aksjer

Köpa Amazon aktier: En komplett steg-för-steg-guide (2023)

Utländska aktier har blivit mycket populära bland svenska småsparare, och få aktier har gått så bra som Amazon-aktier. Det kan dock vara svårt att veta hur man på ett enkelt sätt köper utländska aktier, och det är precis vad vi vill ändra på. Vi har tagit fram en nybörjarguide som visar hur du på ett enkelt sätt handlar med Amazon aktier och andra utländska favoriter. 

I den här guiden kommer vi därför att titta på hur man väljer en bra handelsplattform för utländska aktier, vad man bör tänka på – och inte minst hur man faktiskt handlar med Amazon aktier. 

Vill du veta mer om hur du enkelt kan handla med utländska aktier? Läs vidare!

Vad bör du tänka på innan du handlar med utländska aktier?

En jobbig grej med att handla utländska aktier i Sverige är de höga avgifter som många banker tar ut. Därför är det lämpligt att välja en mäklare som är anpassad för köp av utländska aktier. Här har vi samlat några viktiga punkter som du bör ta hänsyn till när du väljer plattform. Dessa användbara punkter kan hjälpa dig att bedöma vilken plattform som är bäst för dig:

Hur du köper Amazon-aktier: steg för steg

Det första du behöver göra för att handla med utländska aktier är att välja en handelsplattform. Du behöver ett handelskonto för att kunna handla med aktier. Detta är en typ av bankkonto som fungerar som förvaringsinstitut för dina aktier. Här kan du välja att skapa ett VPS-konto hos din bank eller att skapa ett konto hos en nätmäklare.

Vi rekommenderar att du väljer en onlinemäklare, eftersom dessa ofta har bättre plattformar och en enklare registreringsprocess. När vi jämförde olika banker fann vi avgifter som varierade från 1 kr till 350 kr, medan de flesta nätmäklare låg på 0 till 79 kr. Med andra ord råder det knappast något tvivel om att en onlinemäklare kommer att vara ett bättre alternativ för de allra flesta. 

När det kommer till nätmäklare i Sverige är Nordnet och eToro ofta de bästa alternativen för icke-professionella investerare.

Om vi ​​däremot måste välja mellan de två så kommer vi att föredra eToro. Detta eftersom plattformen ger tillgång till ett stort urval av aktier, samt erbjuder courtagefri handel för alla sina medlemmar. Vi kommer därför att ta eToros plattform som utgångspunkt när vi fortsätter denna granskning.

Steg 1: Välj en nätmäklare

Det första du behöver göra när du köper Amazon aktier är att välja vilken plattform du vill handla på. Här bör du ta hänsyn till de punkter som vi har tittat på ovan, och ha i åtanke vad du verkligen vill köpa. Om du letar efter utländska aktier eller kryptovalutor bör du välja en plattform som tillåter handel med dessa värdepapper. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

Vi har testat och granskat ett antal olika plattformar för svenska investerare, men vi föredrar fortfarande eToro. Detta beror helt enkelt på det enkla användargränssnittet som företaget erbjuder, samt de extremt låga kostnaderna. En fördel med eToro är att du kan handla kryptovalutor, aktier, ETF:er, råvaror och forex på samma plattform. Det är dock värt att notera att det bara är för aktier som de erbjuder courtagefri handel. De övriga tillgångarna har olika provisioner eller kostnader relaterade till handeln.

Det slutliga valet av handelsplattform är ofta kopplat till personliga preferenser och syften, men vi rekommenderar att du tar hänsyn till kostnader och tillgänglighet. Detta gäller särskilt för dem som tidigare har handlat via en nätbank eller annan plattform med höga avgifter. 

Steg 2: Öppna ett eToro-konto

Som vi redan har nämnt är eToro utan tvekan vår favoritplattform för aktiehandel på nätet. Detta gäller både svenska och amerikanska aktier, eftersom du kan köpa Amazon-aktier och andra populära företag helt utan avgifter. Vi kommer därför att ta dig igenom de återstående stegen baserat på eToros registreringsprocess.

När du vill registrera dig hos eToro gör du det enkelt från deras hemsida. Allt du behöver göra är att besöka eToros hemsida. Här hittar du knappen börja investera längst ner till vänster på skärmen.

Denna knapp tar dig till registreringsprocessen, som bara tar några minuter att slutföra. Här kommer de att be om grundläggande personuppgifter som namn, e-postadress och födelsedatum (inte födelsenummer). När du har fyllt i denna information kommer du att bli ombedd att bekräfta ditt konto. Det gör du genom att klicka på länken till det e-postkonto som du skapade vid registreringen. 

Därefter är kontot redo att användas och du kan använda det som du vill. Vi rekommenderar dock att du genomför KYC-processen (Know Your Customer) så tidigt som möjligt. På så sätt kan du undvika detta så snart du vill ta ut pengar från kontot. eToro är skyldigt att utföra en KYC-process för att förhindra identitetsstöld och penningtvätt. Du måste därför verifiera din identitet genom att ladda upp en godkänd ID-handling (pass, körkort eller nationellt ID-kort) eller ange ditt personnummer. 

Steg 3: Överför pengar till ditt eToro-konto

Så snart du har slutfört verifieringen och KYC kan du överföra pengarna till ditt eToro-konto. eToro erbjuder tre olika metoder för att överföra pengar. Här kan du välja mellan banköverföring, betalkort och PayPal. Vi rekommenderar starkt att du använder en av de senare, eftersom dessa har en minsta insättning på bara 50 dollar. Om du väljer att göra en banktransaktion måste du dock överföra minst 500 dollar. Det kan också ta flera dagar innan en sådan transaktion krediteras på ditt konto, så vi rekommenderar alltid att du väljer ett snabbare alternativ som betalkort eller PayPal. 

De accepterar inte kreditkort som insättningsmetod, och det är så bra som det kan bli. Vi avråder alla nya investerare från att handla med krediter, eftersom det snabbt kan leda till att du förlorar mer än du var beredd på. 

Överför därför aldrig mer än du har råd att förlora. Det finns alltid en risk förknippad med köp av finansiella instrument, så det är viktigt att förstå varje köp innan man gör en transaktion. 

Steg 4: Köp Amazon-aktier med eToro

När du har överfört pengar till ditt eToro-konto är du redo att köpa dina första aktier. Det första du ska göra om du inte redan är inloggad på eToro är att logga in på ditt konto. Då kommer du till instrumentpanelen, där du hittar en sökruta högst upp på sidan. 

Det här är sökrutan som vi använder för att söka efter olika företag, i det här fallet Amazon-aktier. Skriv Amazon i sökfältet så kommer företaget att visas under marknader.

När företaget visas trycker du bara på företaget (Amazon). Då kommer du till handelssidan för Amazon. Här hittar du allmän information om företaget och vad andra investerare på plattformen tycker om företaget. Det kan vara användbart att titta på dessa betyg, men vi rekommenderar alltid att du gör dina egna bedömningar först. 

På handelssidan hittar du en knapp för handel längst upp till höger. Klicka på detta så kommer du till köpsidan på eToro-plattformen. Här anger du hur mycket du vill handla för, innan du trycker på genomför. Du har nu gjort din första aktiehandel och äger en liten del av Amazon.

Steg 5: Bygg upp en diversifierad portfölj

Nu när du har köpt dina första Amazon-aktier är det dags att bygga upp en väldiversifierad portfölj. Du bör sprida din investering över flera företag så att den blir mindre volatil mot marknadsrörelser. Här rekommenderar vi att du köper många olika sektorer, men inte för många heller. En välbalanserad portfölj är en mycket känslig balans, så det är viktigt att lära känna de olika sektorerna väl. 

Till exempel har du redan investerat i teknikföretag genom din Amazon-aktie, men du bör även lägga till ekonomi, fastigheter, konsumtion och energi i din portfölj. Genom att slå samman dessa bolag till en heltäckande portfölj kommer du att stärka portföljen mot volatilitet, samt öka sannolikheten att du får en långsiktig avkastning.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

OBS!

Alternativ till eToro i Sverige

Som vi nämnde tidigare finns det några andra bra plattformar och appar som erbjuder kostnadseffektiv handel med aktier i Sverige. Här har just Nordnet gjort sig ett namn för småsparare, så vi kan rekommendera att du tittar på detta om eToro inte är något för dig. De har ett högre fokus på småsparare med långsiktiga tidshorisonter, medan eToro kan vara bäst för handlare och mer professionella investerare som behöver tillgång till en stor marknad.

Sammanfattning – Köpa Amazon aktier

Det finns mycket att tänka på när du köper dina första aktier, men framför allt är handelsplattformen du tänkt använda en otroligt viktig faktor. Därför har vi tittat på hur du väljer den bästa plattformen och vad du bör leta efter i en handelsplattform online. Vi har även tittat på vilka plattformar som är bäst lämpade för svenska investerare som önskar köpa en Amazon aktie.

Här rådde det inget tvivel om att vår favorit är eToro, och detta beror på den användarvänliga plattformen de erbjuder. Du kommer snabbt att få tillgång till ett stort urval av aktier, samt kunna handla aktier utan courtage. eToro erbjuder även forex, råvaror, CFD:er och kryptovalutor, så här kan du bygga en väldiversifierad portfölj.

Vår slutsats för den som vill köpa en Amazon-aktie är att eToro är en utmärkt plattform för handel med utländska aktier. Här får du tillgång till ett stort urval av populära aktier, och det är helt courtagefritt.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.