generic

Köpa Polkadot (DOT): En steg-för-steg-guide för nybörjare

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Polkadot har blivit en av de mest omtalade kryptovalutorna på marknaden sedan den lanserades 2020. Populariteten har i sig också gjort det till en attraktiv investering, men hur kan investerare köpa Polkadot? Det är precis vad vi ska titta på i den här artikeln! 

Här har vi samlat allt du behöver veta för att lägga till Polkadot (DOT) i din portfölj. Vi tar dig genom hela processen från att välja en kryptobörs till att faktiskt köpa Polkadot. Om detta låter användbart har du definitivt kommit till rätt ställe.

Är du redo att köpa Polkadot? Låt oss ta en titt på hur det går till!

Bästa kryptobörserna för att köpa DOT

Innan du kan köpa Polkadot eller någon annan kryptovaluta måste du ha tillgång till en kryptobörs. Det är marknadsplatser som handlar med olika kryptovalutor, på samma sätt som Oslo Stock Exchange gör med traditionella aktier. Även om kryptovalutor är decentraliserade handlas de främst på börser. 

För att göra det så enkelt som möjligt har vi inkluderat en översikt över de fem bästa kryptobörserna som erbjuder Polkadot högst upp i den här artikeln. Här hittar du en svensk favorit i form av Trijo, men även flera internationella val. Vilken du ska välja beror vanligtvis på dina egna preferenser, och du kan läsa mer om varje produkt i våra recensioner.

Vad är Polkadot?

Polkadot är en programvara som syftar till att bygga upp ett globalt nätverk av datamaskiner som driver en kryptovaluta. Nätverket kommer sedan att tillåta användare att lansera sina egna kryptovalutor baserade på nätverket. På så sätt kan vi säga att Polkadot är en direkt utmanare till andra kryptovalutor som Ethereum, Cosmos och EOSIO. 

Polkadot är dock den absolut nyaste av dessa eftersom den lanserades så sent som 2020. Polkadot utvecklades av Gavin Wood, Peter Czaban och Robert Habermeier. Den förstnämnde var central i utvecklingen av Ethereum och har en bakgrund som forskare på Microsoft. Både Wood och Czaban har viktiga roller i Web3 Foundation, den organisation som ansvarar för drift och försäljning av DOT-tokens. 

Varför investera med eToro?

Som vi nämnde tidigare finns det ett antal olika plattformar som du kan köpa Polkadot med i Sverige. Vi har dock valt att rekommendera eToro, och inte utan anledning. Denna plattform finns i fler än 140 olika länder och har över 20 miljoner aktiva användare. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: 70+ mynt

Prova eToro

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconIngen mäklaravgift
  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

Dessutom erbjuder eToro ett antal smarta funktioner som gör plattformen mycket användarvänlig. Vi har också valt att lyfta fram det faktum att plattformen är helt kostnadsfri att använda och att de transaktionsavgifter som de tar ut av sina kunder är mycket lägre än hos många konkurrenter. 

På det hela taget är eToro kanske inte den mest avancerade lösningen, men den är utan tvekan den mest användarvänliga. Det är därför vi har utnämnt det som det bästa alternativet för vår nybörjarguide till kryptovalutainvesteringar.

Hur man köper Polkadot (DOT): steg-för-steg-guide

För att visa hur enkelt det är att investera i Polkadot (DOT)-tokens med hjälp av eToros handelsplattform har vi beskrivit processen i en steg-för-steg-guide. Syftet med detta är att ge dig en bra inblick i vad du kan förvänta dig, men också vad som krävs för att investera i kryptovaluta.

Många investerare drar sig för att investera i krypto, eftersom de har en uppfattning om att detta är extremt komplicerat. Detta är något vi vill ändra på med hjälp av vår enkla guide.

Steg 1: Öppna ett eToro-konto

Det första du behöver är ett användarkonto på eToro. Vi ska därför visa dig hur du skapar ett sådant konto på bara några minuter. Först måste du besöka eToros webbplats, som du hittar här. 

Här hittar du knappen börja investera längst ner till vänster på skärmen. Genom att trycka på detta aktiveras deras registreringsprocess. Här måste du först bli medveten om att du måste ange ett användarnamn och ett lösenord, och sedan ange din e-postadress.

Vill du veta mer om detta kan du eToro be om lite mer personlig information som namn, ålder, land och telefonnummer. Se till att du anger rätt information här, eftersom det är viktigt för verifiering senare. När du har gjort detta kommer du att bli ombedd att bekräfta din e-postadress. Detta ger dig tillgång till länkar som eToro har skickat till dig via e-post under registreringen. E-postmeddelandet bör visas inom några sekunder, men det kan också ta några minuter beroende på din e-postleverantör.

Du är nu redo att använda ditt eToro-konto, men vi rekommenderar att du gör en sista sak innan du fortsätter. eToro måste slutföra en KYC-process innan du kan ta ut pengar från ditt konto igen. Det är en bra idé att fixa detta så snart som möjligt, så att du inte behöver oroa dig för det senare.

Steg 2: Sätt in pengar

Efter KYC-processen är ditt konto redo att användas, men det saknas fortfarande något viktigt. Saldot på ditt konto kommer med största sannolikhet att vara noll, vilket betyder att du inte har några pengar att handla för. Du kommer därför att behöva föra över pengar till ditt eToro-konto, och här har du tre olika alternativ.

eToro erbjuder banköverföring, bankkort och PayPal som insättningsmetoder i Sverige. Här rekommenderar vi att du använder någon av de två sistnämnda, då banköverföringar kan ta onödigt lång tid och ha en högre insättningsgräns än de andra metoderna.

Du kan till exempel sätta in 50 USD med bankkort eller PayPal, men om du väljer banköverföring är minimikravet 500 USD. Dessutom kan det ta 3–5 arbetsdagar innan pengarna syns på ditt konto, så det är en ineffektiv metod.

Steg 3: Sök efter Polkadot (DOT)

När pengarna har krediterats på ditt konto och din användare har verifierats är du redo att handla. Eftersom den här guiden handlar om att köpa Polkadot kommer vi naturligtvis att visa dig hur du hittar den på eToro. 

Du kan nämligen välja två olika metoder för att ta reda på det i urvalet av tillgångar som finns hos eToro. Du kan antingen använda sökfältet du hittar högst upp på din användarpanel, eller så kan du bläddra bland kategorierna.

Om du använder sökrutan kan du enkelt söka efter DOT, som är den kryptovaluta som används i Polkadot-nätverket. Resultatet visas då i sökrutan och du klickar helt enkelt på sökresultatet som visas. 

Den andra metoden som dyker upp är att välja hitta i navigeringen till vänster. Sedan går du till krypto som tar dig till det stora utbudet av kryptovalutor som eToro erbjuder handel i. Här scrollar du ner och hittar Polkadot (DOT).

Steg 4: Köp Polkadot (DOT)

Om du klickar på Polkadot kommer du till informationssidan om Polkadot på eToro. Det liknar det för aktier och kommer att innehålla lite grundläggande information om instrumentet.

I vårt fall går vi vidare till att köpa Polkadot. Det gör du genom att välja knappen handel som du hittar uppe till höger på denna sida. Ett transaktionsfönster öppnas då.

Här anger du hur mycket du vill handla Polkadot för (se till att det finns täckning för beloppet på ditt konto). När du har valt beloppet trycker du på öppna handel. Detta aktiverar handeln och du har köpt din första Polkadot!  

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: 70+ mynt

Prova eToro

Handel medför risk för kapitalförlust.

Steg 5: Förvara din Polkadot (DOT) säkert

Det kommer fortfarande nyhetsartiklar om att olika kryptovalutadepåer har hackats, vilket innebär att det är viktigt att du förvarar dina digitala tillgångar på ett säkert sätt. Ett misstag många nybörjare gör är att de bara lämnar krypto på handelskontot på deras kryptobörs.

Detta är något som vi sällan rekommenderar, så här bör du skaffa en kryptovalutaplånbok. Dessa fungerar som en säker förvaring av dina privata nycklar, så att kryptovalutan inte hamnar på fel ställe. 

Det finns ett brett utbud av lösningar, men för dem som vill ha en enkel och säker plattform har eToro sin egen kryptovalutaplånbok. Som kund hos eToro kan du använda detta, så att du inte behöver överföra kryptovaluta fram och tillbaka till olika leverantörer. 

eToro är en multi-asset plattform som erbjuder både investeringar i aktier och kryptotillgångar, såväl som handel med CFD:er. Observera att CFD:er är komplexa instrument och kommer med en hög risk att förlora pengar snabbt på grund av hävstång. 78 % av privata investerares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar, och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den presenterade handelshistoriken är mindre än 5 hela år och kanske inte räcker som underlag för investeringsbeslut. Copy trading är en portföljförvaltningstjänst, tillhandahållen av eToro (Europe) Ltd., som är auktoriserad och reglerad av Cyperns Securities and Exchange Commission. Investering i kryptotillgångar är oreglerad i vissa EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd. Ditt kapital är i fara. eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och ger inga representationer och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av allmänt tillgänglig icke-entitetsspecifik information om eToro.

Hårdvaruplånbok

Ett annat alternativ för dig som vill skydda dina digitala valutor är så kallade hårdvaruplånböcker. Dessa är kort och gott ett minne eller en extern hårddisk med komplicerad kryptering. En sådan plånbok låter dig lagra dina digitala valutor offline, vilket gör dem helt skyddade från potentiella dataangrepp online.

En nackdel med detta är att du självklart måste komma ihåg lösenordet du har använt för detta. Skulle du ha otur att tappa din privata nyckel så har du en plånbok full av värde som ingen kan få tillgång till.

Sammanfattning

Trots att Polkadot bara funnits på marknaden i två år har det snabbt blivit en populär investering. Vi har därför tittat närmare på hur du kan handla med Polkadot och vilka plattformar som är bäst lämpade för detta i Sverige. Här drar vi slutsatsen att eToro var den mest mångsidiga plattformen – som erbjuder både enkel användning och ett bra urval av underliggande tillgångar. Vi har därför illustrerat hur handelsprocessen går till med eToros plattform som en del av denna guide.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.