generic

Gröna aktier: Dessa aktier bör du inte missa (2023)

Det råder ingen tvekan om att världen står inför en omfattande övergång till mer hållbara lösningar, vilket också har gjort att gröna aktier hamnat i fokus för investerarna. Det är företag som arbetar för en grön omställning och kan därför betraktas som framtidsorienterade företag. 

I den här guiden tar vi en närmare titt på vad gröna aktier faktiskt innebär och vilka alternativ som finns på Stockholmsbörsen idag. Längst ner på den här sidan hittar du också en enkel guide om hur du handlar med den populära nätmäklaren eToro. 

Många gröna aktier har visat sig vara attraktiva investeringar för långsiktiga aktieägare, vilket innebär att exponering mot detta segment kan ge god avkastning på dina pengar. Det är dock viktigt att välja rätt företag, eftersom det fortfarande råder hög volatilitet i vissa aktier som är kopplade till hållbarhet. 

Är du redo att lägga till ett grönt fokus i din portfölj? Läs vidare för att ta reda på vad gröna aktier verkligen är för något. 

Vad är gröna aktier?

Innan vi går vidare är det lämpligt med ett snabbt klargörande av vad gröna axlar egentligen handlar om. Nu kan givetvis alla aktier med positiv avkastning betraktas som gröna aktier, men det är inte riktigt vad det syftar på. Det är ESG-perspektivet som är det viktigaste i dagens diskussion om gröna aktier. 

Här handlar det om aktier som aktivt arbetar för att minska utsläppen, utveckla nya hållbara lösningar för industrin eller liknande. Vi talar om företag som utvecklar solpaneler, försöker omvandla plast till bränsle eller revolutionerar det traditionella jordbruket. Gemensamt för alla dessa företag är att de aktivt arbetar för att skapa en mer hållbar industri och därmed en grönare framtid.

Vi ska därför titta närmare på några goda exempel på gröna aktier som är noterade på Stockholmsbörsen innan vi går vidare till hur du själv kan investera i den här typen av aktier. 

Gröna aktier på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har snabbt blivit en samlingspunkt för ett antal gröna företag tack vare initiativ från svenska politiker. Det finns goda möjligheter att hitta finansiering och investerare i Sverige, vilket har gjort det attraktivt att lokalisera företag här. För oss investerare innebär detta att Stockholmsbörsen under lång tid har avlägsnat sig från att vara en oljefokuserad marknadsplats och i dag erbjuder ett mycket grönare utbud. Nedan har vi tittat på några av dessa företag för att bättre illustrera vad vi talar om.

Arise

Arise är verksamma inom energisektorn. Störst verksamhet återfinns inom vindkraftsmarknaden, där bolaget innehar aktiv verksamhet genom hela värdekedjan, från prospektering, tillstånd, till förvaltning och drift. Elen produceras via egna – samt samägda vindkraftparker. Verksamhet innehas huvudsakligen runtom Norden och Europa. Bolaget grundades ursprungligen 2007 och har sitt huvudkontor i Halmstad.

Ticker på Stockholmsbörsen: ARISE

Cortus Energy

Cortus Energy är verksamma inom energisektorn. Bolaget är specialiserade inom tillhandahållandet av förnybar energigas till process- och kraftindustrin. Tekniken baseras på patenterad förgasningsteknik och innefattar flertalet processer som torkning, pyrolys och förgasning. Idag innehas verksamhet främst inom den nordiska marknaden. Bolaget etablerades 2006 och har sitt huvudkontor i Kista.

Ticker på Stockholmsbörsen: CE

INZILE

Inzile är verksamma inom fordonsbranschen. Bolaget är en tillverkare och utvecklare av fossilfria, modulära transport- och servicelösningar, där utbudet består av lättare arbetsfordon som drivs på el. Kunderna återfinns inom varierande branscher och fordonen används runtom i större stadsmiljöer. Bolaget grundades under 2012 och har sitt huvudkontor i Västervik.

Ticker på Stockholmsbörsen: INZILE

PowerCell

PowerCell Sweden är verksamma inom bränslecellsproduktion. Tekniken är patenterad med spjutspetsteknologi och modulsystemet av bränslecellsplattformar drivs av producerad vätgas med el, värme och vatten som utsläpp. Bränslecellerna är även designade för att klara av vätgas från exempelvis biogas, naturgas eller biodiesel. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Ticker på Stockholmsbörsen: PCELL

Soltech Energy

Soltech Energy är verksamma inom energisektorn. Bolaget är en helhetsleverantör som både utvecklar, säljer, installerar och optimerar solenergilösningar för både företag och privatpersoner. Soltech konsoliderar marknaden genom förvärv av bolag inom sol, tak, fasad och elbranscherna med flera. Soltech har dessutom stor verksamhet i Asien som går ut på att finansiera, äga och driva solenergianläggningar på kunders tak.

Ticker på Stockholmsbörsen: SOLT

Savosolar

Savosolar är en tillverkare av solpaneler. Bolagets produkter används för uppvärmning via fjärrvärme eller industriell processuppvärmning och kan installeras både på öppna fält, samt på platta- eller lutande tak. Produkterna tillverkas och levereras som nyckelfärdiga komponenter. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro på den nordiska marknaden. Bolaget grundades 2009 och har sitt huvudkontor i Mikkeli.

Ticker på Stockholmsbörsen: SAVOS

Hur man köper gröna aktier: Steg-för-steg

Som vi nämnde i vår introduktion ville vi också illustrera hur du kan köpa aktier med eToro som en del av den här guiden. Vi har valt att lyfta fram eToro som vår favoritmäklare på nätet eftersom de erbjuder ett brett utbud av aktier courtagefritt. För dig som investerare innebär detta att du undviker onödiga kostnader och därmed får mer ut av dina besparingar.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

Steg 1: Öppna ett eToro-konto

Det första du behöver göra för att använda handelsplattformen eToro är att skapa ett konto. Du kan göra detta i deras app eller i webbläsaren. När du har laddat ner eToro-programmet väljer du Skapa konto och på webben väljer du Gå med nu. Båda startar registreringsprocessen för ett konto hos eToro. 

Som en del av denna process måste du ange ditt namn, din e-postadress, välja ett användarnamn och ett lösenord som du vill använda på ditt konto. Du kan också vara säker på att du kan verifiera kontot i din e-postinkorg som du har fått. När du har gjort detta kan du börja använda handelsplattformen eToro. 

OBS: Vi rekommenderar att du slutför KYC-processen innan du fortsätter att handla med aktier. Detta beror på att du inte har någon anledning att ta ut pengar från ditt eToro-konto förrän denna process är avslutad. 

Steg 2: Överför pengar till eToro 

När ditt konto har skapats och verifierats är det dags att handla med aktier. Men innan du kan börja med det måste pengar överföras. Detta är de pengar som du tänker köpa aktier för, och du kan välja mellan tre olika överföringsmetoder på eToro. Du kan använda bankkort, PayPal och banköverföring. Vår erfarenhet är att vi rekommenderar att du använder en av de två första metoderna, eftersom det ofta kan ta flera dagar innan pengarna finns på ditt konto. 

Steg 3: Köp aktier med eToro

Nu börjar saker och ting ta form och du kan köpa dina första aktier med ditt eToro-konto. Det första du behöver göra är att logga in på deras plattform med ditt användarnamn och lösenord. Du hittar sedan en sökruta högst upp på skärmen som du kan använda för att hitta olika företag. Du kan självklart även gå in på fliken till vänster och välja aktier, men då måste du bläddra igenom alla aktier som finns hos eToro..

I vårt exempel kommer vi därför att använda sökrutan högst upp och söka efter SCATEC. När du har angett företagets namn (eller ticker) kommer det att dyka upp i menyalternativen. Klicka på företaget så kommer du till företagets handelssida.

På den här sidan hittar du mycket information om företaget, kommentarer från andra eToro-investerare och resultat för upp till fem år bakåt i tiden. Den här sidan kan vara användbar som informationskälla när du behöver göra en egen analys av en aktie innan du köper den. 

När du är säker på att det här är ett företag som du vill investera i väljer du handelsknappen till höger. Ett nytt fönster öppnas där du kan välja hur mycket du vill placera i den aktuella aktien. Här kan du också välja om du ska använda hävstång eller sätta en stop-loss på din position. Slutligen väljer du öppna handel för att genomföra transaktionen. 

Steg 4: Bygg en portfölj med eToro

En av de saker som har gjort eToro till en attraktiv plattform för svenska investerare är möjligheten att handla med fler än 2000 olika aktier från hela världen. Det betyder att du kan hitta gröna aktier på en mängd olika marknader, inte bara på Stockholmsbörsen. Ett sådant urval kan vara praktiskt när du bygger upp din portfölj eftersom det säkerställer tillräcklig diversifiering av dina investeringar. Kom ihåg att en bra aktieportfölj består av flera olika sektorer, detta gäller även gröna aktier. 

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.