aksjer

Investera i aktier: Hur man gör det (7 regler att komma ihåg)

Det tar lång tid att lära sig hur man investerar i aktier och det finns många faktorer som du måste vara medveten om. Du måste ha koll på marknaden och veta hur du väljer rätt företag. Detta är inte omöjligt, men det går inte heller att göra på en dag.

Det är inte möjligt att ge en översikt över allt du behöver komma ihåg när du är ny på aktiemarknaden, men vi kommer i den här artikeln att ge några nybörjarråd för dem som överväger att börja med aktiemarknaden.

1. Använd ett aktiesparkonto

På ett aktie- & fondkonto betalar du 30 % i skatt varje gång du säljer med vinst eller vid utdelningar (kapitalvinstskatt), medan på ISK och kapitalförsäkring betalar du en procentsats per år som är baserad på kontots värde (schablonskatt), det vill säga inte vid varje försäljning du gör.

Det är viktigt att välja rätt aktiesparkonto. Anledningen till detta är att aktiesparkontona varierar i urval av aktier och fonder, kostnader för courtage och även användarvänlighet. Du bör i princip välja det aktiesparkonto med bäst urval och lägst courtage.

2. Tänk på att fonder är säkrare

Det är viktigt att vara medveten om att aktier är en riskfylld investering. Därför är det få som rekommenderar att du investerar hela din portfölj i aktier. Anledningen till detta är att man aldrig kan förutse ett företags utveckling med 100 % säkerhet. Om du har investerat i några företag och deras värde sjunker drastiskt kan du förlora mycket kapital.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Det är därför klokt att även ha delar av portföljen i fonder. Att investera i fonder är mycket säkrare och tryggare investeringar, särskilt om du har en lång sparhorisont. Många experter rekommenderar att majoriteten av din portfölj investeras i globala indexfonder. Anledningen till detta är att indexfonder anses vara de säkraste aktiefonderna och att globala fonder är minst exponerade för lokala marknadsfluktuationer.

Det är också möjligt att diversifiera portföljen med andra placeringar, främst räntefonder eller kombinerade fonder.

3. Drabbas inte av panik vid kortsiktig volatilitet

Om du inte är daytrader är det inte nödvändigt att få panik när aktiekursen på ett företag som du investerat i sjunker på kort sikt. Du bör investera på längre sikt, och i det här fallet är det oundvikligt att företaget kommer att uppleva perioder av nedgång inom några kortare perioder.

Om du måste följa aktiekursen timme för timme och samtidigt bli chockad över att kursen ibland sjunker, blir du en sämre investerare. För det andra kommer detta också att påverka dig känslomässigt i det långa loppet. Detta leder oss till den fjärde punkten:

4. Bli inte känslomässigt involverad

Det finns många sätt att engagera sig i aktiehandel. Oavsett om du jublar vilt varje gång aktiekursen stiger eller tycker synd om dig själv och tröstar dig med glass och tårar varje gång kursen sjunker, så är saken klar: Få investerare har blivit rika på aktiemarknaden genom att låta sina val styras av känslor. Känslor är ett av de säkraste sätten att förlora pengar på aktiemarknaden.

Det finns många exempel på hur känslor kan påverka dina val på aktiemarknaden. Du kan till exempel behålla en sjunkande aktie för länge eftersom du inte tar en förlust och därmed förlorar mycket mer pengar än du behöver. Eller så kan du låta dina beslut baseras alltför mycket på vad myndigheterna säger och säger. I andra fall kan det hända att du behåller en stigande aktie för länge eftersom du inte inser att den snart kommer att nå en motståndsnivå, eftersom du har tittat blint på den avkastning som aktien har gett hittills.

Oavsett hur du har drabbats är det viktigt att alltid vara objektiv och bedöma alla situationer med en nyanserad syn. Ett råd är att hela tiden försöka föreställa dig att du inte har några pengar på aktiemarknaden. Då kan du lättare se situationen med objektiva ögon.

5. Satsa inte allt på en aktie

Ett misstag som vissa gör är att satsa alla kort på en aktie. Detta är vanligtvis inte ett klokt val eftersom det leder till överexponering. Det vill säga, din totala portfölj kommer till stor del att bero på utvecklingen av en aktie. Om vinsterna sjunker drastiskt kan din portfölj plötsligt minska med 1/5, och det kan ta lång tid innan du återgår till den ursprungliga kapitalnivån.

Du bör därför investera i flera företag. På så sätt kommer priset på ett företag inte att avgöra den totala portföljen.

Hur många företag du bör investera i är svårt att säga generellt, men det är också viktigt att inte investera i för många företag. Du bör till exempel alltid begränsa dig till att investera i företag som du förstår och känner till. Till och med Warren Buffet kritiserar många aktieinvesterare eftersom han anser att de investerar i för många företag i stället för att satsa på några få som de tror mycket på.

Nyckeln är att hitta en gyllene medelväg. Rådet bör också ses i samband med punkt 2, eftersom de flesta väljer att kombinera aktier med andra investeringsformer, t.ex. fonder.

6. Glöm inte bort utdelningsaktier

En joker som många glömmer är att man kan investera i utdelningsaktier. Det är företag som ger årlig utdelning till aktieägarna. I dessa fall kan du alltså tjäna pengar både på aktieutdelningen och på aktiens värdestegring.

Vilka företag som ger utdelning varierar, men de är vanligtvis de största och mest stabila företagen. Exempel är Castellum, Vitec och Wihlborgs.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänlig
 • star iconStort nätverk av erfarna handlare
 • star iconCopyTrading-funktion
 • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

 • star iconUttagsavgift
 • star iconValutaavgift

Utdelningen mäts i direktavkastning. Det betyder hur mycket du får i utdelning per aktie. Om bolaget betalar till exempel 2 SEK i utdelning per aktie, och aktiekursen är 40 SEK, blir direktavkastningen 5 %.

Som huvudregel är det viktigt att välja det bolag som har högst direktavkastning, men man ska ändå inte bara titta på denna faktor. Det hjälper inte att få mycket i utdelning om värdet på själva aktien minskar med 15 %.

7. Kom ihåg att inkludera avgifter

Ingenting är större än glädjen över din första vinst på aktier, men här får många en lei-överraskning. Många nya investerare tar inte hänsyn till de kostnader som är förknippade med aktiehandel när de beräknar sina vinster. Her kommer kurtasje inn som den vanligste avgiften, men også her er det stora variasjonen hos ulike aktører. 

Det första du bör göra är därför att jämföra kostnaderna för olika operatörer innan du öppnar ditt handelskonto. Undersök vilken courtage du måste förvänta dig, samt villkor för belåning om detta är relevant för din strategi. Bolån passar dock bäst för erfarna investerare, så här börjar vi med courtage. 

Låt oss säga att du har köpt aktier för 1 000 SEK och fått en avkastning på 150 SEK, dvs att nyvärdet på aktierna är 1 150 SEK. Däremot har du betalat 79 kr i courtage till börsmäklaren för varje transaktion. Du betalar inte bara courtage när du köper aktier, utan även när du säljer. Det betyder att du har totalt 158 ​​kr i courtage på köp och försäljning. Det är här det vanliga felet uppstår. Många kommer fortfarande att säga att de har 150 kr i retur, men räknar man in skatter så har man faktiskt förlorat 8 kronor totalt på denna investering. Se därför till att du alltid tar med avgifter som en del av din beräkning.

Här är det bra att veta att avkastningen på aktier är mycket olika för olika aktörer, och vissa är bättre lämpade än andra. Till exempel erbjuder eToro mäklarfri aktiehandel, vilket innebär att du får en högre vinst än traditionella mäklare. Speciellt för dig som handlar med små belopp kan detta göra en enorm skillnad i längden.

Hur man köper aktier med eToro courtagefritt

Som du kommer att se senare i den här artikeln är avgifter och kostnader en viktig del av aktiehandel. Detta gäller särskilt för dem som handlar med små belopp varje gång, till exempel fasta besparingar och liknande. Du bör därför försöka hitta en nätmäklare som erbjuder en så kostnadseffektiv handel av aktier online som möjligt och här är det få som kan konkurrera med eToro.

eToro har länge varit en av de mest populära plattformarna för aktiehandel online, och mycket av detta beror på deras extremt låga kostnader. Du kan handla courtagefritt i ett stort urval av aktier, vilket gör att du kan investera med lägre transaktionskostnader. Vi behöver därför titta närmare på hur du kan handla aktier med eToro i fem enkla steg.

1. Skapa ett eToro-konto

Det första du behöver är ett konto hos eToro, men som tur är går det fort. Allt du behöver göra är att gå till deras hemsida. Här hittar du knappen börja investera längst ner till vänster på skärmen. Den här knappen tar dig till ett registreringsformulär där du anger grundläggande personuppgifter som namn, adress och e-post. Du kommer också att bli ombedd att skapa ett lösenord för ditt konto och ställa några säkerhetsfrågor. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänlig
 • star iconStort nätverk av erfarna handlare
 • star iconCopyTrading-funktion
 • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

 • star iconUttagsavgift
 • star iconValutaavgift

Så snart registreringen är klar kommer du att bli ombedd att bekräfta ditt konto. Du kan göra detta genom att klicka på länken som du får via e-post (vanligtvis inom några sekunder). Ditt konto är nu nästan redo att användas. Det sista du behöver göra för att skapa ett eToro-konto är att utföra KYC-processen. Detta är en säkerhetsprocess som alla banker och värdepappersföretag i EU måste genomföra. Syftet är att förhindra penningtvätt och identitetsstöld på nätet. 

För att genomföra KYC-processen måste du antingen ange ditt personnummer (i Sverige) eller ladda upp en godkänd legitimation (körkort, nationellt ID-kort, pass). Detta kommer sedan att verifieras och du är redo att använda ditt konto. 

2. Överföra pengar till ditt konto

Du har nu ett verifierat eToro-konto, men det är fortfarande tomt på medel. Vi måste därför överföra pengar till ditt konto, och detta är det belopp som vi avser att handla för. Det är värt att notera att du kan välja banköverföring, kort och PayPal som insättningsmetoder hos eToro. De har också ett minimibelopp på 50 dollar, vilket motsvarar cirka 450-500 kronor enligt dagens växelkurs. 

Vi rekommenderar att du väljer PayPal eller kort, eftersom banköverföringar ofta kan ta 1–3 arbetsdagar innan pengarna sätts in på ditt konto. När pengarna har satts in är du redo att köpa dina första aktier. 

3. Hitta aktier för din portfölj

Detta är kanske den svåraste punkten när det gäller aktieinvesteringar, men också en av de viktigaste. Du bör tänka noga på vilka aktier du placerar i din portfölj, och det är här som bra forskning spelar in. Se till att du gör en bra analys av de företag du granskar, så att du kan säkerställa att det faktiskt är bra investeringar. Vi rekommenderar att du gör dessa analyser själv, men det finns även mäklarfirmor och banker som erbjuder olika rapporter om företag.

4. Köp aktier med eToro

När du har hittat en aktie som du vill köpa är det dags för själva handeln. Sedan söker du snabbt och enkelt efter företaget i sökfältet högst upp på din eToro-dashboard, och trycker på företaget när det dyker upp i menyn. Se till att du väljer rätt bolag så att du inte hamnar med aktier i fel bolag.

Detta tar dig till handelsformuläret för eToro, här anger du hur många aktier du vill handla, eller för vilket belopp du vill köpa aktier. När du är nöjd med uppgörelsen du har angett, tryck på knappen längst ner på skärmen. Handeln är nu klar – grattis, du har köpt dina första aktier!

5. Låt inte din portfölj vila

En viktig del av att vara investerare är att hålla koll på utvecklingen. Det händer fortfarande saker på marknaden som kan påverka aktiekursen för en av dina investeringar, så det är viktigt att hålla ögonen öppna. Här erbjuder eToro ett antal användbara verktyg, inklusive sociala forum och rekommendationer, så att du kan följa vad som händer på marknaden.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.