generic

Dogecoin kurs

Realtidskurser och grafer för analys

Dogecoin är kanske det mest kända meme-myntet på marknaden, och detta beror till stor del på att det fått enorm exponering i sociala medier. Därför kan det vara relevant att ta en närmare titt på vad som faktiskt påverkar Dogecoin-kursen, så att potentiella investerare vet vad de ska leta efter i denna kryptovaluta. 

Det är ingen hemlighet att Dogecoin skapades som ett skämt och att det inte finns några riktiga värden bakom denna digitala valuta. Med det sagt, vad är det som faktiskt påverkar Dogecoin-kursen – och ännu viktigare, varför fortsätter den att stiga? Detta är viktiga punkter som vi kommer att titta närmare på i vår artikel om Dogecoin-växelkursen. 

Kryptovalutor har faktiskt visat sig vara en bra investering för många, och Dogecoin är inget undantag. Under det senaste året har valutan gett en avkastning på 186 procent, vilket är mycket bättre än vad som har uppnåtts på aktiemarknaden eller ränteplaceringar. Det är därför dags att ta en närmare titt på vad denna kryptovaluta har att erbjuda, och vilka den lämpar sig för som investering. 

Om du vill veta mer om hur du köper Dogecoin har vi en egen guide för just detta.

Vad är Dogecoin?

Dogecoin är en altcoin som har sitt ursprung i Litecoin-blockkedjan. Kryptovalutan lanserades december 2013 av den tidigare IBM-ingenjören Billy Markus. Syftet med denna valuta var att skapa en kryptovaluta som hade mindre bagage än Bitcoin. Duon bakom Dogecoin ansåg att Bitcoin inte var tillräckligt tilltalande för många investerare på grund av dess kopplingar till cyberbrottslighet, som till exempel Silk Road-nätverket. 

Resultatet blev Dogecoin, ett mynt som har blivit mest känt för sin logotyp med en bild på en Shiba Inu-hund. Elon Musk har också länge varit en av de mest profilerade investerarna som har nämnt Dogecoin, och Dogecoin-priset har ofta påverkats av tweets från just Elon Musks twitterkonto. 

Idag kan du handla Dogecoin/BTC och Dogecoin/LTC på ett antal börser, men det är på den reglerade kryptobörsen Cryptsy som den mesta handeln sker. Dogecoin har blivit en kult-token och är särskilt populär på sociala nätverkssajter som Twitter och Reddit.

Vad påverkar prisutvecklingen för Dogecoin?

Som vi har nämnt tidigare är det publiciteten som driver de flesta prisrörelserna för Dogecoin. Det finns dock även ett antal andra faktorer som kan påverka hur Dogecoin utvecklas, så här har vi samlat några av de viktigaste faktorerna som du bör känna till som kryptoinvesterare. Dessa gäller generellt för kryptovalutor i många fall, vilket innebär att det kan vara klokt att känna till dem oavsett vilket mynt du tänker köpa.

Media 

En stor del av prisutvecklingen på kryptomarknaden beror på medietäckning. Detta gäller både upp- och nedgångar, men något som särskilt gäller den negativa kursutvecklingen beror ofta på mediebevakning. I de flesta fall där detta är fallet har vi sett tillsynsmyndigheter bedöma olika kryptovalutors giltighet eller begränsningar som kan införas på marknaden.

Ett bra exempel på detta är hur myndigheterna i Thailand nyligen förbjöd betalningar med Bitcoin i landet.

Teknik

Marknaden för kryptovalutor rör sig snabbt och ny teknik dyker upp hela tiden. Detta är också en av de faktorer som kan driva priserna på olika kryptovalutor uppåt, till stor del på grund av framtida förväntningar. Här talar vi om de stora blockkedjorna som Ethereum, Solana, Polkadot och liknande, men när de gör intrång påverkar det ofta även andra mynt. 

Vi förväntar oss inga större tekniska genombrott från Dogecoin inom den närmaste framtiden, men vi har sett antydningar om att Dogecoin-priset kommer att stiga när det dyker upp nyheter om myntet på marknaden rent generellt. Det är därför viktigt att känna till den här faktorn och dess potential att skicka upp priset på mindre relevanta mynt på grund av en bra nyhetsrapportering. Sist men inte minst kan tekniska genombrott som ökar tillgängligheten på marknaden alltid ha en positiv smittoeffekt. 

DeFi

Decentraliserad finansiering har blivit en allt viktigare del av kryptomarknaden, och det är inom detta område som vi ser de mest spännande möjligheterna för olika mynt i framtiden. Detta gäller särskilt mynt som Ethereum och Polkadot, men även ett antal andra mynt har fått ett uppsving till följd av DeFi:s utveckling.

För dem som inte känner till DeFi är detta en rörelse som uppstod i kölvattnet av finanskrisen. Det var dock inte förrän Ethereum lanserade smarta kontrakt som denna rörelse kraftigt började växa på riktigt, och idag finns det oändligt med möjligheter för DeFi. Du kan till exempel låna pengar, pantsätta tillgångar och överföra äganderätt med hjälp av tokens och smarta kontrakt. 

Vi förväntar oss att denna utveckling bara börjat, så detta kan bli en viktig faktor med enorm potential för framtiden. Som investerare i kryptovalutor bör du därför noga följa utvecklingen inom DeFi och vilka möjligheter detta kan ge dig och dina investeringar. 

Tillgång och efterfrågan

Sist men inte minst kommer affärer och backtracking alltid att spela en viktig roll på kryptomarknaden. De flesta kryptovalutor handlas på kryptobörser som aktier, vilket innebär att omsättningen påverkar priset. Enkelt uttryckt kan vi säga att Dogecoin-växelkursen är balansen mellan tillgång och efterfrågan – och med detta menar vi att växelkursen är mötespunkten mellan vad någon är villig att köpa för och vad någon är villig att sälja för. 

Det är ofta denna princip som leder till kraftiga prisfluktuationer på kryptomarknaden, särskilt när en viss valuta har fått positiv publicitet. Ett bra exempel på detta är när Elon Musk nämnde Dogecoin på sitt twitterkonto, vilket ledde till att kryptovalutans värde sköt i höjden

Hur kommer Dogecoins växlingskurs att utvecklas?

Det kan vara svårt att förutsäga utvecklingen på kryptomarknaden, men Dogecoin, liksom flera andra, verkar ha stabiliserats ganska mycket. Vi är dock mindre bullish på Dogecoin än till exempel Polkadot och Ethereum, eftersom detta bara är en meme-coin utan något särskilt användningsområde. Med det sagt – det finns allmänna möjligheter på marknaden som kan öka värdet på marknaden som helhet, men här har vi ingen magisk kristallkula, så vi kommer inte att dra några slutsatser. Vi vill dock påminna dig om att Investikon inte erbjuder investeringsrådgivning, utan endast information i utbildningssyfte. Du måste därför göra dina egna bedömningar och komma ihåg att det alltid finns en risk att förlora pengar när du investerar. 

Hur analyserar man Dogecoins växlingskurs?

Om du funderar på att investera i kryptovaluta är det viktigt att hitta rätt instegsnivå för din investering. Om du tidigare har investerat i aktier känner du till p/e och andra multiplar, men dessa är mindre användbara när det gäller kryptovalutor. Anledningen till detta är att många kryptovalutor inte har några underliggande värden, vilket kan göra det svårt att beräkna multiplar på ett bra sätt.

Det betyder att vi måste använda teknisk analys och andra verktyg när vi vill avgöra när det är bäst att köpa en kryptovaluta. Det finns lyckligtvis enkla verktyg som erbjuder just detta. Vi kommer bland annat att använda analys av historik och valutakursutveckling för att avgöra när det är bäst att köpa in sig i en kryptovaluta.

Som vi nämnt tidigare finns det flera bra verktyg för detta och vi ska nu titta närmare på några av de alternativ vi anser är bäst. Dessa är väldigt användarvänliga och kan därför användas av både professionella handlare och nya kryptovalutainvesterare som vill göra egna analyser. 

Tradingview

Det första verktyget vi vill lyfta fram är Tradingview. Detta är en plattform som erbjuder historik över ett antal aktier och kryptovalutor samt möjlighet att skapa egna diagram och analyser. Du får tillgång till olika verktyg för kartläggning, diagram, teknisk analys med mera, så att du kan göra bra analyser av de verktyg du vill ha. En av de saker vi gillar med den här webbplatsen är att du får tillgång till både aktier och kryptovalutor, vilket innebär att du kan använda samma verktyg för alla dina investeringar. 

Coinbase 

Vi har länge talat positivt om handelsplattformen Coinbase och det är inte utan anledning. Du får nämligen mycket mer än bara mäklarfri handel, du får även tillgång till en rad olika analysverktyg. Social handel är dock det som verkligen gör Coinbase så unik som plattform. Den tillåter dig att se se vad andra tycker om en investering, eller följa vilket val de mest framgångsrika investerarna gör och sedan kopiera dessa.

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Sammanfattning

Investeringar i Dogecoin och andra kryptovalutor kan ge enorm avkastning, men det är viktigt att veta hur Dogecoins växelkurs påverkas under tiden. Därför har vi tittat närmare på några av de viktigaste faktorerna och hur de kan påverka priset på din investering. Vi har också tittat på hur du kan analysera en kryptovaluta som Dogecoin så att du hittar den bästa ingångspunkten för din investering.