generic

eToro vs. Nordnet – Bästa nätmäklare 2023

När du först börjar med aktiehandel kan det vara svårt att veta vilken nätmäklare du ska välja. De självklara valen är oftast eToro vs. Nordnet, men var och en av dessa plattformar har både för- och nackdelar du bör vara medveten om. Därför har vi gjort en bedömning av båda nätmäklare och vad dessa kan erbjuda dig. Läs vidare och se vår jämförelse av eToro vs Nordnet för att hitta den nätmäklare som bäst passar dina investeringsmål. 

Vad är eToro?

eToro är en nätmäklare som erbjuder social handel och värdepappershandel till över 13 miljoner registrerade kunder världen över. Företaget grundades 2006 och har idag kontor i USA, Australien, Storbritannien, Israel och Cypern. Det som har gjort eToro till en föredragen nätmäklare är deras extremt låg kommission och förmågan att kopiera profilerade investerare på plattformen. De är godkända av den svenska finansinspektionen för att erbjuda investeringstjänster i Sverige. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänlig
 • star iconStort nätverk av erfarna handlare
 • star iconCopyTrading-funktion
 • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

 • star iconUttagsavgift
 • star iconValutaavgift

Vad är Nordnet?

logo

Bäst för aktiehandel på den svenska plattformen

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 1 SEK – 99 SEK

Urval: aksjer, fond, ETF:er m.m.

Prova Nordnet

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med Nordnet

Nordnet är en användarvänlig svensk plattform för aktiehandel som passar både nybörjare och erfarna handlare. Nackdelen är utgifter som inte är mycket lägre än storbankernas. Detta kan vara ett minus för dig som är väldigt aktiv. Det som gör att Nordnet verkligen sticker ut är Shareville. Precis som med sociala medier kan du läsa tips från andra och kommentera inlägg. Du kan också kopiera strategier.

Fördelar

 • star iconAnvändarvänlig plattform med aktietips från erfarna investerare
 • star iconSamhälle med handlare
 • star iconStort utbud av investeringsmöjligheter
 • star iconRapportering till Skatteverket

Nackdelar

 • star iconHöga utgifter med samma prisnivå som bankerna

Nordnet är en annan populär nätmäklare för småinvesterare i Sverige. Det svenska bolaget kan erbjuda aktie- och fondhandel till kunder i alla de nordiska länderna. Bolaget grundades 1996 som en oberoende aktör, men slogs samman med norska Netfonds 2018. Sammanslagningen ökade kundbasen avsevärt och Nordnet anses idag vara en av de största leverantörerna av investeringstjänster för ”icke-professionella” investerare i Sverige.

eToro vs Nordnet – sammanfattning av tjänsterna

Ett misstag många nya investerare gör när de handlar med sina första aktier är att de använder nätbanken, snarare än en modern nätmäklare. Detta kan leda till onödigt höga kostnader och de flesta svenska banker erbjuder gärna ett begränsat urval av instrument till sina “vanliga” kunder. Därför har vi valt att lyfta fram eToro och Nordnet, som under våra undersökningar förblev de i särklass bästa nätmäklarna i Sverige både vad gäller kostnader och urval. Bolagen har förfinat affärsmodellen och kan därför erbjuda en tjänst som väldigt få banker kan konkurrera med – Nedan ser du en översikt över vad eToro och Nordnet kan erbjuda dig som investerare. 

eToro 

Nordnet

Som översikten illustrerar finns det många likheter mellan eToro och Nordnet, men det finns också några viktiga skillnader som är värda att notera. De största skillnaderna är att eToro erbjuder större möjligheter för handel med utländska aktier och CFD-handel på ett antal instrument, inklusive råvaror, index, valutor och aktier. Nordnet är å sin sida en mer renodlad nätmäklare som i första hand fokuserar på aktie- och fondhandel i svenska och utländska aktier.

En annan sak som är viktig att notera är skillnaden i kostnad. Hos eToro betalar du inte kommission vid köp och sälj av aktier, medan du på Nordnet måste betala minst 29,- varje gång du gör en affär. eToro erbjuder också ett bredare utbud av analysalternativ genom att erbjuda både fundamental och teknisk analys av utvalda aktier tillgängliga för handel.

Vår granskning visar att båda företagen gör bra poäng på vad de kan erbjuda, men eToro är lite bättre av det på grund av större utbud och lägre kostnader. Vi kommer att gå in mer i detalj på de olika skillnaderna i vår eToro vs Nordnet recension längre ner i artikeln.

Säkerhet och licens

När du ska investera dina egna pengar är det viktigt att du gör detta med en nätmäklare som är säker. Därför har vi tittat närmare på vilka tillstånd och tillsynsmyndigheter som gäller för eToro och Nordnet. eToro är, som vi nämnde tidigare, ett israeliskt företag, men de har sin huvudsakliga verksamhet på Cypern och det är därför Cyperns Securities and Exchange Commission som ansvarar för revisionen av företaget. Som svenskt företag övervakar Finansinspektionen i Sverige verksamheten i moderbolaget i Nordnet-koncernen.

Även om båda företagen är utländska företag har de även tillstånd från Finanstilsynet i Norge. Det innebär att de kan erbjuda investeringstjänster till norska konsumenter som så kallade gränsöverskridande företag. För en norsk investerare är detta viktigt, eftersom det kommer att ge betydligt bättre säkerhet, samt säkerställa att bolaget följer norska lagar och regler för värdepappersföretag.

Våra undersökningar visade dock att eToro har flest licenser för verksamhet i Sverige, och har en betydligt enklare strukturell organisation jämfört med Nordnet. Även om båda företagen anses säkra kan det vara mer komplicerat att hantera olika juridiska personer på Nordnet, vilket i yttersta fall kan leda till en högre risk.

Användarvänlighet

Att köpa och sälja finansiella instrument kan vara komplicerat och därför är hög användarvänlighet mycket viktigt när det kommer till nätmäklare. Därför ska vi titta närmare på eToro vs Nordnet på en rad olika punkter, bland annat kundservice, investeringsalternativ, mäkleri och inte minst design i webbläsare och mobil.

Design och funktionalitet

En av de saker vi verkligen gillar är att både eToro och Nordnet erbjuder moderna plattformar med funktionell design. De finns även tillgängliga både online och mobilt, vilket är ett stort plus. Värt att notera är också att båda företagen har en egen applikation, men enligt vår mening passar dessa bäst som backup för handel i webbläsaren. Vi har därför valt att fokusera på deras webbläsarplattform, eftersom det är den de flesta kommer att använda mest.

eToro

Det råder ingen tvekan om att eToro erbjuder en mycket modern plattform som är lätt att komma igång med. Deras handelslösning är tydlig och ger dig möjlighet att välja vilka aktier och CFD:er du vill följa. Dessutom hittar du en enkel meny till vänster på skärmen som ger snabb navigering till olika delar av webbplatsen. Här kan du få snabb tillgång till nyheter, analyser, din portfölj, göra insättningar och uttag, delta i CopyTrading, justera inställningar och hitta olika guider. Det är också här du gör nödvändiga ändringar i din profil om du vill delta i social trading.

Nordnet

Nordnet å sin sida erbjuder en enkel, men samtidigt detaljerad handelslösning för aktier. När du loggar in första gången möts du av ‘Börsen i dag’ som ger en bra överblick över de största rörelserna. Precis som med eToro kan du anpassa din instrumentpanel så att du väljer vilka aktier och fonder du vill följa på förstasidan. I toppmenyn hittar du navigering till de olika sektionerna på hemsidan samt en översikt över olika aktiemarknader, index och den fondlista som Nordnet erbjuder sina kunder. Det är också här du hittar de administrativa inställningarna för insättningar och uttag, köp av tilläggstjänster och liknande alternativ. 

Kundservice

Det är väldigt få fall där vi har behövt kontakta kundtjänst på eToro och Nordnet, men eftersom det är fråga om riktiga pengar och investeringar är det bra att veta att du har denna möjlighet. Vi vet också att det är viktigt att ha snabb tillgång till hjälp om du ska uppleva utmaningar på din handelsplattform. Därför har vi försökt kontakta kundtjänst på både eToro och Nordnet, för att bestämma vilken som erbjuder den bästa lösningen.

eToro Kundservice

Nordnet kundservice

När vi skulle jämföra eToro vs Nordnet på kundservice tog vi utgångspunkt i att vi vill handla ett brett utbud av aktier från olika länder. Därför är det viktigt att till exempel den amerikanska börsen har en öppningstid som varar till cirka 22:00 svensk tid. På grund av detta framstår 24/7 tillgänglighet hos eToro som ett viktigt erbjudande.

Nordnet däremot erbjuder telefonsupport inom öppettider, vilket kan vara praktiskt för nya investerare som inte är så insatta i olika funktioner och uttryck än. Båda erbjuder ett stort FAQ-bibliotek där du kan felsöka dig själv, men vi föredrar möjligheten att kontakta någon för att få hjälp. Därför kommer eToro bättre ur denna jämförelse än vad Nordnet gör.

Investeringsalternativ

En av fördelarna med en nätmäklare är att de ofta har ett mycket större utbud av investeringsalternativ än vad du hittar i din nätbank. Därför är detta också en av de viktigaste punkterna i vår eToro vs Nordnet jämförelse. Som investerare är det viktigt att ha många möjligheter till diversifiering så att du kan säkerställa bästa möjliga avkastning på dina pengar. Nedan ser du en sammanfattning av vad eToro och Nordnet kan erbjuda.

eToro

Nordnet

Här är det viktigt att notera att eToro började som en handelsplattform som var enbart för CFD:er, men de har senare utökats med möjligheten att handla vanliga aktier. Det är också här en av de största skillnaderna mellan eToro vs Nordnet avslöjas. eToro erbjuder aktiehandel från börser över hela världen, medan Nordnet endast erbjuder nordiska och ett urval av europeiska och amerikanska aktier. Däremot kan Nordnet erbjuda optionshandel, warranter och ett betydande utbud av fonder, vilket eToro för närvarande inte erbjuder. 

För att dra en slutsats om investeringsalternativ måste vi ge segern till eToro. Friheten att handla på börser runt om i världen ger en värdefull möjlighet för investerare, vilket i det här fallet räcker för att bli en framgångsrik investerare.

Courtage/kommission och kostnader

När man först börjar investera vill många börja med små belopp och det är just därför kommission och kostnader är viktiga. Tack vare nätmäklare som eToro och Nordnet har kostnaderna för aktiehandel pressats ned rejält de senaste åren, men det är fortfarande stora skillnader mellan olika leverantörer.

eToro

Nordnet

Även om kostnadsnivån på Nordnet har sjunkit rejält de senaste åren är det lite som kan konkurrera med 0,- i kommission med eToro på handel med aktier. 

Avancerade funktioner

Om du tänker använda plattformarna för aktiv handel är det viktigt att veta vilka avancerade funktioner de kan erbjuda. Här pratar vi i första hand om möjligheten till hävstång och shorting. Dessa kommer i första hand att vara av intresse för investerare med en kort tidshorisont, eftersom de är olämpliga för långsiktiga investeringar.

eToro 

Nordnet

Som översikten visar är båda plattformarna väldigt lika vad gäller avancerade funktioner. Det är dock värt att notera att eToro erbjuder handel med CFD:er, vilket är väl lämpat för shorting. För aktiv handel är kombinationen av nollmäkleri och CFD-handel en fördel hos eToro. 

Realtidskurser

Om du ska börja med aktiv handel kommer realtidshandel att vara avgörande för din framgång. Därför har vi tittat närmare på de möjligheter som eToro vs Nordnet erbjuder för tillgängliga realtidspriser.

eToro

Nordnet

Den största skillnaden vid det här laget är att eToro erbjuder gratis realtidskurser på alla tillgängliga instrument på deras handelsplattform. Nordnet däremot erbjuder endast fria priser på Stockholmsbörsen, men ger dig möjlighet att köpa realtidspriser på ett urval av utländska börser. Här är det inte svårt att komma fram till en vinnare då vi självklart föredrar gratis realtidskurser, snarare än att behöva köpa tillgång.

Möjligheter till analys

Sist men inte minst i vår eToro vs Nordnet jämförelse har vi tittat på de analysmöjligheter som de olika plattformarna erbjuder. Här har vi inkluderat både teknisk och fundamental analys för att få en så bra bild som möjligt av vad de erbjuder.

Teknisk analys

Även om både eToro och Nordnet erbjuder möjligheten till teknisk analys, är det bara eToro som erbjuder detta gratis. Här kan du gratis komma åt Pro Charts som är ett utmärkt verktyg för teknisk analys. Programmet ger bland annat möjlighet att rita trender, stöd- och motståndsnivåer samt ett urval av tekniska indikatorer.

Vill du ha tillgång till teknisk analys hos Nordnet måste du köpa tillgång till ett expansionsprogram i deras plattform. Detta är relativt dyrt för investerare som inte aktivt ägnar sig åt professionell handel. Jämfört med Pro Charts är de tekniska analyserna också relativt enkla med endast de grundläggande tekniska indikatorerna tillgängliga.

Fundamental analys

Fundamental analys och statistik är viktigt för investerare som vill fatta bra beslut. Här erbjuder både eToro och Nordnet en databas för sina kunder där P/E, statistik, grundläggande redovisningsvärden och information om företaget finns tillgänglig. Något som drar ner det lite är att vi märkt att Nordnets siffror ofta inte är helt aktuella och att siffrorna för utländska aktier ofta är väldigt bristfälliga. De erbjuder inte heller tillgång till fundamental analys, som du får gratis om du har ett aktivt eToro-konto.

Sammanfattning – eToro vs. Nordnet

Vi har tittat på likheter och skillnader relaterade till de två populära nätmäklarna eToro och Nordnet i Sverige. Här kom vi fram till att båda företagen erbjuder en utmärkt service, men några mindre detaljer skiljer dem från varandra. eToro kan bland annat erbjuda ett bredare utbud av licenser och en enklare företagsstruktur. Å andra sidan, vad gäller användarvänlighet, var det svårare att komma fram till en tydlig vinnare då båda plattformarna är väldigt enkla och moderna. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

För aktiv handel och investeringsalternativ var det courtage och urval som drog till förmån för eToro, speciellt möjligheten att shorta CFD:er gör detta till en utmärkt plattform för aktiva investerare. 

Båda företagen har ett bra utbud av realtidspriser, tillgängliga analyser och statistik, men återigen drog våra undersökningar i riktning mot eToro. Det beror på att de siffror vi hittat på Nordnet i flera fall inte var helt uppdaterade och de ger ingen fundamental analys.

Vår slutsats är därför att eToro kommer bäst ut i vår eToro vs Nordnet jämförelse.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.