Bäst utbud och avgifter

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Köp kryptovaluta som Bitcoin

Binance är en säker kryptobörs med låga avgifter och ett stort utbud.

Prova Binance

Handel medför risk för kapitalförlust.

Handel medför risk för kapitalförlust.

krypto

Köpa Ripple (XRP): steg-för-steg guide för nybörjare i 2023

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Vill du köpa Ripple men är osäker på hur du kommer igång? Vi visar dig hur det går till här i vår enkla steg-för-steg-guide om hur du köper Ripple/XRP. Du får även tips om den bästa kryptobörsen för att köpa XRP, samt hur du lagrar krypto på ett säkert sätt.

5 bästa kryptobörserna för att köpa Ripple (XRP)

Här hittar du en översikt över de 5 bästa kryptobörserna för att köpa Ripple. Det här är en allmän guide för hur du väljer den bästa plattformen, baserad på viktiga faktorer som säkerhet, avgifter och användarvänlighet. 

1

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

2

Bästa svenska kryptobörsen

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 3 mynt

Prova Trijo

Handel medför risk för kapitalförlust.

3

Bäst utbud och avgifter

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.1%/0.1% (Maker/taker)

Urval: 500+ mynt

Prova Binance

Handel medför risk för kapitalförlust.

4

Bäst för erfarna traders

star icon star icon star icon star icon star icon

4.1/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0% – 0.26% per handel

Urval: 90+ mynt

Prova Kraken

Handel medför risk för kapitalförlust.

5

Bäst för erfarna handlare som gillar hög risk

star icon star icon star icon star icon

4/5

Nyckelfigurer

Avgifter: Inga avgifter

Urval: CFD’er

Prova Plus500

Handel medför risk för kapitalförlust.

Dina personliga preferenser kommer också att vara viktiga för att avgöra vilken som är den bästa plattformen för att köpa XRP. Coinbase ett utmärkt val för dig som vill ha många valmöjligheter, samt lära dig mer om att investera.

Du kan läsa mer om hur du väljer den bästa kryptobörsen för dina behov här.

Hur man köper Ripple på Coinbase i 5 steg

Vi har valt att använda Coinbase som exempel i vår steg-för-steg-guide om hur du köper Ripple. Anledningen till att vi valde Coinbase som exempel är för att plattformen är väldigt populär i Sverige. Det är ett säkert och bra val för de flesta. 

Det är dock din personlig preferens som bör vara avgörande för vilken plattform du väljer att köpa XRP på. 

Själva proceduren är ganska lik över olika kryptobörser. Plattformarna är lite olika uppbyggda med olika namn på länkarna, men principen är ungefär densamma. Du kommer därför också att ha en god förståelse för hur du köper XRP på andra kryptobörser genom att läsa igenom denna guide.

Hur man köper XRP på Coinbase steg för steg

Var du än väljer att köpa XRP bör du ha en förståelse för plattformen du använder. Du bör också bekanta dig med vilka tjänster och funktioner du har tillgängliga. Därför vill vi berätta lite om Coinbase innan vi börjar med de praktiska stegen för hur du köper Ripple. 

Coinbase är en populär, internationell kryptobörs som är reglerad och licensierad, bland annat av Finanstilsynet. Säkerheten är mycket hög och du har ett stort utbud av säkra betalningsmetoder. Avgifterna är också mycket konkurrenskraftiga. En av de största fördelarna med Coinbase är dock CopyTrading-funktionen. 

CopyTrading låter dig kopiera portföljen av erfarna handlare som det går bra för. Plattformen är byggd som ett socialt nätverk där du kan diskutera strategier och lära av andra. Erfarna handlare har möjlighet att tjäna extra genom att erbjuda stöd till nya handlare. Plattformen kan anpassas till kunskaper och färdigheter med en egen version för proffsen.

Steg 1: Skapa användarkonto

Det första du behöver göra för att köpa XRP på Coinbase är att skapa ett användarkonto. Du kommer snabbt igång genom att skapa ett användarnamn och lösenord. Du behöver fylla i din profil med mer information för att öka insättningsgränsen. 

Coinbase ställer dig också ett antal frågor för att kunna anpassa plattformen efter dina behov. Vissa funktioner är reserverade för professionella eller mycket erfarna handlare. Du kan dock gå vidare till de mer avancerade funktionerna i Coinbase allt eftersom du lär dig. 

Du måste dock också verifiera din identitet och adress för att ta bort insättningsgränsen helt. Det gör du genom att ladda upp bilder på ditt pass, bankkort eller körkort. Du måste ladda upp en kopia av en ny elräkning för att verifiera adressen.

Steg 2: Sätta in pengar på Coinbase

Nästa sak du behöver göra för att köpa Ripple på Coinbase är att sätta in pengar på ditt konto. Du hittar länken “Sätt in pengar” i menyn. Nu bör du få upp en meny för att välja betalningsmetod. 

Som du kan se på bilden kan du välja mellan många pålitliga och säkra betalningsmetoder på Coinbase. Vi rekommenderar dock att köpa Ripple med VISA eller PayPal för att snabbt komma igång. I så fall tar det bara några minuter innan du har pengarna tillgängliga på ditt konto.

Steg 3: Sök efter XRP

Nästa sak du behöver göra är att söka efter XRP på Coinbase. Du kan antingen använda sökfältet högst upp på hemsidan eller klicka dig fram i menyn. Om du använder desktop och vill klicka dig själv framåt, välj Sök → Krypto → XRP.

Steg 4: Köpa XRP

Tryck på XRP för att köpa Ripple. Välj sedan önskat belopp för att initiera handeln. Du är nu den stolta ägaren av XRP på Coinbase. Som du kan se på bilden kan du välja om du vill köpa eller sälja XRP längst upp. Det är användbart att veta om du senare vill sälja Ripple/XRP.

Steg 5: Håll Ripple säker

Sist men inte minst är det viktigt att förvara Ripple på ett tryggt och säkert sätt. Även om Ripple inte är vanligt för privat bruk ska du se till att värdena är säkra och tillgängliga. Många väljer att ha krypton liggande på kryptobörsen, men vi ska nu förklara varför du ska föra över dina pengar till en digital plånbok.

Hur man lagrar XRP säkert

De senaste åren har det varit möjligt att lagra kryptot på kryptobörserna. Vi rekommenderar inte detta, eftersom kryptobörser tidigare har hackats och tömts på pengar. Även om säkerheten har förbättrats idag är kryptoplånböcker det säkraste valet. 

Coinbase och många andra kryptobörser har sina egna digitala plånböcker som du kan använda. Digitala lösningar kommer dock alltid att löpa risk för hacking eller nätfiske. Det är dock fortfarande en praktisk lösning, speciellt om du aktivt köper och säljer krypto. 

Alternativt kan du använda en hardware-wallet, en lösning som anses vara bland de säkraste. Lösenordet/åtkomsten lagras på en fysisk enhet, utan anslutning till internet. Detta är ett bra val för dig som vill säkra dina värderingar på sikt.

Du kan läsa mer om kryptoplånböcker här för att hitta det bästa alternativet för dig.

Andra sätt att köpa XRP

Hittills har vi diskuterat hur man köper Ripple på reglerade kryptobörser via mäklartjänster. Med det menar vi att själva kryptobörsen fungerar som en mäklare. Alternativet är att köpa och sälja kryptovaluta direkt med andra användare genom så kallade P2P-nätverk (peer-to-peer/user-to-user). 

Vi rekommenderar dock de flesta att använda kryptobörser, eftersom det finns en större risk förknippad med P2P-nätverk. Du behöver förhandla med andra användare på P2P-nätverket och det är viktigt att ha god kunskap om vad du gör för att undvika att bli lurad. 

Du måste också ha en digital plånbok för att handla direkt med andra användare. Det är lättare att komma igång på en kryptobörs, då du kan sätta in svenska kronor för att köpa XRP. De flesta kryptoplattformar har ett stort utbud av betalningslösningar. Vi ska nu titta närmare på de vanligaste betalningsmetoderna.

Olika betalningsmetoder för att köpa Ripple

Vilken betalningsmetod du än väljer, se till att lösningen är trygg och säker. Vi rekommenderar endast pålitliga plattformar som använder mycket säkra lösningar. Om du väljer en annan kryptoplattform för att köpa XRP än de du hittar här, måste du själv göra noggranna efterforskningar.

Du måste också vara medveten om att de olika betalningslösningarna har olika insättningsgränser. Till exempel har RapidTransfer banköverföring en maxgräns på 5500 $ och Trustly har en maxgräns på 40 000 $.

Hur man köper Ripple med VISA

Du kan snabbt köpa Ripple med VISA, Mastercard eller Maestro. Godkännandet tar bara några minuter och du kommer att informeras via e-post om betalningen misslyckas. Det går inte att sätta in pengar på kort som står i någon annans namn av säkerhetsskäl.

Hur man köper XRP via banköverföring

Vissa föredrar att köpa Ripple via banköverföring eller internetbank. Coinbase låter dig välja mellan olika alternativ som t.ex. RapidTransfer. RapidTransfer är en populär metod för omedelbara transaktioner och stöds av nästan 200 banker över hela världen. Ett annat alternativ är att använda Trustly för att överföra pengar direkt via din nätbank. 

Principen är väldigt lika, oavsett hur du överför från banken. Du väljer önskad metod från menyn i Coinbase. Ange önskat insättningsbelopp. Sedan måste du välja din bank från en lista med alternativ och ange rätt information. Betalningen måste godkännas i din nätbank.

Hur man köper XRP med eWallet som PayPal och Skrill

Välj vilken e-plånbok du vill använda och tryck på fortsätt. Du kommer nu att omdirigeras till ditt ewallet-konto för att logga in och granska transaktionen. Tryck på “betala” när du är nöjd och du är säker på att uppgifterna stämmer. Du måste dock vara medveten om att det kan ta ett tag innan pengarna finns på ditt Coinbase-konto. 

Att köpa XRP med e-plånböcker som PayPal är användbart om du t.ex. har USD liggandes, då du i så fall kan slippa valutaavgifter. Coinbase låter dig välja mellan många olika valutor, men du måste betala en valutaavgift när du gör insättningar från svenska bankkonton.

Vad är skillnaden mellan Ripple och XRP?

Vad är Ripple? Och vad är skillnaden mellan Ripple och XRP? ” är frågor som vi ofta hör. Förståeligt nog råder det viss förvirring kring ämnet. Själva namnet Ripple används för att referera till både en kryptovaluta och ett betalningsnätverk.

Vad är Ripple?

Ripple Labs utvecklade RippleNet redan 2012. RippleNet är ett öppet distribuerat protokoll/betalningsnätverk som låter dig utföra globala transaktioner omedelbart och med praktiskt taget inga avgifter. Infrastrukturen är decentraliserad, dvs det finns ingen specifik enhet/myndighet som kontrollerar betalningsprotokollet. 

Finansbranschen och många banker blev snabbt entusiastiska över lösningen, inklusive Bank of America och Santander. RippleNet gör det möjligt för stora organisationer och banker att överföra pengar snabbt och säkert, oavsett plats. Varje transaktion tar knappt fyra sekunder och transaktionskostnaderna är mycket låga.

Vad är XRP?

Ripple XRP är den kryptovaluta som används på RippleNets betalningsnätverk. Kryptovalutan utvecklades därför främst för finansbranschen och banker. XRP är i konstant användning inom nätverket, men finns bara på detta nätverk. 

XRP fungerar som en slags mäklare mellan olika typer av valutor, inklusive kryptovalutor. Det används också för att täcka överföringsavgifter. Ripple har ändå arbetat upp ett värde bland kryptohandlare, även om det inte används i stor utsträckning för privat bruk.

Ska jag investera i Ripple?

Det är viktigt att notera att XRP är bland de mest volatila kryptovalutorna på marknaden. Ändå är det populärt att köpa Ripple, främst bland de som vill investera i systemet och som tål risken förknippad med volatila investeringar. 

Många människor tror på själva systemet bakom RippleNet och de vill investera värde i ett nätverk som kan bli mycket viktigt för stora, globala finansinstitutioner under den kommande tiden. Var bara medveten om att detta är antaganden och att du inte har några garantier.

Höga fluktuationer gör dock att du kan köpa medan priset är lågt för att senare sälja medan det är högt. Det öppnar för ganska höga vinster. Du bör aldrig investera mer än du har råd att förlora, eftersom det finns en hög risk förknippad med sådan handel. Vi rekommenderar att du sätter dig väl in i prisrörelser och prisfaktorer innan du köper XRP. 

Kryptobörserna erbjuder verktyg och statistik för att du ska kunna följa svängningarna. På Coinbase kan du till exempel välja “statistik” under var och en av de olika kryptovalutorna för att se flera år tillbaka i tiden. Du kan se ett exempel på svängningarna de senaste 6 månaderna på bilden.

Kort sammanfattning: varför och hur man köper Ripple steg-för-steg

Ripple/XRP är en annan typ av kryptovaluta och är främst avsedd för finansiella institutioner. XRP är inte särskilt lämplig för privat bruk, men är säkert intressant för den som är nyfiken på hur RippleNet-systemet kan utvecklas på sikt. 

Ripple är också ett populärt alternativ bland kryptohandlare som aktivt köper och säljer krypto. Det går att använda de stora svängningarna till att köpa och sälja på gynnsamma tider, även om det är mycket hög risk förknippad med detta. 

Vi har nu täckt mycket information om hur du köper Ripple på Coinbase och andra kryptobörser för dig som tycker att detta låter spännande. Du har också fått värdefull insikt i hur du skyddar dina värderingar på bästa möjliga sätt genom att välja rätt kryptoplånbok.

Slutligen kommer vi kort att sammanfatta hur man köper XRP i 5 steg:

  1. Registrera användarkonto
  2. Sätt in pengar
  3. Sök efter XRP
  4. Köp XRP
  5. Överför krypton till en säker plats

Nu är det bara att önska dig lycka till med att köpa och sälja Ripple.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.