generic

Köpa Ethereum (Ether): 5 enkla steg för nybörjare (2023)

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Undrar du hur man köper Ethereum? Här i den här guiden går vi igenom steg-för-steg vad du behöver göra för att köpa ETH på Coinbase och andra pålitliga kryptobörser. 

I skrivande stund är Ethereum den näst största krypton i världen. Många handlare tror att ETH är “nästa Bitcoin”. Det tog nästan två år för ETH att nå en topp med en brant ökning på hela 1600%. 

Trots den enorma tillväxten tror många att priset kommer att fortsätta stiga. Detta beror på att Ethereum är mer än bara en kryptovaluta. Det är också en plattform och en lösning som öppnar upp för många olika decentraliserade tjänster och digitala nätverk.

Bästa kryptobörsen för att köpa Ethereum

Nu när vi har tittat på varför många handlare köper Ethereum är nästa fråga var man kan köpa ETH. Här får du en översikt över de 5 bästa kryptobörserna i Sverige för att köpa kryptovalutan. Vi har bland annat övervägt följande kriterier för att komma fram till denna lista:

Det är viktigt att vara medveten om att det är dina behov och preferenser som ska avgöra vilken av dessa du ska välja. Du kan läsa mer om hur du hittar den bästa kryptobörsen här.

Hur man köper Ethereum på Coinbase i 5 steg

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Coinbase

Coinbase är en allt-i-ett-plattform som erbjuder en rad tjänster och produkter såsom kryptohandel, kryptoutbyte och plånbok för krypto. Coinbase erbjuder avancerade funktioner för erfarna mäklare, samtidigt som den är väldigt användarvänlig för nybörjare. Priserna är högre än många andra internationella plattformar. I gengäld får du ett stort utbud av kryptovalutor och produkter. Detta är fördelaktigt för aktiva handlare som vill ha så många tjänster som möjligt samlade på en plattform. Säkerheten är också mycket hög med alla licenser för laglig drift i USA.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänlig
 • star iconHög säkerhet
 • star iconStort utbud av produkter, kryptovalutor och tjänster
 • star iconLicensierad och listad i USA

Nackdelar

 • star iconValutaavgift
 • star iconHöga priser

Vi har valt att använda Coinbase som exempel i vår guide till hur man köper Ethereum. Anledningen till detta är att principerna är ungefär desamma på alla handelsplattformar. Du kommer att kunna använda vår guide, även om du väljer att köpa ETH på en annan kryptobörs. Namn på länkar och själva layouten kan variera beroende på vilken plattform du använder. 

En annan anledning till att vi använder Coinbase som exempel är helt enkelt för att plattformen är så populär och användarvänlig. Många nybörjare slutar dock med Coinbase eftersom det är en användarvänlig och säker plattform som är registrerad hos Finansinspektionen. Avgifterna är låga och du kan använda verktyg som är anpassade för svenska användare. Du kan till exempel godkänna banköverföringar via din nätbank. 

Coinbase är en social handelsplattform där nya användare kan lära sig av erfarna handlare. Du kan till exempel använda CopyTrading-funktionen för att kopiera portföljer av erfarna högvinsthandlare. Du kan också diskutera strategier med andra användare. Det är dock dina personliga preferenser som bör väga tyngst när du väljer kryptobörs. 

Andra föredrar internationella plattformar med större möjligheter för professionella och avancerade användare. Coinbase är ett bra exempel på en internationell handelsplattform med ett stort utbud. Vissa gillar att använda svenska kryptobörser som Trijo med smidig överföring av krypto till wallets.

Steg 1: Skapa ett användarkonto på Coinbase

Du kommer snabbt igång genom att ange önskat användarnamn, e-post och lösenord. Sedan måste du bekräfta din e-postadress. Det är allt som krävs för att köpa ETH. Du måste dock vara medveten om att din insättningsgräns är begränsad när du inte har slutfört din profil. 

För att sätta in högre belopp eller ta bort insättningsgränser måste du svara på ett frågeformulär med ytterligare information. Du måste också verifiera din identitet och adress genom att ladda upp referenser. Själva verifieringen är väldigt snabb och det tar inte lång tid innan du kan handla som du vill. 

Enkäten används också för att bedöma din erfarenhet och kunskapsnivå. Coinbase anpassar plattformen till dina svar med sina egna versioner för nybörjare och erfarna handlare. Nybörjare får tillgång till avancerade verktyg och funktioner efter hand de lär sig. 

Detta är en mycket användbar funktion som ser till att du inte blir överväldigad och att du får en bra och användarvänlig upplevelse av plattformen.

Steg 2: Sätt in pengar för att köpa ETH

Klicka på den stora knappen som säger “Sätt in pengar” för att göra en insättning. Nu kommer ett fönster upp som förklarar vad man ska göra, precis som på bilden. Bilden visar hur detta fönster ser ut om du ska köpa Ethereum med VISA. Du väljer önskat belopp och fyller i dina kortuppgifter. 

Observera att du inte kan använda kort registrerade på någon annan. Du kan endast använda dina egna bankkort av säkerhetsskäl. Om insättningen av någon anledning inte godkänns får du ett mail om detta inom en kort minut.

Steg 3: Sök efter Ethereum

Nästa steg är att hitta Ethereum på Coinbase. Det snabbaste sättet är att använda sökfältet, där du helt enkelt skriver “Ethereum” och trycker på sök. Alternativt kan du använda menyn: Hitta → Krypto → Ethereum.

Steg 4: Köp Ethereum

Klicka på ETH för att köpa Ethereum. Sedan måste du klicka på “Handla”. Nu får du ett separat fönster där du kan välja önskat belopp. Du kommer även att kunna sälja Ethereum här, om du redan har ETH i din portfölj. Tryck på “Öppna handel” när du är nöjd.

Steg 5: Överför dina värden till en kryptoplånbok

Sist men inte minst måste du bestämma var du ska lagra din krypto. Även om det är mindre riskabelt att lagra dina värdesaker inne på kryptobörsen idag än tidigare, rekommenderar vi ändå att du använder en kryptoplånbok.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Håll ETH säkert

Det finns många lösningar och appar för digitala kryptovalutor. Till exempel har Coinbase en egen tjänst/mjukvara som även kan laddas ner till din mobil. Detta är väldigt bekvämt för dig som bara använder Coinbase, då du har allt du behöver samlat på en plattform. 

Det kommer dock alltid att finnas en viss risk för nätfiske och hacking vid användning av digitala lösningar. Många väljer därför att använda hard ware för att lagra kryptovalutor på ett säkert sätt. Tillgången till dina pengar lagras helt enkelt på en fysisk enhet, så att risken förknippad med digitala lösningar elimineras. 

Vi rekommenderar att du använder hard ware för att lagra de flesta av dina värden. Denna lösning är också bäst för dig som köper ETH för att lagra den under lång tid. Software (digital kryptoplånbok) är å andra sidan mest praktisk för aktivt köp och försäljning av krypto. 

Till exempel kan du ha ett givet belopp i den digitala kryptoplånboken endast för aktiv handel, samtidigt som du säkrar majoriteten av dina värden i en fysisk enhet. Du kan läsa mer om kryptoplånböcker genom att klicka här.

Andra sätt att köpa ETH

Coinbase erbjuder ett brett utbud av betalningsmetoder för att köpa ETH. Du kommer att se en lista med alternativ när du trycker på betalningsmetod. Härifrån kan du välja hur du vill köpa Ethereum, baserat på dina personliga preferenser. Vi ska nu titta närmare på de olika metoderna, så att du vet vad som är bäst för dig.

Köpa Ethereum med VISA, Maestro eller Mastercard

Det finns många fördelar med att köpa Ethereum med VISA. Metoden är mycket trygg och säker. Inte minst är den väldigt snabb. Det är vanligtvis bara en frågan om en minut innan du har pengarna på ditt Coinbase-konto, redo att användas på kryptovaluta. Du måste dock vara medveten om valutaavgiften som uppstår när du sätter in svenska kronor. Detta är typiskt för alla internationella kryptobörser. Du kan i allmänhet bara undvika denna avgift om du föredrar att använda en svensk kryptobörs för att köpa ETH.

Köpa ETH via banköverföring

Du måste även betala en valutaavgift när du köper ETH via banköverföring, om du överför från ett svenskt bankkonto med svenska kronor. Banköverföring är ändå en snabb och smidig metod som godkänns i din nätbank. 

Du kan välja bland lösningar som t.ex Trustly och RapidTransfer. Båda dessa metoder används flitigt bland svenska nätbanker och du har snabbt pengarna på Coinbase. RapidTransfer har en insättningsgräns på $5500, medan Trustly har en insättningsgräns på $40,000.

Köpa Ethereum med digitala plånböcker

Digitala plånböcker som PayPal och Skrill är ett bra alternativ för dig som frekvent köper och säljer i utländsk valuta. Du kan till exempel ta ut pengar i USD och sedan behålla de amerikanska dollarna i PayPal. När du senare sätter in pengar på Coinbase kan du överföra i USD för att undvika valutaavgifter. 

Observera att du inte kan välja Skrill första gången du gör en insättning på Coinbase. Det är endast möjligt att använda Skrill som betalningsmetod efter att du har en redan godkänd insättning på plattformen.

Vad är Ethereum och varför väljer många att investera i ETH?

Innan vi förklarar hur man köper Ethereum steg för steg på kryptobörser som Coinbase, är det viktigt att du bekantar dig med vad Ethereum är till för. Ethereum är en teknik som används för kryptovalutan ether. Kryptovalutan kallas även ETH. Termerna kan vara lite förvirrande, eftersom många menar kryptovaluta och inte teknik när de säger Ethereum. 

I den här artikeln kommer vi att förklara hur man köper krypton, inte hur man använder tekniken. Det är dock viktigt att nämna att många väljer att arbeta med Ethereum på grund av teknikens långsiktiga potential. Grundaren Vitalik Buterin ville vidareutveckla tekniken bakom Bitcoin till att omfatta mer än bara transaktioner, vilket han verkar lyckas med. 

Utvecklarna av Ethereum kan skapa smarta kontrakt och applikationer, utan risk för driftstopp eller bedrägerier. Detta innebär att användare har mer kontroll över onlinedata och ekonomi, utan att behöva oroa sig för tredje part. Apparna och nätverken är alltså decentraliserade, oavsett om det är finansiella nätverk eller sociala nätverk.

Varför väljer många att köpa ETH?

Ethereum används för finansiella transaktioner över hela världen, precis som alla andra kryptovalutor. Vissa människor köper Ethereum för att handla online eller överföra pengar till vänner, medan andra vill investera i ETH för att tjäna pengar på krypto. 

Som vi redan nämnt väljer många att investera i Ethereum för att de tror på apparna och själva tekniken. De vill säkra fonder och värden, och de kommer att vänta och se hur populär tekniken kan bli i framtiden. Det är dock omöjligt att förutse vad framtiden kommer att ge, och det finns alltid en risk med den här typen av spekulationer. 

Andra väljer att köpa ETH medan priset är lågt för att sedan sälja medan priset är högt. Denna form av handel innebär också en hög risk för förlust, men med potential för höga vinster. Vi rekommenderar att du är mycket uppmärksam på prisutvecklingen över tid. Du ska heller aldrig investera mer än du har råd att förlora.

Om du köper Ethereum på Coinbase kommer du att kunna se tillbaka på trender de senaste åren. Använd Ethereum antingen genom din portfölj eller genom att söka efter ETH. Välj sedan statistik. Nu kan du välja önskad tidsperiod och få värdefull information om bland annat returer.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Ska jag köpa Ethereum med eller utan mäklartjänster?

Du kan köpa Ethereum på kryptobörser, där kryptobörsen sedan fungerar som mäklare. Detta är den lösning som vi rekommenderar till de flesta. Det är en trygg och säker lösning som minskar risken för bedrägerier. Du får även tillgång till många praktiska verktyg som gör det enkelt att komma igång med kryptovaluta. 

Ett annat alternativ är att köpa ETH direkt från andra användare via så kallade P2P-nätverk. P2P står för peer-to-peer, alltså användare-till-användare. Det är dock viktigt att veta exakt vad du gör, då du t.ex. måste förhandla om priset själv. 

Binance är ett bra exempel på en decentraliserad plattform som erbjuder både mäklartjänster och P2P-nätverk. Här kommer du att kunna välja önskad metod för att köpa krypto efter behov, syfte och kunskapsnivå, tack vare ett stort utbud av produkter och tjänster.

Gas och avgifter när du köper Ethereum

När du handlar med Ethereum på blockkedjan finns det kostnader förknippade med transaktionen. Dessa kommer i form av så kallad “gas” och bestäms av hur mycket du skickar i varje transaktion. Utgångspunkten för detta är den enhet som beräknar hur mycket datorkraft som behövs för att genomföra en transaktion.

Eftersom alla transaktioner som görs med Ethereum kräver datorkraft, tas en avgift ut för alla lyckade transaktioner. Alla avgifter betalas i den integrerade ETH-valutan och transaktionsavgiften anges i gewi – en enhet av ETH. Varje gwei motsvarar 0,000000001 ETH. 

Före uppdateringen i augusti 2021 var gasen begränsad till 21 000 enheter – och kostnaden var 200 gwei. Detta innebar att kostnaden kunde uppgå till 0,0042 ETH. Efter uppdateringen ändrades detta igen. Antalet enheter minskades och formeln för hur gas ska beräknas ändrades. Den nya formeln ser ut så här; gas * (grundavgift + prioritetsavgift). 

Här är grundavgiften det värde som fastställs i protokollet, medan prioritetsavgiften är det värde som fastställs som dricks för verifiering. Detta innebär att en motsvarande transaktion som vi skickade tidigare – efter uppdateringen kommer att landa på 252 000 gwei – eller 0,000252 ETH.  

Kortfattat: Hur man köper Ethereum i Sverige steg-för-steg

Vi har nu täckt mycket information i vår guide till hur man köper Ethereum på kryptobörser i Sverige. Vi vill sammanfatta de fem stegen väldigt kort, så att du har klart för dig exakt vad du behöver göra:

 1. Registrera konto
 2. Sätta in pengar
 3. Sök efter ETH
 4. Köp ETH
 5. Överför till kryptoplånbok

Läs gärna de andra guiderna du hittar på vår hemsida medan du är här. Nu är det bara att önska dig lycka till med att köpa och sälja Ethereum.

Vanliga frågor

Var kan man köpa Ethereum i Sverige?

Du kan köpa Ethereum från ett antal olika online-mäklare och kryptobörser i Sverige. Här behöver du en kryptovaluta (ewallet) som gör att du kan lagra dina tillgångar. Om du vill uppnå högre likviditet kan du också välja en internationell börs som är tillgänglig för svenska investerare.

Vad är skillnaden mellan Ethereum och ETH?

Många förväxlar Ethereum och ETH, trots att de är två helt olika saker. Ethereum är en blockkedja som utgör grunden för många DeFi-applikationer, smarta kontrakt och andra kryptovalutaändamål. ETH är den integrerade token som används på Ethereums blockkedja.

Vilka online-mäklare är bäst för att köpa Ethereum?

I Sverige finns det ett antal olika mäklare som låter dig handla med Ethereum. Vi rekommenderar dock Kraken, Coinbase och Binance som de bästa alternativen. Om du vill prova en aktör som är etablerad i Sverige kan du använda Trijo.

Är det lagligt att köpa Ethereum i Sverige?

Eftersom kryptovalutor är oreglerade i de flesta länder kan det ofta vara svårt att veta vad som är lagligt och vad som inte är lagligt. Med det sagt är det helt lagligt att köpa ethereum i Sverige. Vad investerare dock bör notera är att du inte omfattas av investerarskydd på samma sätt som när du handlar med fonder och aktier. Detta är en ytterligare risk som du bör vara medveten om.

Kan man köpa ethereum med PayPal?

Så länge som börsen du använder accepterar PayPal som betalningsmetod kan du använda PayPal för att köpa Ethereum. Allt du behöver göra är att välja det som betalningsmetod, logga in på ditt konto och sedan göra en transaktion. Fördelen med detta är att du inte behöver lämna ut dina kortuppgifter till de olika plattformar du handlar med.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.