generic

Kraken-upplevelser: Är Kraken fortfarande ett bra alternativ 2023?

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Kraken är en populär kryptovalutabörs som erbjuder handel med fler än 120 olika valutor. Här kan du köpa och sälja med låga, konkurrenskraftiga avgifter. Marknadsplatsen har länge ansetts vara en av de största i världen, men hur bra är Kraken jämfört med de andra på marknaden?

Det är precis vad vi kommer att svara på i vår omfattande granskning av Kraken. Här kan vi se vilka fördelar som finns och vilka plattformar du kan använda, hur användarupplevelsen ser ut och inte minst vilka valutor du kan handla med. 

Vill du veta mer om Kraken? Läs våra uppdaterade upplevelser av Kraken. 

Om Kraken

Kraken är en kryptomarknadsplattform som grundades redan 2011. Företaget har sitt huvudkontor i San Francisco, men har även kontor i en rad olika länder runt om i världen. En av de saker som snabbt gjorde Kraken till ett populärt alternativ var möjligheten för både institutionella och privata investerare att använda plattformen.

Plattformen kommer i två olika varianter, med den grundläggande Kraken Basic-varianten, samt en Kraken Pro-variant för mer erfarna handlare. På den senare kan du handla med marginaler och terminer, något den enklare varianten inte erbjuder. Utöver detta kan Kraken erbjuda staking i ett antal olika mynt, så den här plattformen är väl lämpad för både nya och erfarna investerare.

logo

Bäst för erfarna traders

star icon star icon star icon star icon star icon

4.1/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0% – 0.26% per handel

Urval: 90+ mynt

Prova Kraken

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Kraken

Kraken är en plattform som är anpassad för erfarna handlare med avancerade funktioner som marginalhandel och hög växling på upp till 50%. Detta är en av de äldsta och mest respekterade kryptobörserna i världen med egen kryptobank, bra likviditet och stor handelsvolym. Du kan köpa både fiatvaluta och kryptovaluta. Kraken startade upp 2011 med målet att erbjuda en professionellt driven kryptobörs. De erbjuder mycket hög säkerhet. Många europeiska kunder föredrar också Kraken på grund av möjligheten att göra insättningar via SEPA-överföring.

Fördelar

  • star iconBra likviditet och handelsvolym
  • star iconLåga avgifter
  • star iconAvancerade funktioner
  • star icon50X utväxling
  • star iconKundtjänst via livechatt 24/7

Nackdelar

  • star iconLite komplicerat för nybörjare
  • star iconValutaavgift

Fördelar med Kraken

Nackdelar med Kraken

Användarupplevelse

En av de saker som har gjort Kraken till ett populärt val för både nya och erfarna handlare är det faktum att de erbjuder två olika plattformstyper. Du kan välja Kraken Basic, men om du vill ha tillgång till mer avancerade funktioner som terminer och marginaler behöver du Kraken Pro. Vi kommer därför att ta en titt på båda i denna recension.

Kraken: Basic

För nybörjare är Kraken Basic en bra utgångspunkt. Efter du verifierat ditt konto kan du omedelbart börja handla med olika valutor. En fördel är att du kan koppla ett bankkonto till plattformen, vilket gör det otroligt enkelt att överföra pengar. 

Vi har fått flera kommentarer om att Kraken-användare har drabbats av kryptovalutastölder, så vi rekommenderar att du aktiverar tvåfaktorsautentisering så snart som möjligt. På så sätt håller du dina tillgångar säkra.

Kraken: Pro

Kraken Pro är ett alternativ för dem som söker en kraftfull handelsplattform. Här får du mycket mer information, möjlighet att handla med marginal och orderdjup. En fördel med Kraken Pro är att deras handelsplattform är tillgänglig både på mobilen och i webbläsaren. 

För dig som är aktiv handlare är Kraken Pro ett bra alternativ på grund av de lägre avgifterna vilket gör att du ka spara in på kostnader ytterligare. Det kan därför vara värt att lära sig den lite mer avancerade Pro-versionen om du tänker använda Kraken på lång sikt.

Urval: Vad kan du köpa på Kraken?

Med ett urval av över 120 olika mynt finner du sannolikt det du letar efter hos Kraken. Utbudet varierar något från land till land, men i dess urval hittar du bland annat följande:

Säkerhet

Även om ditt Kraken-konto borde vara säkert mot cyberbrottslingar rekommenderar vi starkt att du använder tvåfaktorsinloggning. De har också en unik förmåga att skapa olika koder för olika ändamål, vilket ytterligare stärker säkerheten.

Du kan till exempel skapa en kod för inloggning, en för uttag och en för handel. Om du är osäker på om ditt konto eller lösenord har äventyrats kan du till och med låsa det så att inga ändringar kan göras (inklusive transaktioner). 

OBS: Det har förekommit några fall där Kraken-konton har hackats, och tyvärr finns det inte mycket du kan göra åt detta. Transaktioner med kryptovalutor är slutliga, vilket innebär att marknadsplattformen inte kan göra något om dina medel redan flyttats. Se därför till att du har bra säkerhetsrutiner oavsett vilken kryptovaluta börs du använder.

Kundtjänst

Kraken erbjuder kundservice dygnet runt via livechatt, telefon och e-post. Det skulle kunna leda till långa väntetider, men när vi skickade in ett test tog det ungefär 20 minuter innan vi fick ett svar. Det är dock värt att notera att det finns blandade erfarenheter av kundservice hos Kraken. 

Vissa kunder har rapporterat att det tar lång tid att få svar, men även att de kämpar för att få Kraken att frigöra låsta pengar. Vi har inte upplevt detta själva, men det är värt att notera i en övergripande bedömning. 

Hur man öppnar ett konto

För de flesta som har öppnat ett bankkonto eller ett nätmäklarkonto kommer processen hos Kraken att vara snarlik. Processen går relativt snabbt, men du måste ha en del information tillgänglig. Företaget är föremål för en KYC-process, så du måste lämna vissa personuppgifter. 

Du kan påbörja registreringsprocessen på Krakens webbplats eller genom deras app. Här kommer du först att bli tillfrågad om allmän information som namn, telefonnummer och personnummer. Detta för att se till att din identitet inte missbrukas eller att kryptovaluta används för penningtvätt. 

Därefter måste du verifiera ditt konto. Här måste du först verifiera din e-postadress genom att bekräfta länken eller koden som de skickar dig. För att sedan ladda upp ett godkänt foto-ID. Du kan faktiskt välja att INTE göra detta, men då kommer du att få begränsningar i vilka funktioner du kan få tillgång till.

logo

Bäst för erfarna traders

star icon star icon star icon star icon star icon

4.1/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0% – 0.26% per handel

Urval: 90+ mynt

Prova Kraken

Handel medför risk för kapitalförlust.

Sammanfattning

Kraken är en utmärkt plattform för både långsiktigt sparande och investeringar i kryptovaluta. Här får du tillgång till fler än 120 olika mynt, samt möjlighet att handla terminer och marginaler. Vår bedömning är således att detta är en bra plattform som erbjuder användarvänlig handel för kunder över hela världen.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.