Statoil, StatoilHydro och senare Equinor ASA har varit en av den norska industrins största framgångshistorier. Företaget, som grundades i kölvattnet av den första oljefyndigheten i Norge, har sedan dess blivit ett av de mest respekterade företagen i Europa och utan tvekan det största i Norge. 50 år senare är det fortfarande en av de mest stabila aktierna på Oslo-börsen, vilket kan erbjuda spännande möjligheter för investerare.
Vi har därför tittat närmare på Equinor-aktien och vem den kan passa bra för. Innan vi går vidare är det värt att notera att Equinor-aktien är ganska stabil på Oslo-börsen, men den har också en fast majoritetsägare. Den norska staten äger nämligen 67 procent av företaget, vilket ibland kan göra det politiskt instabilt. Detta för oss vidare till vad företaget egentligen handlar om, och för att få en inblick i detta ska vi ta oss en titt på Equinors historia.
Om Equinor
Dagens Equinor startade som Statoil 1972. Norge hittade olja på kontinentalsockeln i Nordsjön i slutet av 1960-talet, men då var det främst internationella företag som Shell och Phillips Petroleum som drev verksamheten. Den norska regeringen ville att både expertis och arbetstillfällen skulle etableras i Norge, och målet blev att skapa ett norskt oljebolag.
Resultatet blev att Det Norske Stats Oljeselskap A/S bildades genom en lag i parlamentet. Året därpå började företaget arbeta för att etablera sig inom den norska oljeindustrin. Det var dock inte förrän 1981 som företaget fick sin första licens som operatör på ett norskt oljefält. Det var också då de tog namnet Statoil, som senare har bytt namn till bolaget.
Ändå var företaget en mygga jämfört med internationella företag som BP, Total och Shell. Det var därför först 2007, när Norsk Hydro och Statoil slog samman sina oljeverksamheter, som företaget fick ett betydande uppsving i sin verksamhet. När fusionen var ett faktum planerades det också att staten skulle sälja ner till 67 procent genom att introducera företaget på börsen.
Statoil blev då ett fullt integrerat oljebolag med verksamhet som sträckte sig från prospektering och utvinning av olja till raffinering och försäljning till slutanvändare genom ett nätverk av bensinstationer under varumärket Statoil (senare Circle K). Sedan dess har företaget fått ett antal licenser och är i dag en av de största operatörerna i Norge, tillsammans med Aker BP och Vår Energi ASA.
På senare tid har företaget genomgått en stor omställning till grönare alternativ och 2018 bytte de namn igen – till det namn som vi idag känner till som Equinor. Detta bör symbolisera ett strategiskt skifte för företaget, som har byggt upp en betydande portfölj inom förnybar energi och gas – inte bara olja.
Vilka passar Equinor-aktien för?
Detta leder oss vidare till frågan om vem investeringar i Equinor egentligen passar. Som vi redan har nämnt har företaget en långsiktig majoritetsägare i form av den norska staten med 67 procent. Detta är ett tecken på stabilitet i ägarstrukturen, men det kan också vara ett hinder för företaget. Vi har flera gånger sett debatter här hemma om hur politiska agendor har försökt påverka företagets verksamhet.
Detta har framför allt varit fallet när myndigheterna har försökt sätta nya gränser för läckage, men också när den pågående energikrisen innebar att företag som Equinor, Petoro och GassCo började tjäna enorma summor pengar på ökat läckage. I privata företag skulle detta ha varit en attraktiv utveckling, men i ett statligt ägt företag ledde det till ett antal etiska och politiska dilemman.
Därför är det bra att fundera över hur detta kan påverka dina investeringar innan du investerar i ett företag som har en så stor andel parkerad i norska staten. Det behöver dock inte bara vara negativt att staten är en så stor ägare. De vill ha en stadig avkastning på sina investeringar, vilket har gjort Equinor till en otroligt stabil utdelningsaktie.
Liksom andra “super majors” betalar företaget kvartalsvis avkastning till sina investerare, så du kan få en direkt avkastning på din investering fyra gånger om året. För dem som vill ha lite pengar på banken utan att behöva avveckla aktier kan detta vara ett bra alternativ.
Hur man köper Equinor-aktier: Steg för steg
Många har investerat en del av sina besparingar i det statliga oljeäventyret, och det ser inte ut att vara ett sämre alternativ i framtiden. Företaget genomgår nu en omfattande övergång till förnybar energi och kan bli en viktig aktör på detta område i framtiden. Därför är det bra att veta hur du kan köpa aktier i företaget, något som vi går igenom steg för steg i avsnitten nedan.
Steg 1: Hitta en nätmäklare
Det första du måste göra innan du kan handla med aktier på nätet är att hitta en näthandlare. Detta är ett företag som låter dig köpa och sälja aktier via webbaserade lösningar. Här har successivt vuxit fram en rad alternativ och många av de svenska bankerna har sedan länge lanserat sina varianter av detta. Det finns dock några internationella företag som gör ett starkare argument för kostnadsmedvetna svenska investerare.
Särskilt eToro har länge varit bland de mest populära. Detta är en plattform där du kan köpa en mängd olika finansiella instrument utan avgifter. På så sätt kan alla pengar du sätter in gå direkt till aktier, och du behöver inte slösa bort en del av ditt sparande på avgifter. Som utgångspunkt för den här guiden har vi därför tagit en titt på processen för aktiehandel via eToro när vi går vidare till steg 2.
Steg 2: Öppna ett konto
När du har valt vilka regler du vill använda är det dags att skapa ett konto. På eToro är detta en otroligt enkel process som bara tar några minuter. Det är bara att gå in på deras webbplats och välja join now. Detta startar en registreringsprocess där du anger ditt användarnamn, lösenord och ålder. Du kommer sedan att få ett e-postmeddelande där du uppmanas att verifiera ditt konto innan det kan användas.
Vi rekommenderar att du också genomför KYC-processen som en del av din registrering. Detta är en obligatorisk process som eToro måste utföra på alla användare för att förhindra penningtvätt och andra finansiella brott. För dem som öppnar ett konto innebär det bara att du måste skicka en bild på ett giltigt ID-kort så att eToro kan verifiera ditt ID. Får du detta gjort nu behöver du inte ta itu med det när du senare vill ta ut pengar från ditt konto igen.
Steg 3: Sätt in pengar på ditt konto
När du har verifierat ditt konto och genomfört KYC-processen är ditt konto redo att användas. Du måste dock göra en insättning innan du kan handla. Detta gäller oavsett vilket nätverk du använder, så det är inte något som skiljer eToro från andra konkurrenter.
För att sätta in pengar kan du välja PayPal, bankkort och banköverföring. Det minsta beloppet du kan sätta in på ditt konto är motsvarande 50 dollar – ca 500 svenska kronor. Vi rekommenderar att du använder ett bankkort eller PayPal – eftersom banköverföringar ofta kan ta onödigt lång tid innan de syns på ditt konto.
Se till att du inte satsar mer pengar än du har råd att förlora. Det finns alltid en risk med att handla med aktier och andra finansiella instrument. Du bör därför se till att du inte sätter in mer än vad du kan se gå förlorat om marknaden skulle vända ner.
Steg 4: Hitta aktier på eToro
Pengarna bör nu finnas på ditt konto och du är då redo att göra din första affär med eToro. Du måste förstås börja med att logga in på ditt konto, men därefter är processen ganska enkel. Överst på din skärm hittar du ett sökfält där du kan söka efter olika aktier och instrument. I den här guiden tittar vi på Equinor-aktier – och vi söker därför efter EQNR i sökfältet.
Företaget kommer då upp i menyn och du kan klicka dig vidare till sidan om företaget. Här hittar du viktig information, siffror från deras senaste rapporter och synpunkter från andra investerare på eToro. Dessa kan vara en bra vägledning, men du bör alltid göra din egen analys utifrån den strategi som du utvärderar företaget utifrån.
Steg 5: Köp Equinor-aktier med eToro
På informationssidan om företaget hittar du en handelsknapp i det övre hörnet. Detta öppnar ett nytt fönster där du kan ange det belopp som du vill handla för. Här kan du också ställa in hur stor hävstång du vill ha på din position. Om du inte har goda kunskaper om hur inteckning av aktier fungerar, rekommenderar vi att du inte använder detta i början. Många nya investerare förlorar pengar när de använder hävstångseffekt och detta ökar din risk avsevärt. När du är klar bekräftar du handeln genom att trycka på handelsknappen längst ner igen.
eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.
Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.
Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.
Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.
eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.