aksjer

Köpa aktier: En komplett guide för nybörjare (2023)

Om du aldrig har köpt aktier tidigare kan det vara svårt att veta var du ska börja. Det är därför vi har skrivit den här guiden med allt du behöver veta om att köpa aktier. Många tycker att det är svårt att köpa aktier för första gången, men det vill vi motbevisa genom att visa hur du kan komma igång med fyra enkla steg. 

Vi tar dig igenom allt du behöver veta om att välja nätmäklare, hitta din första aktie och inte minst genomföra din första handel. Varför gör vi det? – För att historiskt låga räntor har gjort det viktigare än någonsin att få en stabil avkastning på sina pengar. 

Det är precis det vi vill bidra med genom Investikon. Vårt uppdrag är att ge dig den bästa insikten, så att du kan göra bättre investeringar på egen hand. Vi har förberett den här guiden för att du ska veta allt du behöver för att skapa ett konto hos en nätmäklare, för att hitta de bästa aktierna och skapa din egen portfölj. 

Läs vidare för att ta det första steget mot att köpa aktier och bli en bättre investerare idag!

Köpa aktier i 4 enkla steg

  1. Välj en plattform med låg courtage och avgifter och öppna ett konto – vår favorit är eToro.
  2. Överför pengarna du tänker använda för aktiehandel till ditt konto.
  3. Hitta de aktier du vill köpa – akta dig för budget och risk.
  4. Välj hur mycket du vill investera i den aktuella aktien och slutför transaktionen.

Fortfarande inte helt övertygad? – Läs vidare för att se hur enkelt det är att köpa aktier!

Hur man köper aktier: Steg-för-steg

Det första du behöver ha på plats för att kunna köpa aktier är ett aktiekonto. Tidigare var detta något man var tvungen att ordna med sin bank, men som tur är så är det inte längre fallet. Idag finns det ett antal nätmäklare som erbjuder låg courtage och ett stort utbud av aktier du kan investera i. Urvalet kan dock vara något olika hos olika aktörer vilket gör att du måste bestämma dig för vad som är viktigt för dig att ha tillgång till. 

Vi har testat ett antal olika plattformar för aktiehandel online och kommit fram till de aktörer vi anser är bäst lämpade. I vår bedömning av dessa plattformar har vi betonat hur enkelt det är att handla för nybörjare, vilken kostnadsnivå plattformen ligger på och inte minst hur användarvänlig den är. 

Här rådde det ingen tvekan om att eToro är vår klara favorit. Vi kommer därför att ta utgångspunkt i hur du kan köpa aktier genom eToro när vi går vidare med vår guide. Men innan vi kommer så långt är det också värt att nämna att Nordnet, Saxo Bank, Pareto Securities och ett antal svenska banker erbjuder aktiehandel. Här är kostnadsnivåerna väldigt olika och många av dem erbjuder endast handel på Stockholmsbörsen. 

Valet av handelsplattform baseras ofta på ens egna preferenser och behov av olika tjänster. Vissa kommer att nöja sig med grundläggande handelstjänster som de hittar i onlinebanker, medan andra vill ha tillgång till olika instrument som aktier, ETF:er, råvaror och valuta. Då kommer vissa också vilja ha möjligheter till belåning, blankning och liknande mer avancerade handelsmöjligheter. Det har vi tagit hänsyn till när vi slutade med eToro som rekommenderad plattform – här får du en plattform som är väldigt användarvänlig, men som även erbjuder ett brett utbud av avancerade verktyg som du kan använda om så önskas.

Steg 1: Välj en nätmäklare att handla med

Innan man kan handla en enskild aktie är det viktigt att ha ett konto för att hålla dem. Hur lång tid registreringsprocessen kommer att ta varierar något från bank till bank, men på eToro tog det oss bara några minuter. Fördelen med eToro är att du inte behöver låta banken skapa ett individuellt VPS-konto för dig och mäklarnämnden för att utföra transaktionen för din räkning. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

Vi vet att många banker fortfarande erbjuder sina kunder en börsmäklare, men här rekommenderar vi starkt att du använder en nätmäklare. Den lägsta avgiften för handel via en mäklare som vi hittat var 350 kronor, vilket är betydligt högre än någon courtage du hittar hos en nätmäklare. Visserligen finns det vissa skillnader med nätmäklare också, men de vi nämnt tidigare ligger på mellan 0-89 kronor i courtage per transaktion. 

Som sagt, vi på Investikon vill vara så transparenta som möjligt i hur vi utvärderar olika nätmäklare. Därför har vi listat några av de viktigaste kriterierna vi letar efter när vi utvärderar olika plattformar för aktiehandel online.

Baserat på dessa kriterier finns det många plattformar som får höga poäng, men ingen kunde slå eToro på en helhetsbedömning.

Steg 2: Öppna ett konto för aktiehandel

När du har valt vilken plattform du vill använda är det dags att gå vidare med att skapa ett konto. Som vi nämnde tidigare är registreringsprocessen hos olika aktörer lite varierande, men vi använder eToro som utgångspunkt för att illustrera hur enkelt det kan göras. 

Här hittar du knappen Börja investera längst ner till vänster på skärmen. Här anger du dina personuppgifter såsom namn, telefonnummer, adress och e-post. 

När du har slutfört den nödvändiga registreringen kommer du att få ett e-postmeddelande från eToro som ber dig att verifiera ditt konto. Detta gör du snabbt och enkelt genom att klicka på länken som medföljer mejlet du fått. Efter att du har gjort nödvändiga verifieringar kommer du att ges möjlighet att överföra pengar till ditt konto. Det är pengarna du kommer att använda för aktiehandel, och på eToro kan du välja mellan banköverföring (minst 500$) eller Paypal och bankkort (minst 50$) som alternativa betalningsmetoder. 

Överför det belopp du vill spendera på aktiehandel och gör dig redo att göra ditt första köp!

Steg 3: Dags att köpa aktier

Köpa akter från Ericsson

Vi har nu skapat vårt konto och överfört pengarna vi ska använda för att köpa aktier. Då återstår bara en liten men väsentlig sak att göra. Vi måste välja vilka aktier vi ska köpa. Detta kan tyckas vara en enkel sak att göra, men det finns många saker att tänka på innan du väljer aktier. Vi ska titta närmare på hur du kan skapa en investeringsstrategi och hitta bra aktier senare, men just nu ska vi titta på hur du faktiskt köper aktier med eToro. 

Efter att ha slutfört registreringen och överfört pengar kommer du att kunna logga in på din instrumentpanel på eToro-plattformen. Här hittar du en sökruta högst upp i mitten av din skärm – det är detta vi kommer att använda för att hitta olika företag. Det här är ett bra tillfälle att nämna att du kan handla mer än 3000 olika aktier på eToro, så möjligheterna är nästan obegränsade. 

För att illustrera hur enkelt det är att köpa aktier har vi plockat ut en svensk favorit vi vill satsa på, nämligen Ericsson (B). Vårt val föll på detta bolag då de allra flesta svenskar är bekanta med Ericsson, samtidigt som det är ett väletablerat bolag med hög likviditet i sin aktie. Det gör det lättare att köpa och sälja aktier utan rädsla för att likviditeten ska torka ut. 

Så tillbaka till att faktiskt köpa aktier. Väl inne på eToro-plattformen trycker du på sökrutan högst upp på skärmen. Här kommer du in på det företag du vill hitta – i vårt fall Ericsson (B). När Ericsson (B) dyker upp i menyn, klicka på företagets logotyp, detta tar dig till företagssidan. Här kan du läsa mer om Ericsson (B), hitta nyckeltal och se hur aktiekursen har rört sig i historien.

Steg 4: Köp din första aktie

När vi nu är på Ericsson (B) företagssida ser du en blå knapp på höger sida av skärmen ‘handla’. Klicka på den så tar eToro dig till själva köpsidan på plattformen. Det är på denna sida du anger hur mycket du vill investera i Ericsson aktien. Här är det viktigt att notera att du aldrig ska investera mer än du har råd att förlora, men också att du aldrig ska investera alla dina pengar i en aktie. 

Vi rekommenderar alla som ska köpa aktier för första gången att bygga en väldiversifierad portfölj med olika bolag. Det är också bra att notera att proceduren vi har presenterat i den här guiden fungerar lika bra på alla andra aktier också. Med över 3000 olika aktier att handla med kan du enkelt hitta spännande möjligheter för din skräddarsydda portfölj. 

Sist men inte minst vill vi påpeka att tidigare resultat inte är någon garanti för framtida avkastning. Många bolag har gett bra avkastning under en tid, men sedan tar det stopp helt – eller så faller aktiekursen tillbaka till tidigare nivåer. Därför är det mycket viktigt att du gör bra bedömningar av varje aktie och inte låter dig ryckas med av mediabevakningen. 

Vi har nu gått igenom hur du kan köpa aktier i fyra enkla steg, men det betyder inte att du har genomfört din utbildning som investerare. I början av den här guiden sa vi att målet är att ge dig all den kunskap du behöver för att göra bättre investeringar, och det är ett löfte vi tänker hålla. Läs vidare för att lära dig mer om aktiehandel och hur du bygger en bra aktieportfölj.

OBS!

Vad innebär det att köpa aktier?

När du köper din första aktie kanske du inte tänker så mycket på vad det egentligen innebär, men det är viktigt att förstå för att bli en bra investerare. Du köper inte bara ett finansiellt instrument i din nätbank, utan en ägarandel i ett riktigt företag. Om du hade köpt aktier i Ericsson (B) som vi gjorde i vårt illustrerade exempel skulle det innebära att du äger en mindre andel i bolaget Ericsson. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Detta ger dig fler rättigheter som det är viktigt att känna till. Som delägare i ett företag kommer du bland annat att ha rätt att närvara vid bolagsstämman. Hur många röster du har i avgörande ärenden på en bolagsstämma baseras på hur många aktier du äger. Om du till exempel äger 100 aktier i Storebrand har du 100 röster att använda. Dessa kommer att användas för att fatta viktiga beslut i bolaget såsom val av styrelse, godkännande av räkenskaper och utdelning. 

Då kommer vi till en annan viktig rättighet du har som aktieägare – nämligen utdelningar. Som delägare i ett företag kommer du att ha rätt att få del av den vinst som företaget genererar varje år. Detta sker i form av utdelning, och beslutas av bolagsstämman på förslag från styrelsen. För långsiktiga investerare blir utdelningen en attraktiv del av avkastningen som gör det möjligt att få pengar från portföljen, utan att du behöver sälja någon av dina aktier.

Hur man tjänar pengar på att köpa aktier

När vi köper aktier har de flesta en önskan om att tjäna pengar. Visserligen kan det finnas en del som investerar av mer idealistiska skäl, men det hör nog till en sällsynthet. Men det finns ofta en viss osäkerhet förknippad med hur man faktiskt tjänar pengar på att köpa aktier. Du kan förvisso köpa lågt och sälja högt, men det finns även en rad andra sätt att öka vinsten på dina aktier – något vi ska titta närmare på nu. 

Vi pratade om det förut, men det mest grundläggande sättet att tjäna pengar på aktier är förstås att sälja för högre än du köper. Trots att detta verkar ganska självförklarande är det många nya investerare som gör fel i just detta. Du måste ta hänsyn till hela din investering (inklusive courtage) innan du kan avgöra om du har tjänat pengar eller inte. 

För att ge en bättre förståelse för hur man tjänar pengar på att köpa aktier, har vi sammanställt några användbara stycken nedan som du bör vara medveten om.

Akta dig för avgifter och courtage

Låt säga att du köper aktier för 1000 kronor och betalar 79,- i courtage. Dessa aktier stiger i värde till 1100 och du väljer att sälja för att skörda dina vinster. Detta utlöser en ny transaktion och därmed ytterligare 79,- i courtage. Många nya investerare skulle vara nöjda med detta och förväntade sig att få 10 % avkastning på sin investering. Vad de inte har tänkt på är att köp och försäljning av aktierna kostade dem 158 SEK, vilket betyder att de faktiskt har förlorat 58 SEK på sin investering, inte tjänat 100 SEK.

Tänk långsiktigt

Många som köper aktier för första gången tenderar att vilja ha en snabb avkastning, men det är sällan en bra utgångspunkt på aktiemarknaden. Vi har sett många nya investerare pröva sig fram med aktiehandel och liknande strategier, vilket i de flesta fall har lett till onödigt stora förluster. Därför rekommenderar vi alltid nya investerare att lägga upp en långsiktig strategi. Bra bolag med sunda affärer ger en stabil avkastning över tid, och kompenserar gärna väntetiden i form av utdelningar.

Skaffa nödvändig kunskap

Det kan vara en besvikelse för många unga investerare att höra, men att investera i aktier är ett långsiktigt projekt som kräver god kunskap. Därför kommer man sällan att läras upp, men enligt vår mening är detta också något som gör att investera spännande. Det finns ett antal bra böcker späckade med lektioner som du kan dra nytta av som investerare.

Vårt bästa tips på detta område är att titta på framgångsrika investerare som Warren Buffett, Carl Icahn, Benjamin Graham, Peter Lynch, George Soros, John Templeton, Bill Ackman och liknande profiler. Många av dessa har även skrivit egna böcker, eller skrivits om – vilket ger spännande inblick i hur de mest framgångsrika planerar sina investeringar.

Satsa på stabil avkastning

Vi har pratat om detta tidigare, men stabilitet är ofta receptet för många framgångsrika investerare. Ett misstag vi ofta ser upprepas hos unga som ska köpa aktier är att de snabbt vill ha hög avkastning, vilket ofta gör att man tar onödigt hög risk. Ibland går det bra, men i de flesta fall slutar det med förlust. Det är därför vi flera gånger har påpekat vikten av ett långsiktigt perspektiv. Leta efter bolag som ger en stabil avkastning över tid, och som gärna ger direktavkastning i form av utdelning. På så sätt kan du öka din investering utan att behöva sälja bort delar av portföljen. 

Bra argument för att köpa aktier

En missuppfattning som kännetecknar många sparstrategier idag är att du får bra avkastning på dina pengar på ett högräntekonto. Räntan ligger på historiskt låga nivåer, vilket gör att inlåningsräntan knappt täcker inflationen på årsbasis. Därför är det inte svårt att hitta bra argument för att aktier är bättre för ditt sparande, men vi kommer att fortsätta att gå igenom några av dem mer ingående. 

Syftet med ett långsiktigt sparande för de flesta är att få en överavkastning på sina pengar. Tyvärr händer det inte när pengarna finns på banken och inlåningsräntan är mindre värd än inflationsuppgången. I praktiken innebär det tvärtom att dina pengar blir mindre värda för varje år de finns på banken. Därför är det viktigt att hitta alternativ till sparkontot och här kommer aktier ut som det bästa alternativet för många. 

Mycket av detta beror på att man trots den ökade risken med att köpa aktier ändå kan anpassa riskprofilen efter sina egna preferenser. Du kan välja hur riskabla aktier du vill ha med i din portfölj, så här blir det en strategi för alla. Många unga har en långsiktig tidshorisont och är därför bekväma med att köpa aktier i framtidsinriktade bolag med hög risk. 

Äldre investerare som vill förvalta sina pengar mer konservativt, men ändå säkerställa en högre avkastning än banken – kommer i sin tur att kunna investera i mer stabila bolag som ger en bra direktavkastning. Naturligtvis kan du också kombinera de två till något mittemellan, men poängen är att aktier ger en möjlighet att välja hur bekväm du är med risk. 

Fortfarande inte övertygad? – Här är några argument för varför du bör köpa aktier:

Bygg en stark portfölj

Vi pratade bara om det förut, men diversifiering är en viktig del av att köpa aktier. Det här handlar om att du bygger en portfölj som består av olika företag i olika branscher och regioner – enkelt förklarat handlar det om att inte lägga alla ägg i samma korg. 

Även om detta kan låta enkelt, är det faktiskt lite mer komplicerat än vad många nybörjare tror. Du bör sträva efter att diversifiera din aktieportfölj väl, men samtidigt inte sprida dina ansträngningar för tunt. Om du sprider dina ansträngningar för tunt kommer det att ske på bekostnad av din återkomst, något ingen av oss vill. 

En bra tumregel för långsiktiga investerare är därför att en aktieportfölj bör bestå av 5-8 bolag åt gången. Detta ger en bra grund för diversifiering, men du upprätthåller också en tillräckligt koncentrerad portfölj för att din avkastning ska räcka till. 

Så låt oss ta en titt på hur du bör diversifiera din portfölj så att du kan stå emot cyklisk volatilitet på börserna. Målet med diversifiering är att portföljen ska kunna hålla balansen även om enskilda aktier i portföljen har en dålig period. Du kan visserligen köpa 8 olika oljebolag och satsa på att oljepriset förblir högt för alltid, men faller det så går detta långt utöver dina besparingar. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Ett bättre val vore därför att inkludera företag som över olika branscher och industrier ger en långsiktigt god avkastning tillsammans. Vi har tagit några exempel på bolag från Stockholmsbörsen som tillsammans utgör en väldiversifierad aktieportfölj.

OBS: Dessa företag är endast för illustration och bör inte betraktas som finansiell rådgivning.

Investikon modellportfölj Stockholmsbörsen

För de flesta kommer denna namnlista att vara bekant, men det som är värt att notera är att dessa företag ger en bred exponering mot en rad olika branscher på Stockholmsbörsen. Det är vad vi vill uppnå när vi pratar om att diversifiera en aktieportfölj.

Aktieanalys

Innan du köper aktier är det viktigt att du analyserar det företag som du överväger att köpa. Detta är en av de saker som skiljer professionella investerare från spekulanter. Visst kan man bara sätta in pengar i en aktie och hoppas på det bästa, men då kan man lika gärna spela på lotto. Om du menar allvar med dina investeringar bör du lära dig att analysera aktier innan du går vidare. 

Så i de kommande avsnitten ska vi ta dig igenom hur du analyserar aktier utifrån din strategi. Vi kommer också att titta närmare på skillnaderna mellan de två vanligaste strategierna och hur du hittar den som fungerar bäst för dig. Här är det viktigt att först fundera över din investeringsstrategi och sedan välja hur du ska analysera aktier. 

Vad är teknisk analys?

Den första typen av analys som du kan använda är teknisk analys. Detta är en metod som inte tar hänsyn till företagets underliggande värden, utan snarare förlitar sig på handelsvolym och prisförändringar. Principen bakom teknisk analys är att historien upprepar sig, och detta är något som investerare kan utnyttja. 

Du kommer därför att skapa köp- och säljsignaler baserat på hur priset på ett företag har förändrats. Denna analysmetod är särskilt bra för dem som aktivt köper och säljer aktier på kort sikt. Genom att snabbt fånga upp nya signaler kan teknisk analys användas som ett verktyg för daytrading och annan kortsiktig handel med aktier. 

Å andra sidan är den mindre lämplig för dem som följer en “buy and hold”-strategi. Detta beror på bristen på analys av företagets värden. I det här fallet är fundamental analys ett bättre alternativ – vilket vi kommer att titta på i nästa avsnitt. 

Vad är fundamental analys?

Motsvarigheten till teknisk analys är fundamental analys. Detta är en form av analys som är mer inriktad på helheten. Här vill investerare titta på kvalitativa och kvantitativa värden kring företaget. På så sätt kan man se vilka verkliga värden som finns i ett företag, och därmed också vad en aktie egentligen borde vara värd. 

En viktig anledning till att många väljer fundamental analys är möjligheten att se om ett företag är övervärderat. Detta har varit särskilt sant inom tekniksektorn under de senaste åren, där många företag utan vinst har värderats till många gånger det bokförda värdet. Lyckligtvis ser det nu ut som om denna trend kan ha vänt efter den senaste korrigeringen på Wall Street, vilket innebär att fundamental analys återigen är nyckeln för investerare. 

När man genomför en fundamental analys är utgångspunkten vanligtvis företagets nyckeltal. Detta inkluderar bokföringssiffror, kassaflödesanalyser och liknande. Dessutom tittar man på ledningen, varumärken och resultat. Allt detta sammantaget ger en relativt tydlig bild av om företaget är en bra eller dålig investering.

Fundamental analys vs teknisk analys

Nu när vi vet lite mer om de två olika analyserna kan det vara värt att besvara den stora frågan. Vilken av dessa är den bästa att använda? Många skulle vilja ha ett rakt svar på denna fråga, men tyvärr måste vi göra dem besvikna. Både fundamental och teknisk analys har styrkor och svagheter som gör dem väl lämpade för vissa syften, men dåligt lämpade för andra. 

Som vi nämnde tidigare är det därför viktigt att tänka på din strategi innan du väljer en analys. Om du har för avsikt att köpa och sälja aktier med hög frekvens – blir det viktigt att kunna göra snabba analyser utan behov av djupgående analyser. I sådana fall är det troligt att teknisk analys ger bäst resultat, vilket är anledningen till att många handlare förlitar sig på tekniska signaler när de handlar. 

Om du å andra sidan vill bygga en långsiktig portfölj där du väljer aktier med en lång tidshorisont – kommer det att vara viktigt att få en god förståelse för det företag du överväger. Då blir det naturligt att genomföra en mer djupgående analys, vilket är vad en fundamental analys möjliggör. Här tittar du inte bara på nyckeltal från företaget utan även på de kvalitativa aspekter som ger företaget dess styrkor. Detta är en relativt tidskrävande lösning, men i gengäld får du en mycket bättre inblick i företaget. 

Vad du ska tänka på när du analyserar aktier

I teknisk analys finns det inte mycket annat att titta på än formationer. Detta beror på att teknisk analys har ett objektivt tillvägagångssätt och endast tar hänsyn till data som baseras på prisförändringar och handelsvolym. Baserat på dessa letar den efter kända formationer som kan indikera om du bör köpa eller sälja en aktie. Detta fungerar utmärkt för kortsiktiga investeringar, men om du vill ha en bättre förståelse för företaget bör du förmodligen lära dig grundläggande analys. 

Då är det bra att veta vad man ska leta efter samt hur man får tag i denna information. Det är vad vi ska titta på i det här avsnittet av vår guide. Här har vi tittat på några av de saker du bör titta på när du analyserar aktier innan du investerar. Att känna till dessa kan hjälpa dig att upptäcka röda flaggor – och undvika dåliga investeringar med tiden. 

När du börjar analysera aktier är det viktigt att veta vad du ska titta efter. Därför har vi skapat en praktisk översikt över några röda flaggor som du bör hålla utkik efter. Det är värt att notera att dessa inte alltid behöver vara farliga, men om de dyker upp är det värt att undersöka varför – innan du placerar pengar i företaget. 

Verktyg för att analysera aktier

Ett misstag som många nya investerare gör när de börjar med aktier är att investera i onödigt dyra program. Här är det värt att notera att de flesta nätmäklare erbjuder innovativa verktyg som gör mer än ett tillräckligt bra jobb. Till exempel erbjuder eToro en tydlig sida för alla tillgängliga aktier där du kan hitta nyckeltal. 

På samma sätt gör NordNet och de flesta andra mäklare som är verksamma i Sverige. Dessutom kan du ofta få tillgång till teknisk analys via samma plattformar. Vad de erbjuder varierar lite, men de flesta erbjuder något. Bland de mest populära plattformarna här är TradingView – ett svenskt program som låter dig skapa olika diagram baserat på priser. 

Dessutom hittar du massor av resurser på nätet. Många har lagt upp olika kalkylblad och liknande som gör det enkelt att plotta de bolag du behöver. Utöver detta har program som Excel och Google Spreadsheet integrerade funktioner som kan hämta kurser direkt från webben. Dessa är visserligen försenade med minst 15 minuter, men du kan ändå göra bra analysverktyg här. 

Så lek runt och se vad som fungerar bäst för dig. Kom ihåg att det viktigaste när du köper aktier är att ha en god förståelse för företagets grunder. På så sätt kan du snabbt identifiera vilka företag som är värda att investera i – och vilka du bör undvika. 

Grattis, du är nu redo att testa dig själv som investerare!

Vi hoppas att den här guiden har gett dig en bra inblick i vad det innebär att köpa aktier, samt gjort det mindre läskigt att prova. Som vi nämnde tidigare är investeringar en kontinuerlig process som hela tiden kräver att du fyller på med relevant kunskap och information längs vägen. 

Vår förhoppning är därför att du har hittat motivationen att starta vad som förhoppningsvis är en lång, framgångsrik resa mot att bli en bra investerare. Som sagt, du hittar en rad andra användbara resurser här på Investikon och vi uppdaterar ständigt våra guider med nytt, relevant material för dig som vill göra bra investeringar.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.