generic

Varför ha konto på flera kryptobörser?

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Även om ett ökande antal svenskar har börjat handla med kryptovalutor, är det få som har tänkt särskilt på säkerheten i dessa digitala värden. För med hög volatilitet kan du uppleva kraftiga prisförändringar i kryptovalutor som Bitcoin, Ripple och LiteCoin, precis som du gör på en vanlig börs. Det finns dock en betydande skillnad som kan innebära utmaningar om du behöver sälja bort dina digitala värden i en rasande takt. 

För samtidigt som aktier handlas genom omfattande infrastruktur över nationsgränserna är det ofta privata företag med långt mer sårbar IT-infrastruktur som köper och säljer kryptovalutor. Detta för oss tillbaka till rubriken på denna artikel – nämligen varför man ska ha ett konto på flera kryptobörser samtidigt.

Hur lagrar du dina kryptovalutor?

En av de stora utmaningarna med kryptovalutor jämfört med andra investeringar är att de kan bli utsatta för hackning. Detta har fått många att välja en hardware-wallet för att förvara sina nycklar och olika mynt. En hardware-wallet är bokstavligen en fysisk plånbok som låter dig lagra kryptovalutor offline. 

Hardware-wallets erbjuder dock ytterligare en unik fördel som gör att fler och fler använder detta för att lagra sina kryptovalutavärden. När du använder en sådan plånbok är dina värden mobila, jämfört med när de sätts in på en kryptobörs online. I praktiken innebär det att du kan ta dina värdesaker till en annan börs om du vill sälja dem där, vilket ger ökad flexibilitet, samt bättre säkerhet. 

Vi har sett flera fall där ett ökat tryck på försäljningen genom de största kryptovalutabörserna har lett till att servrar har kollapsat och att du inte kan sälja dina mynt. Om du däremot har dina värden i en hardware-wallet kan du ta dessa till någon av de andra börserna och enkelt sälja bort dina värden där istället.

Så fungerar en hardware-wallet

De flesta av oss har en plånbok med kreditkort, körkort och kanske lite mynt som slängs runt i fickan när vi är utomhus. Precis som en traditionell plånbok fungerar kan du använda en hardware-wallet för att ta med dig dina digitala tillgångar utan att behöva vara ansluten till ett nätverk. 

En hardware-wallet fungerar som förvaring för dina nycklar, vilket innebär att du när som helst kan flytta digitala värden från en plats till en annan. Det är dessa nycklar som är sårbara för hackning och din hardware-wallet kommer därför att fungera som en säker lagring offline. På så sätt har du möjlighet att överföra dina värden mellan olika konton på olika kryptobörser, samtidigt som du är väl skyddad mot hackare och andra tjuvar.

Hitta de bästa kryptobörserna

Syftet med att ha flera konton på olika börser är att de ska erbjuda möjlighet att sälja av dina digitala tillgångar, trots den stora efterfrågan på marknaden generellt. Därför är det viktigt att hitta de bästa operatörerna som erbjuder stabila tjänster och ett bra utbud av kryptovalutor du kan handla i. För att göra denna jakt lite enklare har vi hittat några av de bästa kryptobörserna för dig som vill ha flera konton samtidigt. 

Här har vi tagit hänsyn till att det ska vara möjligt att överföra kryptovaluta från en hardware-wallet, och att det ska finnas väletablerade företag som varit med om stormen tidigare. Vi har även bedömt några av de företag som är särskilt lämpade för svenskar och som har godkänts/reglerats av det svenska Finansinspektionen. Dessa ger en extra möjlighet att använda BankID istället för ett vanligt användarnamn + lösenord, vilket ytterligare ökar säkerheten för dina mynt.

Bästa kryptobörser 2023

Coinbase – En av de största plattformarna för handel med både kryptovalutor och aktier är Coinbase. Bolaget har en lång historia som en pålitlig handelsplattform och är godkänt av Finansinspektionen att erbjuda sin verksamhet i Sverige. En av de saker som har gjort Coinbase populärt bland svenska handlare är att de erbjuder handel utan courtage på ett antal instrument.

CoinbaseCoinBase är en USA-baserad handelsplattform som erbjuder en användarvänlig lösning för nybörjare och ett mer avancerat system för dig som vill handla aktivt med kryptovaluta. Företaget är licensierat i flera olika länder och anses vara en av de världsledande kryptobörserna på säkerhet och efterlevnad. De har även en rad spännande funktioner och möjligheten att koppla ett VISA-kort till din e-plånbok. 

Binance – Baserat på handelsvolym är Binance den största kryptobörsen i världen. Den omsätter 668 miljarder dollar i månaden, men de har också ett av de största utbuden av produkter och tjänster som är tillgängliga för sina kunder. Företaget erbjuder bland annat kryptoväxling, mäklartjänster, P2P-nätverk, egna applikationer, eWallet och möjlighet att koppla ett VISA-kort till dina kryptovärden.

Trijo – Trijo är en svensk kryptobörs som är registrerad hos svenska Finansinspektionen och som har ca 10 000 användare. De har låga avgifter och en enkel hantering av din kryptovaluta. Hos Trijo kan du göra insättningar med exempelvis Trustly.

Crypto.comCrypto.com är en kryptobörs med bas i Singapore. De har 10 miljoner användare och är en av världens största sajter för krypto trading. 

NBX – 

Viktigt att komma ihåg när du väljer kryptobörser

När du väljer kryptobörser som en del av din säkerhetsplan är det viktigt att komma ihåg att gå efter väletablerade spelare med stark infrastruktur. Syftet med att ha flera konton är att man har möjlighet att sälja bort, trots hög press på marknaden. Se därför till att du väljer börser som gör det möjligt att snabbt och enkelt överföra värden från en hardware-wallet och har tillräcklig handelsvolym för att svälja tung trafik. En kombination av stora och mindre börser kan därför vara en bra idé, så att alternativ säkras om problem skulle uppstå på vägen. 

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.