generic

Blockchain: Vad är det och hur kommer det att förändra världen?

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

En term som ofta nämns, men som många inte kan förklara, är blockchain. Detta har blivit särskilt relevant sedan kryptovalutor blev en populär investering för många, men vad är egentligen en blockkedja? Det är detta som vi kommer att förklara i den här artikeln. Vi ska titta närmare på vad en blockkedja egentligen är, hur tekniken fungerar och vilka möjligheter som detta har att erbjuda för framtiden. 

Kort sagt är blockkedjor distribuerade databaser som kopplas samman av noder i ett nätverk. Varje nod lagrar data som tillsammans utgör blockkedjan. Det är denna struktur som har gjort blockkedjor viktiga för kryptovalutor och decentraliserad finansiering. Det finns dock något med denna teknik som skiljer blockkedjor från traditionella databaser, något som vi kommer att titta på senare i den här artikeln.

En av de mest spännande sakerna med blockkedjor är de många olika möjligheter som tekniken erbjuder. Detta har bland annat resulterat i decentraliserad finansiering, NFT:er, kryptovalutor och olika tokens. Dessutom finns det ett antal forskningsprojekt om hur denna teknik kan användas i vår vardag. Du hittar projekt som utforskar möjligheterna till internationella ID-kort, äganderätt till egendom och andra tillgångar och mycket, mycket mer. 

Läs vidare för att få veta mer om hur blockkedjor fungerar och vad de kan betyda för vår framtid.

Hur fungerar blockchain

Syftet med blockkedjor är att lagra information på ett öppet sätt. Detta innebär att informationen måste vara lagrad, synlig men inte manipulerbar. Resultatet av detta är en slags bokföring där alla transaktioner är synliga för hela blockkedjan, men samtidigt skyddade mot ändring, radering eller manipulation. Det är just detta som har gjort kryptovalutor och DeFi populära bland dem som vill ha en mer öppen finansbransch. 

Blockkedjor fungerar genom att samla information i block som sammanfogas i en kedja (därav namnet blockkedja). Denna struktur skapar en överskådlig tidslinje med all information på blockkedjan, som sedan är synlig för alla berörda parter. Det är denna funktion som har gjort det möjligt att spåra ägande, transaktioner och mining av kryptovaluta hela vägen tillbaka från blockkedjans startpunkt.

Samma funktionalitet har gjort det möjligt att sälja NFT:er. En NFT är en digital bild, video, ljudfil eller annan fil som utgör en “token”. Dessa kan handlas med hjälp av blockkedjor, vilket gör det lätt att se vem som har ägt den tidigare, vem som har köpt den och vem som äger den nu. Allt detta lagras permanent och synligt i den aktuella blockkedjan. 

Vad kan blockkedjor användas till?

I dag är kryptovalutor den vanligaste användningen av blockchain, men det finns också ett antal andra användningsområden för denna revolutionära teknik. Blockkedjor har legat till grund för mer än 10 000 olika kryptovalutor, men tekniken har också visat sig vara väl lämpad för att lagra data från andra typer av transaktioner och ägande. Vi kommer därför att titta på några andra sätt som blockkedjor har använts på, eller som det för närvarande forskas om. 

Livsmedelsindustrin

Det finns redan ett antal företag som har anammat den nya tekniken, bland annat stora internationella företag som Walmart, AIG, Siemens, Unilever, IBM och Pfizer. Ett bra exempel på hur blockchain kan användas för andra ändamål än pengar och finans är IBM:s Food Trust-nätverk. Detta är en blockkedja som utvecklats av IBM för att spåra matens väg från A till Å. 

Som vi diskuterade tidigare kommer en blockkedja att innehålla information om alla leder, utan möjlighet att ändra eller manipulera dessa uppgifter. Det är precis vad IBM har gjort för livsmedelsindustrin genom att använda blockkedjor. Vi har alla läst om utbrott av olika sjukdomar som E. Coli, Listeria och Salmonella under livsmedelsproduktionen, men det kan ofta vara svårt att spåra exakt var i produktionsprocessen kontamineringen har skett. 

Detta beror på att en produkt ofta byter ägare ett antal gånger innan den hamnar hos den slutliga tillverkaren eller försäljningsstället. Denna process kan vara svår att få översikt på fullt ut, men där kan blockkedjor användas för att spåra varje transaktion. Precis som när en kryptovaluta byter ägare kommer du på blockkedjan att kunna följa ägandet av en matvara genom varje steg i distributionen. På så sätt kan du lättare spåra resan och därmed den potentiella smittkällan som livsmedlet utsätts för. 

Fastighetsbranschen

Det har alltid varit en utmaning att bevara hemligheter i fastighetsbranschen, men det har fått mycket uppmärksamhet på senare tid. Ett antal fall har avslöjats där viktiga fastighetsägare runt om i världen är skyldiga pengar från så kallade skatteparadis, vilket beräknas kosta regeringar runt om i världen miljarder i intäkter varje år. 

Detta beror främst på att egendom numera kan ägas genom så kallade holdingbolag, ett skalbolag som döljer den verkliga ägaren till det företag som det äger. Här har blockkedjor lyfts fram som en potentiell lösning på problemet genom att varje fastighet får en egen “token” i blockkedjan. 

På så sätt blir det omöjligt att dölja vem som äger en fastighet, men det blir också helt möjligt att bevisa äganderätten till den faktiska fastigheten. Testprojekt med denna teknik pågår för närvarande på flera håll, och både Irland och Sverige har infört olika system för att utforska denna möjlighet ytterligare.

Hälsa

Det har hänt mycket inom hälsosektorn de senaste årtiondena, men patientinformation är fortfarande mycket sårbar för manipulation och stöld. Förr var detta fysiska papper, medan du idag hittar sådan information i molnbaserade lösningar på olika läkarmottagningar. Denna information är fortfarande mycket exponerad då IT-säkerheten på varje läkarmottagning varierar. Här kan blockkedjor användas för att digitalisera patientinformation och sedan lagra den permanent i blockkedjan. 

Det är faktiskt möjligt att förhindra åtkomst till en blockkedja genom att utfärda en privat nyckel till den aktuella blockkedjan. Det är alltså fullt möjligt att använda blockkedjor för detta ändamål och samtidigt skydda den enskilda patientens personuppgifter. I teorin skulle detta göra det möjligt att få tillgång till personlig hälsoinformation oavsett var i världen man befinner sig, vilket skulle vara mycket fördelaktigt i ett alltmer globaliserat samhälle.

Smarta kontrakt

Har du någonsin ingått ett avtal, där villkoren inte har uppfyllts? Detta kan undvikas genom att använda smarta kontrakt kopplade till en blockkedja. Ethereum-blockkedjan har gjort det möjligt att koppla kontrakt till en blockkedja, och den här tekniken har öppnat upp en mängd nya möjligheter. Smarta kontrakt är nämligen programmerbara, vilket innebär att de endast träder i kraft om förutbestämda villkor har uppfyllts. 

Ett bra exempel på detta är uthyrning av lägenheter. Låt oss säga att du hyr en lägenhet, men inte vill ge hyresgästen koden till dörren förrän de har betalat depositionen. Sedan kan du skapa ett smart kontrakt med detta som ett villkor för uppfyllandet. Båda parter skickar in sina villkor till det aktuella kontraktet innan det bildas på blockkedjan. 

På så sätt kan du automatiskt se till att hyresgästen får dörrkoden på inflyttningsdagen och att depositionen betalas in som överenskommet i förväg. Om något av villkoren inte är uppfyllt, kommer kontraktet att annulleras och det deponerade kapitalet återbetalas till den ursprungliga parten.

Är blockkedjor trygga och säkra?

Det är just denna omfattande säkerhet som gör att många människor idag föredrar de möjligheter som blockkedjor erbjuder. Detta innebär också att varje block i kedjan skyddas av kedjan genom att inte kunna manipulera information under kedjan utan att detta godkänns av de återstående blocken i kedjan. För att ändra blockkedjan skulle det till exempel krävas att man kontrollerar minst 51% av den nuvarande blockkedjan, vilket i de flesta fall inte är särskilt realistiskt. För att till exempel ändra Bitcoin-blockkedjan måste man äga 51 procent av hela kedjan, vilket motsvarar ett värde på 500 miljarder dollar. 

Som tidigare nämnts fungerar blockkedjor på ett nätverk av synlig information, vilket gör det svårt att dölja ägandet. Det är just denna synlighet som har lett till att många idag föredrar DeFi och kryptovalutor. All information på en blockkedja är synlig för de återstående blocken och som vi nämnde tidigare kan den inte ändras utan astronomiska summor.

Blockchain kontra banker

I dag är de flesta av oss beroende av ett centraliserat finansiellt system, men det innebär också att vi är beroende av de banker som tillhandahåller detta system. Du kanske har försökt betala en faktura eller överföra pengar till en vän på fredag eftermiddag, men fått veta att det inte kommer att genomföras förrän på kommande måndag? Detta illustrerar hur bankerna – inte konsumenterna – kontrollerar det centraliserade system som vi känner till idag.

Detta problem kan helt undvikas med blockkedjor eftersom kryptovalutor handlas oberoende av banker. Med andra ord kan du överföra pengar eller göra betalningar över hela världen dygnet runt, 365 dagar om året. Tekniken har också möjliggjort snabba transaktioner med mycket låga transaktionsavgifter. Du kan till exempel överföra bitcoin till en adress var som helst i världen på bara 15 minuter. 

Centraliserade nätverk regleras också av myndigheterna, vilket innebär att det finns tydliga regler för vem som får och inte får delta. Detta skapar utmaningar när du flyttar till ett nytt land eller öppnar ett konto utomlands. Dessa utmaningar undviks med kryptovalutor och blockkedjor eftersom dessa inte kontrolleras av någon tillsynsmyndighet eller enskilda banker.

Fördelar och nackdelar med blockkedjor

Det finns ett antal för- och nackdelar med blockchain, och vi har samlat några av dem som du definitivt bör känna till. Detta är dock en mycket komplicerad teknik som är under ständig utveckling, så här kan nya punkter läggas till på löpande band.

Fördelar med blockchain

Nackdelar med blockchain

Sammanfattning

En blockkedja kan ha en enorm potential, men tekniken befinner sig fortfarande i ett tidigt utvecklingsskede. Vi har därför knappt skrapat på ytan av vad denna teknik kan användas till i framtiden. I dag är kryptovaluta den mest utbredda användningen, men vi har också sett projekt som använder tokens och smarta kontrakt inom hälso- och sjukvård, fastigheter och olika industriella tillämpningar. I den här artikeln har vi tittat på själva blockkedjan som fenomen, medan du kan läsa mer om att köpa kryptovaluta här.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.