generic

Köpa guld: Enkel guide till de bästa sätten att köpa guld

När marknaden har blivit turbulent har guld ofta varit den bästa investeringen för många. Ädelmetallen har gett god och säker avkastning över tid, samtidigt som den varit skyddad mot marknadens volatilitet. Nu ser det ut som om vi återigen går in i en period av volatilitet, och detta har gjort det återigen aktuellt att köpa guld. 

Historiskt sett har många investerare föredragit guld under instabila perioder, eftersom ädelmetallen har tenderat att ge avkastning även när marknaden i övrigt upplever nedgångar. Det kan dock vara svårt att veta hur man köper guld. Du kan välja att köpa fysiskt guld, men du måste förvara det på ett förnuftigt sätt. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

Ett annat sätt som många väljer att exponera sig för guld är genom börsnoterade guldbolag. Dessa företag tenderar att vara guldgruvbolag och har upplevt perioder med höga aktiekurser när guldpriset stigit. Slutligen kan du välja att köpa exponering genom ETF:er. Det är börshandlade fonder som har guld i sin portfölj i stället för aktier. Du har därför vanligtvis tre olika alternativ för att exponera dig mot guld, men vilket är bäst lämpat för privata investerare? Det är vad vi kommer att titta på i den här guiden om att köpa guld. Här ska vi titta på de olika alternativen och hur du effektivt kan exponera dig för stigande guldpriser.

Hur man köper guld: en steg-för-steg-guide

I den här guiden utgår vi från att guld köps på ett indirekt sätt, nämligen genom fonder eller aktier. Man kan säkert köpa fysiskt guld, men då måste man ofta bygga ett valv också, något få människor har plats för eller pengar till. Vår utgångspunkt är därför hur du kan köpa guld så kostnadseffektivt som möjligt. 

Steg 1: Hitta en handelsplattform

Det första du behöver för att handla med guld är en plattform där denna råvara handlas. Här har vi valt att använda eToro, eftersom det är en bra plattform för både aktier och råvaror. Du kan handla fritt med aktier, men de erbjuder också låga kostnader i samband med investeringar i råvaror. 

Steg 2: Skapa ett eToro-konto

För att handla på eToro måste du ha ett konto, men som tur är tar det bara några minuter att skapa ett konto. Vi tar dig därför genom hela processen så att du snabbt kan börja köpa guld och andra finansiella instrument. Det första du behöver göra är att gå in på eToros hemsida. Här hittar du knappen börja investera längst ner till vänster på skärmen.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Tryck på knappen så kommer du till registreringsformuläret för att öppna ett konto. Här kan du ange ditt användarnamn, lösenord, e-postkonto och ålder. Därefter kommer eToro att be om lite mer personlig information som namn, adress och land. När du har slutfört denna process kommer du att bli ombedd att verifiera din e-post. Du gör detta med hjälp av länken som du får via e-post från eToro inom några minuter efter din registrering.

När du har verifierat detta är ditt konto redo att användas. Vi rekommenderar dock att du också genomför KYC-processen. Det tar bara några minuter extra, men kan spara dig onödigt krångel senare. Denna process handlar om att verifiera ID och kräver att du laddar upp ett godkänt ID-kort till eToro-plattformen. Detta är något som eToro måste göra för att förhindra ID-stöld och penningtvätt.

Steg 3: Överför pengar till ditt konto

När du har slutfört all registrering och KYC är ditt konto redo att användas. Det är dock något som fortfarande saknas, nämligen pengarna du tänker investera med. Du måste därför överföra pengar till ditt eToro-konto, och här kan du välja mellan tre olika alternativ. eToro erbjuder insättningar med bankkort eller PayPal, samt möjligheten till banköverföring.

Här rekommenderar vi att du använder ett av de två första alternativen, eftersom banköverföringar ofta kan innebära flera dagars väntetid innan de krediteras på ditt konto. Du bör också vara medveten om att den minsta insättningen med betalkort och PayPal är 50 USD, medan den för banköverföringar är 500 USD. 

Steg 4: Köp guld med eToro

Nu börjar saker och ting ta form och vi är äntligen redo att köpa guld med vårt eToro-konto. Logga in om du inte redan har gjort det. Överst på din skärm hittar du eToros sökfält, här kan du skriva i guld eller gold. En råvara med en bild av en guldtacka på visas då i menyn. Tryck på denna så kommer du vidare till informationssidan om guld.

På den här sidan hittar du mer information om guld, till exempel statistik, nyheter och aktuella priser. Klicka sedan på den blå knappen. När ett nytt fönster dyker upp anger du här hur mycket du vill handla för, vilken karat och eventuell Stop-loss. När du är nöjd med beloppen du har angett – påbörjar du handeln genom att trycka på öppna handel.

OBS: Det är viktigt att notera att köp av guld via eToro fungerar i form av CFD-handel. Du bör därför bekanta dig med hur det fungerar och vilka olika risker som är förknippade med denna typ av finansiellt instrument. 

OBS!

Hur investerar man i guld och silver?

Som vi nämnde tidigare finns det tre huvudsakliga sätt för dig att exponera dig för ädelmetaller i din portfölj:

  1. Du kan investera direkt i guld (fysiska guldtackor, smycken eller mynt)
  2. Indirekt (genom aktier och fonder)
  3. Indirekt (certifikat, handel med råvaror och optioner)

Var och en av dessa har både för- och nackdelar, så vi ska titta närmare på dem. Syftet är att ge dig en bättre förståelse för vad du bör kunna om att investera i råvaror som guld och silver. 

Att köpa guld eller silver direkt

Det första, och kanske enklaste, alternativet för att lägga till guld i din portfölj är att köpa det direkt. Du handlar med smycken, guldtackor och mynt av guld. På så sätt behöver du inte investera i komplexa finansiella instrument, fonder eller företag. Du har äkta guld och är direkt exponerad för det aktuella guldpriset. 

Även om detta kan låta enkelt, finns det ofta logistiska utmaningar. Du måste förvara guldet på ett ställe, och de flesta vill inte ha flera kilo guld liggande i kökslådan. De flesta kommer därför att välja ett bankfack eller liknande, vilket leder till extra kostnader för förvaring.

Förutom att fysiskt guld stiger eller faller i takt med marknaden kan olika guldmynt ha sitt eget samlarvärde. Detta kan innebära att avkastningen på ditt innehav ökar avsevärt under åren. Tyvärr finns det också några andra ogynnsamma kostnader förknippade med att köpa fysiskt guld. Först och främst måste du betala en premie, eftersom både guldsmeder och guldsmedshandlare är beroende av en vinst på sin försäljning. Du har därför sällan möjlighet att köpa guld till det faktiska marknadspriset. 

Indirekta köp genom aktier och fonder

Ett mycket mer praktiskt sätt att exponera sig för guld är att köpa aktier i guldgruvbolag. Här slipper du besväret med att lagra det fysiska guldet, men du kan också köpa aktier direkt från företaget. Detta är ett enkelt sätt att exponera sig för guld, men det finns också några nackdelar som du bör vara medveten om. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Den största nackdelen med att köpa aktier i stället för fysiskt guld är att aktierna kan påverkas av mycket mer än bara guldpriset. Företaget kan påverkas av driftskostnader, politiska förhållanden i det område där det är verksamt och brist på potentiella fyndigheter i gruvorna. Följaktligen kan värdet av guldfyndigheter anses sjunka, även om inget har hänt med själva guldpriset. 

Det finns flera attraktiva bolag som erbjuder exponering mot guld och silver, och vi har därför valt att lyfta fram några av dessa. Här är det viktigt att komma ihåg att det är du som ansvarar för att undersöka dina investeringar innan du placerar pengar i företaget. Dessa exempel är därför endast avsedda som information. 

Ett sista alternativ för dem som vill exponera sig för guld eller silver genom aktier är att köpa en fond som innehåller ett urval av gruvbolag. Detta ger dig den exponering du vill ha, men undviker den volatilitet som en koncentrerad portfölj ofta medför. Ett bra exempel på en sådan fond är Franklin Gold & Precious Metals-fonden.

Indirekt exponering genom ETF:er, råvaror, certifikat och optioner.

Det sista alternativet är att köpa guld genom olika finansiella instrument som ETF:er, certifikat och kontrakt. Många föredrar att handla med en så kallad guld ETF, eftersom det är en fond som handlar med guld för investerarnas räkning och sedan innehar det. Du kan enkelt köpa och sälja fonden på börsen och slipper de logistiska utmaningarna med guld. 

Det finns ett antal exempel på ETF:er och alla handlas via börsen. Fördelen med detta är att ETF:er inte har samma riskprofil som företag. ETF:er är rena holdingbolag som köper guld. Du handlar alltså med en aktiepost i företagets guldinnehav. För att illustrera detta har vi lyft fram några populära ETF:er som ger dig exponering mot själva köpet av guld. 

Hur påverkar utvinningen av guld priset?

I dag uppskattas guldets sammanlagda värde till cirka 7500 miljarder dollar, och nytt guld bryts för cirka 100-150 miljarder dollar per år. Många investerare skulle därför anta att priset påverkas av utvinningen, men så är sällan fallet. Anledningen till detta är att utvinningen har avtagit med tiden eftersom det blir allt svårare att hitta guld som är värt att utvinna. 

Dessutom förvaltas merparten av världens guld passivt av centralbanker och gulddepåer. Detta innebär att det mesta av guldet på marknaden inte byter ägare, utan tvärtom fungerar som en säkerhet för nationella valutor i form av reserver. Därför kommer det nya guldet som sprutas in snabbt att tas upp av investerare som har en kortsiktig horisont. 

Priserna påverkas därför i liten utsträckning av utvinningen av nytt guld. Guld handlas som ett finansiellt instrument på samma sätt som andra råvaror, men dess hållbarhet är mycket bättre. Därför har avkastningen över tid gett en stabil vinst och det finns sällan någon större volatilitet på marknaden.

Ökar efterfrågan på guld?

Det har länge spekulerats i om guld och silver är riktigt bra investeringar eller inte. Här är det viktigt att notera att de två metallerna fungerar på väldigt olika sätt. Guld påverkas ofta av utbud och efterfrågan på finansmarknaderna, medan silver fortfarande i första hand går till industrin. Därför kan guldpriset öka kraftigt genom turbulens på marknaden, samtidigt som priset på silver ofta faller.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Det beror på att spekulanter gärna köper guld, medan silver köps av industriföretag. Dessa företag kommer ofta att minska sitt behov i dåliga ekonomiska perioder, och då kommer även behovet av silver att minska på marknaden. Många kommer därför att säga att det kan vara lönsamt att köpa guld på väg in på björnmarknader, medan silver ofta bör köpas i början av en tjurmarknad.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.