generic

Laxaktier: Goda exempel med hög potential för 2023

Historiskt sett har Oslo-börsen varit en marknadsplats som är kopplad till olje- och sjöfartsföretag, men under de senaste åren har både gröna aktier samt fisk och skaldjur blivit allt mer värdefulla på marknaden. Fisk-, skaldjurs- och laxaktier i synnerhet har visat sig vara en eftertraktad investering för många investerare.

Med tiden har företagen byggt upp en hög omsättning och de flesta kan erbjuda en konkurrenskraftig direktavkastning till sina ägare. De norska producenterna exporterar lax för enorma mängder varje år, så det råder ingen tvekan om att fisk och skaldjur har blivit ett norskt industriellt äventyr av sällsynt slag. 

Frågan för dig som investerare är därför hur du kan ta del av den utveckling som laxaktier gett de senaste åren. Vi har därför valt att titta närmare på vad dessa bolag faktiskt arbetar med, samt hur du kan lägga till laxaktier i din portfölj.

Vad är laxaktier?

När man hör ordet lax tänker de flesta på fiske eller företag som handlar med fisk. Dessa företag är dock mycket mer komplexa än så, och därför kan det vara värt att ta en närmare titt på detta innan vi går vidare. De flesta laxbolagen på Oslo-börsen är sammansatta av flera investeringsområden, vilket innebär att de inte bara driver fiskodling.

Tvärtom kommer de flesta av dem att syssla med fiskodling, rensning och logistiktjänster, märkesvaror och försäljningsställen för fisken med mera. För dig som investerare innebär detta att du kan köpa aktier i stora industriföretag som kontrollerar en stor del eller hela verksamheten själva. För att illustrera detta med några exempel har vi valt att lyfta fram några av de mest populära laxaktierna på Oslo-börsen idag. 

Laxaktier på Oslobörsen 2023

Norge har alltid varit ett fiskeland, men på senare år har nationen tagit stora andelar av världsmarknaden. Faktum är att några av världens största företag är noterade på Oslo-börsen. Vi har också sett flera exempel på att utländska företag har valt att lista sig i Oslo i stället för på sina respektive marknader. Detta beror till stor del på att norska investerare har god kännedom om denna typ av företag och därför kan få en mer realistisk värdering av företaget. Nedan har jag lyft fram några av de största laxaktierna du hittar på Oslo-börsen idag.

Mowi

Mowi, tidigare Marine Harvest, har genom organisk tillväxt och förvärv vuxit till en av världens största leverantörer av skaldjur och fiskfoder. Företaget har idag sitt huvudkontor i Bergen, men de finns på nästan alla globala marknader. Det som har gjort Mowi till en attraktiv investering är att företaget i sig finns i hela värdekedjan, från jordbruk och produktion till förädling och försäljning. Detta säkerställer en mer stabil intjäning och därmed en bra grund för avkastning till investerarna.

Ticker på Oslo-börsen: MOWI

Salmon Evolution ASA

De flesta fiskodlare idag har fiskat längs Norges kust, men Salmon Evolution har investerat kraftigt i landbaserat fiske. Detta innebär att företaget har utvecklat sina egna anläggningar på land för lax och andra havsmatsprodukter. Fördelen med detta är att du kan kontrollera miljön under hela året, men också få bättre kontroll över t.ex. laxlus och andra utmaningar som är förknippade med öppet hav. Idag har företaget verksamhet i både Amerika och Norden, men huvudkontoret ligger i Molde.

Ticker på Oslo-börsen: SALME

Lerøy SeaFood Group

Lerøy Seafood Group är en norsk producent och distributör av skaldjur och andra fisk- och skaldjursprodukter för både konsument- och yrkesmarknaden. Företaget sköter jordbruk längs hela den norska kusten och exporterar stora delar av sin produktion. Precis som Mowi finns de i hela värdekedjan. Det som skiljer dem från Mowi är att Lerøy även erbjuder kött, vilt och annan mat till grossister över hela världen. Idag har företaget flera kontor, men huvudkontoret ligger fortfarande i Bergen.

Ticker på Oslo-börsen: LSG

Salmar

En annan norsk producent av lax är företaget Salmar med säte på Kverva i Trøndelag. Precis som de andra stora producenterna på denna lista är de själva ansvariga för hela sin värdekedja, vilket innebär att de kontrollerar allt från jordbruk och förpackning till förädling, distribution och försäljning. Detta ger företaget god kontroll över marginaler och inflytande från de egna varumärkena under hela processen. Till skillnad från de andra producenterna har Salmar fokuserat på att endast odla atlantlax i sina anläggningar.

Ticker på Oslo-börsen: SALM

BakkaFrost

Bakkafrost är en annan laxproducent som är noterad på Oslo-börsen, men i jämförelse med de andra företagen bedriver Bakkafrost inte sin huvudsakliga verksamhet i Norge. De har anläggningar på Färöarna där de främst producerar isländsk lax, fiskmjöl och fiskolja. Ursprungligen odlade och fångade företaget sill, men denna konverterades senare till lax då marknaden för denna var mer stabil. Idag är företaget en av de största laxproducenterna i Norden.

Ticker på Oslo-börsen: BAKKA

Hur man köper laxaktier på Oslo-börsen: steg-för-steg

Tidigare var handel med finansiella instrument ofta en omfattande process, vilket gjorde det svårt att investera. I dag finns det lyckligtvis ett antal nätmäklare och aktieappar som gör det inte bara enklare utan också billigare att bli investerare. Ett bra exempel på detta är handelsplattformen eToro där du kan handla med aktier från börser över hela världen helt gratis.

Vi har därför valt att använda eToros tjänst som grund för vår steg-för-steg-guide om hur man handlar med laxaktier på Oslo-börsen. Det är dock värt att notera att processen är likartad för de flesta mäklare.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

Steg 1: Öppna ett eToro-konto

Det första du behöver göra är att skapa ett konto hos eToro eller någon annan nätmäklare som du har valt att använda. Detta bör i de flesta fall vara en ganska enkel process och inte ta mer än ett par minuter. För att göra detta hos eToro kan du själv välja om du vill registrera dig i deras applikation, eller göra det i webbläsaren.

Om du har installerat programmet väljer du Create Account, medan du i webbläsaren väljer Join Now. Båda alternativen kommer att leda till samma process, så vilken länk du väljer att klicka på spelar ingen större roll. Som en del av processen måste du ange ditt namn, välja ett användarnamn och lösenord samt ange en e-postadress.

När du har gjort detta kommer du att bli ombedd att verifiera ditt konto genom att bekräfta e-postmeddelandet som eToro har skickat till dig. Ditt konto är då klart att användas. Innan du fortsätter rekommenderar vi att du slutför KYC-processen på eToro. Detta kommer att spara dig tid senare. 

Steg 2: Sätt in pengar på ditt konto

Nu har du ett eToro-konto som är redo att användas, men det saknas fortfarande en viktig del. Ditt konto kommer alltså att ha ett saldo på 0, vilket innebär att du måste föra över pengar till det innan du kan investera i aktier på eToro. Här finner du tre olika insättningsmetoder tillgängliga; Bankkort, PayPal och banköverföring. Vi rekommenderar att du väljer ett av de två första alternativen, eftersom banköverföringar ofta tar onödigt lång tid. 

Det är också skillnad på det minimibelopp du måste sätta in för de olika metoderna. Här ligger det på 50 dollar för att använda PayPal och bankkort, medan det är 500 dollar som är minsta insättning för banköverföring. Är du mest intresserad av att prova blir det därför lättare att använda kort och PayPal.

Steg 3: Handla aktier med eToro

Nu börjar saker och ting ta form, och du bör ha ett eToro-konto med ett laddat saldo redo. Det innebär att vi nu kan köpa aktier. Denna process är relativt enkel och startar efter att du loggat in på eToro. Du hittar då ett sökfält högst upp på din skärm där du kan söka efter olika företag.

I vårt fall ska vi köpa laxaktier så vi letar efter företaget Mowi. Då dyker Mowi upp i menyn och vi klickar på företaget. Nu hittar du dig själv på en sida som innehåller allmän information om företaget, historisk avkastning och kommentarer från andra investerare på eToro.

För att köpa aktien, väljer du handla. Detta öppnar ett nytt fönster där du anger hur mycket du vill investera i Mowi-aktier, samt eventuell hävstång eller stop-loss du vill tillämpa. När du är klar med det, väljer du öppna handel för att slutföra transaktionen.

Steg 4: Bygg en portfölj med eToro

Du har nu köpt din första aktie, men en portfölj stannar sällan där. Här är det en fördel att eToro erbjuder handel med mer än 2 000 olika aktier från hela världen. Du kan alltså använda plattformen för att bygga upp en väldiversifierad portfölj med olika företag och sektorer. Kom ihåg att en bra aktieportfölj bör innehålla aktier från olika sektorer, inte bara olika bolag inom samma sektor. Detta minskar volatiliteten i dina inkomster över tiden.

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.