generic

Bitcoin mining: En komplett guide med allt du behöver veta

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

När man funderar på att investera i blockchain är mining ett begrepp som ofta dyker upp. Mining kan faktiskt vara ett effektivt sätt att tjäna pengar på kryptovalutor, vilket har gjort det till en eftertraktad aktivitet. Det finns dock många som inte vet vad gruvdrift innebär, så vi kommer därför att titta närmare på Bitcoin mining i den här artikeln. 

Vi ska ta en titt på hur man utvinner bitcoin och vad du bör veta om tekniken och utrustningen bakom detta arbete. Slutligen går vi igenom några för- och nackdelar med gruvdrift och vad du bör veta om skatten på kryptomining. 

Läs vidare för att lära dig mer om Bitcoin-mining och hur du kan komma igång!

Vad är Bitcoin-mining

Som vi nämnde tidigare har de flesta människor hört talas om mining, men få vet vad det egentligen innebär. Bitcoin-mining är helt enkelt en aktivitet där en dator används för att lösa utmanande matematiska problem, och den första personen som löser ett problem vinner priset. I början av Bitcoins historia stämde detta, och många valde att använda sin egen dator för att delta i kryptomining. 

Denna process blir dock mer krävande när blockkedjan expanderar, vilket har gjort att mining blivit mycket mer krävande idag. I själva verket är det nu nödvändigt att ha särskild datorkraft för att kunna bryta kryptovalutor på ett effektivt sätt. Anledningen till detta är att den process som är kopplad till dessa matematiska problem är mycket energikrävande, vilket har lett till höga kostnader i samband med mining. 

De flesta kommer därför aldrig att se någon verklig vinst i samband med utvinningen, såvida de inte kan investera kraftigt i dyr utrustning. Bitcoin är känt för att vara baserat på blockkedje-teknik, vilket innebär att transaktioner grupperas i olika block. Det nyaste blocket i kedjan låser in alla tidigare block. Detta innebär att alla som försöker bryta kryptovaluta måste lösa alla gamla block i kedjan innan de kan skapa ett nytt. 

Det kan låta enkelt, men i takt med att blockkedjan har utvecklats under åren har den också blivit längre. Dessutom halveras vinsten från utvinningen var sjätte månad och ett nytt block kan bara skapas var tionde minut. Dessutom justeras svårighetsgraden för att skapa nya block var 14:e dag, så att tidsfönstret på var tionde minut bibehålls. Bitcoin är med andra ord utformad för att göra det allt svårare att bryta nya block tills det maximala antalet Bitcoin uppnås någon gång i framtiden. 

Hur man kommer i gång med mining

Om du vill pröva lyckan som digital guldgrävare finns det några punkter du bör känna till. Detta beror på att du fortfarande kan tjäna pengar på mining, men det kommer att kräva en del grundläggande utrustning. Du måste först ha tillgång till en dator, men du måste också installera ett minerprogram på den datorn. Detta är ett program som arbetar för att lösa “koderna” som är kopplade till blockkedjan.

När du har datorn och återställningsprogrammet behöver du en digital plånbok för att lagra pengarna du återvinner. Här kan du välja att skapa en e-plånbok eller använda en hårdvaruplånbok för säkrare förvaring. Utöver detta bör du se till att din PC har ett kraftfullt grafikkort som är lämpligt för den belastning som miningen tillämpar.

I början var det vanligt att använda processorn på en PC när man ägnade sig åt mining, men det har förändrats på senare tid. Det har visat sig att det är mer effektivt att använda processorkraften hos moderna grafikkort, alltså GPU:n vid mining. Det är detta som har lett till de bilder vi känner till idag från miningenheter.

Det är också bra att veta att det finns olika mjukvaror för att extrahera kryptovaluta, så kallade ASIC-program. Det betyder att ditt tillvägagångssätt kommer att variera – baserat på vilken kryptovaluta du vill återställa. Om du ska utvinna Bitcoin, LiteCoin eller Bitcoin Gold kommer mining med ett ASIC-program att vara det mest effektiva. Om du däremot vill utvinna zClassic, zCash, Ethereum eller andra typer av altcoins kommer en GPU att vara ditt bästa verktyg.

Olika miningtekniker

Som vi nämnde tidigare finns det olika metoder för att utvinna kryptovaluta. Du kan välja att använda ett ASIC-program på din PC, eller så kan du arbeta med en rigg som använder kraften från GPU. Ett annat, mindre krävande alternativ är att använda så kallad Pool Mining. Med Pool mining kombinerar du din egen datorkraft med andras, vilket gör att du inte behöver investera i enormt dyra grafikkort.

Här har den populära kryptobörsen Binance en rad bra lösningar för dig som vill bidra till ett program för Pool mining. Det här är några av de tillgängliga metoderna för hur man bryter Bitcoin, men det finns också olika strategier som inte involverar gruvdrift.

Hur mycket pengar kan man tjäna på att utvinna Bitcoin?

Den potentiella vinsten på Bitcoin-mining handlar mycket om dina utgifter, men också hur mycket du är villig att investera i utrustning. Ett enda grafikkort på din PC kan ha potential att uppnå cirka 100 SEK om dagen, vilket uppgår till 36 000 SEK årligen, medan en större rigg kan extrahera betydligt mer. Det är dock viktigt att komma ihåg att Bitcoin-mining kräver enorma mängder kraft, vilket kommer att medföra betydande kostnader i termer av kraft.

Du bör också ta hänsyn till att de populäraste grafikkorten är väldigt dyra – till exempel kan ett RTX 3090 kosta närmare 20 000 kronor. Du kan tjäna in detta på cirka 6 månader genom kontinuerligt arbete, men sedan har din investering bara gått till noll. Det kommer med andra ord att ta över 6 månader för din investering att betala sig.

Fördelar och nackdelar med Bitcoin-mining

Det finns flera fördelar med mining, men den största är möjligheten att tjäna pengar och bidra till utvecklingen av kryptomarknaden. Det kan också vara en mycket lärorik process där du får nyttig kunskap om blockkedjor, mining och inte minst kostnadskontroll under ditt projekt. 

Det är dock ofta nackdelarna som uppmärksammas mest i media och här handlar det framför allt om den enormt kraftkrävande process som utvinningen av bitcoin innebär. Du kommer också att behöva relativt dyr utrustning, som även måste fungera kontinuerligt – vilket orsakar ett enormt slitage över tid.

Skatteregler du bör känna till

Skatteverket har de senaste åren fått ett ökat fokus på svenskar och deras digitala värden, vilket lett till egna förändringar i deklarationen för de flesta. Det gäller både de som ägnar sig åt utvinning, och de som på andra sätt samlar på sig vinster på NFT, kryptovalutor och handel med olika tokens.

Här är det viktigt att komma ihåg att bitcoin mining kategoriseras som en inkomst, vilket innebär att du ska redovisa hur mycket du har tjänat på din utvinning. Här är det värdet på Bitcoin vid den tidpunkt du tar emot dem som avgör hur mycket du ska beskatta. Det rekommenderas därför att du loggar dina potentiella investeringar så att du kan kartlägga vad värdet var vid den tidpunkt då du tar emot dem.

Mer användbar information om skatt på digitala tillgångar hittar du hos Skatteverket. De har skapat en egen sida som handlar om deklaration och beskattning vid mining av Bitcoin och andra virtuella valutor. Vi rekommenderar starkt att du tar hand om all dokumentation för framtida behov. Detta skulle komma väl till pass om du får en revision eller Skatteverket har frågor angående värderingen av dina digitala tillgångar.

Om du är tveksam till vilka regler som handlar om din situation, eller behöver ytterligare vägledning inom detta område – rekommenderar vi att du kontaktar en revisor. Eventuellt kan du kontakta Skatteverket direkt, som i de flesta fall kommer att kunna ge dig de råd som behövs. Vi betonar också vikten av att rapportera dina digitala tillgångar, eftersom försök att dölja stora värden, eller att inte avslöja potentiella inkomster, kan leda till skatteflykt. Du kan också få potentiella avgifter, eller i värsta fall anmälas för försök till skatteflykt om beloppet är tillräckligt stort. Skatteverket har redan meddelat att de har ökat sitt fokus på digitala tillgångar bland svenskar, så det förväntas att denna “jakt” på kryptovalutor i Sverige kommer att fortsätta i framtiden. Använd därför möjligheten du får i skattedeklarationen för att redovisa nödvändiga siffror.

Sammanfattning

De flesta som läser om Bitcoin och andra kryptovalutor har hört talas om mining, men få vet hur Bitcoin-mining egentligen går till. Vi har därför tittat närmare på vad denna process faktiskt innebär, samt vilken utrustning du behöver för att komma igång med återhämtning av kryptovaluta. Genomgående i artikeln har vi även tittat på några av de för- och nackdelar som mining innebär, så att du lättare kan få en helhetsuppfattning om varför vissa är för, medan andra är starkt emot utvinning av kryptovaluta.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.