generic

Hydro-aktier: En komplett köpguide med användbara tips (2023)

Norsk Hydro ASA är ett norskt industriföretag som är verksamt inom energiproduktion, aluminium och aluminiumprodukter. Företaget har länge ansetts vara ett av Norges mest framgångsrika företag och är idag ett av de största på Oslo-börsen. Företaget bedriver verksamhet i flera länder och har utvecklats till en av Norges största arbetsgivare. 

För investerare har detta länge varit ett företag som förlitar sig på stabil direktavkastning, och med staten som största aktieägare har det varit lite turbulens i samband med ledningen. Många har därför föredragit detta som en del av sin långsiktiga aktieportfölj för sparande. På den här sidan tar vi en närmare titt på Hydro-aktier och vem denna investering kan passa. Vi har också gjort en liten presentation av företaget, men inte av resultaten. Detta beror på att siffrorna kan ändras utan att vi uppdaterar vårt innehåll, och vi rekommenderar därför att du laddar ner de senaste rapporterna själv om du anser att detta är en investering.

Om Norsk Hydro ASA

Sam Eyde är förmodligen ett namn som de flesta förknippar med gatunamn i Oslo, men mannen låg också bakom grundandet av några av Norges största företag, däribland Elkem och Norsk Hydro. Norsk Hydros historia började år 1905 när Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab bildades.

Företagets syfte var att använda Birkeland-Eyde-processen för att producera kvävebaserat kalciumnitrat för användning i gödselmedel. Företaget finansierades av den svenska familjen Wallenberg och ett antal franska banker, däribland det nuvarande BNP Paribas. Produktionen av kalciumnitrat var mycket energikrävande och företaget byggdes därför nära vattenfallet Rjukan.

Sedan dess har Norsk Hydro utvecklat ett antal produkter och processer. De hade under en period ett samarbete med den tyska industrikoncernen BASF och efter andra världskriget hade de ett nära samarbete med franska företag. Det var dock inte förrän 1963, när man kom överens om att företaget skulle producera aluminium, som den nuvarande verksamheten grundades.

Affärsområden inom Hydro 

Norsk Hydro är mest känt för att producera aluminium, men de har också ett antal andra affärsområden inom företaget. För dig som investerare är det viktigt att veta vad du ska satsa dina pengar på, och vi har naturligtvis gjort en översikt över detta. Nedan kan du läsa mer om de olika områden där Norsk Hydro ASA bedriver verksamhet.

Hydro Energy

Hydro har med tiden byggt upp en portfölj av energiproduktion genom vindkraft och energikontrakt. Denna portfölj är samlad i Hydro Energy där bland annat ägandet av 20 vindkraftverk ingår. 

Hydro Bauxite & Alumina

Norsk Hydro har många verksamheter i Brasilien, bland annat en 100 % självförsörjande kolgruva i staden Paragominas. De äger också ett antal andra gruvor, men där är de mindre delägare. En del av fördelen för Hydro är att de är självförsörjande när det gäller råvaror för aluminiumtillverkning, vilket ger dem en konkurrensfördel jämfört med många av de andra företagen.

Hydro Aluminium Metal

Detta är förmodligen den mest kända delen av deras verksamhet, nämligen produktionen av aluminium. Verksamheten är spridd på flera smältverk, varav 6 är belägna i Norge och fem utomlands. Många av de utländska verken är samarbeten med lokala partners, så att Hydro endast har en majoritetsägarandel. Här är det också värt att notera att Hydro har det lägsta koldioxidavtrycket i världen från sin produktion, vilket gör detta till en väl lämpad ESG-aktie.

Hydro Extrusions

Deras senaste affärsområde är extruderade produkter. Detta är vidareförädling av aluminium för användning i andra produkter. Området omfattar bland annat byggnadskonstruktioner, solpaneler, dryckesburkar och en rad olika bildelar.

Vilka är Hydro-aktier lämpliga för?

Även om Norsk Hydro är ett mycket stabilt företag kan branschen vara ganska cyklisk. Hydro-aktier kommer därför i många fall att passa bäst för dig som har en långsiktig portfölj och söker en stabil direktavkastning snarare än hög avkastning på dina aktier. Eftersom staten är den största aktieägaren har Norsk Hydro länge klassats som ett stabilt och ofarligt företag för de flesta investerare. Här kan du få utdelning på bra och turbulenta marknader, så det kan vara ett bra komplement till en diversifierad portfölj.

Köp Hydro-aktier

Om du tror att Norsk Hydro ASA kan vara ett bra tillskott till din portfölj är det lämpligt att köpa aktien. Har du aldrig köpt aktier online tidigare kan det vara svårt att veta var du ska börja – och därför har vi skapat den här lilla guiden åt dig. Här tar vi dig igenom de olika stegen du måste genomföra för att så enkelt som möjligt kunna köpa hydroaktier.

1. Hitta en nätmäklare

Om du vill handla aktier online måste du ha ett mäklarkonto. Detta är ett konto som låter dig handla aktier på en eller flera börser över hela världen. Du kan givetvis välja en mäklare som endast ger dig tillgång till Oslo-börsen, men de flesta vill helst ha tillgång till ett bredare urval av aktier än så.

Här finns ett antal alternativ i Norge, men vi har valt att gå på eToro inom detta område. Detta är en mycket användarvänlig plattform där du får provisionsfri handel i ett antal aktier världen över. De har även en rad fördelar för dig som är ny på aktier som gör att du kan lära dig olika aspekter av att investera.

2. Skapa ett eToro-konto

Innan du kan handla aktier måste du ha ett konto. Här är registreringsprocessen på eToro gjorts otroligt enkel, och de flesta kommer att bli färdiga på bara några minuter. Allt du behöver göra är att välja att börja investera på deras sida och sedan slutföra registreringen. Här kommer du att bli tillfrågad om din e-postadress, önskat lösenord och vilket språk du vill att ha plattformen skall ha.

Slutligen kommer du att få ett e-postmeddelande som ber dig att verifiera skapandet av ditt konto. Detta kommer att skickas till e-postadressen du angett under registreringen. Så snart detta är gjort är ditt konto redo att användas.

3. Sätt in medel

Oavsett om du använder eToro eller annan nätmäklare kommer det att finnas ett behov av att sätta in det belopp du ska investera. Här är det viktigt att komma ihåg att du inte för över mer pengar än du har råd att förlora. Det finns alltid en risk för förlust när du investerar pengar i finansiella instrument, så ta hänsyn till detta innan du köper en aktie.

Har du aldrig handlat aktier tidigare kan det vara bra att börja med en liten summa – och hellre sätta upp ett permanent sparande för detta. På så sätt kan du prova dig fram lite på vägen och inte låsa in för mycket pengar i början.

När det kommer till insättningar på eToro är de nämnvärda metoderna du kan välja mellan: banköverföring, PayPal och bankkort (Visa/Mastercard). Det minsta beloppet du kan sätta in är 50 USD, motsvarande cirka 500 SEK. Vi rekommenderar dock att du använder betalkort eller PayPal då dessa kommer att behandlas omedelbart, medan banköverföringar kan ta 3 – 5 arbetsdagar innan de kommer in på ditt konto.

4. Hitta aktier på eToro

När du har finansierat ditt konto är det dags att hitta de tillgångar du vill investera i. Här kommer tillvägagångssättet förmodligen att skilja sig åt hos olika mäklare, men på eToro använder du sökrutan högst upp på skärmen. Här behöver du bara skriva in NHY – och då dyker Hydro-aktierna automatiskt upp.

Klicka på företagets logotyp för att komma till informationssidan om aktien. Här hittar du några nyckeltal, de senaste finansiella rapporterna och kommentarer från andra investerare på eToro. Det kan vara bra att läsa igenom denna information noggrant innan du går vidare, eller använda den som en del av din egen analys. 

Du hittar en liknande sida för alla aktier som finns på eToro, så det kan finnas användbar information att hitta. Allt du behöver göra är att söka upp ett företag i sökrutan och sedan klicka på logotypen. Detta gäller alla aktier som är tillgängliga på eToro-plattformen.

5. Köpa Hydro-aktier med eToro

Om du har hittat till informationssidan på eToro ser du en handelsknapp till höger på skärmen. Om du trycker på detta öppnas transaktionsfönstret och här anger du hur mycket du vill handla för. Du kan också välja önskad hävstång om det är relevant för din handel. Vi avråder från att använda hävstång om du inte är fullt medveten om riskerna. 

Fyll i de nödvändiga fälten och bekräfta transaktionen med knappen längst ner på skärmen. Din beställning kommer att skickas till eToros routingsystem och exekveras sedan om det finns en motpart. I likvida aktier som NHY borde detta inte vara något problem, men om du investerar i något mindre kända bolag kan det ta några minuter innan en order genomförts.

Grattis, du har nu köpt dina första Hydro-aktier med eToro!

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.