krypto

Köpa Dogecoin: Snabb och enkel steg-för-steg-guide

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Nyfiken på den populära kryptovalutan Dogecoin? Här får du en steg-för-steg guide till hur du köper Dogecoin i Sverige. Vi tittar också närmare på varför du bör överväga att köpa Doge, och ger dig tips på de bästa kryptobörserna i Sverige.

Bästa kryptobörsen för att köpa Dogecoin

Vi har samlat de fem bästa kryptobörserna för att köpa Dogecoin i en praktisk översikt. Det är viktigt att vara medveten om att dina personliga preferenser bör spela en stor roll för vilken plattform du handlar på. 

Till exempel är Coinbase ett säkert val som passar de flesta, speciellt nybörjare. Binance lämpar sig väl för handlare som vill ha tillgång till avancerade funktioner och ett stort utbud av tjänster. Så ta en titt på alla fem. 

Den gemensamma nämnaren för allt vi rekommenderar är hög säkerhet, pålitliga betalningsmetoder, konkurrenskraftiga avgifter, licenser och bra reglering, användarvänlighet och ett bra utbud av produkter.

5 steg för att köpa Dogecoin på Coinbase

Vi har valt att visa hur man köper Dogecoin med Coinbase som exempel. Det är viktigt att betona att det finns många andra bra kryptobörser tillgängliga. Välj den lösning som är bäst för dig. Principerna för hur man köper Doge på Coinbase är ganska lika på olika plattformar. 

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Coinbase

Coinbase är en allt-i-ett-plattform som erbjuder en rad tjänster och produkter såsom kryptohandel, kryptoutbyte och plånbok för krypto. Coinbase erbjuder avancerade funktioner för erfarna mäklare, samtidigt som den är väldigt användarvänlig för nybörjare. Priserna är högre än många andra internationella plattformar. I gengäld får du ett stort utbud av kryptovalutor och produkter. Detta är fördelaktigt för aktiva handlare som vill ha så många tjänster som möjligt samlade på en plattform. Säkerheten är också mycket hög med alla licenser för laglig drift i USA.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänlig
 • star iconHög säkerhet
 • star iconStort utbud av produkter, kryptovalutor och tjänster
 • star iconLicensierad och listad i USA

Nackdelar

 • star iconValutaavgift
 • star iconHöga priser

Anledningen till att vi använder Coinbase som exempel är att plattformen är väldigt populär, särskilt bland nybörjare. Det är en social handelsplattform där du kan publicera inlägg, kommentera andras inlägg och diskutera strategier. Det finns också en professionell version av plattformen när du är redo att avancera från nybörjare. 

Du kan kopiera portföljen av erfarna investerare med CopyTrading-funktionen. Det är en unik funktion som gör att du enkelt kan komma igång med smarta investeringar, även om du ännu inte kan så mycket om handel. Coinbase har ett brett utbud av produkter från krypto till valuta, aktier till råvaror.

Steg 1: Registrera användarkonto

Det första du behöver göra är att registrera dig som användare på plattformen. Som tur är kan du snabbt komma igång genom att ange önskat användarnamn och lösenord, samt registrera din e-postadress. Nu kan du välja att gå direkt till insättning för att köpa Doge så snart som möjligt. Du måste dock vara medveten om insättningsrestriktioner. 

Coinbase kräver att användare verifierar sin identitet och adress för att häva restriktionerna. Plattformen finns även i olika versioner, beroende på nivå och kunskap. Fyll i din profil och svara på några enkla frågor för Coinbase ska kunna skräddarsy funktionerna efter dina behov.

Steg 2: Sätt in pengar för att köpa Doge

Nu när du är inne på plattformen kan du trycka på “deposit funds” för att göra en insättning. Du kan köpa Dogecoin med Visa, Mastercard, banköverföring och digitala plånböcker som PayPal. Alla metoder är säkra, pålitliga och välrenommerade. 

Vi rekommenderar att du köper Doge med VISA för att komma igång så snart som möjligt. Välj önskat belopp och valuta. Du måste vara medveten om att det finns en valutaavgift. Detta är en vanlig avgift när man använder internationella kryptobörser. Då måste du bekräfta betalningen med BankID.

Steg 3: Sök upp Dogecoin på Coinbase

Nu har du ett användarkonto och du har pengar på kontot – men hur hittar du nu Dogecoin inne på Coinbase? Det finns två metoder att välja mellan. Du kan antingen använda sökfältet högst upp på sidan, eller så kan du klicka dig framåt i menyn.

Om du väljer att använda menyn för att hitta Dogecoin på Coinbase, gör då följande:

Steg 4: Öppna handel för att köpa Doge

Nu är du redo att köpa Dogecoin på Coinbase. Du får upp ett fönster efter att du har klickat dig in på valutan och valt den stora blå knappen som säger “handla”. Här kan du välja önskat belopp. Om du inte har satt in pengar redan, är det bättre att du det först. När du har köpt Doge är den tillgänglig i din portfölj.

Steg 5: Överför till en kryptoplånbok

Vi rekommenderar att du överför värdena till en kryptoplånbok för att säkra dem mot hacking och nätfiske, såvida du inte är daytrader och kommer att sälja dem snabbt. Om du vill sälja dem vidare inom kort tid kan du välja automatisk försäljning i din portfölj. Här ställer du in önskad värdeökning, och Coinbase ordnar resten så fort krypton stiger till detta belopp.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Håll krypton säker 

Du kan välja att säkra din kryptovaluta på en fysisk enhet, alltså på en hardware. Du kan också använda en digital plånbok, det vill säga software. Vi rekommenderar inte att ha kryptovalutan liggandes på börsen. Även om säkerheten för dagens kryptobörser är mycket hög, har hacking och bedrägerier förekommit tidigare. 

Det kommer alltid att finnas en viss risk förknippad med digitala lösningar, inklusive digitala kryptovalutor. Digitala kryptovalutor är däremot bekväma för dig som vill använda dina mynt, antingen för att köpa varor eller frekventa köp och försäljningar av Dogecoin. 

Det säkraste sättet att lagra kryptovaluta är med hjälp av hardware, det vill säga den fysiska enheten som vi nämnde. Vi rekommenderar denna lösning till dig som köper Dogecoin för långsiktigt sparande. Ett annat alternativ är att lagra de flesta av värdena här, men ha en bestämd mängd för konsumtion i en digital plånbok. 

Coinbase har en egen digital plånbok, precis som de flesta andra populära kryptobörser. Du kanske vill använda kryptoplånboken som plattformen erbjuder, så att du inte behöver föra över dina värden från plattformen som du använder för handel. Du kan ladda ner Coinbase Wallet på både mobil och surfplatta och det är ett bekvämt sätt att ta emot, överföra och lagra krypto. 

Andra sätt att köpa Dogecoin i Sverige

Coinbase erbjuder ett brett utbud av betalningslösningar för köp av kryptovalutor. Klicka på “kredit-/betalkort” för att se listan över godkända betalningsmetoder. Klicka nu på den betalningslösning du föredrar. Fönstret kommer att ändras enligt önskad metod. 

Om du väljer nätbank eller banköverföring måste du godkänna insättningen i din nätbank innan pengarna skickas till Coinbase. Tillvägagångssättet är också ganska likt för dig som vill använda dig av digitala plånböcker som PayPal eller Skrill. I båda fallen kommer du att omdirigeras till webbplatsen för att godkänna betalningen. 

Du kan också välja valuta innan du sätter in pengar: SEK, USD, EUR eller GBP. Vi har redan nämnt valutaavgiften. Eftersom Coinbase är en internationell plattform köper du Dogecoin och andra värdepapper med USD. Svenska kronor måste därför växlas för att du ska kunna använda kryptobörsen.

Hur man köper Dogecoin med VISA

Fördelen med att köpa Dogecoin med VISA är att lösningen är enkel och praktisk. Det tar mindre än en minut innan du har pengarna på ditt Coinbase-konto. Om insättningen av någon anledning inte godkänns får du ett mail om detta. Nackdelen är valutaavgiften. 

Du ska vara medveten om att det inte går att göra en insättning med ett bankkort som står i någon annans namn. Det är endast möjligt att sätta in pengar genom att använda ditt eget kort av säkerhetsskäl. Du ska även kunna verifiera betalningen med BankID, oavsett om du har ett kodkort eller BankID på din mobil.

Hur man köper Doge via banköverföring

Det är inte längre så att det tar lång tid att köpa Doge via banköverföring. Coinbase erbjuder lösningar som gör att du snabbt kan överföra pengar från ditt bankkonto till ditt Coinbase-konto. RapidTransfer erbjuder till exempel snabba insättningar och backas upp av många banker. Nackdelen för den som handlar stort är att du bara kan sätta in max 5500 $. 

Trustly är ett annat alternativ för att köpa Dogecoin via banköverföring. Lösningen stöds av de flesta banker. Fördelen är att du kan överföra upp till $40 000, vilket täcker behoven hos de flesta handlare. Nackdelen med att använda både Trustly och RapidTransfer är valutaavgiften som märks när man ska konvertera svenska kronor till amerikanska dollar.

Hur man köper Dogecoin med digitala plånböcker

Fördelen med att köpa Dogecoin med PayPal, Skrill och andra digitala plånböcker är att du kanske slipper valutaavgiften – så länge du har utländsk valuta kvar i plånboken. Erfarna handlare som gör insättningar och uttag över internationella plattformar väljer ofta att ha värden som står i t.ex. USD för att undvika onödiga avgifter. 

Nackdelen är att det potentiellt kan ta ett tag att överföra dina värden till Coinbase. Du kan inte heller använda Skrill första gången du sätter in pengar på Coinbase. Det är endast möjligt att använda Skrill som insättningsmetod efter din första godkända betalning.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad är Dogecoin?

Det är viktigt att förstå vad du investerar i. Inte minst måste du förstå varför du köper Dogecoin. Vi börjar därför med en kort introduktion till det populära myntet. Dogecoin etablerades av Jackson Palmer och Billy Markus 2013. Utvecklingen sedan dess kan helt enkelt beskrivas som äventyrlig. 

Doge är lätt att känna igen med Shiba-hunden som symbol. Hunden togs faktiskt från ett meme som var populär då, och myntet skapades faktiskt som ett skämt. En av grundarna, Palmer, valde faktiskt att dra sig ur eftersom han inte trodde på idén. Ändå används Dogecoin flitigt än idag och är mycket relevant. 

Dogecoin är egentligen en kryptovaluta med enorm tillväxt, särskilt efter att Elon Musk började twittra om myntet 2021. Han har bland annat utsett sig sig till “The DogeFather” och sagt att myntet kan användas som betalningsmetod för Tesla. Dessa uttalanden gjorde många investerare ivriga att få tag i mynten.

Varför väljer många att köpa Dogecoin?

Många har valt att investera och köpa Doge på grund av all hype den fått senaste åren. Dogecoin är också ett billigare alternativ än till exempel Bitcoin. Det finns inte heller någon övre gräns för hur många mynt som kan tillverkas, till skillnad från köp av Bitcoin som är begränsad. 

Det är dock viktigt att vara medveten om att Doge har en extrem volatilitet, precis som med andra kryptovalutor. Det finns alltid en hög risk förknippad med kryptohandel. Du bör därför aldrig investera mer än du har råd att förlora vid handel. Å andra sidan innebär den höga risken för förlust också möjligheten att tjäna bra. 

Den höga volatiliteten är därför en bra utgångspunkt för dig som vill spekulera i kursrörelser. Till exempel kan daytraders köpa Dogecoin medan priset är lågt att sälja när det går upp. Ofta kan priset röra sig flera gånger om dagen. Vi rekommenderar att du alltid bekantar dig med statistik innan du köper Doge och andra värden. 

Du kan se exempel på statistik över prisrörelser på bilden, hämtad från Coinbase. Statistiken kan justeras till dagar, veckor, månader eller år. Statistiken på bilden visar prisrörelserna på Dogecoin under de senaste sex månaderna. Som du ser svänger det enormt. Se till att du köper Doge medan priset är lågt för högsta möjliga vinst.

Var ska jag köpa Doge?

Vi rekommenderar att du köper Dogecoin genom godkända och pålitliga kryptobörser, speciellt om du är nybörjare. Kryptobörserna fungerar på många sätt som mäklare och gör det väldigt enkelt att både köpa och sälja. Du får tillgång till många funktioner och verktyg som förenklar handel. Lösningen är också mycket säker. 

Avancerade handlare med specifika behov kan också överväga att använda så kallade P2P-nätverk för att köpa och sälja Dogecoin. P2P står för peer-to-peer, dvs användare till användare. Kort sagt kan du köpa Doge utan mäklare och direkt från andra. Risken att bli lurad är högre, till exempel för att du själv måste förhandla om ett pris. 

Om du känner att P2P-nätverk är ett vettigt val och du har tillräckligt med kunskap kan du använda till exempel Binance. Binance är en decentraliserad handelsplattform med ett brett utbud av tjänster, inklusive både kryptobörser och P2P-nätverk. Du kan alltså variera hur du vill köpa kryptovaluta, beroende på dina behov och syfte.

Kort sammanfattning: Hur man köper Dogecoin på kryptobörsen i Sverige

Eftersom vi har täckt en stor mängd information vill vi kort sammanfatta hur man köper Doge i Sverige på olika kryptobörser:

 1. Registrera användarkonto på önskad kryptobörs
 2. Sätt in pengar på kryptobörsen
 3. Sök upp Dogecoin med hjälp av menyn eller sökfunktionen
 4. Köp Doge genom att välja önskat belopp
 5. Överför värdena till den önskade kryptoplånboken

Nu är det bara att önska dig lycka till med att köpa Dogecoin. Titta gärna på fler av våra artiklar medan du är här för att lära dig ännu mer om att köpa och sälja kryptovalutor.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.