generic

Köpa Avalanche (AVAX): En steg-för-steg-guide för nybörjare

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Ska du köpa AVAX, men är inte säker på hur man gör? Då har du kommit till rätt ställe! Vi har förberett denna nybörjarguide för att ge dig en snabb introduktion till just detta. Här hittar du allt du behöver veta om Avalanche (AVAX) och vilka kryptobörser du bör använda.

Vi tar dig också genom hela processen med att köpa AVAX, så att du vet vad du ska göra. Som sagt, den här artikeln är endast i informationssyfte – och ska inte tolkas som investeringsrådgivning. Du kan lära dig mer om att investera kryptovaluta här.

Låter det som en bra plan? Då sätter vi igång!

Bästa kryptobörserna för att köpa AVAX

Innan du kan köpa en kryptovaluta måste du ha tillgång till en kryptobörs. Dessa är marknadsplatser där olika kryptovalutor handlas på samma sätt som vi är vana vid från aktiemarknaden. På senare år har det dock dykt upp många olika börser, vilket gör det svårt att veta vilken man ska satsa på. 

För att göra detta enklare har vi inkluderat en översikt över de bästa kryptobörserna högst upp i den här artikeln. Vi kan till exempel rekommendera Trijo om du vill ha en svensk kryptobörs. Ska du leta efter det största utbudet så kommer Binance och Coinbase att passa dig bra.

Om du vill ha en bra kombination av utbud och kostnader, så finns det ingen som kan slå handelsplattformen eToro. Vi kommer därför att använda eToro som utgångspunkt för att gå vidare i denna guide. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: 70+ mynt

Prova eToro

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconIngen mäklaravgift
  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

Vad är AVAX?

Avalanche är en blockkedja med kapacitet för 4 500 transaktioner per sekund. Det är ett relativt nytt nätverk som lanserades så sent som 2020. Visionen är att skapa ett nätverk med snabba, mångsidiga, säkra och kostnadseffektiva transaktioner. 

Nätverket är öppen källkod, vilket innebär att alla som vill kan bidra till plattformens kod. På nätverket är AVAX den aktuella valutan som använd. Detta i kombination med möjligheten till smarta kontrakt har gjort att Avalanche snabbt har blivit en utmanare till Ethereum-nätverket när det gäller funktionalitet. 

Varför investera med eToro?

Du kanske undrar varför vi rekommenderar eToro? Det är inte helt utan anledning. Handelsplattformen eToro är en av de mest populära på marknaden och kan idag stolt visa upp fler än 20 miljoner aktiva användare i 140 olika länder. Dessutom kan du handla mycket fler olika tillgångar med eToro än vad liknande plattformar erbjuder.

För småsparare ingår möjligheten att köpa aktier courtagefritt, samt investera i en rad andra tillgångar med mycket låga kostnader. När det gäller formaliteter är eToro registrerat med kontor på Cypern. Det är också där som företaget har fått sin licens från tillsynsmyndigheterna. 

Som du kommer att se senare i den här guiden är det otroligt enkelt att använda eToros plattform. Detta är också anledningen till att vi rekommenderar eToro som en bra utgångspunkt för nybörjare. Här får du tillgång till en mängd olika funktioner, något som kommer väl till pass för dem som behöver lära sig mer om investeringar

Hur man köper Avalanche (AVAX): steg-för-steg-guide

För att visa hur enkelt det är att investera i AVAX har vi skapat en steg-för-steg-guide för hela processen. Som utgångspunkt har vi använt eToros handelsplattform, men tillvägagångssättet kommer i stort sett att vara likadant på alla större handelsplattformar. 

Steg 1: Skapa ett eToro-konto

Det första du behöver innan du kan handla med AVAX med eToro är att öppna ett eToro-konto. Lyckligtvis är registreringsprocessen hos eToro mycket enkel, så du bör vara klar på bara några minuter. Du kan börja registreringsprocessen genom att gå till eToros webbplats. Här hittar du knappen börja investera längst ner till vänster på skärmen.

När du trycker på detta startar du registreringsprocessen. Det första du kommer att bli ombedd att göra är att skapa ett användarnamn, ange önskat lösenord och sedan din e-postadress. Du kommer då att bli ombedd att lämna ytterligare personlig information som namn, adress, nationalitet och ålder.

När du har fyllt i dessa formulär kommer du att bli ombedd att verifiera din e-postadress som är kopplad till ditt konto. I de flesta fall väntar e-postmeddelandet från eToro på dig i din inkorg, men i vissa fall har vi sett exempel på att det kan ta några minuter. Kom ihåg att kontrollera din skräppost och skräppost om det inte har dykt upp på några minuter. 

Sist men inte minst rekommenderar vi att du genomför KYC-processen innan du går vidare i den här guiden. Du kan inte ta ut pengar från ditt konto förrän detta är gjort, så det är lika bra att göra det först som sist. Det enda du behöver göra är att ladda upp ett godkänt ID-kort som matchar det namn som du har använt på ditt konto. Detta är en process som eToro är skyldigt att göra enligt lag, och syftet är att förhindra ID-stölder på plattformen. 

Steg 2: Sätt in pengar

När du har slutfört KYC-processen är ditt konto redo att användas, men det saknas dock en viktig sak. Saldot på ditt konto kommer vid det här laget att vara noll, så du har inget att handla för. För att överföra pengar till eToro kan du välja banköverföring, bankkort och PayPal i Sverige.

Vi rekommenderar att du använder ett av de två sistnämnda, eftersom banköverföringar ofta kan ta onödigt lång tid. Det finns också skillnader i minsta insättningar, där banköverföring kräver 500 dollar och PayPal/Bank-kort endast kräver 50 dollar.

Steg 3: Hitta Avalanche (AVAX)

När pengarna har krediterats på ditt konto är du redo att köpa AVAX. Då återstår bara att hitta runt i det stora utbudet hos eToro. Här kan du använda två olika metoder för att hitta de tillgångar du vill investera i. Det första, och kanske snabbaste alternativet är att använda sökfältet du hittar i instrumentpanelen där.

Här söker du bara efter AVAX och väljer det som kommer upp i rullgardinsmenyn. Det andra alternativet är att använda sökfunktionen i den vänstra navigationsfältet och sedan välja krypto. Detta tar dig till en översikt över alla tillgängliga kryptovalutor på eToro. Hitta sedan AVAX och klicka på den.

Steg 4: Köp Avalanche (AVAX)

Du bör nu vara inne på informationssidan för AVAX. Här kan du se statistik, tidigare händelser och de senaste nyheterna. Det vi letar efter är knappen “handla” till höger på din sida. Om du klickar på detta öppnas transaktionsfönstret. 

Här anger du hur mycket du vill handla för, innan du genomför affären med öppna handel. Grattis – du har nu köpt din första kryptovaluta med eToro! Det är värt att notera att detta tillvägagångssätt fungerar för all handel med eToro.

Steg 5: Utöka din portfölj

Som långsiktig investerare rekommenderar vi att du alltid har en diversifierad portfölj av kryptovalutor. Här ska du välja en kombination av stablecoins, altcoins och Bitcoin som tillsammans utgör din portfölj. Kom ihåg att göra nödvändig research och hitta de kryptovalutor som passar din långsiktiga investeringsstrategi.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: 70+ mynt

Prova eToro

Handel medför risk för kapitalförlust.

eToro är en multi-asset plattform som erbjuder både investeringar i aktier och kryptotillgångar, såväl som handel med CFD:er. Observera att CFD:er är komplexa instrument och kommer med en hög risk att förlora pengar snabbt på grund av hävstång. 78 % av privata investerares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar, och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den presenterade handelshistoriken är mindre än 5 hela år och kanske inte räcker som underlag för investeringsbeslut. Copy trading är en portföljförvaltningstjänst, tillhandahållen av eToro (Europe) Ltd., som är auktoriserad och reglerad av Cyperns Securities and Exchange Commission. Investering i kryptotillgångar är oreglerad i vissa EU-länder och Storbritannien. Inget konsumentskydd. Ditt kapital är i fara. eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och ger inga representationer och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av allmänt tillgänglig icke-entitetsspecifik information om eToro.

Säker lagring av dina digitala tillgångar

När det gäller lagring av kryptovaluta är många förvånade över hur sårbara sådana tillgångar kan vara. De allra flesta nybörjare kommer i själva verket att lämna sina investeringar på ett konto hos en kryptobörs, som de skulle göra med aktier hos en nätmäklare. Däremot är aktier kopplade till dig personligen, medan kryptovalutor enkelt kan överföras till en annan kryptoplånbok.

Vi rekommenderar därför alltid att du använder en kryptoplånbok för att förvara dina investeringar på ett säkert sätt. Du kan visserligen välja att gå så långt som att skaffa en offline-kryptoplånbok, men i de flesta fall räcker det med en digital variant. 

Det finns ett stort utbud här du kan välja mellan, men har du redan använt eToro kan det vara bra att veta att de erbjuder en plånbok. Detta är direkt kopplat till deras handelsplattform, vilket gör det enkelt att köpa och sälja, och sedan förvara dina privata nycklar på ett säkert sätt. 

Hur fungerar en hårdvaruplånbok?

För alla som vill hålla sina digitala tillgångar extra säkra är hårdvaruplånböcker det bästa alternativet. De fungerar som en avancerad extern hårddisk med kryptering för att skydda dina privata nycklar. På så sätt kan du hålla dig utanför nätverket och därmed också utom räckhåll för potentiella tjuvar. Om du sitter på stora kryptovalutor kommer detta att vara ett utmärkt sätt att skydda dina investeringar från potentiella dataangrepp och hacking.

Sammanfattning

Avalanche, eller AVAX som kryptovalutan på nätverket kallas, har gjort sig ett namn som en värdig utmanare till Ethereum-nätverket. Detta har också gjort det till en attraktiv investering, trots att myntet är relativt nytt. Den här artikeln har därför tittat närmare på hur du kan köpa AVAX och vilken kryptobörs som passar bäst för svenska investerare.

Vi har också gått igenom en grundläggande introduktion till funktionerna i AVAX-nätverket. Om du vill veta mer om kryptovalutor i allmänhet hittar du våra artiklar om kryptovalutor här

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.