generic

Köpa NFT konst: En komplett guide för nybörjare (2023)

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

NFT:er, eller digital konst som det ofta kallas, har visat sig vara en lukrativ investering för många investerare. En av de saker som har gjort NFT-investeringar så populära är möjligheten att enkelt handla med dem. De kan köpas och säljas precis som konst, men som digitala filer är de mycket mer tillgängliga än traditionella oljemålningar och fotografier. 

En NFT innehåller en unik token som är kopplad till blockkedjan. Det gör det möjligt att spåra äganderätten, handla med dem på marknadsplatser och inte minst se deras historia. Det kan dock vara en komplicerad marknad att delta i. Därför har vi tagit fram den här guiden som innehåller allt du behöver veta om NFT:er. 

Är du redo att investera i NFT:er? Läs vidare för att se hur du kan komma igång!

Vad behöver du för att köpa en NFT?

En sak att tänka på är att NFT:er är starkt kopplade till blockkedjan, vilket innebär att du behöver kryptovaluta för att köpa NFT:er. Det finns några olika kryptovalutor som kan användas här, men Ethereum eller ether är utan tvekan den mest populära. Detta beror på att Ethereums blockkedja utgör en stor del av grunden för smarta kontrakt på nätet, något som också har säkrat kryptovalutor en viktig plats i det decentraliserade universumet. 

Flera marknadsplatser och plattformar för kryptovalutor har dock uppgraderat sina lösningar för att inkludera smarta kontrakt, så idag kan du använda flera andra valutor. Några av de kryptovalutor som kan användas idag för att köpa NFT:er är; Polygon, Solana och Binance. Men även om dessa kan användas kommer vi att fokusera på Ethereum i den här guiden. 

Detta val beror helt enkelt på att Ether är det mest utbredda betalningsmedlet för NFT och en valuta som alla större marknadsplatser känner igen. Du slipper också konverteringar och extra kostnader om du använder Ether. Vår tydliga rekommendation för nybörjare är därför att hålla sig till Ethereum, men om du vill utforska andra möjligheter är det bra att veta att de finns. 

Så köper du en NFT: Steg för steg

Investeringen i NFT:er i sig är ganska enkel, men det finns några förberedande punkter som du måste ha på plats först. Vi kommer därför att titta på hur du kan köpa NFT:er i sex enkla steg. Om du redan har Ethereum kan du hoppa direkt till steg 2 för att köpa NFT:er. Om du däremot är helt ny på fenomenet NFT och kryptovaluta måste du först köpa kryptovaluta. Vi tar dig därför genom hela processen, från att köpa Ethereum till ett fullständigt köp av en NFT. 

Steg 1: Köp Ethereum

Som vi nämnde tidigare behöver du Ethereum för att köpa NFT. Om du inte redan har Ethereum i din ficka måste du köpa det först. Här rekommenderar vi att du väljer en enkel plattform som Coinbase som låter dig investera i en mängd olika kryptovalutor. Nedan ser du hur du kan köpa Ethereum med Coinbase i tre enkla steg. 

A: Öppna ett konto hos Coinbase

Det första du behöver göra är att gå till Coinbases webbplats. Här hittar du en knapp i det högra hörnet – get started. Tryck på denna knapp för att starta registreringsprocessen. Processen tar bara några minuter och du kommer att bli ombedd att lämna grundläggande personlig information. När du har gjort detta får du ett e-postmeddelande för bekräftelse. Därefter måste du genomföra KYC-processen, som syftar till att verifiera din identitet. 

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Coinbase

Coinbase är en allt-i-ett-plattform som erbjuder en rad tjänster och produkter såsom kryptohandel, kryptoutbyte och plånbok för krypto. Coinbase erbjuder avancerade funktioner för erfarna mäklare, samtidigt som den är väldigt användarvänlig för nybörjare. Priserna är högre än många andra internationella plattformar. I gengäld får du ett stort utbud av kryptovalutor och produkter. Detta är fördelaktigt för aktiva handlare som vill ha så många tjänster som möjligt samlade på en plattform. Säkerheten är också mycket hög med alla licenser för laglig drift i USA.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänlig
 • star iconHög säkerhet
 • star iconStort utbud av produkter, kryptovalutor och tjänster
 • star iconLicensierad och listad i USA

Nackdelar

 • star iconValutaavgift
 • star iconHöga priser

Detta görs för att förhindra att någon missbrukar ditt namn eller att brottslingar försöker tvätta pengar genom Coinbases system. För att slutföra detta måste du ladda upp ett godkänt ID-kort, t.ex. ett pass eller körkort, eller uppge ditt personnummer till Coinbase. 

B: Gör en insättning

När du har slutfört KYC-processen är ditt konto redo att användas. Nu kan du göra din första insättning. Pengarna du överför är det belopp du vill köpa Ethereum för, men det måste vara minst motsvarande 50 dollar. Du kan välja om du vill göra överföringen med banköverföring, kort eller PayPal. Vi rekommenderar kort eller PayPal eftersom dessa krediteras ditt konto omedelbart, medan en banköverföring kan ta 1–3 arbetsdagar att genomföra. 

C: Köp Ethereum

När pengarna har kommit in på ditt konto är det dags att köpa Ethereum. Nu kan du antingen söka efter Ethereum i sökrutan högst upp på skärmen eller gå till fliken Krypto. Här väljer du Ethereum och klickar på Buy. Välj sedan det belopp du vill köpa kryptovaluta för. Du genomför affären genom att trycka på den blå Öppna handel-knappen längst ner i fönstret – Grattis, du har köpt dina första Ethereum-mynt!

Steg 2: Skapa en kryptoplånbok

Har du kommit hit antar vi att du har Ethereum redo och att du därför behöver en kryptoplånbok. Även om du kan köpa och sälja kryptovalutor utan en kryptovalutaplånbok behöver du en sådan om du vill köpa NFT:er. Det är här som din NFT kommer att lagras, så ladda ner en kryptoplånbok. Vår rekommendation är MetaMask, eftersom det är en enkel plånbok som är kompatibel med de allra flesta marknadsplatser.

Kom igång med MetaMask

Allt du behöver för att komma igång med MetaMask är att gå till deras hemsida och välja Download. Sedan följer du bara de enkla instruktionerna som tar dig igenom installationen av din kryptoplånbok.  

Steg 3: Överför Ethereum till din plånbok

Nu börjar det likna något. Du har köpt din första kryptovaluta och har en kryptoplånbok redo. Då är det dags att överföra Ethereum till din plånbok. Du kan enkelt göra detta genom att välja Import tokens längst ner på sidan för MetaMask när du är inloggad på din plånbok. Därefter måste du uppge plånboksadressen som du hittar på ditt Coinbase konto. 

Hittar du inte adressen? Så här gör du:

 1. Öppna ditt Coinbase-konto 
 2. Gå till portföljen och välj din Ethereum
 3. Välj “Send” (skicka) och ange den plånboksadress som du hittade på sidan “add-token” på MetaMask. Du kan också välja att skanna QR-koden som automatiskt anger rätt adress åt dig. OBS: Kontrollera att du har rätt adress innan du fortsätter. 
 4. När du är säker på att du har rätt adress bekräftar du transaktionen. 
 5. Din Ethereum kommer nu att skickas från Coinbase till din MetaMask-plånbok. 

Steg 4: Välj en NFT-marknadsplats

Nu är allt klart för att köpa en NFT, men först måste vi hitta en NFT-marknadsplats. Det har kommit ett antal olika plattformar och marknadsplatser på senare tid, men vi rekommenderar OpenSea. Detta är en av de största och mest etablerade plattformarna, och den är dessutom kompatibel med de allra flesta pocketböcker – inklusive MetaMask. 

Om du hellre vill hitta en egen marknadsplats eller jämföra olika alternativ har vi samlat några punkter som du bör använda i din bedömning.

Steg 5: Koppla ihop plånboken med marknaden

Nu när du har Ethereum i din plånbok och hittat den marknadsplats du vill använda är det dags att koppla ihop dem. Detta är en ganska enkel process på de flesta marknadsplatser och tar sällan mer än några minuter. På OpenSea behöver du bara välja Connect Wallet och följa stegen. Om du har valt att använda MetaMask och OpenSea är du redo att handla på nolltid.

Steg 6: Hitta och köpa NFT

Du är nu redo att köpa NFT. Vi rekommenderar dock att du tar dig tid att lära dig marknaden, så att du inte råkar köpa en värdelös NFT. NFT:er är som en digital konstmarknad, så du måste veta vad du ska köpa och vad du inte ska köpa. För dem som köper sin första NFT kan det vara en bra idé att hålla sig till de mer populära samlingarna och läsa på vad de olika konstnärerna har producerat tidigare. En omfattande analys av NFT-marknaden faller utanför ramen för den här guiden, men du hittar ett antal användbara resurser för detta på nätet.

Varför ska du investera i NFT:er?

Många människor är skeptiska till att investera i digitala tillgångar som kryptovalutor och NFT:er, men det kan finnas många fördelar med sådana investeringar. Vi kan naturligtvis peka på glädjen i att ha en rolig NFT-kollektion, men i denna blogg skulle en ekonomisk aspekt vara mer lämplig. Här kan både NFT:er och kryptovalutor visa på en elvafaldig avkastning de senaste åren, något som sällan skådats på andra marknader.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

En av de saker som har gjort NFT:er så populära är att det kort sagt är en mer tillgänglig konstmarknad. Tidigare var man tvungen att ha de rätta kontakterna, miljontals dollar och en säker förvaring för att köpa kända artister. Nu behöver du bara en kryptoplånbok och några ethers. Det faktum att NFT-marknaden fortfarande är så pass ny har också inneburit att många människor fortfarande kan få tillgång till marknaden med relativt små investeringar. 

Det finns en risk förknippad med att köpa och sälja NFT:er, men med god forskning och förståelse för risken kan detta snabbt bli en attraktiv investering. Investeringar i NFT:er kan dock vara mycket volatila, så det är viktigt att hålla tungan rätt i mun. 

Vad bör du tänka på innan du köper en NFT?

Det råder ingen tvekan om att det finns en viss risk med att investera i NFT:er, men det kan också visa sig vara en bra investering. Med andra ord är det din egen riskbenägenhet som avgör om detta är en lämplig investering för dig eller inte. Vi måste därför se närmare på några punkter du bör bedöma innan du investerar i digital konst som NFT:er. 

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.