generic

Köpa Freyr-aktier: En steg-för-steg-guide för nybörjare (2023)

Det är dags för ett norskt äventyr inom batteribranschen och Freyr har valts ut som klar favorit av livsmedels- och jordbruksministeriet. Detta har fått många investerare att vilja säkra en andel av företaget, men hur köper man egentligen Freyr-aktier?

När ett nytt industriellt äventyr lanseras i Norge kan det vara spännande att se vilka möjligheter detta öppnar för investerare. Det finns dock en liten utmaning i samband med den nya aktien Freyr. Företaget är nämligen inte noterat på Oslo-börsen, men har noterats via en SPAC på New York-börsen. 

Som tur är behöver det inte vara svårare att köpa aktier i New York än i Oslo, och i den här omfattande guiden visar vi hur du köper Freyr-aktier så enkelt som möjligt i några enkla steg.

Som utgångspunkt för den här guiden kommer vi att använda den internationella handelsplattformen eToro. Det är helt gratis att använda och regleras av Norska Finanstilsynet. Om du vill veta mer om själva plattformen och hur den fungerar kan du läsa vår eToro-recension för mer information

Om Freyr

Freyr Battery SA är ett norskt industriföretag som har som mål att använda kraften i den norska naturen för att utveckla hållbara batterier. Företaget grundades 2018 och har sitt huvudkontor i Mo i Rana. Företaget noterades först på OTC-börsen i Oslo, men slogs sedan samman med ett så kallat SPAC (Special Purpose Acquisition Company) i USA. Detta ledde till att företaget noterades på New York-börsen där det för närvarande handlas. 

Det som har gjort Freyr till en intressant aktie är att flera statsägda företag i Norge redan har åtagit sig att investera miljardbelopp. Handels- och industriministeriet har också varit mycket positivt inställt till denna nya bransch, som kan stärka företagets utvecklingsmöjligheter. 

För tillfället har de inte byggt den planerade fabriken i Norge, men stora delar av det nödvändiga kapitalet är redan avsatt. Många investerare tror därför att branschen är redo för ett nytt norskt industriellt äventyr nu när Freyr börjar få internationell uppmärksamhet. 

Hur man köper Freyr-aktier i 4 enkla steg

Att köpa aktier brukade vara ett omfattande arbete, men lyckligtvis är det inte längre så. Det finns ett brett utbud av applikationer och plattformar som gör aktiemarknaden lättillgänglig för alla. Du kan därför byta axlar i fyra enkla steg som vi visar nedan:

  1. Det första du behöver göra är att hitta en nätmäklare – vi rekommenderar eToro på grund av deras breda utbud av aktier och låga kostnader. 
  2. När du har skapat ett konto hos den nätverksleverantör du föredrar måste du överföra pengar till kontot. 
  3. Så snart pengarna finns på kontot är du redo att köpa aktier. 
  4. Se efter den aktuella axeln och ange hur mycket du vill köpa för. 

Det lät inte så komplicerat, eller hur? Nedan följer en detaljerad beskrivning av hela processen. 

Hur man köper Frey-aktier: steg för steg

För att kunna handla med aktier måste du skapa ett konto hos en mäklare. Här kan du använda din bank, men det är i de flesta fall onödigt dyrt. Vi rekommenderar därför att du använder en så kallad nätmäklare, och av de som finns tillgängliga i Sverige är eToro en av de mest populära. Denna plattform erbjuder lågt courtage på aktier från hela världen, samt en otroligt användarvänlig plattform som är väl lämpad för nybörjare.

Som utgångspunkt för vår guide har vi därför valt att fokusera på denna process, eToro har precis lanserat sin plattform. Du kan dock använda vilken plattform som helst för att köpa aktier. Processen ser mycket likadan ut, men plattformarna kan skilja sig något åt. 

Steg 1: Skapa ett konto hos en nätmäklare

Som vi redan har nämnt måste du först och främst skapa ett konto hos en nätoperatör. Hos eToro kan du göra detta snabbt och enkelt genom att besöka deras hemsida. Du kan sedan välja gå med nu eller join now beroende på vilket språk du använder. När du klickar här startar registreringsprocessen som bara tar några minuter. 

Som en del av denna process kommer du att bli ombedd att skapa ett användarnamn och välja ett lösenord. Du måste också ange en del grundläggande personlig information och verifiera din e-postadress innan du kan använda ditt konto. Vi rekommenderar att du slutför KYC-processen också, så att du inte behöver göra detta vid ett senare tillfälle.

Steg 2: Överför pengar till ditt konto

Så snart ditt konto är redo att användas är det dags att fylla på dina pengar. Det är med dessa pengar som du kommer att köpa Freyr-aktier för och du bör därför överföra så mycket pengar som du ämnar handla för. Det är dock värt att komma ihåg att det kan finnas en risk för förlust i samband med finansiella investeringar. Du bör därför inte sätta in mer än du har råd med.

Steg 3: Köp Freyr-aktier med eToro

Nu när du har skapat, verifierat och finansierat ditt konto är du redo att köpa gratis aktier. Det första du behöver göra är att logga in på eToro, sedan hittar du en sökruta högst upp på skärmen. Här kan du skriva in Freyr och företaget visas i menyn. Klicka på det företag som visas så kommer du till sidan med företagsinformation.

eToro har en sådan sida för varje företag som finns på plattformen. Här har de samlat in grundläggande information samt analyser och recensioner från andra användare på plattformen. Vi rekommenderar att du läser denna information som en del av din egen analys. 

När du är redo att köpa yxor trycker du på knappen handla i det högra hörnet. Detta öppnar ett nytt fönster där du anger hur mycket du vill handla för (belopp) och eventuell hävstång (lån). Du bekräftar sedan handeln genom att finna knappen för att initiera handel längst ner på sidan. Du har nu köpt dina första Freyr-aktier med eToro!

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.