generic

Köpa Solana (SOL): En steg-för-steg-guide för nybörjare

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Vill du utöka din portfölj genom att köpa Solana, men har ingen aning om var du ska börja? Då har du kommit till rätt ställe! Vi har sammanställt en omfattande guide som innehåller allt du behöver veta om kryptovalutan Solana. Här kommer vi att ge en introduktion om Solana, visa dig var det lönar sig att handla och inte minst ge dig några användbara tips.

Innan vi går vidare till vad Solana är för något, är det viktigt att veta var du kan köpa Solana.

Bästa kryptobörserna för att köpa Solana

Kryptovalutor handlas på samma sätt som aktier – på börser. Det har dock dykt upp ett stort antal börser på marknaden, vilket gör det svårt att veta vilken den bästa plattformen är för handel. Överst i denna artikel har vi därför presenterat vad vi anser vara de fem bästa kryptobörserna att handla Solana på.

Här spelar personliga preferenser en roll, men även syftet med din investering är viktigt. Om du till exempel vill använda dig av en svensk kryptobörs kan Trijo vara en bra startpunkt. Om du vill ha det största urvalet är Binance eller CoinBase bra kandidater. Om du väljer en kombination av urval och låga kostnader, kommer Coinbase att vara ett superbt val. 

Som utgångspunkt för den här guiden har vi valt att använda Coinbase i vår steg-för-steg-granskning. Det är dock bra att notera att proceduren kommer att vara relativt lika oavsett vilken kryptobörs du väljer.

Vad är Solana?

Solana är en blockkedjeplattform som introducerades 2017. Syftet med denna plattform var att hosta skalbara, decentraliserade appar. Systemet är open-source och drivs för närvarande av Solana Foundation i Genève. Själva blockkedjan, å andra sidan, utvecklades av Solana Labs, ett San Francisco-baserat företag.

Det är bland annat möjligheten att genomföra ett stort antal transaktioner med mycket låga kostnader som har gjort Solana så attraktiv. Här har de aktivt arbetat med metoder som slår bland annat Ethereum – en konkurrent med samma vision och syfte. I dag anses Solana vara en av de största kryptovalutorna baserat på värde, och 2021 hade den ett marknadsvärde på hela 66 miljarder dollar.

Varför investera med Coinbase?

Coinbase har länge varit en av de mest populära nätmäklarna i Sverige, och det är inte utan anledning. Denna onlineplattform ger tillgång till över 2 000 olika tillgångar, inklusive aktier, kryptovalutor, ETF:er, råvaror och valutor. Företaget anses också vara den största sociala handelsplattformen i världen med över 20 miljoner användare i 140 olika länder.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Coinbase

Coinbase är en allt-i-ett-plattform som erbjuder en rad tjänster och produkter såsom kryptohandel, kryptoutbyte och plånbok för krypto. Coinbase erbjuder avancerade funktioner för erfarna mäklare, samtidigt som den är väldigt användarvänlig för nybörjare. Priserna är högre än många andra internationella plattformar. I gengäld får du ett stort utbud av kryptovalutor och produkter. Detta är fördelaktigt för aktiva handlare som vill ha så många tjänster som möjligt samlade på en plattform. Säkerheten är också mycket hög med alla licenser för laglig drift i USA.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconHög säkerhet
  • star iconStort utbud av produkter, kryptovalutor och tjänster
  • star iconLicensierad och listad i USA

Nackdelar

  • star iconValutaavgift
  • star iconHöga priser

Företaget har länge haft fokus på användarvänlighet och låga kostnader, så här kan du handla ett stort utbud av tillgångar courtagefritt. Coinbase är reglerat av Cyprus Securities Exchange commission (CySEC) där de har licens #109/10. 

För dig som vill handla med kryptovalutor är Coinbase ett bra ställe att börja på. De lägger hela tiden till nya valutor till sin handelsplattform, och de erbjuder samtidigt ett stort urval av kryptovalutor. Detta i kombination med de olika funktionerna de erbjuder har gjort att detta snabbt blivit en favorit hos många.

Hur man köper Solana (SOL): steg-för-steg-guide

Som vi redan har nämnt har vi tänkt använda Coinbase som exempel på kryptobörs i vår guide. Detta beror på att plattformen är mycket populär i Sverige, men också på att de erbjuder en otroligt användarvänlig lösning. Här kan du snabbt, tryggt och enkelt handla i ett stort utbud av kryptovalutor med extremt låga kostnader. 

Även om vi rekommenderar Coinbase kommer processen för att köpa Solana (SOL) att vara likartad för de flesta aktörer. 

I de kommande avsnitten kommer vi att visa dig hur du enkelt kan handla Solana med Coinbase genom bara några få steg. Processen kommer att vara ganska likartad om du vill investera i andra kryptovalutor som finns på Coinbase, så följ med.

Steg 1: Skaffa ett Coinbase konto

Innan du kan börja använda Coinbases handelsplattform måste du skaffa ett konto. Lyckligtvis tar det inte lång tid och du kan slutföra registreringsprocessen på bara några minuter. Du börjar med att gå in på Coinbases hemsida.

Här hittar du en knapp uppe till höger med get staretd. Detta kommer att inleda Coinbases registreringsprocessen. Först kommer du att bli ombedd att skapa ett användarnamn och ett lösenord och ange din e-postadress. 

När du har fyllt i detta kommer du till en skärm där du måste ange mer personlig information. Här anger du ditt namn, din ålder och din nationalitet. Som en nätmäklare är detta information Coinbase måste samla in. När du har fyllt i dessa formulär kommer du att bli ombedd att verifiera ditt konto.

Detta görs genom att du får ett e-postmeddelande från Coinbase (det tar vanligtvis bara några sekunder). E-postmeddelandet innehåller en länk som du klickar på. Du kommer då att tas tillbaka till Coinbases hemsida och meddelas att din adress nu har verifierats.

Innan du går vidare till nästa steg rekommenderar vi att du utför KYC-processen för Coinbase. Detta är en process som syftar till att förhindra penningtvätt och identitetsstöld på nätet. Allt du behöver göra är att ladda upp ett godkänt ID-kort som verifierar din identitet hos Coinbase. 

Steg 2: Sätt in pengar

Nu har du ett Coinbase-konto som nästan är helt klart för att användas, men något saknas fortfarande. För att kunna investera i kryptovaluta måste du nämligen ha pengar tillgängliga på ditt konto. Du måste därför föra över pengar till ditt konto innan du kan börja köpa Solana. 

Här erbjuder Coinbase ett par olika metoder, så välj det alternativ du föredrar. I nuläget finns det bland annat banköverföring, PayPal och betalkort. Enligt vår erfarenhet är de två sistnämnda alternativen att föredra, eftersom banköverföringar kan ta upp till fem dagar och debitera en avgift. 

Det finns också vissa skillnader i de minimibelopp som är kopplade till dessa betalningsmetoder. PayPal och betalkort har ett minimibelopp på 50 dollar (motsvarande cirka 500 kronor), medan banköverföringar har ett minimibelopp på 500 dollar (motsvarande cirka 4 800 kronor). 

Steg 3: Sök efter Solana (SOL)

Så snart pengarna har krediterats på ditt konto är du redo för din första investering. Eftersom den här guiden handlar om att köpa Solana är det naturligtvis det vi ska göra. Det första du behöver göra är att logga in på ditt Coinbase-konto om du inte redan har gjort det. 

Du har nu två olika alternativ. Du kan antingen söka efter Solana med hjälp av sökfältet i mitten av sidan (använd sedan ticker SOL), eller så kan du gå till sidan för kryptovaluta. Du hittar detta genom att gå till Hitta i menyn till vänster och sedan välja krypto. Här hittar du en översikt över de olika valutorna som finns hos Coinbase. I vårt fall väljer vi SOL.

Steg 4: Köp Solana

Nu när vi har hittat Solana på Coinbase är det dags att göra själva handeln. Sedan trycker vi helt enkelt på Solana. Detta tar oss till fönstret där du utför handeln. Här anger du hur mycket du vill köpa för (belopp) och trycker sedan på öppna handel. Det är också värt att notera att samma fönster kommer att användas om du vill sälja dina Solana-mynt i framtiden.

Steg 5: Förvara Solana (SOL) på ett säkert sätt

Sist men inte minst behöver du ett säkert sätt att lagra dina digitala tillgångar. Eftersom kryptovalutor inte är kopplade till ett namn, utan bara till en ledger, kan de i de värsta fall hackas. Du behöver därför en pålitlig plånbok för att skydda dina tillgångar. Många nybörjare väljer att lämna sina mynt på kryptobörsen, men om du vill ha extra säkerhet bör du flytta dem till en digital plånbok.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Säker förvaring av Solana (SOL)

Även om de flesta kryptobörser erbjuder möjligheten att lagra dina kryptovalutor direkt hos dem är detta inget vi rekommenderar investerare. Om en plattform skulle drabbas av dataintrång eller hackning kan du i värsta fall råka ut för att dina tillgångar försvinner. 

Därför är det alltid bättre att lagra dem i en digital kryptoplånbok. I praktiken fungerar de som krypterade hårddiskar där du kan lagra dina privata nycklar utan risk för stöld. Om du vill vara helt säker finns det också alternativ som är helt offline, vilket ger ännu högre säkerhet. 

Coinbase erbjuder en egen plånbok för sina användare, men det går också att använda en egen tjänst. Det är dock praktiskt att ha en plånbok som redan är kopplad till Coinbase, så att du enkelt kan köpa mer eller sälja dina innehav. 

Kjøp Solana i Norge

Sammanfattning

Solana är för närvarande en av de tio största kryptovalutorna i världen baserat på marknadsvärde, vilket har gjort den till en populär investering. I den här guiden har vi därför tittat på hur du kan handla Solana, samt vad du bör tänka på innan du köper kryptovaluta som en investering. Vi har även tittat på vilka kryptobörser som bäst underlättar säker handel med Solana i Sverige.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.