generic

Satoshi Nakamoto: Allt du behöver veta om Bitcoin-uppfinnaren

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Satoshi Nakamoto är ett av de mest omtalade namnen inom kryptovaluta, men namnet är också ett av de största mysterierna i kryptovärlden. Även om detta namn är synonymt med Bitcoin är det inte mycket vi vet om den mystiska personen bakom namnet. Vem som står bakom detta namn har aldrig bekräftats, och många spekulerar i att det kan vara en pseudonym för en person eller grupp av människor.

Det är dock inte vilken grupp som helst som gömmer sig bakom denna pseudonym, utan det är den som tros vara skaparen av Bitcoin – den allra första kryptovalutan som lanserades 2008. Detta har lett till en del spännande forskning under de senaste åren, men hittills har de inte haft mycket att visa upp. Så vem är egentligen Satoshi Nakamoto? Här är vad vi vet så här långt. 

Vad vet vi om Satoshi Nakamoto?

Som vi redan har nämnt är det inte mycket vi vet om personen bakom detta namn. Det finns dock en del tillgänglig information. Vi vet att Satoshi Nakamoto tidigt var inblandad i uppstarten av det som blev Bitcoin – redan 2007. All kommunikation med Satoshi Nakamoto skedde via e-post, vilket gjorde det svårt att spåra avsändarens identitet. 

Därefter finns det en viss korrespondens mellan denna mystiska person och andra utvecklare som arbetade med Bitcoin-projektet. Detta pågick fram till 2010, då Satoshi Nakamoto avslutade korrespondensen med att säga att “hen gått vidare till andra saker”. Det hemlighetsmakeri som har skapats kring denna figur har gjort att internet idag svämmar över av spekulationer. Särskilt efter att ett antal nya kryptovalutor har dykt upp och att kryptovalutornas popularitet har ökat avsevärt.

Pressmeddelanden

Redan 2008 publicerade Satoshi Nakamoto ett verk som hette Bitcoin: a Peer-to-Peer Electronic Cash system. Detta var den första omfattande introduktionen för allmänheten till den nya tekniken. Många anser att detta var början på kryptovalutans ökade popularitet. Det hade visserligen gjorts tidigare försök att skapa en digital valuta, men dessa hade inte varit framgångsrika. 

I detta dokument tog Satoshi Nakamoto upp ett antal tidigare utmaningar som hade varit förknippade med digitala valutor, samt hur Bitcoin skulle lösa dem. Som vi tidigare sagt har det gjorts flera försök att skapa en digital valuta. Bitcoin hade dock en ny och spännande lösning på problemet. 

Det var bristande förtroende för digitala valutor som ofta satte stopp för tidigare projekt. Tidigare behövde tredje part verifiera, bearbeta eller bokföra transaktioner. Detta var den mänskliga faktorn som Satoshi Nakamoto beskyllde för att ha orsakat en stor del av misslyckandet med tidigare system. 

Med hjälp av offentlig bokföring, nätverk och olika data kunde behovet av tredje part elimineras från transaktionen. Krypterad data kan inte ändras, vilket gör Bitcoin och nu även andra kryptovalutor till betydligt mer effektiva lösningar än vad vi tidigare sett.

Rikedom

Ett av de största mysterierna kring Satoshi Nakamotos är hur mycket värde i Bitcoin han sitter på. Ett antal omfattande analyser av Bitcoin-blockkedjor har gjorts för att ta reda på hur rik Satoshi Nakamoto egentligen är. En av dem som har gjort det mesta av detta arbete är Sergio Demián på RSK Labs. Företaget har spårat ett antal adresser tillbaka till 2008 och har med största möjliga säkerhet bedömt att det rör sig om Satoshi Nakamotos adresser. 

Det är omöjligt att med 100% säkerhet avgöra hur många Bitcoin den här mystiska personen sitter på, men RSK Labs har hittat det bästa svaret för tillfället. Detta innebär att Bitcoins skapare sitter på cirka 1 miljon bitcoins, vilket motsvarar 5% av det totala antalet bitcoins som kan existera. 

Som vi redan har sagt är det omöjligt att med 100% säkerhet säga att detta verkligen är Satoshi Nakamotos plånbok, men de fakta som finns kommer vi nog inte närmare den sanningen. En sak är dock klar, oavsett vem som sitter på denna imponerande samling Bitcoin – så utgör den ett enormt värde baserat på dagens Bitcoin-växelkurs

Jakten på Satoshi Nakamoto

Sedan bitcoins popularitet ökat har jakten på denna mystiska figur också ökat avsevärt. Detta har lett till ett antal utredningar, men också till att ett antal namn har tagits fram som potentiella personer bakom den mystiska figuren. Det första namnet som hamnade på listan var Dorian Nakamoto, en japansk-amerikansk akademiker i Kalifornien. Ytterligare undersökningar visade dock att detta inte var sant. 

Ett annat namn som länge betraktats som Bitcoins potentiella skapare var Hal Finney. Finney var tidigt aktiv i Bitcoin-communityt och bodde bara några kvarter från Dorian Nakamoto. Det spekulerades därför att Nakamoto hade inspirerat till det mystiska namnet. 

Nick Szabo var ett annat namn på listan. Detta var författaren bakom ett blogginlägg från 2005 där en teoretisk valuta kallad Bitgold nämndes. Likheterna med bitcoin är många, men man tror inte längre att Szabo är Satoshi Nakamoto.

Vissa har till och med försökt hävda denna mystiska utmärkelse, och detta inkluderar den australiensiske affärsmannen Craig Wright. Den australiska akademikern och affärsmannen har upprepade gånger hävdat att han är skaparen av bitcoin, men har aldrig kunnat bevisa detta. Detta fall gick faktiskt så långt som till en rättsprocess där Wright försökte få lagliga rättigheter till namnet.

Hur stor är Satoshi Nakamotos förmögenhet?

En av punkterna som ofta tas upp är den potentiellt enorma förmögenhet som Satoshi Nakamoto sitter på. I skrivande stund är Bitcoin-kursen 29 000 dollar per token, vilket betyder att en portfölj på 1 miljon bitcoin skulle vara värd svindlande 29 miljarder dollar. Det skulle leda till en plats på Forbes lista över världens rikaste med god marginal.

Lär dig mer om kryptovaluta

Om du vill veta mer om kryptovalutor har vi ett antal artiklar om detta. Vi har också en egen guide för dig som vill lära dig hur man köper bitcoin. Här går vi närmare in på hur du kan investera i olika digitala valutor och vad du bör veta innan du satsar dina pengar på bitcoin. I samma guide får du även lära dig mer om vilka handelsplattformar som är bäst i Sverige, och var du hittar de bästa plånböckerna för säker förvaring av kryptovalutor.

Sammanfattning

Sedan Bitcoin introducerades på marknaden i kölvattnet av finanskrisen 2008 har ryktena om vem som skapade denna populära kryptovaluta ökat avsevärt. Vi vet dock inte mycket mer om denna person än att personen eller gruppen använde namnet Satoshi Nakamoto som namn vid korrespondens. Tyvärr har vi inget ansikte eller identitet bakom detta namn, vilket också har gjort det omöjligt att kontrollera vem som står bakom detta mystiska namn. 

Vad som däremot har varit möjligt är det uppskattade värdet av denna person eller grupp. Här har RSK Labs kommit fram till att det rör sig om plånböcker som innehåller cirka 1 miljon bitcoins, något som idag har ett marknadsvärde på hela 29 miljarder dollar. 

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.