generic

Bästa nätmäklaren: Stort test och jämförelse av plattformer (2023)

Efterfrågan på aktier har ökat enormt under de senaste åren och fler än 1 200 000 svenskar äger nu aktier på Stockhomlsbörsen. Detta har också lett till en ökning av antalet nätmäklare som erbjuder aktiehandelstjänster. Det är dock viktigt att notera att förutsättningarna är långt ifrån desamma hos alla nätmäklare, vilket kan göra det svårt att välja.

Vi har därför tittat närmare på marknaden och kommit fram till de bästa nätmäklarna för investerare i Sverige. Här har vi tagit hänsyn till kostnader, urval och användarvänlighet när vi har testat olika plattformar. Resultaten av dessa undersökningar finns i vår uppdaterade översikt över den bästa onlinemäklaren i Sverige 2023.

Vill du köpa aktier online eller bara se om gräset faktiskt är grönare på andra sidan? Läs vidare för att hitta den bästa onlinemäklaren idag.

Bästa nätmäklarna i Sverige – översikt 2023

eToro – Användarvänlig nätmäklare med stort urval och lågt courtage för aktiehandel

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

eToro är en väletablerad nätmäklare som länge varit populär bland investerare i Sverige. De erbjuder inte bara ett otroligt bra urval av aktier, utan har även bland de lägsta kostnaderna för att använda plattformen. Här kan du handla courtagefritt med ett antal utvalda instrument, vilket gör det möjligt att investera mer av ditt sparande i aktier utan onödiga kostnader. De erbjuder även ett antal verktyg på plattformen som gör det möjligt att följa vad profilerade investerare gör, få tillgång till analyser och mycket mer.

Capital – CFD-plattform för dem som vill handla med teknisk analys

För den som vill handla mer aktivt är CFD:er ofta bra alternativ. Det är här Capital kommer in som en utmärkt plattform där du får tillgång till ett betydande urval av aktier, råvaror, kryptovaluta och mycket mer. De har en innovativ och användarvänlig applikation, samt en online handelsplattform för de som föredrar detta. Du hittar också en rad användbar information relaterad till teknisk analys och högfrekvent handel. Se till att du bekantar dig med CFD-handel innan du använder tjänsten.

Skilling – Prisvärd CFD-plattform med stort urval av instrument

Skilling är en annan CFD-plattform som länge varit populär i Sverige. Här kan du handla både aktier och kryptovaluta med hjälp av kostnadseffektiva CFD-instrument. En av sakerna som skiljer Skilling från Capital och andra CFD-lösningar i Sverige är att de har lägre priser i genomsnitt för sina tjänster. Detta i kombination med fler än 900 olika instrument utgör en utmärkt grund för handel.

Nordnet – Nordisk nätmäklare med fokus på småsparare och nybörjare

Nordnet är en nordisk investeringsbank som erbjuder sparlösningar för icke-professionella investerare. Detta har gjort dem otroligt populära bland småsparare i alla de nordiska länderna, och så småningom fått dem en roll som den ledande leverantören inom detta segment. Här hittar du ett stort utbud av aktier, fonder och valuta – samt ett stort bibliotek med kunskapsbaserade artiklar och guider om hur du kommer igång med aktier. Visserligen har de något högre provision än flera av sina konkurrenter, men de kan vara en utmärkt utgångspunkt för dig som mest bara vill handla nordamerikanska eller nordiska aktier.

Libertex – CFD-plattform för dem som vill bedriva aktiv handel

Om du vill handla aktivt är en plattform som Libertex en bra utgångspunkt. Det här är en CFD-plattform som ger dig tillgång till blixtsnabba verktyg och bra villkor. Du får även tillgång till teknisk analys i kombination med ett stort urval av instrument. Detta ger dig möjlighet att själv utforska de otaliga instrumenten och hitta de som passar din portfölj bäst. Observera att Libertex är en CFD-plattform, men de erbjuder även aktiehandel. Se därför till att du sätter dig väl in i den tillgångsklass du väljer att handla i.

Plus500 – CFD-plattform med omfattande urval av aktier från hela världen

Plus500 har länge varit en av de mest etablerade aktörerna inom CFD-handel i Sverige, och de kan visa upp mer än 20 års historia på marknaden. De har för närvarande flera miljoner aktiva användare världen över och en plattform som fungerar utmärkt oavsett vilken enhet du väljer att använda. Här kan du hitta en konkurrenskraftiga spreadar och lågt courtage på ett antal CFD-instrument med underliggande tillgångar i både aktier och kryptovaluta.

Så här kommer du igång med en nätmäklare: Steg-för-steg

Fördelen med en nätmäklare är att du kan kontrollera var och när du vill placera dina pengar. På så sätt har du full kontroll över dina pengar och kan välja om du vill köpa eller sälja när tillfälle ges. Det är också ett mycket mer kostnadseffektivt sätt att investera än att använda en aktiemäklare. Men hur kommer man egentligen igång med en nätmäklare?

Det finns lite olika processer här, men vi tar eToro som utgångspunkt när vi lägger upp den här steg-för-steg-guiden. Detta beror på att eToro är en av de mest konkurrenskraftiga onlinemäklarna i Sverige, och att de erbjuder en mycket användarvänlig plattform för nybörjare.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Steg 1: Ladda ner eToro på din enhet

En av de bästa sakerna med eToro är att de erbjuder en applikation som gör det möjligt att investera var du än befinner dig. Du kan naturligtvis också använda en webbläsare, men vi föredrar att använda programmet. Sök därför efter eToro i AppStore eller GooglePlay Store och installera den.

Steg 2: Öppna ett eToro-konto

När du har öppnat webbläsaren eller laddat ner programmet är det dags att skapa ett konto hos eToro. Detta är en relativt enkel registreringsprocess som inte tar mer än några minuter. Om du gör processen via programmet väljer du Create Account, medan du i nätläsaren väljer Join Now i det högra hörnet. Båda delarna leder dig till registreringsprocessen, så välj det alternativ du vill ha.

När du har tryckt på den aktuella knappen öppnas ett registreringsformulär. Här anger du ditt namn, din e-postadress, ditt användarnamn och det lösenord som du vill ha för ditt konto. Du kommer sedan att få ett e-postmeddelande för att verifiera ditt konto innan du fortsätter. När du har gjort detta är ditt konto redo att användas. Vi rekommenderar dock att du också genomför KYC-processen så att du inte behöver göra detta senare. Allt du behöver göra är att ladda upp en giltig ID-handling som stämmer överens med det namn som du har angett på ditt konto. 

Steg 3: För över pengar till ditt eToro-konto

Så fort du har verifierat ditt konto är du i teorin redo att handla – men något väsentligt saknas fortfarande. Du måste överföra det du tänker handla för innan du kan använda kontot. Här erbjuder eToro tre olika alternativ som du kan välja mellan. Dessa är PayPal, kredit-/betalkort och banköverföring. Vi rekommenderar att du använder någon av de två första då avgifterna för banköverföringar ofta är onödigt höga och det kan ta flera arbetsdagar innan en överföring krediteras ditt konto.

Steg 4: Investera med eToro

Att investera via eToro är relativt enkelt och kan göras i några få steg. Allt du behöver göra är att logga in på ditt konto och sedan använda sökrutan högst upp på skärmen. Här kan du skriva in företagets namn eller använda den ticker som företaget har på börsen. Om du också vill se ett urval av alla aktier som finns tillgängliga på eToro väljer du bara fliken aktier i vänstermenyn. 

När du har hittat det företag du vill placera pengar i genom sökrutan kommer du till en ny sida med information om företaget. Här rekommenderar vi att du läser informationen och när du är redo att köpa aktien väljer du handelsknappen

Detta öppnar ett nytt fönster där du kan ange de belopp du vill handla för, samt eventuella säkerheter om du behöver använda dem i din handel. Bekräfta sedan transaktionen genom att välja öppna handel längst ner på skärmen. Din handel kommer nu att skickas till systemet och utföras inom några sekunder! 

Steg 5: Bygg din portfölj med eToro

En av de saker som gör eToro till en utmärkt plattform för svenska investerare är att du kan välja aktier från hela världen. Detta innebär också att du kan bygga en mycket diversifierad portfölj och därigenom minska din risk ytterligare. En väl diversifierad portfölj bör vara diversifierad över olika sektorer, vilket skyddar dig mot betydande korrigeringar. 

Ett bra exempel på detta är att inkludera finans-, fastighets-, sjöfarts-, energi- och konsumentaktier i din portfölj. Utmaningen här är att Stockholmsbörsen är restriktiv på vissa punkter men genom eToro kan du också handla på ett antal andra börser runt om i världen. 

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.