generic

Vilka är fördelarna med att betala i Bitcoin? En guide för 2023

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Även om många anser att kryptovalutor är spekulativa investeringar, utvecklades de ursprungligen som en betalningsmetod. Avsikten var att skapa ett system som skulle göra det möjligt för användare att överföra pengar på ett säkert sätt, oberoende av banker. Det verkar dock som att många människor har glömt detta användningsområde för kryptovaluta eftersom det stora snacket bara handlar om de kraftiga fluktuationerna i priset. 

Nu är det ingen hemlighet att kryptovaluta och decentraliserad ekonomi kan vara utmanande ämnen att prata om, men detta gör det bara viktigare att ha en grundläggande förståelse. Vi har därför skapat den här artikeln som tittar på hur du kan betala med Bitcoin som betalningsmetod.

Vill du veta mer om hur du kan betala med kryptovaluta? Då har du kommit till rätt plats! Läs vidare för att få veta hur du kan komma igång idag.

För- och nackdelar med Bitcoin-transaktioner

Hur man gör en betalning med kryptovaluta

Det är ingen hemlighet att transaktioner med kryptovalutor tidigare krävde omfattande åtgärder, men det är lyckligtvis inte längre fallet. De dagar då du var tvungen att ange kommandon på datorn för att programmera en transaktion är för länge sedan förbi. Nu finns det ett antal program som gör det lekande enkelt att både skicka och ta emot kryptovaluta från hela världen. Det är dessa som vi kommer att titta närmare på som utgångspunkt för den här artikeln. 

Att skaffa kryptovaluta

En av fördelarna med kryptovalutor är att du inte behöver ha en kundrelation med banker, finansinstitut och liknande. Allt du behöver är en plånbok som kan ta emot och skicka kryptovaluta. Den är kopplad till en kryptobörs där du kan köpa kryptovaluta. På så sätt är kryptovalutor ganska lika traditionella kontanter, eftersom du måste växla en valuta för att få dem. 

Vi kan därför betrakta handel på en kryptobörs lite som en minibank dit du går för att ta ut andra valutor än SEK. Du kan fritt växla hur mycket du vill genom att ange ett belopp i SEK, som du sedan byter mot ett motsvarande belopp i kryptovaluta. På detta område är Coinbase, Binance, Kraken och Firi de mest populära.

Kryptovalutaplånbok

Som vi redan har påpekat behöver du en kryptovalutaplånbok för att genomföra en transaktion. Detta är en programvara eller ett program som kan installeras på din mobiltelefon, surfplatta eller dator. I praktiken handlar det om en programvara som låter dig lagra dina digitala valutor som Bitcoin, Ethereum och NFTs

Det är dock inte de faktiska mynten som lagras i din plånbok, utan din personliga kod som ger tillgång till dem. Det är dessa nycklar som används om du vill överföra kryptovaluta till en annan mottagare. Varje plånbok har en offentlig och en privat nyckel. Den offentliga adressen är den adress dit du skickar kryptovaluta, medan den privata adressen säkerställer att ingen annan kan få tillgång till dina kryptovalutatillgångar. 

Tidigare var det svårt att hitta en bra plånbok, men idag finns det hundratals alternativ på nätet. De flesta av dessa är kompatibla med ett stort antal mynt, men vissa är särskilt utformade för ett begränsat antal mynt. 

Det är också värt att notera att de flesta kryptobörser till och med kan erbjuda en variant av sådana plånböcker till sina kunder. Till exempel kommer Binance och Coinbase båda erbjuda plånböcker som gör att du kan lagra kryptovaluta utanför själva börsen. Fördelen med dessa är att du enkelt kan koppla dem till den aktuella börsen och därmed handla dina mynt snabbt och enkelt.

Skicka och ta emot kryptovaluta

Som vi redan har påpekat behöver du en kryptovalutaplånbok för att skicka och ta emot kryptovalutatransaktioner. Här skiljer sig funktionaliteten något mellan de olika aktörerna, men de arbetar i allmänhet från samma utgångspunkt. Du måste därför göra följande för att skicka en betalning:

  1. Öppna din kryptoplånbok
  2. Tryck på skicka betalning eller liknande (beroende på språk)
  3. Ange det belopp som du vill få skickat
  4. Skanna QR-koden för mottagaren eller lägg till adressen du vill skicka betalningen till.
  5. Bekräfta genom att trycka på betalning/bekräfta/sända. 

Om du vill ta emot en betalning måste du dock:

  1. Öppna din kryptoplånbok
  2. Press ta emot betalning eller liknande
  3. Välj dela adress (så att du får en QR-kod eller en adress)
  4. Skicka detta till avsändaren så att de kan betala till rätt adress.
  5. Bekräfta/acceptera betalningen när den kommer in i din plånbok.

Var kan du betala med kryptovaluta?

Även om kryptovaluta fortfarande är i sin linda har flera företag dykt upp som nu accepterar kryptovaluta som betalning. Även om detta till stor del sker genom så kallade gateways (företag som garanterar konverteringen mellan FIAT och kryptovaluta) innebär det ändå att du kan använda dessa för betalning. 

Kanske är det ännu mer tråkigt att få av dessa företag faktiskt innehar kryptovaluta själva, eftersom det mesta av utbytet sker så fort de tar emot en transaktion. Det kan dock vara lustigt att seriösa företag som dessa nu har börjat acceptera kryptovaluta som betalning för sina tjänster:

Tyvärr finns alla dessa företag i USA, så för svenska kunder gör det lite skillnad. Positivt är att detta visar att fler och fler företag öppnar upp för användningen av kryptovalutor, vilket ytterligare kommer att stärka den decentraliserade miljön.

Sammanfattning – Fördelarna med att betala i Bitcoin

Kryptovalutor blir allt vanligare, men få människor har insett att de faktiskt är mycket praktiska betalningsmedel. Du kan göra transaktioner över nationsgränserna på ett ögonblick och med minimala avgifter för betalningen. I den här artikeln har vi därför lyft fram hur du tekniskt sett kan göra en transaktion med Bitcoin. Syftet är att belysa de möjligheter som kryptovalutor ger utöver de spekulativa möjligheterna med växelkursrörelser. 

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.