generic

Bitcoin kurs

Realtidskurser och grafer för analys

En viktig del av att vara investerare är att veta vad som kan påverka priset på våra investeringar. Detta gäller oavsett om vi investerar i digitala tillgångar som kryptovalutor och NFT:er eller i aktier och fonder. Det kan dock vara lättare att veta vad som påverkar ett visst företag än till exempel Bitcoin kurs. I den här artikeln ska vi därför titta närmare på vad som påverkar världens största kryptovaluta och vad du bör veta som kryptovalutainvesterare.

Marknaden för kryptovalutor är känd för att vara särskilt volatil, vilket också påverkar Bitcoin-växlingskursen. Men en sådan volatilitet kan ge både möjligheter och utmaningar, så det är viktigt att du har en god förståelse för vad du investerar i. Dette gjelder spesielt Bitcoin som blir en stadig mer populær investering.  

Vad påverkar priset på Bitcoin?

Som vi nämnde tidigare kan det finnas ett antal faktorer som påverkar hur priset på Bitcoin utvecklas under året. Vi ska därför titta närmare på några av de vanligaste orsakerna till att priset rör sig uppåt eller nedåt. Når det är sagt, er kryptovaluta fortsatt ett relativt nytt investeringsområde, så det kan oppstå uforutsette faktorer fortløpende. 

Media

En faktor som ofta får skulden för kraftiga prissvängningar är medierna. Detta gäller särskilt publicitet om ledande investerare eller institutioner med koppling till kryptovalutamarknaden. Ofta är det dock negativa nyheter som har störst genomslagskraft, och då handlar det ofta om uttalanden från tillsynsmyndigheter, politiker och liknande. Tyvärr har det också funnits flera negativa saker kopplade till Bitcoin och andra kryptovalutor, vilket återigen har lett till kraftiga prisfall. 

Här pratar vi om saker som Silk Road-fallet, användningen av Bitcoin i kriminella syften och kryptobörser som är sårbara för hackning. För dig som investerare är det viktigt att veta att dessa svängningar vanligtvis är kortvariga och att många av dem faktiskt börjar med goda möjligheter att öka exponeringen till rabatterat pris. Med detta sagt vill vi påpeka att Investikon aldrig ger direkt investeringsrådgivning. Vi vill erbjuda en informativ webbplats för dem som vill investera bättre, men du måste göra den nödvändiga analysen själv – och komma ihåg att det alltid finns en risk med investeringar. Du kan i värsta fall förlora hela insatsen om det sker en kraftig korrigering. Investera därför aldrig mer än du har råd att förlora. 

Utbud och efterfrågan

Även om kryptomarknaden är en desentraliserad och avreglerad marknad fortsätter den att fungera på samma sätt som aktiemarknaden och andra finansmarknader. Vi talar inte om ren handel, utan om värdering av tillgångar utifrån erbjudanden och avkastning. Det pris vi hittar på en kryptobörs är nämligen punkten mellan vad en investerare är villig att sälja för och vad en annan investerare är villig att köpa för. Det är också denna modell som gör att priset fluktuerar upp och ner. 

Om det är många som vill sälja, men inte tillräckligt många som följer med, kommer det att leda till en kurskorrigering i negativt territorium. På samma sätt kommer ett starkt återflöde, men inte tillräckligt många säljare, att leda till att priset stiger. För en långsiktig investerare betyder en sådan volatilitet sällan mycket, men den utgör grunden för kortsiktiga handlare. 

Reglering

Även om Bitcoin dök upp redan 2009 är kryptovaluta fortfarande ett relativt nytt fenomen för många. Det är också en avreglerad marknad, vilket innebär att inga myndigheter eller tillsynsmyndigheter övervakar marknaden överhuvudtaget. Detta är en mycket viktig faktor för potentiella kryptovalutainvesterare att vara medvetna om. Flera myndigheter (bland annat svenska) har meddelat att de kommer att undersöka hur de kan reglera användningen av kryptovalutor.

I USA pågår samtal i kongressen om vad myndigheterna ska göra med kryptovalutamarknaden. I Sverige fungerar det som så att om du har sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta behöver du redovisa detta till Skatteverket i samband med att du deklarerar. Har du gjort vinst ska du betala skatt på din vinst, och om du har gjort förlust får du dra av en del av den. Kryptovaluta kallas också för kryptotillgång, virtuell valuta eller digital valuta. Nyligen uppstod en negativ faktor när den thailändska regeringen beslutade att förbjuda användningen av Bitcoin för betalningar. Argumentet för detta var att myndigheterna inte kunde kontrollera valutorna, men det visar också hur sårbart ett decentraliserat system är. 

Teknisk utveckling

Sist men inte minst har den tekniska utvecklingen drivit upp priset på blockchain under ett antal år. Som vi nämnde tidigare var Bitcoin den första kryptovalutan 2009, men det är de senaste åren som den verkligen har tagit fart. Ett bra exempel på detta är införandet av smarta kontrakt på Ethereum-blockkedjan, något som blev drivkraften bakom den DeFi-rörelse vi känner till idag. 

Möjligheten att koppla smarta kontrakt och tokens till olika blockkedjor har gjort det möjligt att använda tekniken för låneutgivning, ägarkontroll och liknande. Man arbetar också med möjligheten att använda tokens som ID-handlingar, men dessa projekt befinner sig fortfarande på teststadiet. 

Hur kommer priset på Bitcoin att förändras?

Utan en magisk spåkula kan det vara svårt att förutsäga vart priset på Bitcoin kommer att gå hädanefter, och vi kommer inte att försöka ge några rekommendationer. Vi kan dock säga att Bitcoin och andra kryptovalutor har ett antal positiva faktorer som talar för dem. Institutionella investerare uppdaterar i allt högre grad sina mandat så att de kan investera i digitala tillgångar, vilket ökar transparensen på marknaden som helhet. 

Det har också diskuterats om Bitcoin skulle vara ett mer lämpligt inflationsskydd än guld, så det finns många spännande möjligheter för framtiden. Detta stärker teorin att kryptomarknaden kan fortsätta att växa som ett resultat av tekniska genombrott och fortsatt tillväxt. Det är dock viktigt att komma ihåg att enskilda kryptovalutor är lika individuella som aktier, så det är viktigt att göra bra analyser av varje mynt du överväger att investera i. 

Vad bör du tänka på innan du köper Bitcoin?

För nya investerare kan det vara svårt att veta hur man köper Bitcoin, men vi har samlat några viktiga punkter som kan hjälpa dig på vägen. Kom ihåg att kryptovalutor, liksom andra investeringar, har sina för- och nackdelar, så du måste först bedöma din egen investeringsstrategi. Det handlar om att tänka över hur kryptovalutor passar in i din portfölj och vilka valutor som är bäst lämpade för dina syften. 

Hur analyserar man Bitcoins växlingskurs?

Eftersom det inte finns några underliggande värden i Bitcoin kan det vara svårt att analysera en Bitcoin-växelkurs med hjälp av traditionella formler. Det är därför det är viktigt att ha ett bra tillvägagångssätt för historisk och teknisk analys, så vi ska titta närmare på några verktyg som du bör känna till. Dessa kommer att göra det enklare att följa prisutvecklingen och kartlägga de nivåer där Bitcoin förväntas hitta stöd. 

Det första verktyget vi kan rekommendera är TradingView. Detta är ett verktyg för teknisk analys och kartläggning som fungerar bra för både aktier och kryptovalutor. Här får du tillgång till kurser, kan skapa egna diagram eller ställa in varningar för olika prisnivåer. Detta kan vara särskilt användbart för dem som handlar aktivt, men kan också vara användbart för dem som försöker hitta en inkörsport till en kryptovaluta. 

Vi vill också lyfta fram Coinbase, som erbjuder ett antal kostnadsfria analysverktyg via sin handelsplattform. Plattformen är faktiskt lämplig för både aktier och kryptovalutor, så den kan snabbt bli din enda kontaktpunkt för investeringar. Om du vill veta mer om Coinbase kan du läsa vår recension av Coinbase.

Sammanfattning – Bitcoin kurs

Det finns många saker som kan påverka Bitcoins kurs, men i den här artikeln har vi försökt att se till de viktigaste faktorerna. Syftet är att ge en bättre förståelse för hur marknaden fungerar och vad du som investerare bör veta. Vi har också tittat på några verktyg som kan vara användbara för analys, så att du lättare kan följa dina Bitcoin-investeringar och utvecklingen.