bitcoin

Köpa Bitcoin (BTC) i Sverige

1

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

2

Bästa svenska kryptobörsen

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 3 mynt

Prova Trijo

Handel medför risk för kapitalförlust.

3

Bäst utbud och avgifter

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.1%/0.1% (Maker/taker)

Urval: 500+ mynt

Prova Binance

Handel medför risk för kapitalförlust.

4

Bäst för erfarna traders

star icon star icon star icon star icon star icon

4.1/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0% - 0.26% per handel

Urval: 90+ mynt

Prova Kraken

Handel medför risk för kapitalförlust.

5

Bäst för erfarna handlare som gillar hög risk

star icon star icon star icon star icon

4/5

Nyckelfigurer

Avgifter: Inga avgifter

Urval: CFD'er

Prova Plus500

Handel medför risk för kapitalförlust.

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Steg-för-steg guide för nybörjare i 2023

I den här guiden lär du dig hur du köper Bitcoin (BTC) steg för steg med praktiska exempel och skärmdumpar. Du kommer också att lära dig hur du hittar den bästa kryptobörsen för BTC, samt hur du lagrar krypto på ett säkert sätt. Inte minst kommer vi att visa dig hur du säljer Bitcoins också. 

Även om kryptovaluta börjar bli ett bekant koncept idag är det oundvikligt att kryptovalutans fader är och kommer att förbli Bitcoin. 2009 publicerade en okänd person eller grupp människor en artikel som heter “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, där de presenterade ett helt nytt koncept med syftet att revolutionera världens ekonomiska system. 

I artikeln presenterade de hur de trodde att detta kunde genomföras och introducerade tekniken som kallas “blockchain”, på svenska kallad “blockkedja”. Sedan dess har kryptovalutamarknaden exploderat med över 2 000 olika kryptovalutor tillgängliga. 

Bitcoin är fortfarande ett populärt val idag för de som vill köpa kryptovaluta.

De bästa kryptobörserna för att köpa Bitcoin

Vi har sammanställt en praktisk översikt över de bästa kryptobörserna för att köpa Bitcoin. Det här är de viktigaste punkterna som vi anser avgörande för vilka handelsplattformar som är bäst.

Personliga preferenser spelar stor roll för vilken kryptobörs som är bäst. Här kan du läsa mer om hur du väljer den bästa kryptovalutabörsen för dig.

Hur man köper Bitcoins på Coinbase steg-för-steg

Vi har valt att använda Coinbase som ett exempel på hur man köper BTC. Anledningen till detta är att Coinbase är en mycket populär plattform bland nybörjare. Därmed inte sagt att detta är den bästa kryptoplattformen för dig som vill köpa Bitcoin.

Vi måste återigen betona att personlig preferens spelar en stor roll. Du kan lika gärna välja en av de andra kryptoplattformarna vi rekommenderar för att köpa BTC.

Stegen för hur man köper Bitcoin på Coinbase är ganska lika på många av de handelsplattformar vi rekommenderar. Du kommer därför att få en god förståelse för hur du köper Bitcoin genom att läsa igenom denna guide, oavsett var du väljer att köpa BTC.

Varför många väljer att köpa BTC på Coinbase

Coinbase har varit en världsledande social plattform för handel med aktier, fonder och ETF:er i många år. Vägen till kryptovaluta var därför kort. Du kan köpa och sälja Bitcoin här, samtidigt som du får ett stort urval av andra kryptovalutor. 

Det unika med denna plattform är att du har tillgång till handel med allt från aktier till ETF:er, kryptovalutor till fonder. Detta är den enda spelaren med ett så stort utbud av kryptovalutor och aktier och du hittar därmed det mesta du letar efter här. 

Coinbase är en social handelsplattform och med det menar vi att du har möjlighet att följa alla andra användare av Coinbase. Precis som en social plattform kan du hitta investerare som du tycker gör bra ifrån sig. Du kan sedan följa dem och få regelbundna uppdateringar när de gör en affär. 

Du kan enkelt kopiera vad de gör, en funktion som Coinbase har kallat CopyTrading. På så sätt kan nya användare göra bra investeringar, utan att nödvändigtvis ha stor kunskap själva.

Låt oss illustrera hur bra detta fungerar. De 50 mest följda portföljerna på Coinbase har en genomsnittlig avkastning på 83 % årligen, jämfört med OMX Stockholm PI med sin årliga avkastning på ungefär 10 %. 

CopyTrading är helt gratis för kunder att använda. Alla användare har därför möjlighet att följa och kopiera andras affärer, utan att behöva betala extra. Coinbase satsar hårt på att skapa ett samhälle där människor lär av varandra genom att dela kunskap och erfarenheter.

Steg 1: Registrera användarkonto

Det första du behöver göra för att köpa Bitcoin är att registrera dig hos Coinbase. Du kommer snabbt igång genom att skapa ett användarnamn och lösenord. Ju högre insättning du vill göra, desto bättre behöver du fylla i din användarprofil. 

Till exempel måste du fylla i hela din profil för att sätta in 2 000 $. Du måste verifiera din identitet och adress för att bli av med alla insättningsrestriktioner. Coinbase ber dig också svara på några frågor för att fastställa din kunskapsnivå och plattformen anpassas därmed efter dina behov.

Steg 2: Sätt in pengar

Nästa steg är att trycka på “deposit funds”. Du kan nu välja hur mycket du vill sätta in samt önskad insättningsmetod. Vi rekommenderar att du köper Bitcoins med VISA om du vill komma igång snabbt. I så fall har du pengar på kontot nästan direkt.

Steg 3: Välj Bitcoins

Du kan använda sökfältet högst upp på sidan och ange “Bitcoin”. Alternativt kan du välja länken för handelsmarknader, välja krypto och sedan Bitcoin. Välj hur mycket BTC du vill köpa och tryck på “handla”. Du är nu den stolta ägaren av Bitcoins.

Hur man håller Bitcoins säkert

Det sista steget i hur man köper Bitcoin är att bestämma var du vill hålla dem. Kanske har du redan köpt Bitcoin och undrar vad du ska göra med dem? Eller kanske du ska köpa, men du är osäker på vad du ska göra efteråt? 

Under de första åren användes P2P-nätverk främst för att köpa och sälja Bitcoin. Man behövde då så kallade “wallets”, vad vi kallar plånböcker för Bitcoin. På den tiden var du tvungen att ladda ner alla block i blockkedjan på din egen enhet. 

Detta var både krångligt och tog extremt mycket plats på enheten. Mycket enklare lösningar har sedan tagits fram för att bli av med detta problem. Du har många bra och enkla lösningar att välja mellan om du vill använda en wallet idag. 

Det är först på senare år som det har blivit möjligt att lagra sina fonder på olika börser. Historiskt har det varit stora skandaler, där kryptobörserna har hackats och tömts på medel. Väldigt många har blivit utan någonting eftersom börserna inte var försäkrade för den här typen av fall. 

Det var börserna som behöll valutan och hade tillgång till plånböckerna. Idag är det mycket mindre risk med att lagra på börsen och väldigt många förvarar sina värdesaker på detta sätt. 

Vi rekommenderar fortfarande att du använder en digital plånbok, eftersom detta är det tryggaste och säkraste sättet. Det finns många avancerade lösningar som ger dig full kontroll över dina egna medel på ett mycket säkert sätt. 

Du kan läsa om digitala plånböcker i detalj genom att klicka här. Du får även en kort introduktion till populära lösningar längre ner i artikeln.

Olika betalningsmetoder och sätt att köpa Bitcoins

Det finns många olika sätt att köpa Bitcoins hos Coinbase och andra kryptobörser. Du kommer att se en lista över tillgängliga betalningsmetoder efter att du har tryckt på “Sätt in pengar”. Vilken du väljer beror på dina personliga preferenser. Alla metoder är säkra.

Hur man köper Bitcoins med VISA eller Mastercard

Vi har redan nämnt att du bör köpa Bitcoin med VISA, om du snabbt vill ha pengarna på ditt konto. Coinbase accepterar kortbetalningar från emittenterna Visa, Mastercard och Maestro. Du har pengarna på ditt konto inom några minuter. 

Coinbase kommer att skicka ett e-postmeddelande till dig om insättningen av någon anledning inte godkänns. Du måste dock vara medveten om att du endast kan köpa Bitcoin med VISA som står i ditt namn/namnet registrerat hos Coinbase.

Coinbase låter dig köpa Bitcoin med PayPal. I dessa fall kommer du att vidarebefordras till PayPal där du måste logga in. Den här metoden är praktisk om du redan har utländsk valuta på ditt konto och vill undvika valutaavgifter.

Hur man köper BTC med Skrill

Skrill är en digital plånbok du kan använda för att göra insättningar och köpa Bitcoin på Coinbase, men först efter den första godkända transaktionen. Du måste därför välja en annan betalningsmetod första gången du sätter in pengar.

Vissa norrmän föredrar att använda den digitala plånboken Skrill, men det är lite mer komplicerat än PayPal. Du måste göra en insättning på Coinbase innan du kan välja Skrill nästa gång. Med andra ord måste du först sätta in en auktoriserad transaktion på ditt konto och sedan kan du använda Skrill för framtida transaktioner. 

Om du letar efter en säker e-plånbok att använda för att köpa kryptovaluta kan du välja Skrill. Vi rekommenderar dock PayPal om du inte har en etablerad relation med Skrill. PayPal är mycket enklare att hantera och accepteras i ett antal butiker där Skrill ännu inte har införts.

Hur man säljer Bitcoin

Låt oss nu titta närmare på hur man säljer Bitcoin som du redan äger, fortfarande med Coinbase som exempel. Dock är upplägget för hur man säljer Bitcoin ganska likt för de mest populära kryptobörserna. Det första du behöver göra är att välja din portfölj. Det är här du har en överblick över alla värden du äger och lagrar på Coinbase. Du kan sortera portföljen efter t.ex. värde, avkastning eller investerade belopp. Välj Bitcoin och välj sedan “close trade” från alternativen som du får upp. Du kommer nu att få pengarna överförda till ditt Coinbase-konto. Du väljer själv om du vill investera i något nytt eller föra över dem till ditt bankkonto.

Tips på hur du säljer Bitcoin med framgång

Tipset för hur man säljer Bitcoin med framgång är att köpa medan priset är lågt och sälja medan det är högt. Coinbase har många verktyg som gör detta enklare för dig. Klicka dig fram till Bitcoin genom att följa instruktionerna i steg 3. Välj sedan “statistik”. Nu kan du se prisutvecklingen för Bitcoin över tid, oavsett om det handlar om 1 dag eller flera år.

Vilka andra handelsplattformar finns det för att köpa och sälja Bitcoin?

Det finns i princip två sätt att köpa och sälja Bitcoin: kryptovalutabörser eller via så kallade P2P-nätverk. Här tittar vi närmare på båda alternativen, så att du får en god förståelse för vilka alternativ du har.

Hur man köper och säljer Bitcoin på P2P-nätverk

P2P står för “peer-to-peer”, enklast översatt till kamrat-till-kamrat. P2P innebär helt enkelt att du handlar direkt från en annan person, utan att gå igenom någon form av börs eller mäklare. Så här köptes Bitcoin innan krypto först kom ut på marknaden. 

Så småningom bildades stora börser för köp och försäljning av kryptovalutor. Det finns mer risk förknippad med att köpa BTC på P2P-nätverk, eftersom du måste förhandla och slutföra transaktionerna själv. Vi rekommenderar därför att de flesta handlar på en seriös börs, speciellt om du är ny.

Bitcoin.com var en av de första platserna där du kunde köpa och sälja Bitcoin. De är fortfarande en av de mest använda plattformarna än i dag. Binance är en annan populär plattform som erbjuder både P2P-nätverk och mäklartjänster.

Hur man köper och säljer Bitcoin på kryptobörsen

Kryptovärlden har en vansinnig tillväxt och blev väldigt stor på kort tid. Man kan börja se likheter mellan kryptohandel och aktiehandel. Då kan det vara naturligt att det också dyker upp kryptobörser som liknar aktiebörser. 

Nästan all handel sker på dessa plattformar. Även om det historiskt har funnits risker förknippade med handel även på sådana platser är de största börserna idag väldigt trygga och säkra.

Coinbase

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Coinbase

Coinbase är en allt-i-ett-plattform som erbjuder en rad tjänster och produkter såsom kryptohandel, kryptoutbyte och plånbok för krypto. Coinbase erbjuder avancerade funktioner för erfarna mäklare, samtidigt som den är väldigt användarvänlig för nybörjare. Priserna är högre än många andra internationella plattformar. I gengäld får du ett stort utbud av kryptovalutor och produkter. Detta är fördelaktigt för aktiva handlare som vill ha så många tjänster som möjligt samlade på en plattform. Säkerheten är också mycket hög med alla licenser för laglig drift i USA.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänlig
 • star iconHög säkerhet
 • star iconStort utbud av produkter, kryptovalutor och tjänster
 • star iconLicensierad och listad i USA

Nackdelar

 • star iconValutaavgift
 • star iconHöga priser

Coinbase.com var den första stora börsen för kryptovaluta på marknaden. Coinbase dök upp 2012 och började exklusivt erbjuda Bitcoin. Dessutom ledde de vägen för andra stora valutor som Ethereum, Litecoin och XRP och idag erbjuder de ett rikt urval av mynt. 

De har väldigt hårda krav på vad de väljer att sälja på sin plattform och erbjuder bara helt decentraliserad valuta som har gått igenom en väldigt lång process innan de fick listas. Coinbase anses av många vara den största och säkraste börsen med längst erfarenhet. 

Även om Coinbase opererar med dynamiska handelspriser kan de fortfarande ses som lite dyra att handla med. Coinbase är för närvarande noterat som ett publikt aktiebolag på den amerikanska börsen NASDAQ.

Trijo

logo

Bästa svenska kryptobörsen

star icon star icon star icon star icon star icon

4.5/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 3 mynt

Prova Trijo

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Trijo

Trijo är Sveriges första kryptobörs där du kan köpa och sälja kryptovaluta. Trijo är en mellanhand mellan köparen och säljaren istället för att köpa och sälja direkt till mäklaren. De lanserades 2017 och är en mycket säker, pålitlig plattform som är registrerad hos och kontrollerad av svenska Finansinspektionen. Trijo har ett bra rykte om sig och använder låga avgifter samt smidiga transaktioner till wallets. Utbudet är inte lika stort som på de internationella plattformarna, men du hittar de vanligaste kryptovalutorna. Plattformen utvecklas och växer också ständigt, så fler kryptovalutor kommer troligen introduceras på Trijo framöver.

Fördelar

 • star iconLåga avgifter
 • star iconSmidiga transaktioner
 • star iconSäker plattform

Nackdelar

 • star iconInte lika stort utbud som på internationella kryptobörser
 • star iconDu kan inte betala med Swish

Trijo grundades 2018 och är noterat på Stockholmsbörsen via företaget Arcane Crypto. Trijo är en av de mest populära svenska kryptobörserna. Tjänsterna är av kvalitet och företaget är registrerat hos Finansinspektionen som tjänsteleverantör för utbyte och lagring av virtuell valuta. 

Trijo är ett bra val för dig som vill köpa Bitcoin från en svensk kryptobörs. Trijo har en väldigt enkel registreringsprocess där du kan använda Trustly. De använder sig även av låga avgifter och det är enkelt att köpa, sälja och sätta in pengar samt överföra pengarna till en wallet. Trijo har en enorm tillströmning av svenska kunder som vill köpa BTC.

Binance

logo

Bäst utbud och avgifter

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.1%/0.1% (Maker/taker)

Urval: 500+ mynt

Prova Binance

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Binance

Binance är en allt-i-ett-plattform med en decentraliserad kryptobörs som erbjuder ett brett utbud av tjänster och kryptovalutor. Tjänsterna inkluderar utbildning, mäklartjänster, kryptoplånbok och smartphone-appar. Detta gör att du kan köpa kryptovalutor och överföra pengarna direkt till din Binance-plånbok. Samtidigt är avgifterna konkurrenskraftiga, jämfört med andra internationella kryptobörser. Plattformen är lätt att navigera, så att både nya och erfarna handlare snabbt kommer igång. Nybörjare kan börja använda den grundläggande versionen, medan aerfarna användare kan få tillgång till avancerade funktioner genom att använda den avancerade versionen.

Fördelar

 • star iconStort utbud av produkter, kryptovalutor och tjänster
 • star iconKöp kryptovaluta med kreditkort
 • star iconRimliga avgifter
 • star iconHög säkerhet

Nackdelar

 • star iconValutaavgift
 • star iconIbland långsam kundservice

Idag är Binance förmodligen störst i världen för handel med kryptovalutor med både kryptobörser och P2P-nätverk. De har vuxit enormt sedan starten 2017. Bland annat har de utvecklat en egen kryptovaluta med ett eget nätverk, vilket ger spännande möjligheter.

Binance Smart Chain (BSC) möjliggör ett hav av olika lösningar, inklusive staking av krypto, NFT och mycket mer. Binance har ett stort utbud av kryptovalutor (BNB), där du bland annat kan köpa och sälja Bitcoin. 

Avgifter och provisioner för handel på Binance är mycket konkurrenskraftiga. Detta gäller särskilt för dig som äger en liten del av Binances egen kryptovaluta. Du får bra rabatterade priser, om du äger BNB.

Hur fungerar Bitcoin?

Här vill vi ge dig en enkel introduktion till hur Bitcoin fungerar, utan att dyka för djupt ner i tekniken. Det är viktigt att förstå vad du investerar i. Inledningsvis nämnde vi “blockchain” och “blockkedja”. Det är just Blockchain som gör att Bitcoin har de funktioner den har. 

I mycket enkla termer är en blockchain en dynamisk databas. Databasen liknar delvis de databaser som en bank använder för att bokföra och lagra information om vilka pengar som hör hemma var. 

Även om det är lätt att dra paralleller mellan dessa så har Bitcoin bara ett maximalt antal “mynt” som kan produceras. Inte mer än 21 000 000 Bitcoins kan någonsin produceras. Det finns till exempel ingen maxgräns för hur många amerikanska dollar som kan tryckas.

Ingen regering eller bank har kontroll över medlen i blockkedjan. Varje transaktion på nätverket måste verifieras och kontrolleras av något som kallas “noder”, dvs personer som har dedikerad datorkraft enbart för att driva nätverket till Bitcoin. 

Det är möjligt att du har hört talas om «miners». Miners livnär sig på att driva, utvinna och producera återstående Bitcoins och det är dessa som gör detta möjligt. Ägarna till noderna tar gärna en transaktionsavgift som betalning, eftersom arbetet kostar mycket datorkraft och el. 

Det finns ingen som kan gå in och stoppa, dra tillbaka eller ändra de transaktioner du utför och det finns alltid offentligt tillgängliga register över alla genomförda transaktioner. Detta är alltså ett otroligt säkert sätt att överföra pengar. Det är här “blocken” i blockkedjan kommer in i bilden. Blocken har lagrat information om tidigare transaktioner.

Hur man använder digitala plånböcker

Som nämnts tidigare bör du använda en digital plånbok för att hålla Bitcoins säkra. För att kunna använda digitala plånböcker, alltså wallets, behöver du något som kallas “seed”. För enkelhetens skull kan vi kalla detta för ett lösenord, då det på många sätt är just detta. 

Ett seed består av en lång rad slumpmässiga bokstäver, siffror och tecken, ofta på 81 tecken eller fler. Du är välkommen att spara denna sträng på papper för att vara helt säker på att ingen kan komma åt den via din dator. 

Det kommer aldrig att vara möjligt för någon att komma åt dina Bitcoins utan denna sträng av tecken, bokstäver och siffror. Du anger helt enkelt strängen som lösenord i en applikation på din dator eller mobilapp som fungerar som en plånbok. 

Även om det är fullt möjligt att lagra dina Bitcoins på en börs utan att nödvändigtvis riskera så mycket, så har du bara 100% kontroll över dina egna medel genom att förvara dem i en wallet. På detta sätt behöver du inte oroa dig för säkerheten.

Ledger

En ledger, även kallad hardware-wallet, är en mycket speciell typ av plånbok för Bitcoin som genererar och lagrar lösenordssträngen på en liten fysisk enhet. På kryptojargong kallas lagring av krypto i en ledger för “cold storage”. Det vill säga att den förvaras “kallt”, utan fysisk anslutning till internet av något slag.

Den stora skillnaden och fördelen med denna typ av lagring är att den är ännu säkrare än en börs eller en digital plånbok på PC och mobil. Om du köper Bitcoin för att lagra mynten på lång sikt och inte ägnar dig åt någon form av handel, så väljer många denna variant för att slippa bekymmer. 

En digital enhet kan alltid utsättas för attacker i form av hacking, nätfiske eller liknande. Om du tar bort alla möjligheter till internetuppkoppling så är du också skyddad mot dessa attacker. En annan fördel är att dessa plånböcker kan lagra flera typer av kryptovalutor som du äger, såsom Ethereum, XRP och Cardano

Det verkar det som om du fysiskt lagrar kryptovalutan på den fysiska enheten, men så är inte fallet. Alla kryptovalutor finns på den relevanta blockkedjan och aldrig någon annanstans. Så det är seeden som ger dig tillgång till dina värden på den givna blockkedjan.

Det som händer i praktiken är att enheten kopplas till din PC. Enheten genererar sedan otroligt säkra lösenord och lagrar dem. Det är fullt möjligt att göra en backup, vilket i sin tur ger dig ytterligare ett lager av säkerhet. Du kan säkra boxen med pinkod och lösenordsfras. Detta gör det praktiskt taget omöjligt för någon annan att få tillgång, även om de äger själva ledgern.

Trezor One

Trezor One är en av de mest kända och använda “kalla” plånböckerna på marknaden idag. Enheten är mycket liten och bekväm. Du kommer fortfarande att ha tillgång till dina värden, även om enheten har blivit stulen. Den har även säkerhetsrutiner för att förhindra “key-logging”, dvs att någon har installerat mjukvara som kan läsa tangenttryckningar.

Ledger Nano

Ledger Nano finns i två varianter, Ledger Nano X och Ledger Nano S. Båda dessa enheter ser ut som vanliga minnesstickor, förutom den lilla digitala displayen på sidan. De är mycket populära och erbjuder utmärkt säkerhet på alla nivåer.

Hur man köper Bitcoin steg-för-steg: kort sammanfattning

Vi har nu noggrant granskat en stor mängd information om hur man köper och säljer BTC. För att göra det enkelt för dig att komma igång har vi nu beskrivit de viktigaste stegen till hur du köper Bitcoin:

 1. Skapa ett användarkonto på önskad kryptobörs
 2. Slutför registreringen och sätt in pengar
 3. Köp Bitcoin med VISA för att komma igång snabbt
 4. Sök efter Bitcoin och välj önskat belopp
 5. Välj en plånbok för säker förvaring

Nu är det bara att önska dig lycka till med att köpa BTC, oavsett om det är på Coinbase eller andra kryptoplattformar.

Frågor och svar

Hur kan jag köpa Bitcoin i Sverige?

Om du vill köpa Bitcoin i Sverige har du flera alternativ. Du kan välja att använda ett P2P-nätverk, en kryptobörs eller via en mäklare. Dessutom kan du välja att investera i Bitcoin genom indirekta instrument som till exempel derivat. För nya investerare är det bästa alternativet en mäklare som Coinbase och Skilling, eller direkt med en kryptobörs.

Kan man köpa Bitcoin med ett kreditkort?

I de flesta fall kan du köpa Bitcoin med ett kreditkort idag. Det beror dock på vilken kryptobörs du väljer och om de accepterar insättningar med kreditkort. Så länge du väljer en av de väletablerade aktörerna som Binance, Coinbase, OKX eller Kraken – kommer det att vara möjligt att betala med kreditkort.

Hur köper jag Bitcoin med PayPal?

Om du vill använda PayPal för att köpa kryptovaluta måste du först koppla ditt PayPal-konto till kryptobörsen eller mäklaren. Detta görs vanligtvis genom att välja PayPal som insättningsmetod och sedan logga in på ditt konto. När du har gjort detta kommer du att kunna använda PayPal som betalningsmetod nästa gång du gör ett köp.

Är det lagligt att köpa Bitcoin i Norge?

Kryptovalutor är för närvarande inte reglerade i Sverige, vilket gör många skeptiska till om de är lagliga att investera i. Här är det värt att notera att det är lagligt att köpa bitcoin, men som investerare har du inget skydd som du har i aktier och fonder. Du bör därför bekanta dig med riskerna innan du investerar stora summor pengar i kryptovalutor. 

Behöver jag en kryptoplånbok för att köpa Bitcoin?

Du behöver inte ha en kryptoplånbok för att handla med Bitcoin, men vi rekommenderar att du har en så att du kan förvara dem säkert. Ett vanligt misstag som många nya investerare gör är att lämna sina kryptovalutor på ett konto hos börsen. Detta kan utgöra en risk om själva börsen attackeras – eller går i konkurs som vi har sett några fall av nyligen.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.