Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.
Här får du en steg-för-steg-guide till hur du köper kryptovaluta. Populariteten för kryptovaluta fortsätter att öka, men det är viktigt att förstå hur handeln fungerar för att komma igång på ett tryggt och säkert sätt.
Populariteten för kryptovaluta har exploderat sedan Bitcoin först lanserades i januari 2009 av Satoshi Nakamoto. Bitcoin banade väg för en av historiens mest revolutionerande och snabbast växande marknader. Satoshis vision var att revolutionera hur betalningar gjordes och skapa en decentraliserad valuta.
Han ville skapa ett värde som inte kontrollerades av en centralbank och som inte präglades av inflation, genom att använda en teknik som heter BlockChain. Om det inte finns en enhet som har kontroll över en valuta och det inte går att producera mer än en viss summa “pengar” så går inte värdet förlorat på samma sätt som vi trycker vanliga pengar.
Sedan dess har många nya kryptovalutor dykt upp, och inte minst många nya “kryptomilljonärer” runt om i världen. Idag kan du köpa över 2000 olika kryptovalutor på olika börser runt om i världen. Många tror att vi befinner oss i början av en av världens nya stora investeringsmarknader.
Vi kommer nu att förklara lite om hur och var du kan köpa krypto steg för steg, samt ge dig lite information om välkända och högt omsatta “mynt”. Varje steg förklaras i detalj med ett exempel.
Hur man köper kryptovaluta steg för steg
Processen att köpa krypto är mycket lik handel med andra värden, såsom vanlig valuta och aktier. Kryptobörserna är digitala plattformar och du har till största delen tillgång via desktop, surfplatta och mobil. Många av plattformarna erbjuder sina egna appar för att göra det lättare att köpa krypto. Du kan börja handla så snart registrering och insättning är på klart. Krypto används till allt från spekulation, trading och investering till spel på casino och bettingsidor.
Steg 1: Välj en kryptobörs
Det första du behöver tänka på är vad som är det bästa kryptoutbytet för dina behov. Vi har skrivit mer ingående om hur man väljer kryptobörs här. Det är omöjligt att säga att den ena handelsplattformen är bättre än den andra, eftersom de olika plattformarna riktar sig till olika typer av användare. Det är dina personliga preferenser som avgör vilket kryptoutbyte som är bäst.
Vi har valt att använda Coinbase som ett exempel på hur man köper kryptovaluta, utan att det nödvändigtvis betyder att detta är den bästa plattformen för dig. Dock är Coinbase en mycket säker plattform som är väl reglerad och licensierad. De gör det enkelt för nybörjare att komma igång, samtidigt som de erbjuder en avancerad version för avancerade och professionella användare.
På Coinbase kan du, precis som på många andra aktiehandelsplattformar, följa och se vad andra investerare gör i realtid. Det innebär att man, som på en social plattform, kan följa personer man tycker gör bra ifrån sig eller som har goda kunskaper och helt enkelt kopiera deras handel.
Den genomsnittliga årliga avkastningen på de 50 mest följda portföljerna är cirka 83 %, till skillnad från huvudindexet på Oslobörsen, OSEBX, som har haft en årlig avkastning på cirka 10 %. Denna lösning kostar dig absolut ingenting och alla kan fritt navigera mellan användare och ta reda på vem de vill följa. Coinbase erbjuder också mycket mer än bara kopiering av handelsportföljer.
De erbjuder ett samfund där handlare och investerare kan träffas, dela kunskap och lära av varandra. Du får tillgång till miljontals portföljer och kan spåra riskpoäng, statistik och mycket mer. Du kan också chatta med andra handlare, diskutera strategier och dra nytta av deras kunskap och erfarenhet.
Steg 2: Registrera användarkonto
Vi kommer som sagt att använda Coinbase som exempel i denna guide till hur man köper kryptovaluta, men principerna är ganska lika på många av kryptobörserna. Det första du behöver göra är att skapa ett användarkonto. Du kommer snabbt igång genom att välja ett användarnamn, samt ange din e-postadress och önskat lösenord. Du måste sedan verifiera din e-postadress innan du kan använda plattformen.
Nu när du är inne på ditt Coinbase-konto kan du sätta in upp till 2000 euro innan du behöver verifiera. Detta är bra för dig som vill köpa krypto snabbt. Tänk bara på att ju mer du fyller upp kontot, desto mer pengar kan du sätta in på kontot.
Nödvändig information som du måste lämna för att sätta in stora belopp inkluderar adress och personnummer. Du måste ladda upp ett foto på ditt pass eller ID-kort för att ta bort insättningsrestriktionerna helt, samt en kopia av t.ex. en elräkning som visar din adress för att verifiera din adress.
Du måste också svara på några frågor om tidigare erfarenheter så att Coinbase kan anpassa produkter och tjänster för att matcha dina behov. Till exempel anses växling vara en avancerad funktion och kommer att vara begränsad till nybörjare.
Detta för att förhindra stora förluster och risker. Du får dock allt du behöver för att lära dig mycket om handel och köp av krypto, så att du kan använda avancerade funktioner efter hand du lär dig.
Steg 3: Sätt in pengar på kontot
Du kommer automatiskt att omdirigeras till insättning efter att du har slutfört din profil. Coinbase erbjuder många olika betalningslösningar, så att du enkelt kan välja en säker lösning som uppfyller dina preferenser. I skrivande stund är den minsta insättningen 50 USD.
Bland annat kan du välja följande betalningsmetoder för att köpa krypto på Coinbase:
- Kredit-/betalkort Banköverföring med Trustly
- Rapid Transfer
- PayPal
- Banköverföring
- Skrill (endast tillgängligt efter första godkänd insättning)
Du måste också välja din önskade valuta: USD, EUR, GPB eller AUD. Observera att det tillkommer en valutaavgift då du betalar i svenska kronor. Undantaget är såklart om du har en onlineplånbok som t.ex. PayPal eller Skrill med utländsk valuta. Välj bankkort eller PayPal för snabbaste lösningen.
Steg 4: Hitta kryptovalutan du vill köpa
När dina pengar kommit in på Coinbase-kontot är du redo att köpa kryptovaluta. Det första du behöver tänka på är vilken kryptovaluta du vill välja. Du kan läsa mer om olika typer av kryptovalutor längre fram i artikeln. När du väl har bestämt dig kan du antingen använda sökfältet högst upp på Coinbase eller klicka dig fram till handelsmarknader via länken “hitta” i menyn.
Här kan du välja kryptovaluta.
Steg 5: Köpa kryptovaluta
Nu får du möjlighet att välja vilken kryptovaluta du vill köpa samt kvantitet när du trycker dig vidare in i den aktuella krypton. Sedan är det bara att klicka på handla och köpa, så äger du nu kryptovaluta på Coinbase. Som sagt kommer denna procedur att vara ganska lik rakt över all kryptobörser.
Det finns dock andra funktioner på Coinbase som du kan överväga för att köpa krypto. Till exempel låter Coinbase dig kopiera portföljen av erfarna handlare via CopyTrade-funktionen. Detta är ett praktiskt alternativ för nybörjare som vill komma igång snabbt, men man köper oftast andra investeringar som tillägg, som t.ex. i aktier eller råvaror.
Steg 6: Håll krypton trygg
Nu när du är den stolta ägaren av kryptovaluta är nästa fråga: Hur håller man krypton säker? Vi rekommenderar att inte ha kryptot på en börs, utan hellre lagra det i en kryptoplånbok. De kallas också plånböcker. Du kan nu använda Coinbase Wallet, så att du inte behöver överföra krypton du just köpt.
Du kan ladda ner Coinbase Wallet via Google Play eller App Store. Sedan måste du identifiera dig genom ditt Coinbase-konto. Detta är en av de säkraste kryptoplånböckerna på marknaden för tillfället. Läs mer om kryptoplånböcker här.
Köp kryptovaluta på flera olika sätt
Det finns även andra metoder för att köpa och sälja kryptovalutor för de mer avancerade användarna, såsom CDF-handel där man spekulerar i prisrörelser. Däremot äger du inte kryptovalutan i det här fallet och denna form av handel är förknippad med hög risk. Om du vill köpa och sälja direkt med andra användare måste du välja ett P2P-nätverk.
Det säkraste för de flesta är dock att använda en kryptobörs för att köpa krypto, som beskrivs i den här guiden. Detta är det säkraste alternativet för de flesta som vill komma igång med kryptovaluta.
Vilka kryptovalutor är det många som köper?
Kanske du är bekant med kryptovaluta sedan tidigare, eller kanske hört talas om Bitcoin i media och från andra? Idag finns det många olika typer av kryptovalutor och marknaden växer snabbt. Marknaden kännetecknas ibland av extrem volatilitet och innovationer inom tekniken sker nästan dagligen. Här tittar vi närmare på vad du bör veta innan du väljer och köper krypto.
Bitcoin (BTC)
Bitcoin är som sagt den första kryptovalutan någonsin. Det var en okänd person eller grupp människor som kallade sig Satoshi Nakamoto som ligger bakom Bitcoin. De publicerade en artikel som heter “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” 2009.
Syftet med Bitcoin var att människor skulle kunna skicka pengar direkt till varandra. Idag kallas det “peer-to-peer” (P2P) och möjliggör transaktioner utan att behöva gå igenom ett kontrollerat banksystem.
Begränsat antal Bitcoins
Det kan bara finnas 21 miljoner Bitcoins, utan att det produceras mer än så. Målet är att undvika inflation, som ständigt sker med tryckta pengar. Inflation innebär kort och gott att en specifik valuta tappar i värde eftersom mer pengar hela tiden produceras och sätts i omlopp.
Inflationen har blivit så omfattande att man ofta förlorar på att ha sina pengar sparade på banken. Produkter och tjänster ökar varje år, ofta över 2%. Om banken bara ger dig 1% i ränta har du alltså “förlorat” pengar eftersom de är värda mindre. Köpkraften minskar alltså varje år.
Vad betyder mining?
Du har säkert hört talas om “mining” om du också har hört talas om Bitcoin. Gruvdrift är processen som har skapat Bitcoins. Det finns avancerade matematiska formler bakom detta. Varje enskild transaktion som utförs på Bitcoins “Blockchain” registreras och lagras i ett offentligt register. Detta för att minska risken för förfalskning av transaktioner och data.
Denna process kräver därför att någon använder datorkraft för att genomföra och lagra transaktioner, förutom att extrahera de återstående Bitcoins som ännu inte finns på marknaden. Dessa kostar en bråkdel av transaktionerna, som ett incitament för att hålla igång detta.
Staten kan inte kontrollera Bitcoins
Resultatet av detta är en valuta/värde som inte kontrolleras av en statlig myndighet. Staten har ingen makt att stoppa transaktioner eller frysa pengar. Till exempel frös den grekiska regeringen alla banker och bankkonton 2015. De införde en gräns där du bara fick ta ut 67 $ varje dag från dina egna konton.
Det är nog inget de flesta svenskar tänker på, men det är en av anledningarna till att det blev så populärt att köpa krypto i många länder som kännetecknas av instabilitet. Visionen bakom Bitcoins har ändå ändrat riktning en aning. Konsensus är inte längre att Bitcoin är en framtidsvaluta, utan snarare en form av oberoende värde – nästan som digitalt guld (guld har historiskt sett varit den säkraste och smidigaste investeringen man kan göra).
Det faktum att det bara kan finnas ett begränsat antal Bitcoins, i kombination med spekulation, har lett till att priserna stigit enormt de senaste åren. Det verkar inte heller avta.. Det är därför många tror att Bitcoin har kommit för att stanna. De tror också att Bitcoins kommer att bli investerarnas framtida så kallade “safe-haven”, det vill säga digitalt guld utan påverkan av inflation eller statliga regleringar.
Ethereum (ETH)
Om du vill köpa kryptovaluta kanske du redan har hört talas om Ethereum. Ethereum är kändast i kryptovalutans värld, förutom Bitcoin. Den har också det näst högsta totala värdet av all krypto. Ethereum har i åratal följt tätt efter Bitcoin med en mer eller mindre liknande prisutveckling. Under början av 2021 har Ethereum ändå ätit rejält och närmar sig halva sitt värde.
Ethereum bygger på Blockchain-teknik på samma sätt som Bitcoin, men har haft ett helt annat utvecklingsteam. De har också en lite annorlunda vision. Kryptovalutan lanserades 2015 av Vitalik Buterin. Valutan finansierades genom så kallad “crowdfunding” från 2013 till 2015, alltså genom vanliga människor på nätet.
Med sin Ethereum Virtual Machine har Ethereum öppnat upp för mycket större och mer omfattande applikationer. Ethereum representerar mer än att bara köpa kryptovaluta. Det är till exempel möjligt att bygga och utveckla olika typer av kryptovalutor på Ethereums nätverk. Du kan också skapa något som kallas NFT, och du kan skapa smarta kontrakt.
På grund av detta har helt nya ekosystem utvecklats. Branschen i allmänhet har expanderat enormt och möjligheterna ökar nästan dagligen. Tack vare de så kallade smarta kontrakten kan utvecklare hela tiden bygga helt nya coins med nya och spännande användningsområden på Etherums globala nätverk.
De smarta kontrakten öppnar också för fler möjligheter inom ekonomisk och social utveckling. De kan till exempel användas till allt från bolån, amorteringar, banktjänster, supersnabba och automatiserade uttag och betalningar och mycket mer. Detta är väldigt spännande för dig som vill köpa krypto.
Enkelt förklarat är en uppsättning regler och instruktioner programmerade. Det vill säga ett slags digitalt kontrakt. När kriterierna i kontraktet är uppfyllda kommer en specifik funktion att implementeras. Exempel på detta är att du kan skicka betalningar automatiskt, så länge de förinställda kriterierna för detta är uppfyllda.
Dapps
En annan viktig funktion hos Ethereum är Dapps (decentraliserade appar), där du kan ta bort mellanhanden under vissa omständigheter. Med andra ord kan man utveckla decentraliserade appar och plattformar som inte styrs av en enhet. Därmed kan inbyggda betalningslösningar vara helt oövervakade, man är absolut befriad all form av censur.
Det är möjligt att sätta upp krypterade och säkra nätverk utan åtkomst för obehöriga. Systemen har heller ingen nere tid. Sist men inte minst: ingen äger system som Dapps. Detta är en viktig princip i kryptovärlden: om ingen äger systemen kan ingen stoppa eller ändra något.
Idag blir det allt vanligare att populära appar och onlinetjänster samlar in information om dig och dina digitala användarvanor. Informationen säljs vidare, till exempel till annonsörer, för att ge dig riktad reklam. Fler och fler människor engagerar sig mer i sekretess online. Decentraliserade appar kommer sannolikt att bli mycket viktiga under de kommande åren.
NFT
NFT står för Non-Fungible Tokens (betyder något som fritt kan handlas/bytas). NFTs har skapat en helt ny marknad i kryptovärlden. Du kan skapa, köpa och sälja NFT på Ethereum-systemet. Det är inte riktigt detsamma som att sälja eller köpa krypto och hittills har den här tekniken använts för att byta konst och samlarföremål.
NFT är på många sätt ett slags digitalt värde som representerar konstverk och samlarföremål. Det mest kända exemplet på att använda NFT för konst är försäljningen av det digitala konstverket “De första 5000 dagarna”. Den skapades av den kända konstnären Beeple och såldes för 69,3 miljoner dollar.
IOTA(MIOTA)
IOTA är en kryptovaluta som kan vara bekant för vissa nordbor. En norrman var faktiskt en av grundarna. IOTA är ett lite annorlunda system än de flesta andra. Det underhålls för närvarande av en Berlin-baserad organisation som stöds och betalas av IOTA-samfundet självt.
Den största skillnaden mellan IOTA och många andra kryptovalutor är systemet det är byggt på. De allra flesta är baserade på Blockchain-teknologin som härstammar från Satoshi Nakamoto 2009. IOTA har dock skapat ett helt nytt system som heter DAG (Direct Acyclic Graph) och använder något som kallas “Tangle”.
Grundarna är Dr Serguei Popov, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener och norrmannen David Sønstebø. De såg stora luckor i Blockchain-tekniken i spåren av Bitcoin och kryptomarknadens framsteg. Därför bestämde de sig för att utveckla ett system som kan fungera i längden. De ansåg att det var ett problem att Blockchain inte är skalbar. Dessutom är det en utmaning att den tekniska nivån inte klarar av att hantera många transaktioner samtidigt.
De valde att rikta sig mot en av framtidens marknader, nämligen IoT (Internet of Things). IoT är helt enkelt samarbete och kommunikation mellan miljarder digitala enheter: mikrobetalningar för användning i delningsekonomi, anslutning till alla sensorer i bilar, mätningar av jordbruk och mycket mer.
IOTA har haft ett nära samarbete med stora aktörer som Bosch, Jaguar-LandRover och DELL på grund av sin banbrytande och avancerade teknologi. Målet är att bilda en grund för framtidens ekonomiska system.
Den största skillnaden är dock att IOTA inte kräver någon betalning för transaktioner, som alla andra kryptovalutor gör. Det behövs inte heller den tidigare nämnda “miningen”, alltså utvinning av mynt. Detta beror på att alla mynt släpptes på samma gång.
Tekniken motverkar också en av de mest kritiserade aspekterna av Bitcoin- och BlockChain-tekniken, nämligen strömförbrukningen. Idag kräver enbart Bitcoin-utvinning 0,6% av världens totala strömförbrukning. Det går åt mer el än vad hela Norge använder tillsammans. DAG-tekniken innebär inte mer strömförbrukning än vad det kostar att skicka ett e-postmeddelande och tekniken är därför gratis och miljövänlig.
IOTA lanserade version 2.0 av sitt nätverk 2021. Nätverket öppnade upp ett helt nytt ekosystem där man kan skapa smarta kontrakt och skapa NFT, samt en helt ny marknadsplats för systemet. Det blir även möjligt att ”linda in” traditionella kryptovalutor som Bitcoin på IOTA:s system, och på så sätt skicka Bitcoin skattefritt och miljövänligt i betydligt högre volymer.
Dogecoin (DOGE)
Dogecoin är utan tvekan den valuta som det har pratats mest om under 2021 och du har säkert hört talas om den om du har velat köpa kryptovaluta på sistone. Den har haft en absurd tillväxt på kort tid och blev snabbt en av de mest värdefulla. Dogecoin introducerades 2013 av Billy Markus och Jackson Palmer och kryptovalutan var ursprungligen tänkt som ett “meme”. Det var med andra ord ett skämt.
De använde huvudet på en Shiba Inu och stavade namnet fel avsiktligt. Det var nog få som kunde förutse att ett sådant mynt skulle gå hela vägen till toppen och nämnas av kända miljardärer som Elon Musk och Mark Cuban. Dogecoin bygger på ett tidigare känt mynt som heter Litecoin (LTC) som tillsammans med Bitcoin och Ethereum var tidigt ute med Blockchain-teknik.
Den enorma tillväxten i maj 2021 var svindlande 20 000 % på ett år. Bakgrunden har nog varit det humoristiska, i kombination med ett till synes väldigt lågt pris för att köpa krypton. Det är väldigt många som bara tittar på värdet på varje mynt, medan det i verkligheten är det totala marknadsvärdet på en valuta som räknas.
En annan viktig aspekt av Dogecoin är att skaparna inkluderade inflation i källkoden. Det kommer därför att ske en ökning med 4% varje år för nya Dogecoins på marknaden. Dogecoin har ett av de mest aktiva samhällena och kännetecknas av extrem spekulation. Grundarna har dock lämnat projektet och det blir ingen utveckling eller underhåll i framtiden.
Kort sammanfattning: Hur man köper krypto steg för steg
Vi har nu gått igenom en stor mängd information. Vi vill därför ge dig en kort sammanfattning av hur du köper kryptovaluta, steg-för-steg:
- Välj bästa kryptobörs för dig
- Registrera nytt användarkonto. Du måste bland annat uppge ditt namn och din e-postadress för att använda reglerade och licensierade kryptobörser, samt annan personlig information för att säkra uttag av pengar och värdesaker.
- Sätt in pengar på ditt konto med den betalningsmetod du föredrar. Olika kryptobörser använder olika metoder, men det är viktigt att välja en kryptoplattform som endast använder säkra metoder.
- Hitta kryptovalutan du vill köpa
- Köp kryptovalutor som t.ex Bitcoin eller Ethereum med pengarna du överförde.
- Överför kryptovaluta till en kryptoplånbok för säker lagring.
Då är det bara att önska dig lycka till med handeln och välkommen in i kryptovärlden.