generic

eToro omdöme & recension (2023): Bra för svenska användare?

När du först börjar investera pengar kan det vara svårt att veta vilken plattform du ska välja. Bland annat bör du ha en uppfattning om vad du vill investera, samt hur du vill investera. För de flesta står valet mellan Nordnet och eToro – och det är just därför vi kommer att titta närmare på eToro erfarenheter och vem denna plattform kan passa för. 

Fortsätt läsa för att hitta vårt eToro-omdöme, samt en recension av vad denna innovativa plattform kan erbjuda sina kunder. Du hittar också mer information om hur du kommer igång med eToro och hur deras populära copy trading-funktion fungerar.

Vad är eToro?

eToro är en social handelsplattform som grundades av bröderna Yoni- och Ronen Assia 2007. Företaget började som en plattform för de som handlar med CFD-instrument, men har senare börjat erbjuda köp och försäljning av aktier och CFD-handel från hela världen. Idag anses företaget vara en av de största FinTech-plattformarna i världen och kan peka på mer än 13 miljoner användare. De allra flesta använder plattformen för att handla aktier, men handel med CFD har också blivit populära. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

En av de unika sakerna som har gjort eToro upplevelse så populär är plattformen som gör det väldigt enkelt att handla aktier. Det har länge varit populärt bland erfarna handlare som kan välja mellan mer än 2 000 olika tillgångar fördelade på aktier, ETF:er, råvaror, index, och forex. För vår del är det möjligheten att handla courtagefritt som gör det attraktivt att använda eToro. 

Trots att företaget finns tillgängligt i 140 länder är det deras verksamhetsbolag på Cypern som står för det mesta av den internationella verksamheten. Detta innebär också att företaget lyder under tillsynsmyndigheter på Cypern. eToro i Sverige har tillstånd att erbjuda sina tjänster från Finansinspektionen.

eToro sammanfattat

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro Sverige

eToro registrering: Komma igång

En av fördelarna med eToro Sverige är att registreringsprocessen är mycket användarvänlig och tar bara några minuter att slutföra. Baserat på tidigare eToro-erfarenheter är detta något som passar de flesta. Det är mycket mer jobb att öppna ett konto hos traditionella banker och nätmäklare, speciellt på grund av behovet av ett VPS-konto. Detta kan du undvika hos eToro, vilket gör plattformen mycket snabbare för dig som vill köpa aktier online.

Allt du behöver göra för att komma igång med eToro-plattformen är:

Steg 1 – Öppna eToro konto

Innan du kan börja handla med ett stort urval av aktier på eToro måste du skapa ett konto. Du kan göra detta enkelt genom att gå till plattformens webbplats och välja “Börja investera”. Våra eToro-erfarenheter visar att för de flesta människor tar denna registreringsprocess bara några minuter att slutföra. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

När du har slutfört registreringen kommer du att få ett e-postmeddelande som ber eToro att verifiera din profil. Detta måste göras innan du kan gå vidare till nästa steg. När du har verifierat din profil kommer du att bli ombedd att göra en insättning på eToro. Detta kan göras via Paypal och bankkort, eller så kan du välja att göra en banköverföring. Det är dock viktigt att notera att den lägsta banköverföringsinsättningen är $500, medan PayPal och betalkort är $50.

Är du fortfarande osäker på om du ska öppna ett konto hos eToro? – Här är några av fördelarna de erbjuder

Steg 2 – Hitta något att investera i

När du har slutfört din registrering och fört över pengar till ditt konto är du redo att hitta något att investera i. Som vi nämnde tidigare är eToro världens största sociala handelsplattform, vilket innebär att du kan välja mellan tusentals olika investeringsalternativ. Om det finns aktier du vill köpa hittar du sökfältet högst upp på hemsidan. Här kan du söka efter olika företag, fonder eller andra handlare.  

För att illustrera hur du kan genomföra köp och försäljningar med eToro tar vi utgångspunkt i Tesla, som är en av de mest populära aktierna att äga bland svenska investerare. Hos eToro kan du välja både svenska aktier och utländska, vilket ger dig möjlighet att välja bland tusentals företag. Här rekommenderar vi starkt att du använder de olika analysverktyg som eToro erbjuder gratis, så att du kan hitta aktier med god avkastningspotential. 

När du köper en aktie med eToro anger du företaget i sökfältet som vi har illustrerat ovan. Klicka sedan på företagets logotyp (i vårt fall Tesla), detta tar dig till sidan om företaget – här hittar du prishistorik, ekonomisk prestation, köp/säljrekommendationer från andra handlare, samt möjligheten att köpa och sälja aktien.

Steg 3 – Köp aktier hos eToro

Nu har vi skapat ett konto, hittat en aktie vi vill köpa och klickat på sidan om företaget. Då återstår bara den viktigaste delen, nämligen att faktiskt köpa den aktuella aktien. När du klickar på sidan om Tesla ser du en blå knapp med Handla i det högra hörnet. Klicka på detta så kommer du till handelssidan på eToro.

På denna sida får du valet mellan att köpa och sälja den aktuella aktien. I vårt fall försöker vi köpa aktier i Tesla. Vi anger beloppet vi vill handla för och trycker på öppen handel för att aktivera vårt köp.

Så snabbt och enkelt det är att investera i aktier hos eToro!

Om det här är första gången du investerar i aktier är det viktigt att veta att tidigare resultat inte är någon garanti för framtida avkastning. Det finns alltid en förlustrisk relaterad till finansiella investeringar och du bör aldrig investera större belopp än du har råd att förlora. Det gäller särskilt affärer inom CFD-handel där privatkunder förlorar pengar när de handlar. Dessa instrument har hög hävstångseffekt och kan därför utgöra en hög risk för förlust.

Steg 4 – Bygg en stark portfölj hos eToro

De flesta kommer nog säga att de är nöjda när de har köpt sin första aktie, men det här är bara första steget mot att bli en investerare. Som vi nämnde tidigare finns det en hög risk för förluster vid handel med aktier och andra finansiella instrument, vilket gör det viktigt att diversifiera sin portfölj. Det innebär med andra ord att vi köper ett urval av olika aktier så att risken för förlust sprids på andra aktier. I vårt första exempel handlade vi Tesla, som är en mycket populär aktie på eToro-plattformen. 

Detta är en biltillverkare vilket innebär att de är exponerade mot konsumentmarknaden och beroende av att sälja bilar till sina kunder. För att diversifiera vår portfölj bör vi därför välja bolag som har andra exponeringar än bilmarknaden, som olja, guld eller förnybar energi. 

Om du vill kan du kopiera andras affärer, men i syfte att visa hur man bygger en stark portfölj hos eToro väljer vi att plocka några fler företag. Vi har tidigare nämnt att eToro erbjuder handel i svenska aktier, vilket gör att vi kan plocka upp en favorit på Stockholmsbörsen. Som en bra motsvarighet till Tesla väljer vi därför att lägga till Equinor i vår portfölj på eToro. Vi har nu exponering för både bilar (förbrukning) och olja/gas (energi), men vi är fortfarande inte riktigt klara. Nej, eToro erbjuder gratis handel eftersom de inte har någon courtage på aktiehandel. 

Därför väljer vi att lägga till ytterligare ett företag i vår portfölj. Du bör alltid se till att din portfölj inte bara består av olika bolag utan även att dessa är uppdelade i olika regioner, marknader och sektorer. En bra subvention kan därför vara en bank som den tyska banken CommerzBank. Hos eToro har du tillgång till en rad olika handelsmarknader, vilket gör att handel i Tyskland, USA och Sverige kan ske lika enkelt.

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

eToro courtage & kostnader

När man jämför olika mäklare med andra är kostnaderna en av de viktigaste punkterna. Det har hänt mycket på marknaden här de senaste åren, men det är fortfarande stora skillnader i kostnadsnivån hos de olika leverantörerna. Som vi nämnde tidigare är det ofta eToro vs Nordnet som de flesta investerare i Sverige väljer mellan. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

En snabb jämförelse här visar att Nordnet har olika kostnadsnivåer baserat på aktivitet, kontobelopp och antal affärer du har genomfört den senaste månaden. Det är med andra ord lätt att se vilken plattform som är att föredra när du investerar dina pengar i aktier online.

Investeringsmöjligheter hos eToro

Det råder ingen tvekan om att det breda utbudet av investeringsmöjligheter hos eToro är en av huvudorsakerna till att denna plattform har blivit så populär. De kan erbjuda instrument som är utmärkta oavsett om du vill börja med aktier eller om du redan aktivt handlar. Vi kommer att titta närmare på vad du kan köpa på eToro, samt vilka eToro-upplevelser vi har haft med plattformen.

eToro erfarenheter med aktier

Genom eToro-plattformen kan du handla mycket mer än vad de flesta nätbanker kan erbjuda dig. Som världens största sociala handelsplattform kan du handla över 1000 olika aktier från mer än 17 börser världen över. Detta ger en utmärkt grund för dig som vill bygga en stark aktieportfölj och minska risken att förlora dina pengar.

Handla ETF-er hos eToro

Om du inte vill handla med enskilda aktier, utan föredrar att ha en bredare exponering mot marknaden, kan du välja ETF:er hos eToro. Det är börsnoterade fonder som gör det möjligt att investera i populära index och andra marknader. Många väljer också att använda ETF:er för handel eftersom de ofta har en hög omsättning.

Valuta Investering med eToro

Den största och mest likvida marknaden som du kan placera pengar på är valutamarknaden. Enkelt förklarat är detta marknaden för att köpa och sälja olika valutor över nationella gränser. Här gäller det att ha god kunskap om hur valutahandel fungerar så att du inte förlorar pengar. Det kan finnas små marginaler vid valutahandel, vilket kräver större belopp eller hävstång. Här är det viktigt att komma ihåg att hävstång även kan innebära att du förlorar pengar snabbt på grund av volatilitet.

Köp index via eToro-plattformen

För långsiktiga investerare kan det vara önskvärt att få exponering mot aktiemarknaden, men inte behöva ägna sig åt aktiv handel på daglig basis. Indexfonder kommer in här som ett bra verktyg. Dessa innebär inte lika stor risk som enskilda aktier på grund av den breda diversifieringen. Du kan använda eToro för att handla populära investerarprogram och indexfonder som S&P 500, Dow Jones, Nasdaq 100, Dax 30 och FTSE 100 för att nämna några.

Råvaror hos eToro

Sist men inte minst kan du köpa råvaror på eToro. Här kan du välja om du vill använda Copy trading för att kopiera de mest populära profilerna på eToro, eller om du vill handla med råvaruindex. Erfarna handlare gillar att handla med olja, guld, silver, koppar och andra råvaror på grund av hög volatilitet och möjligheten till snabba vinster. Om du ska handla råvaruhandel i cfd är det viktigt att du sätter dig väl in i hur CFD:er fungerar.

eToro funktioner och användarupplevelse

När man ägnar sig åt onlinehandel är användbarhet mycket viktigt, och vi har gått in mer i detalj i vår eToro-recension. Några av anledningarna till att många är skeptiska till online handelsplattformar är att de erbjuder ett dåligt användargränssnitt. Lyckligtvis visar vår eToro-erfarenhet att så inte är fallet med eToro. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro, å andra sidan, är en mycket användarvänlig plattform som använder en modern och tydlig design. Detta gör webbplatsen lika enkel att använda oavsett om du är en ny investerare eller en erfaren handlare. Andra fördelar med eToro är att de erbjuder en mängd olika instrument som är väl lämpade för handel. I nästa avsnitt kommer vi att titta närmare på några av funktionerna du bör känna till hos eToro.

eToro insättningar och uttag

Våra tidigare eToro-erfarenheter har visat att det är snabbt och enkelt att genomföra både insättningar och uttag med eToro. Företaget erbjuder flera olika metoder för hur du kan sätta in eller ta ut pengar från ditt konto. Allt du behöver göra är att välja att sätta in pengar eller ta ut pengar enligt vad du vill göra.

eToro insättning

När du sätter in pengar med eToro är det viktigt att veta vilka olika metoder de erbjuder. eToro erbjuder ett antal olika insättningsmetoder, vilket innebär att du kan välja hur du vill göra det. Det viktigaste är att du känner till de olika insättningskraven. Om du väljer PayPal eller betalkort kan du sätta in så lite som $50, men om du väljer banköverföring blir detta belopp $500.

eToro uttag 

En sak vi speciellt gillar med eToro är att uttag görs omedelbart med alla andra metoder än banköverföring. I praktiken innebär det att du får pengarna på kontot så fort du gjort ditt uttag. Väljer du däremot en banköverföring kan det ta upp till 2 arbetsdagar. Obs: Det tillkommer en uttagsavgift på $5 varje gång du gör ett uttag. Därför kanske du vill planera dina uttag för att undvika onödiga kostnader.

eToro i Sverige

Även om eToro är ett utländskt företag är det viktigt att påpeka att detta är en säker plattform för svenskar att använda. Företaget har de tillstånd som krävs för att erbjuda sina tjänster i Sverige, utfärdade av Finansinspektionen. Detta innebär att eToro följer strikta villkor i enlighet med svensk lagstiftning. 

En anledning till att många frågar om eToro-bedrägeri är att de tidigare har fokuserat på CFD-handel, som är mycket komplicerade finansiella instrument. eToro är ingen bluff, men många förlorar pengar när de handlar med sådana instrument. 

Detta har dock förändrats och eToro erbjuder nu aktier, ETF:er och en rad andra, mindre komplicerade instrument. I vår eToro recension har vi tittat närmare på vad eToro erbjuder, men det är ändå viktigt att veta vad du handlar med. Du kan alltid förlora pengar om du handlar med högriskinstrument och vi rekommenderar att du aktivt använder stop loss och tar instrumenten hos eToro. 

Det är också värt att notera att eToro sociala perspektiv erbjuder ett antal unika möjligheter. Du bör bland annat veta att eToro erbjuder copy trading, populärt investerarprogram och tillgång till mer än 17 olika börser världen över. Du kan också gå med i eToro-klubben som är deras eget lojalitetsprogram gratis.

eToro skatt Sverige

eToro är en vanlig nätmäklare, vilket innebär att du måste beskatta eventuella vinster precis som hos andra mäklare. I skrivande stund rapporterar eToro inte din portfölj automatiskt, vilket innebär att du måste använda skattedeklarationen för att manuellt redovisa både vinster och förluster. Här är det viktigt att komma ihåg eventuella förluster, eftersom dessa är avdragsgilla.

eToro Finansinspektionen

eToro är en licensierad handelsplattform som har sin licens på Cypern, men de har även en licens från svenska myndigheter på Finansinspektionen. Det betyder att de är en reglerad plattform som får erbjuda sina tjänster i Sverige.

Är eToro en bluff?

Bland de vanligaste frågorna är det särskilt en fråga som ofta dyker upp; är eToro en bluff? Vi kan lugnt förneka detta i vår eToro-recension. En välkänd anledning till att många spekulerar i att eToro är en bluff beror ofta på att privatkunder förlorar pengar när de köper avancerade instrument de inte kan tillräckligt bra. Det betyder inte att eToro är en bluff, utan snarare att vissa handlare har handlat för pengar de inte har råd att förlora, eller att de förlorar pengar när de handlar med produkter med gearing, utan att ha läst villkoren tillräckligt bra. Vår eToro-recension har täckt alla olika möjligheter som eToro erbjuder, inklusive eToro-klubben och möjligheten att handla aktier utan courtage.

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.