generic

Köpa Cardano: Steg-för-steg-guide till att köpa ADA

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Vill du köpa Cardano i Sverige men är osäker på hur du ska gå tillväga? I så fall har du kommit till rätt plats. Här är en enkel steg-för-steg-guide om hur du köper ADA med exempel och skärmdump. 

Vi tittar också på var och varför du bör överväga att investera och ger dig en praktisk översikt över den bästa kryptobörsen i Sverige för att köpa Cardano. Vi använder Coinbase som exempel, men principerna är ganska lika på de olika plattformarna.

Bästa kryptobörserna för att köpa Cardano

Här är en lista över de fem bästa kryptobörserna för att köpa ADA. Vi tittar på kriterier som säkerhet, avgifter, användbarhet och licenser i våra recensioner. Dessutom rekommenderar vi att du funderar över dina önskemål och behov för att hitta den bästa kryptoplattformen för dig. Du kan läsa mer om detta här.

5 steg till att köpa ADA på Coinbase

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Coinbase

Coinbase är en allt-i-ett-plattform som erbjuder en rad tjänster och produkter såsom kryptohandel, kryptoutbyte och plånbok för krypto. Coinbase erbjuder avancerade funktioner för erfarna mäklare, samtidigt som den är väldigt användarvänlig för nybörjare. Priserna är högre än många andra internationella plattformar. I gengäld får du ett stort utbud av kryptovalutor och produkter. Detta är fördelaktigt för aktiva handlare som vill ha så många tjänster som möjligt samlade på en plattform. Säkerheten är också mycket hög med alla licenser för laglig drift i USA.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconHög säkerhet
  • star iconStort utbud av produkter, kryptovalutor och tjänster
  • star iconLicensierad och listad i USA

Nackdelar

  • star iconValutaavgift
  • star iconHöga priser

I den här steg-för-steg-guiden om hur du köper Cardano kommer vi att använda Coinbase som exempel. Coinbase är en populär och social handelsplattform som är väl lämpad för nybörjare. Samtidigt erbjuder de avancerade funktioner för erfarna handlare. Du svarar på några enkla frågor på din profil för att ställa in plattformen efter dina behov. 

En stor fördel med Coinbase är CopyTrading-funktionen och möjligheten att diskutera strategier med andra. CopyTrading låter dig enkelt kopiera din portfölj från framgångsrika, erfarna handlare. Det gör att alla har möjlighet att göra smarta investeringar, oavsett kunskapsnivå. Plattformen påminner om ett socialt nätverk med möjlighet att kommentera och publicera inlägg. 

Du kan dock använda samma fem steg för hur du köper ADA på de flesta kryptovalutor, eftersom principerna är ganska lika.

Steg 1: Skapa användarkonto på Coinbase

Du kommer snabbt igång genom att ange önskat lösenord och användarnamn, samt ange din e-postadress. Väl på plattformen kan du välja om du vill fylla i profilen direkt eller vänta lite. Ju bättre du har fyllt i din profil, desto fler värden kan du sätta in på ditt konto.

Insättningsbegränsningarna kommer endast att tas bort efter att du har verifierat din identitet och adress. Du kan göra detta genom att ladda upp ett foto av ditt pass eller körkort. Du måste även ladda upp en bild på t.ex. en elräkning som visar hela din adress. Lyckligtvis går verifieringen snabbt och du behöver inte vänta länge på att Coinbase ska ge dig feedback.

Steg 2: Sätt in minst $50

Tryck på den stora blå knappen “Sätt in pengar” för att göra din första insättning. Det enklaste sättet att snabbt komma igång är att köpa kryptovaluta med VISA. Det minsta tillåtna beloppet är $50, dvs ca. 450 kronor. 

Precis som för de flesta internationella kryptobörser måste du växla svenska kronor mot amerikanska dollar för att köpa ADA. Du kan undvika detta endast genom att välja en svensk kryptobörs för att köpa Cardano.

Steg 3: Hitta ADA på Coinbase

Nästa steg i att köpa ADA är att söka upp valutan. Coinbase har en bekväm sökfunktion högst upp på sidan som ger dig snabb tillgång till myntet. Du kan också använda menyn för att klicka dig själv framåt: Hitta → Krypto.

Nu när du är på sidan för “Krypto” kommer du att se en lista över populära mynt. Du får även en översikt över prisförändringar, rekommendationer vid köp och liknande. Om du inte ser Cardano på huvudsidan för kryptovaluta måste du klicka vidare på “Mynt” och scrolla ner i listan tills du ser “ADA”. Tryck vidare på myntet.

Steg 4: Öppna handel för att köpa ADA

På ADA:s huvudsida kan du se ett nyhetsflöde med inlägg och kommentarer relaterade till kryptovalutan. Härifrån kan du också studera statistik och prisrörelser, samt göra ytterligare research. Det är bra att studera prisrörelserna innan du köper för att säkerställa att du köper vid en lämplig tidpunkt. Priset kan som sagt variera flera gånger under en dag.

Tryck på den blå “handla”-knappen när du är redo att köpa Cardano. Nu får du upp ett nytt fönster för att välja önskat belopp. Du genomför köpet genom att sedan klicka på “Öppna  handel”. Om du inte har tillräckligt med pengar på ditt Coinbase-konto kommer du ha möjligheten att göra en extra insättning först.

Steg 5: Överför mynten till en kryptoplånbok

Det sista steget är att överföra mynten till en kryptoplånbok, så länge du inte vill sälja dem snabbt igen. Professionella daytraders väljer till exempel att ha mynten noterade på börsen, då de gärna köper och säljer kryptovalutor flera gånger om dagen. Andra bör dock överväga andra alternativ.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Håll ADA säkert

Det bästa du kan göra är att överföra mynten till en kryptoplånbok för att hålla dem säkra. Dagens rekommenderade kryptoplånböcker är mycket säkra, men det kommer alltid att finnas en viss risk för hacking och nätfiske vid användning av digitala lösningar. Det har också förekommit skandaler där handelsplattformar hackats och tömts på medel. 

Användarna fick ta räkningen för sin egen förlust eftersom inga försäkringsbolag täckte denna typ av attack då. Dagens lösningar är säkrare. Många kryptobörser har egna fonder och försäkringar som täcker eventuella förluster om något skulle hända. Det är fortfarande bäst att vidta åtgärder själv, särskilt om du gör stora, långsiktiga investeringar. 

Coinbase erbjuder sin egen kryptoplånbok som heter Coinbase Wallet. Det är en säker lösning, och du kan ladda ner den som app på mobil och surfplatta. De flesta kryptobörser erbjuder lösningar som denna och det enklaste sättet är att använda plattformens egna tjänster. Då behöver du inte överföra den ADA som du har köpt från Coinbase. 

Det säkraste sättet är dock att använda hardware som kryptoplånbok, alltså en fysisk enhet som skyddar dina värden. Denna lösning eliminerar farorna som hotar digitala lösningar. Fysiska apparater är bäst för dig som ska lagra mynten under en längre tid. 

Du kan alternativt ha en bestämd summa att handla med i en digital plånbok, men du bör säkra de flesta av värdena så bra som möjligt. Du kan läsa mer om hur du väljer den bästa kryptoplånboken för dina behov genom att klicka här.

Andra sätt att köpa ADA i Sverige

Du kan köpa Cardano via många olika betalningsmetoder på Coinbase. De flesta kryptobörser ger dig flera lösningar att välja mellan så att du kan välja något som passar dina behov bäst. Tryck på “Sätt in pengar” → “Betalkort” för att få en lista över vad du kan välja mellan på Coinbase. Tryck sedan på önskad betalningsmetod för att fortsätta.

Köpa ADA med VISA eller Mastercard

Fördelen med att köpa Cardano med VISA, Maestro eller Mastercard är att kortbetalningen går snabbt och säkert. Köpet är säkrat med BankID. Du måste dock ha tillgång till dina egna kort för att sätta in pengar. Det är till exempel inte tillåtet att använda en partners bankkort även om man har gemensam ekonomi. Kortet måste stå i ditt namn. 

Du kan komma åt pengarna på ditt Coinbase-konto på mindre än en minut. Om insättaren misslyckas får du ett mail om detta. Se även till att du har ditt kod-kortet i närheten för att godkänna insättningen, eller din mobil om du använder mobilt BankID.

Köpa ADA via banköverföring

Många väljer att använda banköverföring för att köpa ADA. Du kan sätta in upp till $5 500 med RapidTransfer och så mycket som $40 000 med Trustly. Insättningen måste godkännas i din nätbank och du kommer automatiskt att vidarebefordras av Coinbase för att göra det.

Köp Cardano med PayPal och Skrill

Använder du digitala plånböcker som PayPal för internationella transaktioner ganska ofta? I så fall kanske du redan har amerikanska dollar i plånboken. Du slipper valutaavgiften om du har denna möjlighet. Skrill är även ett alternativ för dig som inte är helt ny på Coinbase. Du måste redan ha en godkänd insättning på Coinbase för att kunna använda Skrill. 

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Precis som med en banköverföring kommer du att omdirigeras till den digitala plånbokens webbplats för att godkänna insättningen. Sedan kan det variera hur lång tid det tar innan pengarna finns på kontot. Coinbase uppger att det kan ta flera dagar om du t.ex. använder PayPal.

Vad är Cardano (ADA)?

Det är smart att sätta sig in i “vad Cardano är” för att förstå om det är rätt investering för dina behov. Kort sagt, Cardano är en populär tredje generationens kryptovaluta med hög volatilitet. Myntet är uppkallat efter den brittiska grevinnan Ada Lovelace som tros vara världens första datorprogrammerare. 

ADA är förkortningen för Cardano och båda namnen används om vart annat i kryptovärlden. Cardano används också som namn på blockkedjan. Blockkedjan har öppen källkod. Precis som med Ethereum kan decentraliserade protokoll och smarta kontrakt skapas med denna teknik. 

Faktum är att medgrundaren av Ethereum också startade Cardano. Charles Hoskinson ville lösa tidigare utmaningar med bland annat skalning och hållbarhet, vilket han även tidigare kritiserat både Ethereum och Bitcoin för. Han såg bristerna i de tidigare lösningarna och ville göra något åt ​​det.

Varför väljer många att köpa Cardano?

Det finns flera anledningar till varför du ska köpa Cardano. Detta är inte “bara” ett mynt för långsiktig investering. Det är också en plattform som används för finansiella transaktioner över hela världen. Privatpersoner, myndigheter, företag och organisationer kan använda plattformen. 

Det går även att köra tjänster och applikationer via Cardano, samt skapa smarta kontrakt. Många undrar över de framtida möjligheterna för tekniken. Systemet är så skalbart att lösningen kan användas av miljarder människor. 

Du måste dock vara medveten om att spekulationer och antaganden inte är detsamma som garantier. Precis som alla andra kryptovalutor bör du aldrig investera mer än du har råd att förlora. Prisförändringarna är abrupta och mycket varierande och kryptohandel passar bäst för den som tål hög volatilitet och hög risk.

Var ska jag köpa Cardano?

Vi råder dig att köpa ADA på en kryptobörs som är licensierad och reglerad. Kryptobörsen fungerar alltså som en slags mäklare, vilket ger dig större säkerhet. Vi rekommenderar endast säkra, säkra och pålitliga kryptoutbyten här hos oss. Det är viktigt att du gör en grundlig research på egen hand för att undvika bedrägerier, om du väljer att använda andra handelsplattformar. 

Du kan välja mellan populära kryptobörser i Sverige, samt svenska kryptobörser för att köpa Cardano. Det finns för- och nackdelar med båda. Du slipper valutaavgifter när du köper ADA med svenska kronor, men internationella kryptobörser kan ofta locka dig med ett stort utbud av produkter och konkurrenskraftiga avgifter. 

Coinbase är bra exempel på rekommenderad kryptobörs för att köpa och sälja Cardano i Sverige. De erbjuder verktyg som är anpassade för svenska användare.

Svenska kryptobörser övervakas av Finansinspektionen, vilket många tycker är betryggande. Det är dock viktigt att påpeka att även internationella kryptoutbyten kan vara tillräckligt reglerade. Coinbase är till exempel internationellt med många olika licenser, inklusive Finansinspektionen. 

Ett annat alternativ är att köpa ADA via P2P-nätverk, men bara om du har tillräckligt med kunskap och erfarenhet. P2P betyder användare till användare på svenska. Det innebär att du måste förhandla om priset själv och överföra medlen. Du förlorar därmed säkerheten och verktygen som en kryptobörs kan ge dig. 

Binance är ett bra exempel på en plattform som erbjuder P2P-nätverk. Fördelen med denna plattform är att den även erbjuder kryptoutbyten med mäklartjänster, så att du kan variera och anpassa dig efter dina önskemål, behov och erfarenhet.

Kort sammanfattning: Hur man köper Cardano i Sverige steg-för-steg

Vi rekommenderar att du överväger all information du har fått här för att bedöma om Cardano är rätt investering för dig. Kort sagt är ADA ett bra köp för dig som tål hög risk. Det är också en bra investering för dig som tror på framtiden för själva Cardano-systemet.

Här är en sammanfattning av hur du köper Cardano i några enkla steg:

Då är det bara att önska dig lycka till med att köpa ADA. Läs gärna igenom våra artiklar om andra kryptovalutor också, om du vill ha mer inspiration till vilken krypto du bör köpa.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.