generic

Köpa utländska aktier: En komplett guide för nybörjare (2023)

Även om det finns ett stort urval av aktier på Stockholmsbörsen är utländska aktier ofta ett attraktivt alternativ för investerare. Då är det viktigt att veta hur man handlar med aktier utanför Stockholmsbörsen, samt vad som är viktigt att tänka på vid det tillfället. Här har vi samlat några viktiga punkter som tar dig igenom hur du handlar med aktier i internationella företag. 

Många av de företag vi har att göra med dagligen är baserade i USA, Storbritannien, Tyskland och Italien. Detta har fått många investerare att titta utanför Sverige när de bedömer potentiella investeringar för sina besparingar. Genom att handla på börsen i USA kan du till exempel bli aktieägare i Amazon, Spotify, Facebook och Apple – samt flera tusen andra bolag.

Så hur gör man egentligen för att handla med utländska aktier? Det är vad vi ska ta reda på i den här guiden. 

Hitta en nätmäklare för utländska aktier

Nuförtiden köper man alla typer av aktier, dvs även utländska aktier på nätet. Detta innebär att du måste registrera dig hos en mäklare. Det finns många olika mäklare som erbjuder tjänster i Sverige. Det blir därför en process om att välja den mäklare som passar dig bäst.

Alla nätverksleverantörer tar ut ett visst courtage. Courtaget är den avgift som du måste betala för att nätverksleverantören ska behandla beställningen åt dig. Du bör därför leta efter den mäklare som erbjuder det lägsta courtaget.

Avgiften är inte den enda faktorn i valet av nätoperatör. Om du är nybörjare bör du också leta efter faktorer som introduktionskurser och demokonton. Många nätmäklare har bra introduktionskurser och andra kurser om hur man köper aktier. Ett demokonto är ett konto där du kan handla med fiktiva pengar, för att lära dig att handla aktier utan att riskera kapital. På demokontona kan du oftast även handla med utländska aktier. En annan viktig aspekt blir naturligtvis också användarvänligheten.

En annan viktig faktor för dem som vill köpa utländska aktier är förstås hur många olika länder din mäklare erbjuder, med andra ord hur många utländska aktier du kan köpa. Här måste du leta lite grann, men nästan alla handlare erbjuder numera ett brett utbud av utländska aktier som du kan köpa.

Utöka din portfölj med utländska aktier

Ett viktigt skäl till att många svenska investerare vill köpa utländska aktier är att ytterligare diversifiera sin portfölj. Det finns faktiskt ca 300 olika företag på Stockholmsbörsen, men jämfört med de tusentals företag som finns utomlands är detta ett ganska litet urval. 

Vi lever också i en ekonomi där internationella företag har blivit den nya normen. Därför kan det vara attraktivt att äga en liten del av de företag som vi möter dagligen. För att illustrera detta bättre har vi valt att lyfta fram några internationella företag som är välkända för de flesta svenskar. 

Listan kan göras lång, men poängen är följande: Det finns många bra investeringar utanför Stockholmsbörsen, och därför är det viktigt att veta hur man köper utländska aktier. För att göra detta så enkelt som möjligt har vi tagit fram en steg-för-steg-guide om hur man investerar i utländska aktier. 

Handla med utländska aktier: Steg för steg 

Det första du måste göra innan du kan handla med utländska aktier är att hitta en handelsplattform som erbjuder detta. Här är Nordnet och eToro de två mest populära valen i Sverige. Dessa erbjuder tillgång till ett stort urval av internationella marknader, men eToro gör detta kostnadsfritt, och det är därför vi föredrar denna plattform. Vi kommer därför ha eToro som utgångspunkt i den här guiden.. 

Steg 1: Skapa ett konto på handelsplattformen

Innan vi kan börja handla med aktier måste du skapa ett konto på en handelsplattform. Här har vi valt att göra detta på eToro, eftersom du där kan handla courtagefritt i ett stort urval av internationella aktier. Detta är en process som bara tar några minuter och är därför otroligt enkel att implementera.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

Här hittar du knappen börja investera längst ner till vänster på skärmen. Detta kommer att inleda registreringsprocessen för eToro. 

Här anger du personuppgifter som födelsedatum, namn, önskat användarnamn och lösenord. När du har gjort detta kommer du att få ett e-postmeddelande som ber dig att verifiera dina kontaktuppgifter. Du hittar en länk i mejlet, så allt du behöver göra är att klicka på den. Sen är ditt konto praktiskt taget redo att användas, men vi rekommenderar att du slutför KYC-processen innan du fortsätter.

Detta är en registreringsprocess som syftar till att verifiera din identitet. eToro är skyldigt att göra detta med alla nya kunder, och det är faktiskt för din egen säkerhet. Processen är utformad för att förhindra missbruk av stulna identiteter och penningtvätt. Det tar bara några minuter att göra detta, så det är lika bra att göra det direkt. För att uppfylla kraven måste du tillhandahålla ditt födelsenummer (svenska medborgare) eller en giltig legitimation (pass, körkort, ID-kort) som matchar dina personuppgifter. 

Steg 2: Sätt in pengar på ditt konto

När du har slutfört registrerings- och KYC-processen är ditt konto redo att användas, men det är fortfarande något viktigt som behövs göras. Du måste överföra de pengar som du vill köpa aktier för! Här erbjuder eToro flera olika lösningar som banköverföring, PayPal och bankkort. Vi rekommenderar ett av de två sista alternativen, eftersom banköverföringar ofta kan leda till onödigt långa väntetider. 

Det är också värt att notera att den minsta insättningen med PayPal och bankkort är 50 USD, medan den för banköverföringar är 500 USD. Många banker tar också ut onödiga avgifter för överföringar, så det är bättre för de flesta att använda sitt bankkort eller PayPal-konto. 

Steg 3: Hitta aktier

När du har överfört pengarna till ditt konto är du redo att handla med utländska aktier. Det är här som eToro fungerar på ett mycket enkelt sätt. När du har loggat in på din instrumentpanel hittar du en sökruta högst upp på skärmen. Här skriver du in det företag du letar efter.

Det aktuella företaget visas då i menyn och du kan klicka på dess logotyp. När du trycker på logotypen kommer du till det aktuella företagets sida. Här hittar du en del nyttig information, bedömningar från andra eToro brukere og lignende. 

Om du vill genomföra den aktuella handeln väljer du den blå handelsknappen till höger på skärmen. Då får du upp själva transaktionsfönstret. Här anger du hur mycket du vill handla för, samt vilken hävstång du vill använda. Avsluta sedan handeln. Grattis, du har nu köpt dina första utländska aktier!

Denna procedur gäller för alla aktieköp med eToro. Du kan därför utforska det stora urvalet av aktier och använda samma metod för att köpa andra företag som de erbjuder handel med. Vi rekommenderar dock att du gör grundliga undersökningar innan du handlar med enskilda aktier. Det är mer krävande att handla med aktier än med fonder. Om du vill veta mer kan du läsa vår guide om att köpa aktier, som behandlar detta ämne mycket mer ingående än vad vi har gjort här. 

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Välj vilka samt hur många aktier du vill köpa

När du väl har valt din aktiemäklare behöver du egentligen bara välja den utländska aktie som du vill köpa och bestämma hur många aktier du vill köpa. Den gyllene tumregeln är att aldrig investera mer kapital än du har råd att ta in. Det är bättre att investera lite mindre än lite mer, särskilt om du är nybörjare.

Du kommer också att bli en valutahandlare

En sak att komma ihåg när du köper utländska aktier är att du också blir valutahandlare. Om du köper en aktie i ett amerikanskt företag måste du först köpa amerikanska dollar för svenska kronor. När du säljer aktierna efter en viss tid får du betalt i amerikanska dollar och måste sedan växla dessa pengar till svenska kronor.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Detta är en ytterligare riskfaktor som du måste vara medveten om. Om den amerikanska dollarn försvagas mot den svenska kronan kommer du att förlora pengar, och om dollarn stärks mot den svenska kronan kommer du att tjäna pengar. Din investering är alltså beroende av två faktorer; både aktiekursen och växelkursen. Om båda går till din fördel kommer du att dra nytta av båda faktorerna, men om ingen går till din fördel blir din förlust extra stor.

Samma skatt på utländska aktier

Alla vinster som du gör genom aktiehandel måste beskattas. Det finns dock ingen skillnad mellan svenska och utländska aktier när det gäller beskattning. Då återstår bara att önska dig lycka till med ditt köp av utländska aktier!

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.