generic

Hävstång-aktier: Du bör veta detta först

Vad är hävstång-aktier? Hur kommer man igång med hävstång? Om du är nyfiken på aktiekredit så har du kommit rätt. Här får du allt du behöver veta innan du börjar.

Som med all annan handel är grundlig efterforskning en oumbärlig förutsättning för att börja med hävstång.

Vad är hävstång-aktier?

Om du vill köpa ett aktiepost måste du traditionellt sett betala hela köpeskillingen. Om du till exempel vill köpa 100 aktier i Statoil för 1 000 SEK per aktie, måste du betala 100 000 SEK. Detta talar verkligen för sig självt. Om du inte lånar pengar har du inte råd att köpa mer än de pengar du vill investera. 

Här kommer dock hävstång in i bilden. Att använda hävstång är bara ett sätt att handla för mer pengar än du skjuter in. På så sätt kan du handla för 100 000 SEK även om du till exempel bara sätter in 10 000 SEK. Det du faktiskt gör är att låna pengar av din mäklare, och därmed behöver du bara betala en bråkdel av positionens värde. 

Hävstång kallas även gearing, leverage, aktiekredit, marginal och liknande. Förutom aktier kan man även handla med CDF:er och valutor. Hävstång är ganska populärt när det kommer till valutahandel (forex trading), då små prisförändringar kan ha stor inverkan. Hävstång blir därmed ett alternativ för den som vill komma igång med större belopp.

Precis som en skivstång låter dig flytta en tyngre last med mindre kraft, hjälper hävstång dig att utföra en stor order för bara en bråkdel av pengarna.

Exempel på hävstång av aktier

Ett enkelt sätt att förklara hävstångseffekten är att jämföra det med att ta ett bolån hos banken. Du ger banken 15% i eget kapital. Banken lånar dig 85% av marknadsvärdet så att du kan “investera” i bostaden, något du annars inte hade haft möjlighet att göra. Kombinationen av återbetalning av lån och ökat bostadsvärde ger dig alltså en bra avkastning på det egna kapitalet. 

På samma sätt lånar mäklaren dig pengar för en given summa i eget kapital så att du kan investera i en aktie som du annars inte hade haft råd med. Aktiens värdeutveckling bör helst stiga och ha en positiv inverkan på ditt eget kapital. Å andra sidan är risken också ganska stor att det går åt motsatt håll. I så fall är du skyldig mer pengar än vad aktien är värd.

Du ska också vara medveten om att du ska betala ränta på lånebeloppet, precis som du betalar ränta på bolånet. Till exempel tillåter Nordnet upp till 10x hävstång med en effektiv ränta från 2,99 %. Låt oss säga att du lånar 50 000 SEK. Det blir totalt 51 495 på ett år.

Så här fungerar hävstång i praktiken

Föreställ dig att du har gjort en fundamental eller teknisk analys och kommit fram till att aktiekursen i Statoil kommer att stiga. Du vill köpa 1000 aktier till ett värde av 1005 SEK per aktie. Då måste du betala 1 005 000 SEK för detta aktieinnehav. Vad gör du om du saknar större delen av köpeskillingen? 

Det är här aktiekredit, hävstång eller gearing blir relevant för erfarna investerare och handlare. De flesta nätmäklare låter dig genomföra en handel även om du bara betalar en bråkdel av insättningen. Vad mäklaren då faktiskt gör är att du lånar pengarna av mäklaren. Du behöver alltså bara betala en procentandel av hela beloppet. 

Föreställ dig att du växlar med en marginal på 1:10. I exemplet ovan kommer du att slutföra en beställning på 1 005 000 SEK. Om du växlar med en marginal på 1:10 behöver du bara betala 100 500 SEK. I det här läget har du lånat 904 500 SEK av din mäklare.

Hur mycket kan du växla?

Hos vissa mäklare kan du handla med en marginal på upp till 1:100 på vissa värdepapper och på vissa marknader. I det här fallet blir exemplet ovan ännu mer extremt. Du behöver bara betala 10 050 SEK, trots att din beställning är 1 005 000 SEK. 

Oftast kan du växla mellan 5 och 30%, beroende på onlinemäklare och investering. Vanligtvis kan du växla mindre för CFD:er och mer för valuta. Ju mer likvid marknaden är, desto högre kan du växla. 

Hur mycket du får i aktiekredit beror också på vilken typ av kund du är. Professionella kunder får vanligtvis bättre hävstångsmöjligheter än de som är nya eller driver aktiehandel på hobbybasis. Detta beror på den höga risk som är förknippad med hävstång-aktier.

Konsekvenserna kan snabbt bli ohanterliga för hobbyinvesterare som växlar upp för högt och förlorar stort. Grundliga undersökningar och analyser är viktiga och även då finns det inga garantier. Investerare och handlare måste hela tiden göra en löpande bedömning av vilka förluster de tål eller inte.

Hävstång-aktier och risk

Fördelen med hävstång är att du kan handla för mycket mer pengar än du har. På så sätt kan du också uppnå en mycket större avkastning än du annars skulle ha gjort. Detta kan göra det lättare för personer med lite pengar att komma in i spelet. Hävstång var främst reserverad för proffs tidigare, men nu finns det plattformar med hävstångsalternativ för privatpersoner.

Aktiekredit kan ge höga vinster

Köper du 10 aktier i bolag X för 1 000 SEK – betalar 10 000 – och aktiekursen går upp 20% så har du tjänat 2000 SEK, alltså 20% av insättningen. Men tänk dig att du har genomfört beställningen med 1:10 i marginal. 

I detta fall kommer ordern att utföras till samma värde så länge du betalar 100 SEK. När aktiekursen har stigit 20% har du alltså fortfarande tjänat 2000, dvs du har tjänat 200% av din insättning. Exemplet kan illustreras med bilden nedan:

Sett inn bilde

Hävstång innebär en hög risk för stora förluster

Problemet med hävstång är att möjligheten till höga vinster också innebär en hög risk för stora förluster. Att använda hävstång kan innebära att du förlorar mycket mer pengar än du annars skulle göra. Således kan hävstång också vara ett recept på katastrof, om det används av nybörjare.

I den meningen är hävstångseffekten egentligen bara ett sätt att öka risken, så att både potentiell nedgång och uppgång blir större.

Det är därför avgörande att du förbereder dig för sådana situationer om du använder hävstång-aktier. Det har hänt flera gånger tidigare att relativt oerfarna personer har förlorat stora summor pengar på att använda för mycket hävstång och därmed utsatt sig för mycket för en prisutveckling.

Tips för nybörjare

Många handelsplattformar erbjuder demokonton för hävstång-aktier, som eToro. Ett demokonto låter dig öva på hävstång-aktier, utan att spendera riktiga pengar. Det här verktyget är användbart för att testa hur hävstångseffekt faktiskt fungerar. Många väljer att använda det här verktyget, samtidigt som de läser på om hävstång för att öka kunskapsnivån. 

En annan funktion som kan vara användbar vid aktiekredit är en så kallad “stop loss”-funktion. Du anger ett lägsta belopp för din aktiehandel. Om värdet på dina aktier reduceras till detta belopp kommer handeln att stängas automatiskt. Stop loss kan alltså vara ett bra sätt att undvika större förluster än vad du klarar av.

Bästa börserna i Sverige för hävstång

Några av de mest populära och erkända plattformarna för att hävstång-aktier i Sverige inkluderar Nordnet, eToro och Plus500. Vi rekommenderar att du noggrant undersöker de relevanta handelsplattformarna för hävstång-aktier innan du bestämmer dig. Vilken som är den bästa handelsplattformen för dig beror på personliga preferenser. 

Till exempel är Nordnet bra för aktier. eToro, å andra sidan, erbjuder även valutahandel. Plus500 erbjuder endast utnyttjande av CFD:er. CFD står för “Contract of Difference“, där man spekulerar i prisrörelser. Du ingår alltså ett kontrakt med mäklaren, utan att köpa tillgången och öppna positionen. Du ingår vissa villkor, som t.ex pris, tillsammans med mäklaren. 

Man kan spekulera både i prishöjning och prissänkning (förkortning). När positionen stänger måste ni göra upp om  mellanskillnaden mellan er. Detta gör att du kan spekulera i prisrörelser, utan att äga tillgången. Risken är ganska hög, och den blir ännu högre när du kombinerar CFD med hävstång. Anledningen till att vissa handlare föredrar CFD-handel med hävstång-aktier är möjligheten till ökade vinster.

Nordnet

Nordnet är en populär handelsplattform för aktier i Norden, samtidigt som de även har ett bra utbud av utländska aktier. Nordnet erbjuder hävstång i form av vad de kallar “värdepappersutlåning”. I detta fall pantsätter du dina aktier och värdepapper för att låna mer pengar att investera för. Du måste ha ett fondkonto, aktiekonto, aktiesparkonto eller Investeringskonto Zero för att ta del av erbjudandet. 

Handelsplattformen har en rad fördelar för dig som bor i Sverige. Detta inkluderar automatisk rapportering till Skatteverket. Du får även tillgång till Shareville, en community med erfarna investerare från Norden som du kan följa och kopiera. Nordnet är alltså både användarvänligt och nybörjarvänligt, samtidigt som de erbjuder sina egna funktioner och tjänster till erfarna och professionella investerare.

eToro

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

eToro är en användarvänlig och populär plattform som passar både nya och erfarna användare. Om du vill köpa tillgången måste du betala hela beloppet. Det är endast möjligt att växla med CDF-handel, och du väljer själv om du vill använda hävstång  eller inte när du köper tillgången. 

eToro tar ut en liten daglig avgift i “ränta” för det belopp du lånar. Avgiften är högre på helger och det specifika beloppet beror bland annat på hur mycket du växlar. Fördelen med att använda eToro är att du kan delta i en gemenskap av erfarna handlare, kopiera framgångsrika portföljer och välja bland många olika produkter. 

Du kan till exempel handla med valuta, inte bara CDF-aktier. eToro är också ett utmärkt val för dig som vill ha en varierad portfölj med olika typer av investeringar. Du kan själv sätta ihop portföljen, kopiera erfarna handlare eller välja så kallade Smart Portfolios inom givna sektorer. I det senare fallet sköter en avdelning på eToro portföljen.

Plus500

Plus500 är en handelsplattform som lämpar sig väl för erfarna handlare som tål risken med CDF-aktier och hävstång. Du kan alltså inte äga det du köper, utan du spekulerar i prisrörelser. Anledningen till att vissa människor föredrar denna typ av handel är möjligheten till höga vinster. Om du till exempel lånar ett tillräckligt högt belopp kan även de minsta prisändringarna göra stor skillnad. 

Man måste som sagt göra research själv och göra analyser av marknaden. Plattformen erbjuder ganska avancerade verktyg för att hjälpa dig med detta. Du kan studera rörelser, få realtidsvarningar om förändringar och följa åsikter från andra handlare. Det är också möjligt att ställa in “Stop loss” för att förhindra de största förlusterna.

Här kan du läsa mer om vår jämförelse av eToro och Nordnet.

Så här kommer du igång med hävstång-aktier på eToro

Vi har valt att använda eToro som ett exempel på hur man kommer igång med hävstång-aktier, steg för steg. Principerna är dock ungefär desamma över alla handelsplattformar, om du väljer att använda någon annan.

Hur man använder hävstång-aktier på eToro steg för steg

Steg 1: Det första du behöver göra är att skapa ett konto om du är en ny användare. Du kommer snabbt igång genom att ange några få detaljer. Insättningsgränserna är dock ganska strikta tills du verifierar din identitet och adress. 

Steg 2: Sätt in pengar på konto. Du måste ha en självrisk för att kunna utnyttja CDF-aktier på eToro. Låt oss till exempel säga att du vill köpa aktier för 50 USD. Eftersom du kan vända aktier 5x, blir den maximala investeringen med lånade medel 250$.

Steg 3: Sök efter tillgången genom att använda sökfältet eller klicka på “Sök”. Tryck på handla. Du kan nu välja att köpa tillgången för de medel du har tillgängliga, eller så kommer du att använda CDF-handel och hävstång.

Steg 4: Ange önskat belopp och slutför affären. Positionen är öppen tills du stänger den eller värdet faller under en given summa. Du kan själv ställa in förlustgränsen innan du köper. Det går även att ställa in “ta ut vinst”, så att positionen stängs automatiskt när du nått önskat belopp.

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Kort sammanfattning: det här är vad du behöver veta om att hävstång-aktier

Vi har gått igenom ganska omfattande material steg för steg. Nu borde du ha bättre kunskap om “vad är hävstång-aktier”, så att du kan forska vidare och bestämma dig. För att kort sammanfatta är det här de viktigaste punkterna du behöver veta om hävstång-aktier:

Nu är det bara att önska dig lycka till med hävstång-aktier, om du skulle bestämma dig för att ge det ett försök.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.