generic

Ripple XRP Kurs

Realtidskurser och grafer för analys

Kryptovaluta har varit en utmärkt investering för många, men det kan vara svårt att veta vad som påverkar priset under dagen. Därför har vi skapat den här guiden till XRP-växelkursen, så att du kan få en bättre förståelse för vad som påverkar kryptovalutans pris. Vi tittar också närmare på vad Ripple (XRP) är, hur du kan analysera växelkursen samt hur dess framtidsutsikter ser ut.

Det är viktigt att påpeka att altcoins som XRP och Ethereum är väldigt volatila, något som betyder att investeringar i krypto kan bli en rejäl berg och dalbana. Det är med andra ord viktigt att göra ordentligt med research i den kryptovaluta du siktar på att investera i, precis som du hade gjort med enskilda aktier. Även om alla mynt förutom Bitcoin faller under kategorin altcoins betyder det inte att alla har samma funktionalitet.

När det kommer till generella köp av kryptovaluta faller det dock utanför den här guiden, men vi kan rekommendera vår guide “Köpa kryptovaluta” för dem som vill veta mer om detta. 

Vad är Ripple?

Ripple (XRP) är en av de största kryptovalutorna i världen, men det är också viktigt att skilja denna valuta från Ripple-communityt. Det senare är ett privat företag som utvecklar lösningar för banker och finansiella företag, där XRP Ripple är en av deras produkter. Denna kryptovaluta lanserades 2012 och syftar till att vara både snabbare och billigare att använda än Bitcoin. 

Detta görs genom att Ripple fungerar som en mellanhand mellan olika valutor, både fiat- och kryptovalutor. Vem som helst kan enkelt växla mellan XRP och andra valutor och sedan göra globala transaktioner på bara 3-5 sekunder. Det är dock viktigt att notera att Ripple Labs (företaget) inte äger XRP Ripple. Det är alltså en decentraliserad valuta med öppen källkod. Ripple Labs innehar däremot majoriteten av de tillgängliga tokens i Ripple-blockkedjan, vilket har lett till diskussioner om huruvida företaget har något inflytande på XRP:s växelkurs eller inte. 

Ripple kan därför sammanfattas på följande sätt:

Vad påverkar XRP:s kursutveckling?

Som vi vet är XRP:s samt andra kryptovalutorna växlingskurser mycket volatila, och med det menar vi att de kan gå upp och ner i pris med hög frekvens. Det är dock just denna volatilitet som har gjort kryptovalutamarknaden till en attraktiv investering för många. Vi kommer därför att titta närmare på några av de faktorer som kan påverka XPR:s växelkurs och vad du bör tänka på när du investerar i kryptovalutor. 

Media

Den vanligaste orsaken till att priset på olika kryptovalutor fluktuerar kraftigt är mediebevakning från olika källor. Detta gäller särskilt negativ publicitet, som ofta leder till kraftiga kursfall för en kryptovaluta. Sådan publicitet kommer ofta från offentliga myndigheter som kräver reglering eller liknande åtgärder för kryptovalutamarknaden. 

Ett sådant omnämnande kan dock också leda till kraftiga prishopp, något vi har sett flera exempel på med meme-coins. Särskilt Dogecoin upplevde en period av kraftiga prisstegringar när miljardären Elon Musk nämnde myntet på sitt Twitterkonto. På samma sätt såg vi en positiv prisutveckling för Bitcoin när stora företag som BlackRock, Aker, JP Morgan med flera öppnade upp för investeringar i kryptovalutor.

Teknologisk utveckling

En annan viktig orsak till att priset på olika mynt stiger eller sjunker är tekniska genombrott. Detta var särskilt tydligt när Ethereum implementerade smarta kontrakt i sin blockkedja, vilket öppnade upp en helt ny dimension inom decentraliserad finansiering. Vi har sett en liknande utveckling i Ripple XRP-växelkursen när systemet lanserade sin RippleNet-lösning. 

Detta gjorde det lättare att handla med valutor med hjälp av Ripple, vilket i sin tur hade en positiv inverkan på myntens värde. Vi förväntar oss att den här utvecklingen kommer att fortsätta inom den närmaste framtiden, så det kommer att fortsätta vara spännande att se vilka möjligheter som blockkedjan kommer att erbjuda i framtiden. 

DeFi 

Idén om decentraliserad finansiering uppstod i kölvattnet av finanskrisen, men tog fart på allvar när Ethereum introducerade smarta kontrakt. Detta är en vision om att återlämna kontrollen över det finansiella systemet till användarna, något som skulle kunna göra det möjligt att låna, pantsätta och överföra pengar samt att spåra ägare med hjälp av tokens som är kopplade till en blockkedja. 

I dag finns det redan flera goda exempel på hur DeFi har skapat sig en plats i det moderna finansiella systemet. RippleNet, som används av stora banker som Santander och American Express, är ett bra exempel på detta. Systemet använder protokoll och tokens från Ripple-nätverket för att överföra pengar över hela världen på bara 3-5 sekunder. Dessutom fungerar den mot alla typer av fiat, så den är allmänt tillgänglig för alla som vill använda den. 

Tillgång och efterfrågan

Sist men inte minst bestäms XRP-priset på de olika decentraliserade börserna. Här kommer utbud och efterfrågan att vara den viktigaste faktorn för hur ett pris rör sig. Denna modell liknar den vi känner från t.ex. Oslobörsen, eftersom priset är mötet mellan vad en investerare är villig att betala för en aktie och vad någon är villig att sälja den för. Även om kryptobörser och kryptovalutor är decentraliserade, gäller samma princip för denna handel.

Hur kommer XRP:s växlingskurs att utvecklas?

Om du inte har en spåkula blir det svårt att förutse hur en kurs kommer att utvecklas i framtiden, men de flesta har en positiv syn på Ripple (XRP)-kursen. Mycket av detta beror på att nya användare och banker fortfarande läggs till i RippleNet-systemet, vilket i sin tur ökar likviditeten för tokens i blockkedjan. 

Ripple har också fördelen att det inte behöver bryta nya mynt, eftersom det nuvarande taket redan har uppnåtts. Detta leder till att priset i många fall är mer stabilt än i fall där utvinning fortfarande bedrivs, och Ripple har inte den utmaning med energiförbrukning som vanligtvis följer med mining. 

Med detta sagt har vi kommit vid en lämplig tidpunkt för att förmedla en ytterligare ansvarsfriskrivning. Här på Investikon vill vi ge investerare bästa möjliga information, men våra artiklar ska aldrig tolkas som investeringsrådgivning. Se alltid till att du gör din egen forskning och bedömning innan du gör en investering, och investera aldrig mer än du har råd att förlora. Kom ihåg att det alltid finns en risk med att investera, vilket kan leda till att du förlorar pengar. 

Så, med en fot fast på backen och med en intakt ansvarsfriskrivning kan vi försöka göra en något mer framåtblickande bedömning. Ripple XRP har gjort många saker rätt och vi är mycket positiva till RippleNets fortsatta samarbete med stora finansinstitut. De låga kostnaderna och avgifterna i samband med att använda Ripple XRP-växelkursen är också en positiv faktor, vilket har bidragit till att göra XRP till en av de mest eftertraktade valutorna på marknaden. Vår syn på Ripple är därför att det är en teknik med god potential för framtiden, men mycket av detta är förmodligen redan inräknat i vinsterna. 

Hur analyserar man XRP:s växlingskurs?

När du investerar i Ripple XRP är pris och historia viktiga indikatorer. Det lönar sig sällan att köpa på toppen, men den höga volatiliteten kan ändå ge goda köpmöjligheter med kort varsel. Därför kan det vara bra att ha prisvarningar och signaler  som gör det lätt att upptäcka sådana rörelser. 

Det är här TradingView kommer in som ett bra verktyg som du kan använda för analys. Med TradingView kan du se hela historiken, skapa egna diagram och använda teknisk analys för att följa olika prisrörelser. Detta är ett bra sätt för dig som ska driva med aktiv handel med kryptovaluta, eftersom du vill få en god överblick över de vanliga kursutvecklingarna längs vägen. 

Vi vill också lyfta fram Coinbase och Firi som bra plattformar som erbjuder liknande tjänster till sina kunder. Coinbase ger tillgång till ett komplett verktyg med en rad instrument, medan Firi å sin sida erbjuder en förenklad och en avancerad version av sin plattform. Den sistnämnde passar bäst för handlare eftersom den ger bättre djupinformation och realtidskurser. 

Slutsats

När du kartlägger Ripple (XRP)-kursen är det viktigt att ha rätt verktyg, men också att veta vad som ligger bakom denna valuta. Därför har vi gått igenom vad du bör veta om Ripple och företaget som utvecklar valutan, samt var du kan hitta de bästa verktygen. Vi har också tittat på vad som kan orsaka kraftiga prisförändringar, t.ex. negativ publicitet, regleringsåtgärder, tillgång och efterfrågan osv. 

Vi har också föreslagit några bra plattformar som du kan använda för aktiv analys och handel med Ripple. Slutligen vill vi lyfta fram vikten av att läsa på om olika kryptovalutor. Dessa är är alla unika, vilket innebär att de olika mynt som finns därute har egna syften, avsikter och användningsområden. En väldiversifierad portfölj av kryptovalutor bör därför börja med altcoins i olika kategorier för att uppnå bästa möjliga exponering.