generic

Leverage

Leverage innebär att du ökar risken för din investering genom att låna pengar för att öka investeringen. Inom aktiehandel kallas leverage också ofta hävstång på aktier eller aktiekredit.

Leverage/hävstång kort förklarat

Låt oss föreställa oss att du bara har 1 000 SEK att investera med. I det här fallet kommer du knappast att tjäna mycket pengar, eftersom avkastningen blir för låg. Risken är låg – endast 1 000 SEK – och därmed avkastningen. I sådana fall kan det vara värt att använda leverage eller växling. 

Anledningen till att du kan dra nytta av leverage är för att du handlar med aktier, valutor eller andra finansiella instrument online. Nätmäklarna har etablerade system där du kan låna pengar av nätmäklaren. Om dessa inte funnits hade du fått låna pengar manuellt från till exempel en bank, vilket såklart hade varit väldigt tidskrävande. 

Om du investerar 1 000 SEK och väljer en hävstång på 1:10 blir din riktiga investering 10 000 SEK. Det betyder att du har lånat 9 000 SEK av din nätmäklare. All rörelse i din investering blir alltså 10 gånger så positiv eller negativ i förhållande till din investering. Om du har investerat i en aktie och aktiekursen stiger med 5% har du inte tjänat 50 SEK, utan 500 SEK.

Fördelen med hävstång eller växling är att det gör att den vanliga personen kan börja handla med en högre volym från början. Om du tänker dig en något högre leverage-nivå än tidigare och en något större summa kan du tänka dig att du investerar 10 000 i en aktie och väljer leverage med 1:40. Då har du plötsligt råd att investera 400 000. Om aktiekursen då stiger med 5% så har du plötsligt tjänat 20 000, och du har då tjänat 200% av det du investerat. I denna mening kan leverage vara mycket attraktiv.

Risker med leverage

Men som alla andra investeringar är det inte bara fördelar med leverage. Den uppenbara nackdelen är att du också kan riskera att förlora mycket mer pengar än vad du skulle ha gjort om du inte hade använt leverage. Användningen av leverage eller växling innebär en mycket större risk – på en marknad som redan präglas av risk. I exemplet ovan ska det bara ske en minskning med 2,5 % i aktiekursen innan du har förlorat investeringen på 10 000 SEK. På grund av detta rekommenderas nybörjare att vara försiktiga med att använda överdriven leverage.

Särskilt i valutavärlden är det vanligt att använda mycket leverage, och många nybörjare bränner sig på detta och tappar hela investeringen och därmed också motivationen strax efter att de startat. Vissa mäklare erbjuder användning av leverage upp till 1:200. Använder du en sådan leverage och investerar till exempel 10 000 kronor så ska det bara bli en dryg 0,5% minskning innan du har förlorat allt. Man måste därför alltid vara medveten om att leverage innebär ett högriskelement. Det betyder inte att det aldrig kan vara en bra idé att använda leverage, men du måste veta vad du gör.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.