aksjer

Köpa Tesla-aktier: En komplett steg-för-steg-guide (2023)

Tesla har snabbt blivit en populär aktie som investerare över hela världen vill äga, men vad måste du egentligen göra för att köpa aktier i Tesla? I den här guiden har vi tagit fram en steg-för-steg-guide om hur du gör för att snabbt och enkelt köpa Tesla-aktier i Sverige. 

Aktier har länge varit ett populärt alternativ till sparkonton, men många är osäkra på hur man handlar med utländska aktier. Därför har vi tagit fram den här enkla guiden som visar hur du köper Tesla-aktier online. Målet är att ta dig igenom alla steg, från valet av mäklare till själva transaktionen, vilket innebär att vi har mycket att gå igenom. 

Om du vill ha mer generell information om hur man köper aktier kan du läsa vår uppdaterade guide för nybörjare. Här går vi igenom allt om att köpa och sälja aktier online för nybörjare, så att du är bäst rustad för att bli en investerare. Om du vill fortsätta med den här guiden utgår vi dock från att du redan vet vad köp och försäljning av aktier innebär. 

Målet med den här guiden är att visa dig hur du kan köpa Tesla-aktier så snabbt och enkelt som möjligt med en enkel handelsplattform. Som utgångspunkt för den här guiden tar vi eToro, vår rekommenderade handelsplattform för aktier på nätet. Vill du lära dig mer om eToro kan du läsa vår recension här

Köpa en Tesla-aktier i 4 enkla steg

Tack vare modern teknik kan du enkelt köpa aktier i fyra enkla steg. Nedan visar vi hur du gör.

  1. Det första du behöver göra är att välja en mäklare – här rekommenderar vi eToro på grund av dess låga avgifter. 
  2. Sedan överför du pengarna du vill handla för till det konto du valt. 
  3. Hitta aktien du vill köpa (i vårt fall Tesla).
  4. Välj hur mycket du vill handla för och slutför transaktionen. 

Låter det svårt? Nedan går vi igenom hela transaktionen steg för steg. 

Hur man köper aktier i Tesla: Steg för steg

För att handla med aktier måste du ha tillgång till ett aktiekonto hos en mäklare. Här kan du välja att använda din vanliga bank, men dessa är ofta mycket dyra för småsparare. Vi rekommenderar därför att du väljer ett personligt konto. Dessa erbjuder ofta handel med ett antal aktier till mycket lägre courtage, och ingen annan plattform slår eToro på just detta. 

Företaget erbjuder en rad aktier gratis, vilket innebär att du inte behöver spendera dina besparingar på avgifter. eToro är därför vår föredragna nätverksleverantör, och är den vi kommer att använda när vi visar hur man handlar med aktier i den här guiden. Det finns ett antal alternativ till eToro, men de flesta har högre kostnader utan att du får någon tydlig fördel av deras plattform. 

Den viktigaste punkten att tänka på när du väljer en nätmäklare är vad du vill handla med. Det finns inga stora skillnader när det kommer till hur olika app-plattformar fungerar, utan det är en fråga om vilka värdepapper du vill placera pengar i. Vill du till exempel bara handla med nordiska aktier kan banken ofta erbjuda en okej plattform. Vill du däremot ha tillgång till utländska aktier, kryptovalutor, forex och liknande – ja, då måste du ofta hitta en lite mer avancerad handelsplattform.

Steg 1: Välj en nätmäklare att handla hos

Som vi redan har nämnt behöver du ett aktiekonto innan du kan handla med aktier. Registreringsprocessen hos olika aktörer varierar något, men tar sällan mer än några minuter. Den enkla förklaringen till varför ett aktiekonto behövs är att du behöver någonstans att förvara dina aktier. Du kan förstås använda banken som då upprättar ett individuellt VP-konto åt dig, men det tar ofta några dagar.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

Vår rekommendation är därför att använda eToro, eftersom denna handelsplattform erbjuder ett insättningskonto för aktier. Det innebär att du kan vara redo att handla med aktier inom några minuter och inte behöver vänta på att banken ska godkänna din ansökan. Det är också värt att notera att vi hittade avgifter mellan 1 och 350 kr per handel hos olika banker i Sverige, medan eToro erbjuder gratis handel med aktier. På så sätt kan ditt sparande gå till att investera i aktier, snarare än att behöva lägga pengar på bankavgifter.

Med det sagt vill vi att Investikon ska vara en så transparent informationskälla som möjligt. Därför har vi här nedan listat de kriterier utifrån vi värderat olika handelsplattformar.

Baserat på dessa kriterier är det framför allt två handelsplattformar som sticker ut i Sverige. Dette er eToro og Nordnet. Båda dessa plattformar erbjuder enkel handel med aktier för svenskar, men eToro kommer lite bättre ut ur konkurrensen med courtagefri handel (kontra 69 kr för ett “mellan”-konto hos Nordnet). Vi kommer därför att ha eToro som utgångspunkt när vi går igenom resten av denna guide.

Steg 2: Öppna ett konto hos eToro

När du har valt en handelsplattform är det dags att öppna ett handelskonto. Vårt val föll på eToro, så vi kommer att öppna ett konto på denna handelsplattform. Det är värt att notera att själva registreringsprocessen hos olika aktörer kan vara lite varierande, så här måste du ta hänsyn till processen för den plattform du väljer. 

Registreringsprocessen hos eToro är mycket enkel och tog oss bara några minuter. Det första du behöver göra är att gå in på deras webbplats. Här hittar du knappen börja investera längst ner till vänster på skärmen. Om du klickar här kommer du till ett registreringsformulär där du måste lämna grundläggande personuppgifter. Här anger du ditt namn, telefonnummer, e-postadress och födelsedatum. 

När du har slutfört registreringen får du ett e-postmeddelande från eToro. Detta är för att verifiera din adress, klicka på länken i e-postmeddelandet och ditt konto är redo att användas. Vi rekommenderar att du slutför KYC-processen innan du fortsätter, så att du inte behöver göra det senare. Detta är en process som syftar till att verifiera din identitet. Du måste därför ladda upp en godkänd legitimation (körkort, pass, nationellt ID-kort) eller ange ditt personnummer. eToro begär detta för att följa europeisk lagstiftning och för att förhindra att din identitet missbrukas för penningtvätt. 

Steg 3: Överför pengar till ditt konto

När du har slutfört registreringen av ditt konto är det dags att överföra pengar till eToro. Detta är den summa som du tänker köpa aktier för. Här är det klokt att inte överföra mer pengar än du har råd att förlora. Vi rekommenderar därför att du undviker att ta lån eller använda kredit för att handla med aktier. 

För att överföra pengar till eToro kan du välja mellan PayPal, bankkort och banköverföring. Vi rekommenderar att du använder ett av de två första alternativen, eftersom en banköverföring ofta tar flera dagar för pengarna att nå ditt konto. Det är också värt att notera att en banköverföring har ett minimikrav på 500 dollar, medan du kan överföra 50 dollar eller mer med PayPal och betalkort. 

När du har valt vilken metod du vill använda överför du det aktuella beloppet till ditt eToro-konto. 

Steg 4: Dags att köpa en Tesla-aktie

Nu har vi skapat ett konto, överfört pengarna och verifierat vår identitet. Då är vi redo att genomföra den faktiska transaktionen. I det här läget skulle vi vanligtvis rekommendera dig att göra omfattande forskning och hitta aktier som passar din portfölj, men eftersom vi ska köpa Tesla-aktier behöver vi inte göra det. 

Det första du ska göra om du inte redan är inloggad är att logga in på ditt eToro-konto. Detta för dig till eToros instrumentpanel. Överst på sidan finns en sökruta där du skriver in Tesla (eller någon annan aktie du vill köpa).

När du letar upp aktien dyker den upp i menyn och du trycker bara på den aktuella logotypen (i vårt fall Tesla). Detta tar dig till handelssidan för den aktuella aktien. På den här sidan hittar du lite information om företaget, samt vad andra investerare på eToro tycker om företaget. Du hittar även en Handla-knapp uppe till höger, och det är den vi ska använda nu.

När du trycker på Handla kommer du till ett nytt fönster. Här kan du välja hur mycket du vill handla för. Vår tydliga rekommendation här är att du inte lägger alla dina pengar i en pott, utan försöker bygga upp en väl diversifierad portfölj. Detta gör den mycket mindre volatil. 

Steg 5: Sälj aktier

Det sista steget du bör känna till är hur du säljer aktier. Här är det ungefär samma process som när du köper aktier, dock behöver du inte leta upp företagen denna gång. Du kan också gå in i din portfölj och välja sälj därifrån. Detta kommer automatiskt att visa transaktionsfönstret för eToro och låter dig ange hur mycket du vill sälja.

OBS!

Sammanfattning – Köpa Tesla aktier

Det finns mycket att tänka på när man handlar sina första aktier, men en av de viktigaste punkterna är utan tvekan att välja en bra nätmäklare. Här rekommenderar vi att du använder eToro, och i den här guiden har vi visat hur enkelt det är att handla aktier med eToro. Vill du ha en jämförbar plattform som alternativ kan vi rekommendera Nordnet som en bra kandidat för detta.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Även om eToro utan tvekan är bäst vad gäller kostnader, erbjuder Nordnet en utmärkt lösning för småsparare. Här hittar du tillgång till en rad olika aktier, enkla handelslösningar och möjlighet att sätta upp automatiskt sparande.

Slutligen vill vi lyfta fram vikten av låga avgifter. Detta gäller speciellt för dig som handlar för små belopp varje gång. Många nätmäklare i Sverige erbjuder ett urval av utländska aktier, men dessa har ofta höga avgifter kopplade till transaktionen. Detta kan snabbt resultera i att dina besparingar går till avgifter, och inte besparingar.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.