generic

Köpa Chainlink (LINK): En steg-för-steg-guide för nybörjare

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Vill du köpa Chainlink, men vet inte hur? Då har du hittat rätt artikel! Vi har samlat alt du behöver veta om om Chainlink, och inte minst var du lättast kan köpa det i Sverige. Vår steg-för-steg guide kommer att visa dig hur du köper Chainlink eller någon annan kryptovaluta på ett ögonblick.

Som ett av de största decentraliserade oracle-nätverken i blockchain-världen har Chainlink snabbt blivit en populär investering. Det finns inga liknande plattformar som har kommit så långt som Chainlink. Så vad exakt gör Chainlink? Det och mycket, mycket mer får du svar på genom att fortsätta läsa.

Redo att komma igång? Då börjar vi!

Bästa kryptobörserna för att köpa Chainlink

Visste du att kryptovalutor och aktier har fler likheter än vad många vill tro? Vi ska inte låta oss ryckas med i en jämförelse mellan aktier och kryptovalutor, men en viktig likhet är att båda handlas på centraliserade börser. Aktier handlas på traditionella börser, medan kryptovalutor handlas på kryptobörser.

Du måste därför ha tillgång till en kryptobörs innan du kan köpa Chainlink och andra valutor. Du kanske har lagt märke till listan över de fem bästa kryptobörserna överst i den här artikeln? Här ska vi gå in lite närmare på vad vi tycker om de olika alternativen.

Trijo har länge varit en populär plattform i Sverige, mycket för att den är just det – svensk. Trijo är ett företag etablerat och drivs från Sverige, vilket tilltalar många nya kryptoinvesterare. Om du däremot vill ha ett större utbud av kryptovalutor att investera i så kommer internationella börser som Coinbase och Binance att vara bra alternativ. Vill du däremot ha en kombination av bra utbud och hög användarvänlighet så är Coinbase utan tvekan det bästa valet.

Vad är Chainlink?

Chainlink är en kryptoplattform som gör det möjligt att koppla ihop blockkedjor med icke-blockkedjebaserade enheter. I korthet innebär det att Chainlink på ett smart sätt kopplar kontrakt från blockkedjan till extern data – som aktiekurser eller resultatet av en fotbollsmatch. Som transportmedel för denna transaktion kommer kryptovalutan LINK in i bilden. 

Varför investera med Coinbase?

Som vi nämnt tidigare finns det ett brett utbud av handelsplattformar att välja mellan. Så varför rekommenderar vi Coinbase? Det är ingen tillfällighet. Många av de senaste plattformarna som erbjuder handel med kryptovalutor är nya och lanserades under de senaste åren.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Coinbase

Coinbase är en allt-i-ett-plattform som erbjuder en rad tjänster och produkter såsom kryptohandel, kryptoutbyte och plånbok för krypto. Coinbase erbjuder avancerade funktioner för erfarna mäklare, samtidigt som den är väldigt användarvänlig för nybörjare. Priserna är högre än många andra internationella plattformar. I gengäld får du ett stort utbud av kryptovalutor och produkter. Detta är fördelaktigt för aktiva handlare som vill ha så många tjänster som möjligt samlade på en plattform. Säkerheten är också mycket hög med alla licenser för laglig drift i USA.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconHög säkerhet
  • star iconStort utbud av produkter, kryptovalutor och tjänster
  • star iconLicensierad och listad i USA

Nackdelar

  • star iconValutaavgift
  • star iconHöga priser

Coinbase har mer än 20 års erfarenhet av olika aktiviteter och erbjuder en av de mest populära plattformarna för finansiella investeringar i världen. Idag finns Coinbase-plattformen tillgänglig i fler än 140 länder och företaget har över 20 miljoner kunder. Detta leder oss till nästa fråga – vad är Coinbase?

Företaget bakom den populära plattformen är baserat på Cypern, och det är också på denna ö som de regleras av de finansiella myndigheterna. Plattformen är dock också registrerad hos andra tillsynsmyndigheter, bland annat FCA i Storbritannien. 

Hur man köper Chainlink (LINK): steg-för-steg-guide

Som du kanske har förstått om du har läst hela vägen hit kommer vi att ta utgångspunkt i Coinbase handelsplattform när vi nu går igenom processen att köpa Chainlink. För att göra detta så tydligt som möjligt har vi valt att lägga upp det som en steg-för-steg guide som illustrerar hela processen från A till Ö. På så sätt hoppas vi visa hur enkelt du kan investera i Chainlink, samt illustrera vilken enkel plattform Coinbase erbjuder.

Steg 1: Öppna ett Coinbase-konto

Det första du behöver för att följa den här guiden är ett Coinbase-konto. Som tur är går det blixtsnabbt att registrera sig, bara några minuter. Vi utgår därför från Coinbases webbplats – om du inte redan har den öppen måste du göra det nu. 

När du har öppnat Coinbases hemsida hittar du en knut längst upp till höger get started. Genom att trycka på detta aktiveras registreringsprocessen hos Coinbase. 

Det första du behöver göra som en del av denna process är att skapa ett användarnamn, välja ett lösenord och ange din e-postadress. Du kommer då att bli ombedd att lämna grundläggande personuppgifter. När du har gjort detta kommer du att bli ombedd att bekräfta ditt konto.

Hos Coinbase sker detta genom en länk som du skriver på mail. I de flesta fall kommer detta inom några sekunder efter att du har registrerat dig, men i vissa fall kan det ta upp till några minuter. När den dyker upp i din inkorg klickar du på länken och är klar. 

Innan vi går vidare till nästa steg rekommenderar vi att du slutför KYC-processen på ditt konto. Detta är en säkerhetskontroll för att bekräfta att du är den du säger att du är. Processen är lagstadgad, men tar lyckligtvis bara några minuter extra. Om du inte gör det nu måste du göra det vid ett senare tillfälle innan du kan ta ut pengar från ditt konto igen. 

Steg 2: Sätt in pengar

Du har nu ett verifierat Coinbase-konto och är redo att handla, men det saknas en viktig sak. Du måste nämligen överföra pengar till kontot innan du kan köpa LINK eller göra andra investeringar. Här erbjuder Coinbase ett urval av insättningsmetoder, inklusive banköverföring, PayPal och betalkort. 

Vi rekommenderar att du använder en av de två sistnämnda eftersom de överförs direkt till ditt konto. Om du väljer banköverföring kan det ta 3–5 dagar innan pengarna når ditt konto.

Steg 3: Sök och hitta Chainlink (LINK)

Nu börjar det se ut som något och vi är redo att hitta vår första investering. Här kan du välja två olika metoder för att hitta det du vill köpa. Den första metoden innebär att du använder sökrutan på instrumentpanelen – här skriver du helt enkelt LINK och klickar på Chainlink när det dyker upp.

Det andra alternativet är att använda sök och sedan krypto i navigeringen till vänster. Detta tar dig till en översikt över de olika kryptovalutor som finns tillgängliga på Coinbase. Om du väljer Chainlink här kommer du bli dirigerad till Chainlink-sidan på Coinbase. 

Steg 4: Köp Chainlink 

Du bör nu vara på informationssidan för Chainlink. Här kan du se prisutvecklingen, lite statistik om mynten och liknande. Vi kommer att fortsätta att köpa Chainlink, och du väljer därför handelsknappen till höger. 

Detta öppnar transaktionsfönstret för Coinbase. Här anger du hur mycket du vill investera (måste finnas tillräckligt med pengar på ditt konto) och sedan genomför du affären genom att trycka på öppna handel. Grattis, du har nu köpt din första kryptovaluta!

Steg 5: Förvara Chainlink (LINK) säkert

En viktig skillnad mellan kryptovaluta och aktier är att kryptovaluta inte lagras på ditt personliga konto (VPS). Du behöver därför en säker metod för att lagra dina digitala valutor, så att de inte hamnar på din dator.

Här är en kryptovalutaplånbok det bästa valet. Du kan visserligen lämna krypton hos Coinbase eller på en annan kryptovalutabörs du valt, men om den här sidan råkar ut för ett dataintrång kan du uppleva att dina kryptovalutor försvinner. Du bör därför lägga dem i plånboken som du gör med vanliga kontanter.

Här erbjuder Coinbase sin egen lösning som låter dig säkra dina digitala tillgångar, eller så kan du välja att använda en tredje part. I de flesta fall rekommenderar vi Coinbases egen kryptovaluta, eftersom den är direkt kopplad till Coinbases handelsplattform. På så sätt kan du enkelt köpa och sälja, utan att behöva överföra mellan flera parter.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Säker förvaring av Chainlink (LINK)

Som vi redan har nämnt bör du lagra dina digitala tillgångar i en kryptovalutaplånbok. Dessa är program som skyddar dina privata nycklar (äganderätt) till mynt i blockkedjan så att de inte hamnar på villovägar. 

Du kan välja att använda en digital kryptoplånbok (vanligaste alternativet) eller en offline-plånbok. Dessa fungerar effektivt som krypterade externa hårddiskar som låter dig skydda dina kryptovalutor offline. Detta är utan tvekan det säkraste alternativet, men det innebär också mest jobb. 

Det senare är med andra ord sällan värt besväret om du inte sitter på enorma värden av kryptovaluta. De flesta av er kan hitta en säker och pålitlig lösning i form av en standard kryptoplånbok som Coinbase erbjuder sina kunder.

Sammanfattning

Chainlink eller LINK som själva kryptovalutan heter är en spännande plattform där du kan koppla smarta kontrakt till extern data utanför blockkedjan. Detta har öppnat upp för ett antal möjligheter att skapa kontrakt utanför det traditionella nätverket med Chainlink som länk.

I den här artikeln har vi därför tittat närmare på hur du kan köpa Chainlink, samt vad du bör känna till om denna populära teknik. Vi har även tittat på vilka kryptobörser som passar bäst för svenska investerare, så att du enkelt kan komma igång med dina investeringar.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.