generic

Coinbase-upplevelser: Fortfarande ett bra val? Läs vår recension

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Coinbase har länge varit ett av de mest populära alternativen för dem som vill ha tillgång till ett stort urval av mynt. Plattformen erbjuder användarvänliga lösningar för köp, försäljning och handel – något som har gjort den till ett populärt val för många investerare. Så hur bra är denna plattform för idag?

Det är precis vad vi ska ta reda på i den här guiden! Här har vi tittat närmare på vad Coinbase har att erbjuda och vad du bör veta innan du använder plattformen. Målet är att ge dig en omfattande introduktion till en av de mest populära plattformarna för handel med kryptovalutor. 

Vill du veta mer om Coinbase? Då har du kommit till rätt plats!

Om Coinbase

Coinbase utvecklades ursprungligen som en plattform för att skicka och ta emot Bitcoin. Systemet har dock snabbt vuxit till att omfatta fler än 100 olika kryptovalutor. Företaget etablerades första gången 2012, men har idag verksamhet i fler än 100 olika länder.

Som en av de mest robusta marknadsplatserna för kryptovalutor kan Coinbase visa upp en kvartalsvis omsättning på plattformen på över 309 miljarder dollar. De stöder också 13 000 olika finansinstitut som använder deras plattform. 

Idag erbjuder Coinbase två olika handelsplattformar och en plånbok för kryptovalutor. Detta innebär i praktiken att du hittar allt du behöver för att investera i kryptovalutor hos Coinbase. 

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Fördelar med Coinbase

Nackdelar med Coinbase

Användarupplevelse

Som vi redan har nämnt erbjuder Coinbase två olika plattformar, Coinbase och Coinbase Pro. Båda låter dig köpa, sälja och handla kryptovalutor, men de har lite olika funktionalitet. Vi kommer därför att titta på båda versionerna som en del av denna recension.

Coinbase

Basic utgåvan av Coinbase är en användarvänlig och enkel plattform för alla som vill prova på kryptovaluta. Detta är tillgängligt via en webbläsare eller ett program och kan ge ett intryck som liknar det som en webbläsare ger. 

Du kan välja om du vill koppla ett bankkonto till din profil eller om du vill överföra ett visst belopp för att handla. Om du ska ägna dig åt aktiv handel så är det värt att notera att Coinbase Basic ofta kan leda till onödigt höga avgifter.

Coinbase Pro

Även om Coinbase Pro låter som ett mer avancerat verktyg som är reserverat för de mest erfarna kan alla använda denna plattform. Den stora skillnaden från Basic-utgåvan är att du kan utföra flera olika typer av affärer och att det finns möjlighet att göra limit- och stopporder. Du får också lägre avgifter om du använder Pro-plattformen. 

Tillgängligt urval

Coinbase har länge varit känt för att erbjuda ett brett urval av kryptovalutamynt och du kan för närvarande handla med fler än 100 olika mynt på plattformen. De tenderar dock att fokusera på de mest populära, vilket innebär att det kanske inte går att hitta de minst populära altcoinsen i deras urval. För att ge dig en försmak av vad du kan hitta på Coinbase har vi listat några av de mest populära nedan:

Säkerhet

När det gäller säkerhet kan Coinbase peka på branschledande säkerhet. Syftet är att skydda kundernas insättningar och kryptovaluta från obehörig åtkomst. Det finns alltid en risk förknippad med kryptovalutor, så vi rekommenderar att du har goda rutiner för att skydda dina digitala tillgångar. 

En av de åtgärder som Coinbase har infört är att de håller 98% av insättningarna offline. Dessutom använder plattformen kryptering enligt bankstandard och omfattande säkerhetsprotokoll på sin webbplats. De har också ett standardkrav på att alla profiler måste använda tvåfaktorsautentisering, så att obehöriga inte kan komma åt ditt konto med bara ett stulet lösenord.

Tyvärr finns det fortfarande tusentals fall där Coinbase-användare har fått sina konton stulna. Därför är det viktigt att man skaffar ett unikt lösenord för inloggning, samt att man skyddar sin e-post och mobiltelefon. 

Kundtjänst

Trots att de har en mycket användarvänlig plattform är det nästan omöjligt att komma i kontakt med en människa på Coinbase. De använder sig av en omfattande DIY-sektion  samt skriftliga förfrågningar. Det betyder att du kan skicka ett e-postmeddelande, en automatiserad telefon eller en chattbot. 

Vi försökte med alla tillgängliga lösningar för att komma i kontakt med en riktig människa, men var till slut tvungna att ge upp. Du bör därför betrakta Coinbase som en självbetjäningslösning där du måste lösa det mesta själv. En snabb titt på deras Trustpilot-profil visar också att bristen på kundservice är det som de flesta kunderna tycker är problematiskt. 

Hur man öppnar ett Coinbase-konto

Om du öppnar ett Coinbase-konto är processen relativt lik för hur man öppnar ett bankkonto. Du måste ange personlig kontaktinformation, ett personnummer och en bild på ett giltigt ID-kort om du vill ha ett fullständigt verifierat konto. Även om kryptovalutor i teorin är anonyma kan detta vara ett bra exempel på hur företag samlar in personuppgifter. 

Företaget har själva sagt att detta är i enlighet med tillsynsmyndigheternas KYC-förfaranden. Det är dock också värt att notera att detta är information som samlas in för skatte- och verksamhetsrapportering till tillsynsmyndigheter. 

 logo

Bäst för dig som vill ha allt-i-ett

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Urval: 50+ mynt

Prova Coinbase

Handel medför risk för kapitalförlust.

Sammanfattning

Coinbase är en mycket användarvänlig plattform som erbjuder handel med fler än 100 olika mynt. Med det sagt är den lite begränsad jämfört med andra stora plattformar på marknaden. Bland annat har de en väldigt dålig kundservice, och ett mycket begränsat utbud av altcoins. Om du däremot vill ha en enkel plattform för handel av de mest populära valutorna så kommer Coinbase att vara en utmärkt utgångspunkt.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.