tekniken kommit långt sedan dess, och de flesta handlar idag med aktier via nätmäklare. 

Utbudet av online-mäklare har ökat avsevärt under de senaste åren, men en som länge varit populär i Sverige är eToro. Denna handelsplattform låter dig handla aktier från ett antal olika länder helt courtagefritt. Det gör att du kan få ut mer av dina pengar och därmed effektivare investeringar. Som utgångspunkt för denna guide kommer vi därför att använda eToro-processen för att illustrera hur du kan köpa Skanska-aktier. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

Steg 1: Öppna ett eToro-konto

För att använda eToros handelsplattform online eller i appen behöver du ett eToro-konto. Detta kan du enkelt skapa genom att fullfölja deras registreringsprocess. För att starta detta väljer du create account i appen eller join now på deras hemsida. Du kommer då att bli ombedd att ange ditt namn, e-postadress och ålder, samt skapa ett användarnamn och lösenord för plattformen.

När du har gjort detta kommer du att få ett e-postmeddelande från eToro som ber dig att verifiera din adress. Så snart du har gjort detta kommer kontot att vara klart att användas. Vi rekommenderar dock att du slutför KYC-processen innan du fortsätter – eftersom det sparar tid senare.

Steg 2: Sätt in pengar på kontot

För att du ska kunna handla med aktier med eToro måste du ha pengar på ditt konto. Detta kan enkelt överföras med en av de tre insättningsmetoder som eToro erbjuder i Sverige – bankkort, PayPal och banköverföring. Vi rekommenderar att du använder en av de två första, eftersom dessa har en minsta insättning på 50 dollar, medan banköverföring kräver ett minsta belopp på 500 dollar.. 

Det är också värt att notera att det kan ta flera dagar innan en banköverföring krediteras ditt konto, vilket kan orsaka stora förändringar på aktiemarknaden till en början. Du bör också se till att det inte uppstår onödiga kostnader om du väljer en av de olika betalningsmetoderna. 

Steg 3: Köp Skanska-aktier med eToro

När pengarna är klara på ditt konto kan du äntligen köpa Skanskaaktier som du vill. Detta är relativt enkelt med eToro, och allt du behöver göra är att söka efter Skanska eller skriva dess tickersymbol SKA B i sökfältet högst upp på din skärm.

Då dyker Skanska upp i rullgardinsmenyn och du klickar på företaget. Du är nu på en informationssida om bolaget och aktien. Här hittar du bland annat mer om historisk utveckling, utdelningar och inte minst andra eToro-investerares syn på aktien.

Om du vill köpa aktien väljer du handla uppe till höger för att öppna transaktionsfönstret. Här anger du hur mycket du vill investera i Skanska, samt eventuell hävstång och stop-loss om detta är relevant för din position. Du slutför sedan transaktionen genom att välja öppna handel längst ner på sidan.

Steg 4: Bygg en portfölj 

Du har nu köpt dina första Skanska-aktier, men detta utgör en dåligt diversifierad portfölj. Lyckligtvis erbjuder eToro handel med fler än 2000 olika aktier, så möjligheterna är många. Vi rekommenderar att du bygger en diversifierad portfölj där du väljer olika företag från olika sektorer. På så sätt kommer din portfölj att uppleva mindre volatilitet och du kommer att vara bättre förberedd på dåliga tider. 

Ett dåligt exempel på diversifiering är en portfölj som består av Skanska, NCC och JM. Det rör sig om tre olika företag, men alla är byggföretag. Om något händer på byggmarknaden kommer din portfölj att drabbas hårt. 

En bättre diversifierad portfölj skulle därför kunna bestå av Skanska, Telia, Volvo och Ericsson. Det rör sig om fyra mycket olika företag med mycket olika verksamheter. Skulle dåliga tider inträffa i någon av dessa sektorer är det osannolikt att det hade påverkat de andra aktierna i din portfölj.

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.