generic

Köpa Litecoin (LTC): En steg-för-steg-guide för nybörjare

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Intresserad av att lägga till Litecoin i din portfölj, men vet inte riktigt hur du ska komma igång? Då har vi samlat all information som du behöver! På den här sidan hittar du en omfattande guide om hur du kan köpa litecoin genom några få enkla steg. 

Vi tar också en närmare titt på vad du bör veta om Litecoin och var du hittar de bästa kryptobörserna. Syftet är att ge dig en så bra introduktion som möjligt till att investera i kryptovalutan Litecoin. 

Är du redo att köpa Litecoin? Låt oss då ta en titt på vad du bör veta.

Bästa kryptobörserna för att köpa Litecoin

Det första du behöver för att investera i kryptovaluta är en kryptobörs. De flesta kryptovalutor handlas på samma sätt som aktier, genom en centraliserad börs. Detta kan låta bra för decentraliserade valutor, men även dessa behöver ett system som kopplar ihop köpare och säljare på ett användarvänligt sätt. Du kanske har lagt märke till listan över de fem bästa kryptobörserna överst i den här artikeln? Låt oss förklara lite mer.

I Sverige har Trijo utan tvekan blivit den populäraste lösningen för nybörjare. Detta beror på att företaget är registrerat i Sverige och därför är det mest synliga varumärket. Utöver detta har internationella kryptobörser som Binance och Coinbase fått en växande efterföljare bland svenska kryptoentusiaster. Det är dock en traditionell nätmäklare som kommer vinnande ut i denna duell.

Nämligen Coinbase, som länge har varit det mest användarvänliga alternativet för personer som vill investera i kryptovaluta. De erbjuder en otroligt enkel plattform som kan göra det lite enklare att sätta sig in i ett annars komplicerat ämne. Dessutom erbjuder de en egen kryptoplånbok samt konkurrenskraftiga priser. En sådan kombination kan snabbt bli populär, och det kanske inte är så konstigt?

Vad är Litecoin?

Litecoin är en altcoin som först lanserades i oktober 2011 av Charles “Charlie” Lee. Lee var en före detta Google-ingenjör som använde Bitcoins öppna källkod för att lansera en ny kryptovaluta. Han gjorde dock flera ändringar under tiden för att förbättra vad han ansåg vara svagheter i Bitcoins funktionalitet. 

När Litecoin introducerades 2011 ansågs den vara en av de första altcoinsen på marknaden. Målet var att erbjuda en kryptovaluta med snabbare blockgenerering och användning av Scrypt som proof-of-work. Litecoin syftade också till att förbättra transaktionstiderna – en av de största utmaningarna förknippat med originalet Bitcoin. När Litecoin först lanserades sågs den som en seriös utmanare till Bitcoin, men på grund av ökad konkurrens har denna position sjunkit något. 

Litecoin har ett uppskattat marknadsvärde på cirka 15 miljarder dollar, vilket gör den till den 14:e största kryptovalutan på marknaden idag. På senare tid har detta mynt blivit mer populärt som betalningsmedel eftersom det erbjuder snabba transaktioner med låga kostnader.

Varför investera med Coinbase?

Vi har redan tagit upp detta, men möjligheterna som Coinbase erbjuder är många. Som en nätmäklare med över 20 års erfarenhet kan Coinbase erbjuda en väl beprövad tjänst med hög användarvänlighet. Dessutom har Coinbase något som de kallar för Social trading™ – en funktion som låter dig kopiera affärer från profilerade experter.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Coinbase

Coinbase är en allt-i-ett-plattform som erbjuder en rad tjänster och produkter såsom kryptohandel, kryptoutbyte och plånbok för krypto. Coinbase erbjuder avancerade funktioner för erfarna mäklare, samtidigt som den är väldigt användarvänlig för nybörjare. Priserna är högre än många andra internationella plattformar. I gengäld får du ett stort utbud av kryptovalutor och produkter. Detta är fördelaktigt för aktiva handlare som vill ha så många tjänster som möjligt samlade på en plattform. Säkerheten är också mycket hög med alla licenser för laglig drift i USA.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconHög säkerhet
  • star iconStort utbud av produkter, kryptovalutor och tjänster
  • star iconLicensierad och listad i USA

Nackdelar

  • star iconValutaavgift
  • star iconHöga priser

Om denna information inte räcker, kan vi ta ge en kort introduktion av Coinbase. Coinbase-plattformen finns tillgänglig i över 140 länder och används för närvarande av fler än 20 miljoner handlare. Företaget har kontor på Cypern och regleras av landets finansmyndigheter (CySEC). De är också registrerade som operatörer hos tillsynsmyndigheter i ett antal andra länder, däribland Sverige.

När det kommer till användning av handelsplattformen får du tillgång till över 2000 tillgångar hos Coinbase. Dessa inkluderar råvaror, forex, aktier, kryptovalutor och ETF:er. Som om detta inte vore nog utökar de fortfarande sitt produktsortiment – något som deras snabba utveckling och rörelse in på marknaden för kryptovalutor var ett tydligt bevis på.

Hur man köper Litecoin (LTC): steg-för-steg-guide

För att visa hur enkelt det är att köpa Litecoin (LTC) har vi sammanställt en steg-för-steg-guide för hur man gör. Som utgångspunkt för denna process har vi använt Coinbases handelsplattform, men tillvägagångssättet kommer att vara snarlikt när det gäller de flesta andra stora marknadsaktörer. Syftet är att visa hur lätt det är att investera i en kryptovaluta som Litecoin och därmed ändra uppfattningen om att det är svårt att investera i kryptovalutor.

Steg 1: Skaffa ett Coinbase-konto

Om du ska använda Coinbases plattform behöver du skapa ett konto. Som tur är tar det bara några sekunder att skapa ett Coinbase-konto och det är helt kostnadsfritt.

Det första du behöver göra är att gå in på Coinbases hemsida. Till höger på skärmen finns en knapp med texten get started. Genom att trycka på denna startar du registreringsprocessen.

Det första du blir ombedd att göra är att skapa ett användarnamn, välja ett lösenord och sedan ange din e-postadress. När du har gjort detta och tryckt på fortsätt kommer Coinbase att be dig om mer personlig information, till exempel namn, nationalitet och ålder. Allt detta bidrar till att säkra ditt konto och är information som Coinbase är skyldigt att samla in. 

När du har slutfört registreringen kommer du att bli ombedd att bekräfta din e-postadress. I de flesta fall har du redan fått ett e-postmeddelande från Coinbase med en länk för verifiering, men ibland tar det några minuter. Klicka på den här länken så är du klar med verifieringen.

Innan du går vidare till nästa steg rekommenderar vi att du utför KYC-processen för Coinbase. På så sätt slipper du göra det senare när du vill ta ut pengar från ditt konto igen. Detta är en lagstadgad verifiering som Coinbase måste göra av alla medlemmar och är avsedd att minska risken för penningtvätt och identitetsstöld. Processen tar bara några minuter extra. 

Steg 2: Sätt in pengar

Om du har kommit så här långt är ditt konto redo att användas, men en viktig del saknas fortfarande. Du har ett Coinbase-konto men inga pengar att handla för. Så innan du går vidare måste du föra över pengar till ditt Coinbase-konto. Här erbjuder Coinbase ett litet urval av betalningsmetoder, men det borde räcka för de flesta.

Du kan välja mellan banköverföring, PayPal och bankkort som insättningsmetod på Coinbase i Sverige. Vi rekommenderar att du använder någon av de två sistnämnda, eftersom banköverföringar ofta tar 3–5 dagar och medför en onödig avgift.

Steg 3: Sök och hitta Litecoin (LTC)

Nu börjar det likna något. Om du har kommit så här långt har du ett verifierat Coinbase-konto med pengar redo för handel. Nu är det dags att ta reda på vad du vill köpa (i det här fallet Litecoin). För att hitta rätt i Coinbases urval har du två olika alternativ.

Du kan antingen leta upp det i sökrutan högst upp på instrumentpanelen (genom att söka efter LTC) eller välja Hitta och sedan Krypto i navigeringen till vänster. Du väljer sedan Litecoin

Steg 4: Köp Litecoin (LTC)

Om du följt anvisningarna i steg 3 borde du ha kommit till informationssidan för Litecoin. Här kan du se lite statistik och liknande, men det är handelsknappen till höger som vi vill åt. Om du trycker på denna öppnas transaktionsfönstret för Coinbase. 

Här anger du hur mycket du vill handla för (måste vara lika mycket eller mindre än saldot du har på kontot) och påbörjar handeln genom att öppna handel. Du har nu köpt din första Litecoin!

OBS: Denna process är likadan för alla tillgångar som du vill köpa på Coinbase.

Steg 5: Förvara Litecoin (LTC) på ett säkert sätt

Nu när du har Litecoin är det viktigt att hålla dem säkra. Här rekommenderar vi att du använder en plånbok för kryptovaluta i stället för att hålla kvar dem på ett börskonto. Det senare är visserligen ett alternativ, men om börsen skulle råka ut för ett dataintrång kan du riskera att dina kryptovalutor kommer på avvägar.

Lyckligtvis erbjuder Coinbase (och flera andra aktörer) ett bra alternativ. Vi väljer att använda Coinbases egen plånbok då denna är direkt kopplad till börsen. Detta gör det mycket lättare att köpa/sälja kryptovalutor utan att behöva överföra dem fram och tillbaka.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Sammanfattning

Litecoin var bland de första altcoins som lanserades och är en nära kopia av den kod som Bitcoin bygger på. I den här artikeln har vi därför tittat på hur du kan köpa litecoin och vad du bör känna till om denna populära kryptovaluta. Vi har även tittat närmare på den tekniska biten kring köp och försäljning, samt inte minst var du hittar de bästa kryptovalutabörserna för denna typ av handel.

Investikon erbjuder ett brett utbud av artiklar om köp och försäljning av olika kryptovalutor, så om du vill lära dig mer om detta eller finna andra populära valutor att utöka din portfölj med så hittar du en översikt över vårt innehåll här.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.